Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 20: @FilipMKD007 - Целосна забрана за автомобили во Скопје и воведување функционален јавен транспорт)

Целосна забрана за автомобили во Скопје и воведување функционален јавен транспорт

• Вкупно гласачи
    14
Хендикепирани лица не се жалат вака ко пушачиве.
Демек не уживаш во нивните писанија?
Владе ли е Толстој ли е?

„Зошто? Сѐ ми е исто“, си велеше сам на себе гледајќи со отворени очи во темницата. „Смрт. Да, смрт. И никој од нив не знае за тоа, и не сака да знае, и не им е жал. Тие свират. Ним им е сеедно, а и тие ќе умрат. Глупаци. Јас ќе умрам порано, тие покасно, и нив ќе ги снајде истото. А тие се радуваат. Животни.“

Македонскиот Лав, Владемиреич Толстој

Иван Илич се обидува да се помири со смртта, да ја прифати, но никако не може. Се гледа во неа и ја анализира. Смртта му изгледа како единствената реална работа во неговиот живот, спрема која сите нешто кои му се случиле изгледаат потполно неважни. Се плаши од смртта и се мачи со неа. На вагата на неговиот живот му се чини дека само неколку настани го издржуваат тестот на вредноста. Таму нешто далечно во детството, таму имаше нешто со кое што може да се живее, мисли Иван Илич. И нешто од одамна закопаните идеали од студентските денови, и првото искусувување на љубовта. Сѐ друго му изгледа празно, банално и безначајно. Стравот од смртта се претвора во презир кон себе и кон сопствениот живот. Тој веќе не може да ги поднесува другите членови на сопственото семејство, посебно сопругата и ќерката, за кои неговото умирање е само еден непријатен настан кој ја руши рутината на постоењето. Единствено пријатно му е друштвото на Герасим, слугата кој се грижи за него додека овој лежи беспомошен. Му се чини дека само тој има разбирање за неговото сопствено соочување со смртта. Потешко од самата смрт му изгледа стравот кој мора да го трпи до конечниот крај.

Приказната за Иван Илич добива соодветен епилог, тој успева да се помири со смртта, и да го победи стравот од неа. Никогаш нема да дознаеме дали Толстој успеал да се помири со сопствената смртност и сопствениот крај.

Сите сличности се намерни.

Демек не уживаш во нивните писанија?
Владе ли е Толстој ли е?

„Зошто? Сѐ ми е исто“, си велеше сам на себе гледајќи со отворени очи во темницата. „Смрт. Да, смрт. И никој од нив не знае за тоа, и не сака да знае, и не им е жал. Тие свират. Ним им е сеедно, а и тие ќе умрат. Глупаци. Јас ќе умрам порано, тие покасно, и нив ќе ги снајде истото. А тие се радуваат. Животни.“

Македонскиот Лав, Владемиреич Толстој

Иван Илич се обидува да се помири со смртта, да ја прифати, но никако не може. Се гледа во неа и ја анализира. Смртта му изгледа како единствената реална работа во неговиот живот, спрема која сите нешто кои му се случиле изгледаат потполно неважни. Се плаши од смртта и се мачи со неа. На вагата на неговиот живот му се чини дека само неколку настани го издржуваат тестот на вредноста. Таму нешто далечно во детството, таму имаше нешто со кое што може да се живее, мисли Иван Илич. И нешто од одамна закопаните идеали од студентските денови, и првото искусувување на љубовта. Сѐ друго му изгледа празно, банално и безначајно. Стравот од смртта се претвора во презир кон себе и кон сопствениот живот. Тој веќе не може да ги поднесува другите членови на сопственото семејство, посебно сопругата и ќерката, за кои неговото умирање е само еден непријатен настан кој ја руши рутината на постоењето. Единствено пријатно му е друштвото на Герасим, слугата кој се грижи за него додека овој лежи беспомошен. Му се чини дека само тој има разбирање за неговото сопствено соочување со смртта. Потешко од самата смрт му изгледа стравот кој мора да го трпи до конечниот крај.

Приказната за Иван Илич добива соодветен епилог, тој успева да се помири со смртта, и да го победи стравот од неа. Никогаш нема да дознаеме дали Толстој успеал да се помири со сопствената смртност и сопствениот крај.

Сите сличности се намерни.
Wot mnogu e lesno da se pravis glup ako si pameten. Mnogu pozaebano e da si glup a da se pravis pameten. Ednostavno ne odi i zato ne ni pokusvaj, ko boga te molim.

Wot mnogu e lesno da se pravis glup ako si pameten. Mnogu pozaebano e da si glup a da se pravis pameten. Ednostavno ne odi i zato ne ni pokusvaj, ko boga te molim.
Кажи ја ајде, напрај си ќефот со последната цигара.

"Сите ќе умрете! Глупаци! ;)"

:lolzz:

Ми е гајле за вашето здравје, не сакам да ме труете другиот ден црни мрсоли да вадам и алиштата да не можам да ги исперам. Тоа е. Кој сака да пуши надвор. Лесно и едноставно. Ебаве подвижните пепељари.
Абе просто и едноставно е . Не искачајте каде што се пуши. Никој не ве тера со сила. Не бидете воук, не бидете муслиња и нигери.
Во Европа има многу цркви, во Европа има многу белци. Никој со сила не ве донесе у Европа.
Вас никој со сила не ве носи на места каде што се пуши.
Само да се плачело.

Не искачајте каде што се пуши. Никој не ве тера со сила. Не бидете воук.
Tи пак што искачаш ако има воукци и мигранти надвор? Со сила ли те терат? Седи си дома.

Sega rabotata se svede na pasivno.
I sto e poloso da e izlozena na pasivno pusenje ili na aktivno konzumiranje na alkohol ? :cautious:
Povrzano e se ova, ne mozis da oddelis eden porok, a da zamizis na drugiot a i dvata se konzumiraat vo ist prostor.
Ete ti utre si otisol vo kafana so decata da uzivas vo dobra hrana, no tamu na sosednata masa mozi ne se pusi no lokaat ko stoka. Gledaat decata, kako sungjer se, zatoa i vo park e zabraneto na otvoreno pusenje. Bile izlozeni na vlijanie, gledale. Barem toa spored na wot glupostite so gi iznatreska.
Автоматски споено мислење:

Paketa ne pakla ;)
За ова исто сакав да напишам. Носат деца во локали каде секој може да си го каже мислењето, се пцуе најгадно што може, се конзумира алкохол кој може да доведе до расправии и тепачки, неретко се дешава да има пар кој се понаша ко да е у спална соба, а не на јавно место. Ама не, цигарите се најголем проблем за дечињата на умоболниве.

Хендикепирани лица не се жалат вака ко пушачиве.
Mnogu hrabra izjava od nepusac.
Zamisli utre da ti go skratat pravoto da mozis da praktikuvas religija. Ete roditelite ateisti zaklucile deka decata im potpagaast pod religiski vlijanija i na toa mora da mu se stavi kraj. Jbg 21 vek sme, na koj uste mu trebaat tie rabotii. Ke te vidam togas kolku hrabra ke bidis so izjavite ko ke treba da vrtis ko macka pred poragjanje okolu crkva :sneaky:

Последно уредено:
Абе просто и едноставно е . Не искачајте каде што се пуши. Никој не ве тера со сила. Не бидете воук, не бидете муслиња и нигери.
Во Европа има многу цркви, во Европа има многу белци. Никој со сила не ве донесе у Европа.
Само да се плачело.
И пушење и Европа и белци се во еден пакет. Вака ни Мелони не би се изнесла среде Брисел.

Кажи ја ајде, напрај си ќефот со последната цигара.

"Сите ќе умрете! Глупаци! ;)"

:lolzz:
Ne be stvarno daj tuka objasnuvaj ni kako loso vlijaelo na dete vo park na otvoreno ako gledalo da pusi nekoj, ama sosem bilo ok da gleda pederi kaj so pravat pederski raboti.
Ajde ne si ja stegaj dusata, znaeme kaj te boli zabot tebe ;)

Mnogu hrabra izjava od nepusac.
Zamisli utre da ti go skratat pravoto da mozis da praktikuvas religija. Ete roditelite ateisti zaklucile deka decata im potpagjast pod religiski vlijanija i na toa mora da mu se stavi kraj. Jbg 21 vek sme, na koj uste mu trebaat tie rabotii. Ke te vidam togas kolku hrabra ke bidis so izjavite ko ke treba da vrtis ko macka pred poragjanje okolu crkva :sneaky:

Другар пробуваш да одбраниш нешто што не може да се одбрани. Можеби не е исто, ама ми звучите ко силувачите „така се облекла“, „изгледа ебозовно“ и уште многу идиотски фрази со кои се оправдуваат себеси за чиновите кои ги извршиле.

Не, нема да запалам во спална, ама озбилно споредуваш спална и кафана? Идете у некои глупи сценарија само да испаднете у право.
Поентата беше дека сте способни за компромис, се додека не излезете од дома. Ти напиша дека не си правел компромиси, не јас, и далеку од глупо сценарио да пушиш во спална, владе си туфка во спална со белата пудлица до него. Имаше слики порано објавено. Ова е доста чест југо-аестетик.

