Едно знам.Сите шо ги познавам, шо ги оставиле цигарите се пресреќни заради таа своја одлука и сметаат дека тоа е еден од поголемите успеси во својот живот.
И е голем успех, и сите што моментално пушат им посакувам да прекинат некогаш и да сфатат дека не прават жртва како да се одвојуваат од некој близок пријател со тоа што ќе се откажат од тутун , туку дека прават позитивна промена и ослободување од робство.
Последно кога бев во МК зимно време, решив да отидам до едно кафуле во кое одев порано. Ми се допаѓа локацијата и погледот, имав позитивни спомени од истото. Влегувам внатре, и што да видам: го поделиле на два дела со проѕирен најлон, дел за пушачи и дел за непушачи. Заебанцијата е во тоа што делот за непушачи е 20%, се состои од две масички до шанкот и до ВЦ-то, како под казна, додека делот за пушачи, буквално гасна комора, е 80%. И тоа е убавиот дел, каде што е целиот ентериер и концепт на кафичот, кој го усмрдуваат чејн-смоукери.
Едно од најголемите задоволства во зима ми е да ги гледам чејн-смоукерите како мрзнат надвор. Let's make smokers freeze again!
Кој дел од пушачите купува режан тутун жити мајка.
Нека извезува државата тутун, немам ништо против, секогаш има затуцани земји кои дозволуваат ваков широк спектар на користење на цигарите.
Кој сака да се труе, има други начини. Шведска еве не се пуши толку многу ама се апла зависници од снуз. Тоа ич не ми смета, не ме афектира на никаков начин. Ама да седам со дете во ресторан/игротека, а внатре зачадено како сауна, тоа па ич не може. Не е океј и не знам како воопшто некој може да најде оправдување за истото.
Би агитирал за забрана на цигарите како просечна феминистка што го прави тоа за нивните цели. Имам многу омраза према цигарите од две причини. Прва затоа што имав сосетка што не труеше со цигари кога доаѓаше и некои познаници, а друго татко ми и уште еден близок член на семејството наебаа здравствено меѓу другото и поради употреба на цигарите, а бидејќи не сум како @Ingvar секој став да го бранам со гадни слики и да објаснувам какви проблеми имале, ке ве оставам да имате убав ден.
Да можам би им ставил цена десет пати поскапа. Исти гомна се и вејповите и ајкосите, ова другово смрди па корне не знам како некој може да го употребува тоа ѓубре. Поразително е и што гледам деца од 10 години како конзумираат од овие двеве наведените. Родителите треба покрај ќотек и казни да јадат што им дозволуваат ова.
Можеби на крај краевите Соломонско решение да биде ставање вентилација во локалите, ама во услови кога немаме инспекција и кога се дозволува и шупи да се водат како угостителски објекти, прашање е дали ова ке има некаков ефект. Секако на сите пушачи од се срце им посакувам да се откажат од оваа гадна навика.
Едно знам.Сите шо ги познавам, шо ги оставиле цигарите се пресреќни заради таа своја одлука и сметаат дека тоа е еден од поголемите успеси во својот живот.
Значи се' е до себе. Јас и кога чадев не чадев по кафиќи, кафани, чадев дома, по пат накај работа пеш и излевав надвор на паузи на работа, ништо спектакуларно, малку совест во себе да се има и тоа е, не требаат вакви моронски работи. Од друга страна се возат стари автомобили, отпад насекаде, велосипетски патеки, паркови многу малку а згради никнуваат како печурки, итн... За ова закони после 3000 -тата.
Жими мајка, одамна не си тука па не знаеш. Еден тон пушачи зимаат од пазар тутун, хартија и филтри и сами си виткаат.
А ако мислиш дека само ние сме нецивилизирани, ете и во Канада го изигруваат пушачи законот за поефтини цигари, нелегална трговија.
Снусот е тешко лај**но, како и повеќето замени во кесички за одвикнување. Tobacco free не значи и risk free. Од кардиоваскуларни заболувања до канцерогени. Ама нели законот се носи ради здравје, а не само ради што некому смета.
Зошто да не може законот да се носи за здравје на непушачите? Ете пошто пушачите свесно одбираат пушење, јас како непушач ја немам таа привилегија, односно сум осудена да трпам чад од цигари насекаде. Мене стварно не ме интересира кој каква зависност одбира да има во животот се додека не ме афектира лично мене негативно.
Последно кога бев во МК зимно време, решив да отидам до едно кафуле во кое одев порано. Ми се допаѓа локацијата и погледот, имав позитивни спомени од истото. Влегувам внатре, и што да видам: го поделиле на два дела со проѕирен најлон, дел за пушачи и дел за непушачи. Заебанцијата е во тоа што делот за непушачи е 20%, се состои од две масички до шанкот и до ВЦ-то, како под казна, додека делот за пушачи, буквално гасна комора, е 80%. И тоа е убавиот дел, каде што е целиот ентериер и концепт на кафичот, кој го усмрдуваат чејн-смоукери.
Едно од најголемите задоволства во зима ми е да ги гледам чејн-смоукерите како мрзнат надвор. Let's make smokers freeze again!
Е овоа. Лани зимото во Охрид не можев да најдам ресторан кој има физичка поделба на делот за пушачи со тој за непушачи. Откако најдов еден, сфатив дека внатрешниот дел е уствари шанкче и две маси. Само една маса беше функционална, другата персоналот ја користеше како остава. До масата кај што седнавме имаше две кофи со џогери и средства за чистење на ресторанот.
Значи те множи со нула онака, ако сакаш убав ентериер и пријатна атмосфера повели седни во пушачкиот дел и угуши се, ако не сакаш кој те јебе.
Зошто да не може законот да се носи за здравје на непушачите? Ете пошто пушачите свесно одбираат пушење, јас како непушач ја немам таа привилегија, односно сум осудена да трпам чад од цигари насекаде. Мене стварно не ме интересира кој каква зависност одбира да има во животот се додека не ме афектира лично мене негативно.
Е овоа. Лани зимото во Охрид не можев да најдам ресторан кој има физичка поделба на делот за пушачи со тој за непушачи. Откако најдов еден, сфатив дека внатрешниот дел е уствари шанкче и две маси. Само една маса беше функционална, другата персоналот ја користеше како остава. До масата кај што седнавме имаше две кофи со џогери и средства за чистење на ресторанот.
Значи те множи со нула онака, ако сакаш убав ентериер и пријатна атмосфера повели седни во пушачкиот дел и угуши се, ако не сакаш кој те јебе.
Ако си во Шведска и не знаеш не коментирај, може да се пуши во делови од угостителски објект наменет за пушачи, одделен од делот каде што не се пуши, никаде нема да те остават да запалиш ако не се пуши.
Едино во казина не се почитува законот воопшто, кој и нема логика да важи во објект каде одат луѓе кои коцкаат пари.
Ако си во Шведска и не знаеш не коментирај, може да се пуши во делови од угостителски објект наменет за пушачи, одделен од делот каде што не се пуши, никаде нема да те остават да запалиш ако не се пуши.
Едино во казина не се почитува законот воопшто, кој и нема логика да важи во објект каде одат луѓе кои коцкаат пари.
Јас и моментално сум во Шведска ама можам уште сега да ти пуштам листа со локали каде ова што го пиша не се почитува.
И каква е таа физичка делба на пушачки и непушачки дел, чадот од цигарите застанува на таа замислена линија, не се пренесува од еден во друг дел?
Смешки за мали деца.
Јас и моментално сум во Шведска ама можам уште сега да ти пуштам листа со локали каде ова што го пиша не се почитува.
И каква е таа физичка делба на пушачки и непушачки дел, чадот од цигарите застанува на таа замислена линија, не се пренесува од еден во друг дел?
Смешки за мали деца.
А па со гмо, усјиња и други срања не не убиваат па сега нешто многу се засекирале што ќе сме имале штета од цигарите. Причи за мали деца.
Друже колку и да е некој толерантен, повлечен, мирен па макар и глумец не е можно повеќе од 3-4-5-6 месеца еве година дена да глуми и да трпи ако ставрно му пречи.
Барем кај нас у друшво има демократија и секој си кажува јасно што сака, што нејќе а на што не реагира.
Не е глума, не можеш да разбереш, едноставно примирување е.
Сценарио 1: да се направи компромис еднаш моето еднаш твоето, ете се потврди од многу пушачи компромис не се прави
Сценарио 2: се држи секој до своето нефлексибилно, и ќе биде чао рагаци и ќе се распичкариме
Па ајде да го разиграме сценарио 3, ајде, еве кажи, ја ко непушач ти кажувам „Ска брат, не бива да ми пушиш на маса, излези те молам“. Што ќе се случи? Мои претпоставки што верувам одма ти се вклучиле во глава биле нешто у стил: „ај бе па ти воздухов види го ја ли ти пречам“, охридското „демократија баќо ако не ти чини не иди“ или Владе стил „не биди педер не плачи“ и ред други остроумни досетки но ни на крај памет нема да ти текне да искочиш нели? Е сега, штом нема да сум актер, множи го тоа по 100 пати, множи го по 1000 пати ако сме блиски, секое искачање тоа да ни биде тема дел од вечерта, или некогаш целата вечер? Тогаш веќе се обесмислува да излагаме, тоа нема да биде релакс ќе биде тензија секој пат. Тоа ли е подобра опција од тоа да се примириме ние непушачите? Веруј милион пати сме сакале да кажеме на пушачи, но знаеме дека нема поента.
Epten solidarni vie, oddaleku se gleda. Zdravje ste zrtvuvale radi drugarsto.
Mizi Asan da ti baam rabotata
Patem receno rodninite i komsite gospod ti gi dava, prijatelite sam si gi biras
Cim ne mi odgovara nekoj za drustvo ke go odjebam i tolku, kako i sekoj zdravorazumen covek so bi napravil. Taka da teorijata okolu toa deka nema da ste sedele vo nepusackiot del radi tamu eden vo najmala raka ti e idiotska . Ako nejkam jas, ke si najdis nekoj koj saka. I resen problem. Vaka ispagja deka od sto ste solidarni, dusicki vie napateni, nema ni da odite po kafani i kafici oti nie nema da odime radi zakonot.
Srcki be
Ме изнасмеа со постов. Но сериозно, се надевам дека тролаш и дека ова не ти е вистински мислењето. Cim ne mi odgovara nekoj za drustvo ke go odjebam i tolku, kako i sekoj zdravorazumen covek so bi napravil. - точно, ова здраворазумен човек може да го каже, поради милион фактори, но поради цигара, поради факинг цигара? И за тебе тоа е нормално и т.н. здраворазумно. Луѓе плачат да имаат квалитетна екипа што не се зајадливи, негативни, пролив досадни и да имам такви луѓе и за факинг цигара да ги откачам, се надевам дека не го мислиш вистински, затоа што ќе те цитирам, ова е, во најмала рака, идиотско.
И на едно поле ќе се потапшам по рамо и другите непушачи страни наназад, види колку пати непушачи кажаа не се дружат со пушач колку пати пушачи кажаа не се дружат ради цигара. Значи тоа одма докажува поента на другата тема, да цигарите СЕ зависност и второ, без проблем би трампале долгогодишно и квалитетно пријателство со ок човек за цигаре, шта речи.
Пред да прочитам страни наназад и јас бев у најмала рака воздржан за ваков закон (така и гласав) но сега си мењам мислење 180 степена и мислам дека треба да има закон.
Abe tragedija u picku mater. Nema povekje so moite virtuelni forumski drugarcinja da pieme virtelno kafe so po edna virtuelna cigara oti virtuelniot cad im smetal.
Za srekja imam realni prijateli taka da so e do mene site tuka ke gi spickaram i oko nema da mi trepni. Da ste vakvi picajzli i vo realnosta ke ve oterav u kurac, ne pak tuka. Na toj so nema realni pa cel svet mu e sveden na virtuelnite tuka, toj neka mu ja misli dali i so koj ke se zameri, oti i toa virtuelnoto kafe sam ke go pija
Picajzli so se mu preci po difolt se proliv dosadni, negativni i generalno udav od ljuge.
Zatoa i nepusackiot del najcesto e prazen, sami ne se trpat, ne pak drugite okolu niv.
Inaku poln je bese nepusackiot del, vaka taka ke se soberea dva trojca. Ama sepak ete realnosta drugo kazva .
Picajzli so se mu preci po difolt se proliv dosadni, negativni i generalno udav od ljuge.
Zatoa i nepusackiot del najcesto e prazen, sami ne se trpat, ne pak drugite okolu niv.
Inaku poln je bese nepusackiot del, vaka taka ke se soberea dva trojca. Ama sepak ete realnosta drugo kazva .
Ајде пак да се повторам, затоа што треба да се забрани продажба и на пазари и ред други регулативи. Системски, а не кампањски, ете затоа. Ти се бориш против дрога со млатење наркомани или со фаќање дилери, шверцери и тие над нив.
Наместо за субвенции, парите да се наменат за лекување на болести од зависности, итн. Видовме досега со постоечкиот што се постигна за намалување на број на пушачи и реално непушење во јавни објекти, скоро па зеро.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.