Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    36
Ете ако го земеме форумов, кој е за законов, мнозинството е, тоа се ваши пријатели, роднини, сите ли се у грешка?

oва нели си ти, или е шизофренија?
Da be, dijagnoza ti davam po muabetot so go pravis. Isto kako i ti sto mene mi napravi. Mozi e tocno i tvoeto i moeto, mozi i ne e, takov vpecatok mene mi ostavi, takov vpecatok valjda tebe sum ti ostavil :toe:

Ете ако го земеме форумов, кој е за законов, мнозинството е, тоа се ваши пријатели, роднини, сите ли се у грешка?
Ako go zemime forumot za reper, Levica ke imase apsolutno mnozinstvo vo parlamentot i Apasiev ke bese premier :toe:

Позитивните искуства од ЕУ имаат и друга страна на паричката.
Во случајот со Шпанија
Spain could be set to limit smoking and vaping with UK tourists warning they will stop visiting the European Union holiday hotspot. A new bill introduced on September 9 proposes to ban the use of vapes, e-cigarettes, and cigarettes across outdoor venue.

со ваков пристап, некој што треба да им полни буџет за здравство, ќе го нема. Ама шо знам, кога им наредија да земат миљарда мигранти и да се упропастат, ќе им наредат и економијата да си ја уништат. Све по плану.

ja ne poznavam nitu eden vo moja blizina sto go podrzuva zakonov, pogotovo ne ugostiteli koi sto gi poznavam, a bi trebale prvi da se prashuvaat, zatoa shto na niv ke im se odrazi vrz prihodite, a toa ima poprilicno seriozen domino efekt pogotovo vo drzava kako nasata kade sto ugostitelstvoto e eden od najgolemite, ako ne i najgolem sektor.

duri i mnozinstvoto da go podrzhuvaat ovoj zakon, ne znaci deka istiot po avtomatizam e pravilen.

Абе што мора ад хоминем да се иде не ми е јасно....не сме камено доба пичка му матер.
Класична кафанска тепачка за една цигара. И тоа на Владе цигарата.

Класична кафанска тепачка за една цигара. И тоа на Владе цигарата.
Vo moja odbrana snegulkite prvi pocnaa so navredi, valjda si se prepoznaa ;)
Автоматски споено мислење:

ja ne poznavam nitu eden vo moja blizina sto go podrzuva zakonov, pogotovo ne ugostiteli koi sto gi poznavam, a bi trebale prvi da se prashuvaat, zatoa shto na niv ke im se odrazi vrz prihodite, a toa ima poprilicno seriozen domino efekt pogotovo vo drzava kako nasata kade sto ugostitelstvoto e eden od najgolemite, ako ne i najgolem sektor.

duri i mnozinstvoto da go podrzhuvaat ovoj zakon, ne znaci deka istiot po avtomatizam e pravilen.
Nema tuka so mnogu da se filozofira i da se izmisluva topla voda. Da bese situacijata i priblizno kako so tvrdat snegulkite, ke nemase ni potreba od vakov diskriminiracki zakon. Samite ugostitelski objekti ke si go resea problemot. Ako groto gosti sto im pravat promet se snegulki, ambientot ke bese adaptiran za snegulki :toe:

Последно уредено:
Ќерка ти има дечко што има другари што се пушачи....он сака да искача навечер со нив. Покрај него и ќерка ти оди таму...дали би ти било сеедно што ќе се навлече на цигари. Пошто пази....изложеност на дим има потенцијална опасност да станеш и ти зависник. Ова никој не го спомнува.
Ako drustvoto konzumiraat alkohol, ili ete pijat kafe ( i toa e stetno znaes ), dali bi ti bilo seedno ako se navlece na alkohol. I ova nikoj ne go spomnuva :cautious:
P.s mozam da se setam i na uste polosi primeri od ova, a koi drustvoto moze da ja navleci ;)

Владе бе, си испушил цела кутија денес со дискутирање на форумот. :LOL:
Sega se vkluciv be Del, prati malce.
Imam i popametni raboti vo zivotot otkolku da se ubedvam so hipohondrici i snegulki po cel den.
Znaes Vasilica e, normalniot pravoslaven svet togas vrti pare ;)

Ako drustvoto konzumiraat alkohol, ili ete pijat kafe ( i toa e stetno znaes ), dali bi ti bilo seedno ako se navlece na alkohol. I ova nikoj ne go spomnuva :cautious:
P.s mozam da se setam i na uste polosi primeri od ova, a koi drustvoto moze da ja navleci ;)
Алкохол и кафе не може да се конзумира пасивно освен ако не се пикаш у буре....може да ја навлече друштво на све ама ние збориме сега за цигари.....па една по една да ги средиме.

Владе бе, си испушил цела кутија денес со дискутирање на форумот. :LOL:
Една пакла...а пакла потекнуе од зборот пакао :gjavol:

Алкохол и кафе не може да се конзумира пасивно освен ако не се пикаш у буре....може да ја навлече друштво на све ама ние збориме сега за цигари.....па една по една да ги средиме.
Sega rabotata se svede na pasivno.
I sto e poloso da e izlozena na pasivno pusenje ili na aktivno konzumiranje na alkohol ? :cautious:
Povrzano e se ova, ne mozis da oddelis eden porok, a da zamizis na drugiot a i dvata se konzumiraat vo ist prostor.
Ete ti utre si otisol vo kafana so decata da uzivas vo dobra hrana, no tamu na sosednata masa mozi ne se pusi no lokaat ko stoka. Gledaat decata, kako sungjer se, zatoa i vo park e zabraneto na otvoreno pusenje. Bile izlozeni na vlijanie, gledale. Barem toa spored na wot glupostite so gi iznatreska.

Една пакла...а пакла потекнуе од зборот пакао :gjavol:
Paketa ne pakla ;)

Последно уредено:
Хендикепирани лица не се жалат вака ко пушачиве.
И нервозни се. Јас до сега мислев дека е до немање редовен секс. Но, сега гледам кај лежел зајакот.

Хендикепирани лица не се жалат вака ко пушачиве.
Демек не уживаш во нивните писанија?
Владе ли е Толстој ли е?

„Зошто? Сѐ ми е исто“, си велеше сам на себе гледајќи со отворени очи во темницата. „Смрт. Да, смрт. И никој од нив не знае за тоа, и не сака да знае, и не им е жал. Тие свират. Ним им е сеедно, а и тие ќе умрат. Глупаци. Јас ќе умрам порано, тие покасно, и нив ќе ги снајде истото. А тие се радуваат. Животни.“

Македонскиот Лав, Владемиреич Толстој

Иван Илич се обидува да се помири со смртта, да ја прифати, но никако не може. Се гледа во неа и ја анализира. Смртта му изгледа како единствената реална работа во неговиот живот, спрема која сите нешто кои му се случиле изгледаат потполно неважни. Се плаши од смртта и се мачи со неа. На вагата на неговиот живот му се чини дека само неколку настани го издржуваат тестот на вредноста. Таму нешто далечно во детството, таму имаше нешто со кое што може да се живее, мисли Иван Илич. И нешто од одамна закопаните идеали од студентските денови, и првото искусувување на љубовта. Сѐ друго му изгледа празно, банално и безначајно. Стравот од смртта се претвора во презир кон себе и кон сопствениот живот. Тој веќе не може да ги поднесува другите членови на сопственото семејство, посебно сопругата и ќерката, за кои неговото умирање е само еден непријатен настан кој ја руши рутината на постоењето. Единствено пријатно му е друштвото на Герасим, слугата кој се грижи за него додека овој лежи беспомошен. Му се чини дека само тој има разбирање за неговото сопствено соочување со смртта. Потешко од самата смрт му изгледа стравот кој мора да го трпи до конечниот крај.

Приказната за Иван Илич добива соодветен епилог, тој успева да се помири со смртта, и да го победи стравот од неа. Никогаш нема да дознаеме дали Толстој успеал да се помири со сопствената смртност и сопствениот крај.

Сите сличности се намерни.

Back
На врв Bottom