Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 45: @Menethil - Еколошките мерки треба да се финансирани/покриени исклучиво од луѓе со натпросечни примања.)

Еколошките мерки треба да се финансирани/покриени исклучиво од луѓе со натпросечни примања.

• Вкупно гласачи
    24
Е ова е уште една работа за која што се согласувам целосно со @Vanlok а тоа е што имате двојни стандарди за све и затоа испаѓате смешни и недостојни за дискутирање. Овде кај нас ќе тепаш луѓе на плажи, ќе бркаш луѓе на јавен простор затоа што пушат ама битно у Иран у Венецуела ќе плачеш по сиротињата.
Сакаш демократија и слобода за нив а не даваш демократија и слобода на пушачите.

Никој тебе не те приморува да се движиш на јавни места каде што се пуши. Никој тебе не те тера да седиш у просторија каде што се пуши. Затоа немаш право да пропагираш вакви апартхејд закони.
Кои права на вас непушачите ви се ускратени ? Право на слободно движење ?! Не. Сакате влезите у зачадена кафана, сакате не влагајте ама со твојава логика на пушачите ќе им биде забрането да запалат цигара затоа што една снегулка се жали.
Истава прича со муџите у Европа, на 5% муџи им смета крст закачен на ѕид или немање халал храна и заради нив 95% мнозинство ќе треба да трпи.

Кога викам дека си сркате ЕУ-САД воук пропаганда на велико, се навредувате дека мислите дека намерно ве пцуеме.
Значи до интергалактичка политика ќе ја дотерате за да ја оправдате таа цигара, јакичко.

Solzi sami kapat prosti mi rabotata.
Cista emocija prikaznata, duri i kafeto go isturiv taka nedopieno i cigarata ja frliv od so se ispotresiv :facepalm:

Прегледај го приврзокот 466611
Автоматски споено мислење:

Ti imam kazano deka retko glup lik si. Ako ti nemam eve, retko glup lik si :toe:
Spremen si i eden kup gomna da izedis ako so toa mislis deka nekoja steta bi mi napravil :facepalm:
У целиов овој пост што го напишал/а потресениов или потресенава јас прво би коментирал кои се тие идиоти од родители што 2 мали деца ги носат на место каде што знаат дека се пуши ?
Второ би го коментирал последното : без избор, безгрижно си играат игрички си гледаат јутуб.
За ова треба да им се одземат децата. Затоа што истиве идиоти сигурно на фб лајкуваат и споделуваат постови каде што рандом доктори советуваат децата да не седат пред екрани и да не им се дава мобилен. Ама у ситуацијава на мамица и татица да не им се сјебе кафцата уз цигарето им ги лупнале телефоните на децава да бидат мирни и да ќутат.

Но таму позади на некоја петта маса ја , владе, мачка и уште некои сме криви што сме си запалиле цигара или своеволно сме решиле да седиме во локал каде што 50 луѓе со цигари чурат.

Не успеав да те цитирам тебе. Ни @wot. Само третиот член. Ама денес немав кога.

Која ми е мене поентата ви кажав. До пристапот е и принципот. Ова е мачкање очи. Имаше баш еден пишано, кога ќе снемате скандали за опозицијата што ќе вадите следно. Очигледно нови закони. Дека идеме накај ЕУ.

Јас како таа и таа, од ПРИНЦИП во приватен живот гледам да не пушам околу бремени, стари, деца, или коа некој јаде. Во близина. Не на три, четири маси натаму. Пошо и мене никој не ми го бере гајлето. Јас прва сакам да престанам да пушам заради тоа што сакам да имам дете утреден. Кај нас во Македонија се умира од загаден воздух, пијано детише/говедо па дури и анестезиолози се случувало, да не редам уште што сѐ нѐ убива.
Колку деца бе имаат умрено од лекарска НЕгрижа само лани?
Да почнам да вадам постови?
Ќе престанете да ги носите на доктор, ќе престанете и вие?
Абе ве уценуваа со избори за ЃУБРЕТО да ви го соберат, за што уредно си плаќате. Памтите кога глушец КАСНА ДЕТЕ ВО СКОПЈЕ? Глушец накотен ради ѓубрето.
Кај мене на улица контејнерите се у исто стање као Данела кога беше. Викаа ќе биде боље. Мхм

У короната колку народ испоумре ради Франкенштајн Жан Митровски? Од МРСА умираше народ у 2021, 2022, односно ДВАЕСЕТ И ПРВИ ВЕК, од МРСА. За такви работи ви зборам бе дечки.

Не сум ја ѓубре или толкав зависник да не можам да издржам во близина на сензитивни лица. Ама ѓубре сум кога имам МО ЧА НА држава. Ме заболе за зборов атм.

Нека идат у Арачиново да соберат данок прво. Па ќе се чуеме.
Ќе апсат за трева а и цигари очигледно, а не смеат да влезат у рало Албанци да наплатат струја и основни работи.

*Ако некој сеуште мисли некој дека ми е проблемот ради цигарите, знам дека не може да ме игнорирате. Само скокнете ме да не си го квариме понеделникот. А неам ни енергија. До принципот е. Сто ствари ветиле или пробале да средат, НЕ ИМ УСПЕВА НИШТО.
Им избега 18 год мрсул со се татко му среде бел ден.
Скршено стакло на татарска амбасада, испомаскиран, одма го најдоа.
Нека си ги издуваат у Влада, ќе им пројде.
А може и на некој шоЧ, и онака се навикнати.

Не искачам. Ќе штекам пари, ќе си се преселам сама. Друштво, филмче, игрици. Лиценцата и паљба. У Шпанија има да си чадам братче. На морски воздух. А не на Усје воздух.

П.С: да ако има бактерии повеќе од ВЦ шоља е опасно за дете. А да не зборам шо ќе оќори и отупи. Не знае да збори ко шо треба телефон има..
Во насока за Шпанија, да не кршам филм ама:
https://www.euronews.com/travel/202...w-plans-could-mean-big-changes-for-travellers
Планираат големи промени и рестрикции за 2026 во однос на цигарите, на здравје бричење, но не е чудно, сепак е ЕУ.

Он топик: За се што кажа се согласувам со тебе, но једино не ми е јасно како тоа ти го оправдува сегментот што тука го коментираме, а тоа е пушењето?
Јадеш ли здрава храна, тренираш ли, правиш ли било што за здравје? Сигурно да. Зашто тогаш, која е целта кога усје ќе те убие, стаорец ќе те касне, шок ќе те згази, бесмислено е или не е? Значи да, сите може утре да наебеме, ама тераме со надеж дека ќе живееме до 100. Дебелиот од маало може има проблем со храна, но не пуши и се труди да намали на алкохол, алкохоличарот може се мучи со алкохол но лесно му иде да јаде здрава храна, значи да не ги прават тие напори за да се надеваат на уште еден ден (здрав) живот и да се откажат? Сив е човечкиот живот, не е црно-бел. Малку муабетов ми е наврзување сите ќе умреме, па дај да удриме сите да сме на вена, удри бригу на весеље.

Па како не би, 300 евра плус во буџетот на просечно семејство се некогаш сите сметки за тој месец.
Така е.
За 10 години да тргале на страна ќе собереле 300 000 евра и ќе купеле ферари.

Иначе ти дека не пушиш каде ти е ферарито ?

У целиов овој пост што го напишал/а потресениов или потресенава јас прво би коментирал кои се тие идиоти од родители што 2 мали деца ги носат на место каде што знаат дека се пуши ?
Второ би го коментирал последното : без избор, безгрижно си играат игрички си гледаат јутуб.
За ова треба да им се одземат децата. Затоа што истиве идиоти сигурно на фб лајкуваат и споделуваат постови каде што рандом доктори советуваат децата да не седат пред екрани и да не им се дава мобилен. Ама у ситуацијава на мамица и татица да не им се сјебе кафцата уз цигарето им ги лупнале телефоните на децава да бидат мирни и да ќутат.

Но таму позади на некоја петта маса ја , владе, мачка и уште некои сме криви што сме си запалиле цигара или своеволно сме решиле да седиме во локал каде што 50 луѓе со цигари чурат.
Значи не смее родител да нема социјален живот, и детето да нема телефон. Искачаат со детето пошо нема кој да им го чува/не им се даваат пари. Ќе му дае телефон да буља три саати ко замаано, овие ќе си истераат ќејф, ама ја ако сакам цигара после убаво јадење или коктел, да зеам да умрам. Сами се зафркнаа. Е ја за ова ќе им го тапам. Може телефон, може пи кафичи за они да имаат социјален живот пошо тоа е сеа нормално. Ама одеднаш не е нормално да пушиш. Неам шуга бе. Пушам, се туширам, иам парфеми од Зара до над 100€, гледам да мирисам секогаш убаво. Алишта перам и луфтирам редовно. Некој смрди на кромид и стоено, тоа исто им е ок, ги жалат пари немале…
Порано да не им викале наркомани на тие шо пушат? Сигурно им викале ,,мама и тато не ми даваат да се дружам со тебе пошто пушиш цигари”.

Ајде бе да ве видам. Ја тргам секад со доказ. Јбг проф мана

IMG_7402.jpeg

секој кој знае проста математика: колку е 4,1 у однос на 36,7%?

Кој е најголем причинител за смртта во 2024?

Еве да не биде лажам:

Не е глума, не можеш да разбереш, едноставно примирување е.
Сценарио 1: да се направи компромис еднаш моето еднаш твоето, ете се потврди од многу пушачи компромис не се прави
Сценарио 2: се држи секој до своето нефлексибилно, и ќе биде чао рагаци и ќе се распичкариме
Па ајде да го разиграме сценарио 3, ајде, еве кажи, ја ко непушач ти кажувам „Ска брат, не бива да ми пушиш на маса, излези те молам“. Што ќе се случи? Мои претпоставки што верувам одма ти се вклучиле во глава биле нешто у стил: „ај бе па ти воздухов види го ја ли ти пречам“, охридското „демократија баќо ако не ти чини не иди“ или Владе стил „не биди педер не плачи“ и ред други остроумни досетки но ни на крај памет нема да ти текне да искочиш нели? Е сега, штом нема да сум актер, множи го тоа по 100 пати, множи го по 1000 пати ако сме блиски, секое искачање тоа да ни биде тема дел од вечерта, или некогаш целата вечер? Тогаш веќе се обесмислува да излагаме, тоа нема да биде релакс ќе биде тензија секој пат. Тоа ли е подобра опција од тоа да се примириме ние непушачите? Веруј милион пати сме сакале да кажеме на пушачи, но знаеме дека нема поента.
Не знам ставрно што да ти кажам затоа што не сум се нашол во ваква ситуација. Ниту од страната на пушач ниту од страната на непушач.
Можам само да ти кажам дека лично мене многу други работи ми пречат и ми се ред флег од пушење кај партнер/ка и другари. Ова ти викам дека не го ни помислувавав како проблем се додека не го спомнавте вие овде дека сте дебатирале секое искачање дали да седите у пушачки или непушачки дел.

Не знам ставрно што да ти кажам затоа што не сум се нашол во ваква ситуација. Ниту од страната на пушач ниту од страната на непушач.
Можам само да ти кажам дека лично мене многу други работи ми пречат и ми се ред флег од пушење кај партнер/ка и другари. Ова ти викам дека не го ни помислувавав како проблем се додека не го спомнавте вие овде дека сте дебатирале секое искачање дали да седите у пушачки или непушачки дел.
Зашто не знаеш, макар и да не си у таа ситуација? Ако другар ти каже тоа што пишав ќе излезеш ли на цигара? И ако да за еднаш, дали ќе излегуваш на цигара секој пат кога ќе искачате ако не е актер и ти кажува секој пат? Не мислам дека те стаив во небрано дали кредит ќе земеш, мислам дека си имаш изграден став, но кажи го, другите го кажаа.

Значи до интергалактичка политика ќе ја дотерате за да ја оправдате таа цигара, јакичко.
Не.
Него многу е лицемерно да тврдиш дека се бориш за демократија и право на слобода на некого додека на друг да му забрануваш право на избор, движење и мислење.
Јакичко колку релативизирате.

Последно уредено:
Значи не смее родител да нема социјален живот, и детето да нема телефон. Искачаат со детето пошо нема кој да им го чува/не им се даваат пари. Ќе му дае телефон да буља три саати ко замаано, овие ќе си истераат ќејф, ама ја ако сакам цигара после убаво јадење или коктел, да зеам да умрам. Сами се зафркнаа. Е ја за ова ќе им го тапам. Може телефон, може пи кафичи за они да имаат социјален живот пошо тоа е сеа нормално. Ама одеднаш не е нормално да пушиш. Неам шуга бе. Пушам, се туширам, иам парфеми од Зара до над 100€, гледам да мирисам секогаш убаво. Алишта перам и луфтирам редовно. Некој смрди на кромид и стоено, тоа исто им е ок, ги жалат пари немале…
Порано да не им викале наркомани на тие шо пушат? Сигурно им викале ,,мама и тато не ми даваат да се дружам со тебе пошто пушиш цигари”.

Ајде бе да ве видам. Ја тргам секад со доказ. Јбг проф мана

Прегледај го приврзокот 466646

секој кој знае проста математика: колку е 4,1 у однос на 36,7%?

Кој е најголем причинител за смртта во 2024?

Еве да не биде лажам:

Па што се жалиш тогаш за загадувањето? Од 4% се плашиш?

Така е.
За 10 години да тргале на страна ќе собереле 300 000 евра и ќе купеле ферари.

Иначе ти дека не пушиш каде ти е ферарито ?
Да клише муабет, секако ќе идат парите, не знам дали уште некој го тупи со ова.

Во насока за Шпанија, да не кршам филм ама:
https://www.euronews.com/travel/202...w-plans-could-mean-big-changes-for-travellers
Планираат големи промени и рестрикции за 2026 во однос на цигарите, на здравје бричење, но не е чудно, сепак е ЕУ.

Он топик: За се што кажа се согласувам со тебе, но једино не ми е јасно како тоа ти го оправдува сегментот што тука го коментираме, а тоа е пушењето?
Јадеш ли здрава храна, тренираш ли, правиш ли било што за здравје? Сигурно да. Зашто тогаш, која е целта кога усје ќе те убие, стаорец ќе те касне, шок ќе те згази, бесмислено е или не е? Значи да, сите може утре да наебеме, ама тераме со надеж дека ќе живееме до 100. Дебелиот од маало може има проблем со храна, но не пуши и се труди да намали на алкохол, алкохоличарот може се мучи со алкохол но лесно му иде да јаде здрава храна, значи да не ги прават тие напори за да се надеваат на уште еден ден (здрав) живот и да се откажат? Сив е човечкиот живот, не е црно-бел. Малку муабетов ми е наврзување сите ќе умреме, па дај да удриме сите да сме на вена, удри бригу на весеље.
Кажав до што ми е.
Што многу друго поубиствено и смртоносно не е средено.
Има и непушачки делови. И то ги заболе за јавното здравје.
Вака не се бунеа за 50 ограничување.

Зашто не знаеш, макар и да не си у таа ситуација? Ако другар ти каже тоа што пишав ќе излезеш ли на цигара? И ако да за еднаш, дали ќе излегуваш на цигара секој пат кога ќе искачате ако не е актер и ти кажува секој пат? Не мислам дека те стаив во небрано дали кредит ќе земеш, мислам дека си имаш изграден став, но кажи го, другите го кажаа.
Јас немам другари што ме приморуваат да направам нешто. За се во животот сакам слободна воља и баш заради тоа не ја ускратувам на друг.
Некој да ми рече "стани излези со цигарата" или "ако ти пречат цигарите искочи", ќе му речам "ене ти ја вратата изгуби се" и веќе готово е "со таквото другарство".
Но за среќа до сега никој не бил таква снегулка да плаче за пушење или непушење.

Не.
Него многу е лицемерно да тврдиш дека се бориш за демократија и право на слобода на некого додека на друг да му забрануваш право на избор, движеше и мислење.
Јакичко колку релативизирате.
Ааа добар збор, релативизирање, решава многу дебати. По принцип не, тоа е алиби збор коа нема некој што да каже, запримети, политичари ли се, обични луѓе ли се.
Нема везе, ај вака, без да релативизираме (видиш можам и јас) ако воздухот е јавен простор, право на него имаме и јас и ти, јас сакам да не ми мириса на цигари (заеби причина здравје мавје, заеби усје мусје загаден воздух, јас и ти сме само, така замисли) а ти сакаш да пушиш, и мене ми мириса на цигари, јас немам право на избор во таа ситуација, ти сакаш да пушиш и тоа е наметнато право на избор од тебе на мене, демек диктатура. Затоа и го поставив сценарио 3 малку наназад на кое што кажа дека не знаеш да одговориш. Ако толку се тепаш за демократија, без да релативизираме, тоа значи избор, но и меѓу другото еднаквост, така да одново, јавиниот простор воздух го делиме, па дали ќе се нафатиш на еднаш непушачки дел кај што ќе излагаш да пушиш, еднаш пушачки дел кај што јас без збор ќе прифатам чад? Ако е 100% едното без шанса другото да пркне е комунизам, диктатура и се друго што ти презираш, или?

Јас немам другари што ме приморуваат да направам нешто. За се во животот сакам слободна воља и баш заради тоа не ја ускратувам на друг.
Некој да ми рече "стани излези со цигарата" или "ако ти пречат цигарите искочи", ќе му речам "ене ти ја вратата изгуби се" и веќе готово е "со таквото другарство".
Но за среќа до сега никој не бил таква снегулка да плаче за пушење или непушење.
Гледаш несакајќи ти трефнав се што пишав наврати се и прочитај:
"ене ти ја вратата изгуби се" = охридското ако не ти чини не иди
"со таквото другарство" и никој не бил таква снегулка да плаче за пушење или непушење - Владе стил
Ете, ја сум снегулка, сноуфлеик, плачипичка со педерско блузиче, но зашто некој пушач не покаже машки карактери и да пуши надвор, тоа не го разбрав?
Виде, не е тешка психологијата на пушачот :D

Кажав до што ми е.
Што многу друго поубиствено и смртоносно не е средено.
Има и непушачки делови. И то ги заболе за јавното здравје.
Вака не се бунеа за 50 ограничување.
Искрен да сум, не разбирам што има врска ова со цигарите, ко што кажав на друга тема, посоодвена, би се согласил, т.е. се согласувам, ама не успевам да направам паралела со цигарите.

Последно уредено:
Па што се жалиш тогаш за загадувањето? Од 4% се плашиш?
ајде вака пошо сум искрена за некои работи.

Пишав дека татко ми имаше инфаркт, една артерија затната од холестерол една од никотин. Едниот фактор беше цигара, едниот мрсно. И шеќер 9ка у моментот.

Сега пие апчиња за притисок, холестерол и шеќер. Дали само цигарата ќе го убиеше? И мене не ми е лесно да го зборам ова. И мене секој ден ми збори и се ежам коа ќе ми текне дека на 18 ќе останев без татко. Ама јас пушам од 15, оваа година ќе праам 25 год. Јас веќе 10 год пушам. Јас го градам карактерот ко човек, пушач.
Вакви фашистички глупи мерки ми се загреота.

Како човек кој не пуши од тој момент, има 2 стента и проблем со залисток. Забрането му е кога е загадено да искача.

Зошто? Здраво е?
Кардиоваскуларно заболување се добива и од лош воздух, лоши услови во околина, запоставеност, лоши навики ( цигари, алкохол, дрога)

Ја не ги бранам цигарите. И ме иритира таков однос.
А вие за нешто немате доста па никому ништо.

Back
На врв Bottom