Ne be stvarno daj tuka objasnuvaj ni kako loso vlijaelo na dete vo park na otvoreno ako gledalo da pusi nekoj, ama sosem bilo ok da gleda pederi kaj so pravat pederski raboti.
Ajde ne si ja stegaj dusata, znaeme kaj te boli zabot tebe ;)
Јас секогаш стојам зад што пишувам. Не се согласувам децата да гледаат педерски работи.
А за глуп, глуп сум, објасни ми за забот ако е интересно нешто.

Како поранешен пушач.

Сфаќам како е кога седиш во кафеана, и кога веќе се отворила дизната, и како оди алкохолот и цигарата, кое мачење е да излегуваш надвор и да мрзниш. Ама и кога пушев, искрено, без алкохол, само на обично утринско кафе, во зимски период, во просторија каде што се пуши, пак излегував надвор за да запалам цигара. Едноставно, ми смета димот од цигарите, задимени простории со цигари, а и кога пушев ми сметаа подеднакво, и претпочитав да излегувам надвор за да запалам.

Е сега, интересен е фактот што пример еве оваа вечер ми се случи. Излегуваме 5 души на кафе, 2-ца пушат 3-ца не. И сега за да седиме заедно, мора да седиме во пушачкиот дел, зошто 99% од пушачите инсистираат постојано да се седи во просторија кај што се пуши.

Закон за цигари построг треба да има да, од оној што го има. ОСОБЕНО ВО ДЕЛОТ НА РЕГУЛАЦИЈА НА ВОЗРАСТА КОЈА ТРЕБА ДА ЈА ИМАШ ЗА ДА КУПИШ ЦИГАРИ, исто така доста да се обрни внимание на Вејпот што го пушат 12 годишни деца, и да има РИГОРОЗНИ казни па дури би одел и со затвор за секој што ќе се затекне да му продава цигари на дете под 15 години, а огромна парична казна за 15-18 годишна возраст.

Исто веќе ако се донеси таков закон, треба да се реши казнивоста. Значи, истата казнивост да биде и во Битола, и во Ѓорче Петров, и во Чаир, и во Тетово, и во Ресен, и во Кривени, и во Штип, Кочани, Дебар, Вратница.. Истите закони истите постулати, само така ќе не биди држава.

Ако се повтори истиот закон од грујово време, каде некаде се спроведуваше доследно законот, некаде немаше ниту една инспекција во толку години, тогаш џабе го носат...

Тоа мислам дека е најглавниот проблем околу селективноста на законот, и можните негови „дупки“ кои намерно или не се оставаат за да се манипулира народот и да се држи во раце...

А вие ретардираните пушачи кое право го имате да пушите кај стигнете и да сметате на непушачи? Има негде некој закон пропишан кај што вика дека МОРА да се пуши и сум го пропуштил? Во Устав е напишано? Де ако сакаш посочи ми изгледа пропуштам некои работи.

Не можам да поверувам дека возрасни луѓе во 2026 година не само што оправдуваат пушење цигари, туку од петни жили го бранат тоа и ги напаѓаат другите. Абе за греота сте ја да ти кажам, тотално исклучени од реалноста. Хк пу.
Ја друго бранам и друго се објаснувам.

Со сила никој мене не ме донел кај тебе дома да земам да пушам. Јавното место колку е твое толку е и мое. Колку имаш ти право да непушиш надвор толку имам и јас да пушам. Ако ти пречи тргни се од мене .
Кој дел не ти е јасен у кафана или кафич каде што на врата пишува дозволено пушење или пак гледаш 100 пепљари на масите дека за чудо ти ќе влезеш, ќе поплачеш и одма ќе ти ја исполнат желбата да не се пуши.
Значи у старт одма го заобиколуваш тоа место. Пак ќе кажам дека никој со сила не те тера да седнеш таму. Иди седни на места каде што е забрането пушење.
Мене на двете места ми е ок. Правило на куќата е тоа безразлика дали се пуши или не . Ако се пуши палам, ако не искачам надвор.
Сигурно ко вас нема да глумам salty Карен и да се расправам со сите, да снимам на мобилен и да им се заканувам со инспекција затоа што на мене не ми се свиѓало нивното правило.
Ама јбг тоа е . Џабе не реков од старт дека сте сте со двојни аршини како во политика така и на секоја тема.
Башка ко да не ве знам од Серија А темата.

Само да се плачело.
So kogo zboris druze :D muslinja i nigeri, ve donele u Evropa ?

nekoj da objasnese sto e celta na zakonot, da se postigne shto?

posho ne gledam kako ova ke ima drasticen impakt vrz brojot na pushachi, gledam samo deka ke ima drasticen efekt vrz ugostitelstvoto.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom