Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    36
Picajzli so se mu preci po difolt se proliv dosadni, negativni i generalno udav od ljuge.
Zatoa i nepusackiot del najcesto e prazen, sami ne se trpat, ne pak drugite okolu niv.
Inaku poln je bese nepusackiot del, vaka taka ke se soberea dva trojca. Ama sepak ete realnosta drugo kazva .

Не е баш секаде забрането пушење, може слободно да пушиш во Дрисла, Вардариште, кај Усје, кај Тутунски комбинат итн, таму всушност и не треба цигари да се купуваат, бесплатно ќе се напушиш..... По мене треба да го посоветува некој Трамполино дека никотинот е по штетен од траватата или коката, па да ги Удри малку тутунопроизводителите :icon_mrgr:

Abe tragedija u picku mater. Nema povekje so moite virtuelni forumski drugarcinja da pieme virtelno kafe so po edna virtuelna cigara oti virtuelniot cad im smetal.
Za srekja imam realni prijateli taka da so e do mene site tuka ke gi spickaram i oko nema da mi trepni. Da ste vakvi picajzli i vo realnosta ke ve oterav u kurac, ne pak tuka. Na toj so nema realni pa cel svet mu e sveden na virtuelnite tuka, toj neka mu ja misli dali i so koj ke se zameri, oti i toa virtuelnoto kafe sam ke go pija ;)
Tuku ostaj ti toa, znam koja ti e makata zashto si nervozen.... gledash ti kade odi ova so evropa, denes ti zabranuvaat cigarite utre kje te teraat skakulci da jadesh.

Srekja tvoja sho si daleko od civilizacija.

На мене не ми е јасно како оди цигара во кафана, си нарачуваш прво салата со "р" витамин, си мезиш, после си кснуваш на раат и така.
Во кафиќи одиш кога си помлад и шмекаш намирисани, избањати, убави девојчиња, не ги чадиш ко колбаси со качакот в'рака...

Поддршка за целосна забрана за пушење во затворени простории и големи казни за непочитување на законот како за објектите, така и за индивидуите.
Никој не е должен да ви ги трпи вашите гнасни и смрдени навики.

Ајде пак да се повторам, затоа што треба да се забрани продажба и на пазари и ред други регулативи. Системски, а не кампањски, ете затоа. Ти се бориш против дрога со млатење наркомани или со фаќање дилери, шверцери и тие над нив.

Наместо за субвенции, парите да се наменат за лекување на болести од зависности, итн. Видовме досега со постоечкиот што се постигна за намалување на број на пушачи и реално непушење во јавни објекти, скоро па зеро.
Македонија произведува тутун, зошто да крати на добивка од тоа? Тутунот може да се користи во различни намени, не мора конкретно за цигари. Живееме во слободен пазар, кој што сака нека произведува и кој што сака нека конзумира се додека не претставува хазард за тие околу него. Дали треба цело БДП да се намали за да се реши овој проблем?
Јас сметам дека законов е супер, секако дека во краток рок не се ни очекува некое драстично намалување на процентот на пушачи, но добро е на долг рок да се види каков ефект би имал кон идните генерации. Збориме за промена на менталитет, нешто што не се случува преку ноќ но од некаде мора да се започне.

Па не чуди се. :kafence:
Ич не се чудам, се гледа како ви е програмиран мозокот на запад, па ова ви е најголемата контроверза. Толку сте во мулти култи концептот не само ви е страв да спомните нешто критика против истиот, туку и се согласувате со истиот. Жално.

:facepalm:

Никот и аватарот ми се откако сум на форумов, профилната ми е буквално првата слика која ја најдов на интернет за да соодвестува со никнејмот и не ги менувам бидејќи така сум претпознатлив.
Не знам каква врска има аватаров со мислењето, ама во последно време ко мали деца сте со дискусииве, нит аргументи, нит ништо, некој второоделенски глуп хумор и тоа. Боже сачувај и јас со што се замарам.

:facepalm:

Никот и аватарот ми се откако сум на форумов, профилната ми е буквално првата слика која ја најдов на интернет за да соодвестува со никнејмот и не ги менувам бидејќи така сум претпознатлив.
Не знам каква врска има аватаров со мислењето, ама во последно време ко мали деца сте со дискусииве, нит аргументи, нит ништо, некој второоделенски глуп хумор и тоа. Боже сачувај и јас со што се замарам.
What happens in fajkla stays in fajkla. Немој да го мењаш, секако. Да се нашалиме хехе :cautious:

Ич не се чудам, се гледа како ви е програмиран мозокот на запад, па ова ви е најголемата контроверза. Толку сте во мулти култи концептот не само ви е страв да спомните нешто критика против истиот, туку и се согласувате со истиот. Жално.
Треба да се пуши, тоа билда карактер. Ќе завршат сите меки ко Урсула вака. Цццц

Македонија произведува тутун, зошто да крати на добивка од тоа? Тутунот може да се користи во различни намени, не мора конкретно за цигари. Живееме во слободен пазар, кој што сака нека произведува и кој што сака нека конзумира се додека не претставува хазард за тие околу него. Дали треба цело БДП да се намали за да се реши овој проблем?
Јас сметам дека законов е супер, секако дека во краток рок не се ни очекува некое драстично намалување на процентот на пушачи, но добро е на долг рок да се види каков ефект би имал кон идните генерации. Збориме за промена на менталитет, нешто што не се случува преку ноќ но од некаде мора да се започне.
Не ти е познато како оди со тутунот што не е грев само треба да се праша.
Нема слободен пазар за некои производи, дури и кај вас во Јевропа. Тоа ти е исто како и за афионот, ајде да кажам слично. Афионот не смее да се реже, се контролира по единица површина и затоа и го нема веќе во Македонија. Затоа што Алкалоид откупува цели растенија што е неисплатливо. Тутунот од друга страна исто се контролира, но продажбата. Не смее да се продава суров, режан...било каков тутун, од приватни лица без бандерола-акциза. И алкохол не смее да се продава (еден од најголемите виновници за сообраќајките) исто така, па ене ги на пазар тон алкохол продаваат. Ако им е за пари, работава е има педери, пари нема.
Значи ако нема системски и систематски решенија, само со казни ништо не се постигнува.
Па така, катангата со овие опијати и наркотици мора да се контролира во корен, од производство и дилерство. Не од крај од наркомани и пијаници. Ама тогаш (ако мислат дека нагло се сече злото дрога) се јавува друг проблем. Отом потом.
Тутунот може да се користи во различни намени, не мора конкретно за цигари.
кои намени, производство на алкалоид никотин. Пак мора да оди во контролирани услови, како марихуаната. Пример Тутком Прилеп имаа (порано, сега не знам) такви услови, лаборатории.
Инаку тутунот е у иста фамилија со домат, компир, пиперки.

Тутунот козите не го јадат, а не па да има друга намена освен за цигари...

Затоа викам, само строго со вас, да се научите на ред и дисциплина и да почитувате простор и права на други луѓе. Нема поинаку.
Е ова е уште една работа за која што се согласувам целосно со @Vanlok а тоа е што имате двојни стандарди за све и затоа испаѓате смешни и недостојни за дискутирање. Овде кај нас ќе тепаш луѓе на плажи, ќе бркаш луѓе на јавен простор затоа што пушат ама битно у Иран у Венецуела ќе плачеш по сиротињата.
Сакаш демократија и слобода за нив а не даваш демократија и слобода на пушачите.

Никој тебе не те приморува да се движиш на јавни места каде што се пуши. Никој тебе не те тера да седиш у просторија каде што се пуши. Затоа немаш право да пропагираш вакви апартхејд закони.
Кои права на вас непушачите ви се ускратени ? Право на слободно движење ?! Не. Сакате влезите у зачадена кафана, сакате не влагајте ама со твојава логика на пушачите ќе им биде забрането да запалат цигара затоа што една снегулка се жали.
Истава прича со муџите у Европа, на 5% муџи им смета крст закачен на ѕид или немање халал храна и заради нив 95% мнозинство ќе треба да трпи.

Кога викам дека си сркате ЕУ-САД воук пропаганда на велико, се навредувате дека мислите дека намерно ве пцуеме.

И сега пошто детето гледа на телефон на кој има бактерии им дава за право на пушачите да ги трујат децата со чад од цигари?Која ти е поентава?

Не успеав да те цитирам тебе. Ни @wot. Само третиот член. Ама денес немав кога.

Која ми е мене поентата ви кажав. До пристапот е и принципот. Ова е мачкање очи. Имаше баш еден пишано, кога ќе снемате скандали за опозицијата што ќе вадите следно. Очигледно нови закони. Дека идеме накај ЕУ.

Јас како таа и таа, од ПРИНЦИП во приватен живот гледам да не пушам околу бремени, стари, деца, или коа некој јаде. Во близина. Не на три, четири маси натаму. Пошо и мене никој не ми го бере гајлето. Јас прва сакам да престанам да пушам заради тоа што сакам да имам дете утреден. Кај нас во Македонија се умира од загаден воздух, пијано детише/говедо па дури и анестезиолози се случувало, да не редам уште што сѐ нѐ убива.
Колку деца бе имаат умрено од лекарска НЕгрижа само лани?
Да почнам да вадам постови?
Ќе престанете да ги носите на доктор, ќе престанете и вие?
Абе ве уценуваа со избори за ЃУБРЕТО да ви го соберат, за што уредно си плаќате. Памтите кога глушец КАСНА ДЕТЕ ВО СКОПЈЕ? Глушец накотен ради ѓубрето.
Кај мене на улица контејнерите се у исто стање као Данела кога беше. Викаа ќе биде боље. Мхм

У короната колку народ испоумре ради Франкенштајн Жан Митровски? Од МРСА умираше народ у 2021, 2022, односно ДВАЕСЕТ И ПРВИ ВЕК, од МРСА. За такви работи ви зборам бе дечки.

Не сум ја ѓубре или толкав зависник да не можам да издржам во близина на сензитивни лица. Ама ѓубре сум кога имам МО ЧА НА држава. Ме заболе за зборов атм.

Нека идат у Арачиново да соберат данок прво. Па ќе се чуеме.
Ќе апсат за трева а и цигари очигледно, а не смеат да влезат у рало Албанци да наплатат струја и основни работи.

*Ако некој сеуште мисли некој дека ми е проблемот ради цигарите, знам дека не може да ме игнорирате. Само скокнете ме да не си го квариме понеделникот. А неам ни енергија. До принципот е. Сто ствари ветиле или пробале да средат, НЕ ИМ УСПЕВА НИШТО.
Им избега 18 год мрсул со се татко му среде бел ден.
Скршено стакло на татарска амбасада, испомаскиран, одма го најдоа.
Нека си ги издуваат у Влада, ќе им пројде.
А може и на некој шоЧ, и онака се навикнати.

Не искачам. Ќе штекам пари, ќе си се преселам сама. Друштво, филмче, игрици. Лиценцата и паљба. У Шпанија има да си чадам братче. На морски воздух. А не на Усје воздух.

П.С: да ако има бактерии повеќе од ВЦ шоља е опасно за дете. А да не зборам шо ќе оќори и отупи. Не знае да збори ко шо треба телефон има..

Back
На врв Bottom