Кое е твоето контроверзно мислење? (ТЕМА 9 - @FORZA ACM : Хомосексуалноста, LGBT и пропагандата за истата треба да се криминализираат во Македонија)

Дали хомосексуалноста, LGBT и пропагандата за истата треба да се криминализираат во Македонија?

• Да

• Не

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Така да, не, не сум за казнување на луѓето со бугарски пасоши се додека се чувствуваат како Македонци.
Не е важно како некој се чувствува во себеси, кога на документ, на црно на бело стои дека се одрекол од Македонија и се пишал дека е Бугарин. Тоа ќе остане запишано во историјата и на тоа идните поколенија по 100 години ќе тврдат дека сите тие луѓе биле Бугари, исто како што денес тврдат за Гоце, на пример.

Затоа, убаво вели Византиецот - ако се чувствуваш уште како Македонец, треба да најдеш начин најбрзо што може да се откажеш од бугарското државјанство. Е за таквите луѓе ќе симнам капа!

Точно.

И кој е сега Јуда според тебе, некој грев угнетен ако нема пари да плати обична услуга шо треба државата да му ја гарантира како основно човечко право, па морал да вади пасош, или створот шо е у фотелја и ги распродава сите национални интереси стекнати со вековно крварење?
Дел Бој, јас не сум морална полиција овде. Се што сакам да кажам е дека кога ќе дојди време за Швајцарска Документација, бугарската треба да оди во канта. Не си крив за ништо. Знам како е да се живеј на маргините на едно општество.
За да одговорам на прашањето, се разбира дека тој кој распродава национални интереси е бетер од другиот. Ама забораваш дека пола влада има бугарски пасоши. За мене лично Грција е крива за се. Таа ни застана на патот од ЕУ иако, Македонија и Словенија во тоа време добија најубава оценка од ЕУ после распадот на Југославија, пошто само ние 2ве излеговме без воња. Да не застанеше јужниот сосед на нашиот пат, никогаш немаше да дојде до тоа Македонецот да вади бугарски пасош. Ама нема смисла да тумачиме што би било кога би било.
Решението е едно. Кога ќе дојди време за тоа, пасошот треба да оди во канта.

Ајде полека. Има повеќе начини за стекнување на државјанство, не е само раѓањето. Државјанство може да се стекне и по крв, територија/почва, натурализација, домицил, одреден спортски или научен успех (личен или за државата). Секоја држава оваа проблематика си ја решава со внатрешното материјално право.

За законите, треба кодификација. Правото ќе се поедностави, плус измената да се прави со 2/3 мнозинство, а не просто. Само на тој начин ќе се стекне правна сигурност. Со ова ќе имаш и одредени негативни последици, сепак правото е жива материја која се проширува, надоврзува и надополнува, и овие процеси значително ќе се отежнат. А со оваа досегашна методологија на работа, забораваш 59 пратеници, кои еден пратенички мандат имаа поголема тежина во однос на гласови во однос на владејачкото мнозинство од 61 пратеник. Башка, најголемиот подносителот на законите е Владата, а Собранието е само алатката за верификација на истите. Тоа е правен проблем. Ако знаеш дека сите предложени закони поминуваат, технички и не ти треба Собранието.

За државјанството, ќе почнам од моето семејство. Едниот дедо, на мајка ми татко, имаше две државјанства. 2001ва доби повик, можеше да одбие, да се откаже од ова државјанство или да се крие во некој подрум. Се јави на повикот, отиде во војна. Мајка ми е во некоја фаза на започнување постапка и она да го добие то државјанство, чисто се сомневам дека ќе го добие. Другиот дедо, на татко ми татко, исто има две државјстванства, татко ми е во постапка на добивање на второ државјанство. По таа основа и јас се стекнувам со право на истите. Државјанствата ги имаат по пат на раѓање.

Изјавата за стекнување на бугарско е малку деградирачка, ама тоа е личен однос кон семејството.

Подобро е да имаш писмен народ, отколку неписмен. Како држава, апсолутно ништо не губиме ако децата учат бугарски. Не е преседан, туку надоврзување на веќе постоечките и имплементираните права. Проблемот е отворената рана, ко што беше отворена 2001, каде Бугарија отвори прашања кои требаше одамна да бидат надминати. Тука зборувам за правна аналогија, а не за бранење на правата на малцинствата.
Многумина не знаат англиски, а светски јазик, не можеш веќе надвор без англиски.
Знам бугарски и српски од мала, за кај ми се освен таму? У Бугарија да не живеам па макар плаќаат. Тие не можат себеси да се средат.
Сакам да кажам, освен што имаат лоши политики кон нас, има далеку подобри опции од учење бугарски, албански, јазици кои се се зборат у една-две држави.
Едино некој ако сака да седи овде. Пошто гледам ќе се деси денационализација.
Да не се деси у сред Скопје да се понашаме ко у Егејска Македонија.
Некој што те окупирал да му даваш супер услови и све. Најс.

Не е важно како некој се чувствува во себеси, кога на документ, на црно на бело стои дека се одрекол од Македонија и се пишал дека е Бугарин. Тоа ќе остане запишано во историјата и на тоа идните поколенија по 100 години ќе тврдат дека сите тие луѓе биле Бугари, исто како што денес тврдат за Гоце, на пример.

Затоа, убаво вели Византиецот - ако се чувствуваш уште како Македонец, треба да најдеш начин најбрзо што може да се откажеш од бугарското државјанство. Е за таквите луѓе ќе симнам капа!
Abe eve jas ce zemam da receme germansko,
Si ja znaam himnata, cela germansa istorija, Adi vo nekoj moment mi e idol a ja znaam i istorijata germanska i ce se odrecam od Makedonija.
Ce vi smeta i toa?

Si ha znaam himnata, cela istorija i ce se odrecam od nakedonija.
Ce vi smeta i toa?
Ти за да земеш германско никој никогаш не те натерал да ги пишеш твоите предци умрени (а со тоа да ги вовлечеш и сите роднини) дека биле германци.

Koj rece deka MORA?
Па освен својот мајчин јазик, они го изучуваат плус и македонскиот (како, тоа е друга тема - петки им ставаат без да знаат Македонија на кирилица да напишат). Така и овде - бугарскиот ќе им биде по дифолт, мајчин. Македонскиот како државен ќе МОРА да го изучуваат, па макар и на нив како на Албанците да им ставаат петка по дифолт.

Ти за да земеш германско никој никогаш не те натерал да ги пишеш твоите предци умрени (а со тоа да ги вовлечеш и сите роднини) дека биле германци.
I?

A shto ako makedoncive lazhat po ambasadi?

Ednostavna logika,
Celta gi opravduva sredstvata!

Si ja znaam himnata, cela germansa istorija, Adi vo nekoj moment mi e idol a ja znaam i istorijata germanska i ce se odrecam od Makedonija.
Ce vi smeta i toa?
Не. Германија не ме негира дека постојам.

I?

A shto ako makedoncive lazhat po ambasadi?

Ednostavna logika,
Celta gi opravduva sredstvata!
Значи ако целта ги оправдува средствата е твојата филозофија, не треба воопшто ни сдс ни вмро ни дуи да ти ствараат некаков стрес.
Едноставна логика :toe:

a toa sto germancite ubivale makedonci vo periodot na ww2 ne ti smeta?
Дали Германија барем се извинила за злосторствата направени во WWII? Да.

Дали Бугарија се извинила за злосторствата направени во WWII? Не, велат дека не правеле злосторства, административци биле они.

Дали Германија барем се извинила за злосторствата направени во WWII? Да.

Дали Бугарија се извинила за злосторствата направени во WWII? Не, велат дека не правеле злосторства, административци биле они.
ako jas ti zakacam samar i ti se izvinam, manje li boli samarot otkolku ako ne ti se izvinam?

moralni gimnastiki.

ako jas ti zakacam samar i ti se izvinam, manje li boli samarot otkolku ako ne ti se izvinam?

moralni gimnastiki.
Не воопшто. Нема врска со морална гимнастика, туку со одговорност и зрелост. бугарија и нејзиниот народ го немаат ни едното ни другото, а сакаат да ги сфатиме или почитуваме озбилно. Не.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom