Интересно е, и за волја на вистината не си сам во ова како само површински ги поимаш работите. Ќе ти дадам еден пример па ќе се навратам на конкретниов случај.
Поддржувачите на мигрантите често ја користат паралелата како: Македонците кои се против избеглиците би требало да имаат повеќе разбирање затоа што и тие (ние) како народ сме избеглици и прогонувани и многу е лицемерно, нехумано и гнасно како сега с(м)е против нив.
И добро, ок, ако од образование имаш завршено само второ во Муртино со просек 2.1 има смисла. Македонците, егејците посебно се избеглици, биле распрскувани низ светот, дел од местата каде што отишле ги примиле добронамерно и се тоа држи вода, така што би требало да го имаат истото разбирање кон оние од Блискиот Исток нели?
Е сега ако си стигнал да завршиш шесто одделение ќе ставиш контекст и детали во ситуацијата и ќе сфатиш дека: егејците не им се сереле на глава онаму каде што отишле, не силувале жени, не барале православје на ниво на цела држава, не тепале неистоомисленици, не правеле ексклузивни македонски no gone zones каде што секој немакедонец бил силуван и тепан и не се понашале како дивјаци кон држават што ги примила, па за да тие две паралели бидат соодветни како компарација.
Следствено на тоа еве каде грешиш на ниво на второ одделение.
1. Од еден идеолошки сет што се состои од многу компоненти земаш еден и од тоа правиш мотив дека се работи карактер асесинејшн. Тоа би му дошло од прилика вака: Ти мразиш нацисти. Нацистите се идеолошки и материјални креатори на брендот Волксваген. Тебе тој бренд ти се допаѓа, сметаш дека е квалитетен и возиш таква кола. Следствено на тоа ти си правиш карактер асесинејшн. Еве јас на пример сакам урми како овошје. Исто и муслиманите, мухамед рекол дека урмите се многу добри и посебно онаа кралската лечи од секој отров, и затоа меѓу другото урмите се дста застапени во нивната култура. Бам уште еден карактер асесинејшн. Или на пример замисли омилена боја за облекување да ми е бела, а ако си гледал некогаш кружење околу Мека ќе видиш дека и на нив исто. Готово, карактер асесинејшн на куб.
Човекот кој најмногу го мразиш, презираш што и да е, било жив или мртов ако те седнам до него ќе ви најдам минимум 5 заеднички особини, вкусови, мислења, ставови. Крај карактер асесинејшн ист си како него, џабе го мразиш.
2. Следно, работите доста често бараат контекст. Трајко му ја исече раката на Петко. Станко му ја исече раката на Трпко. Без контекст ставање дека во првиот случај Трајко го фатил Петко како му краде од кајсијата, а во вториот дека Станко е хирург а Трпко имал гангрена и му го спасил животот работите изгледаат исто. Ако имаш завршено основно во Муртино и со контекст џабе е, исто ќе ти биде. Да видиме за што исламот препишува смрт: хомосексуалност, вонбрачен секс, откажување од исламот, богохулије врз исламот и глава за глава. Плус дозволени се: педофилија, тепање на жена, грабеж на неверници, силување и земање како сексуални робинки на немуслиманки, педофилија, пиење мочка од камила. А и следниве парадокси. За силување мора да обезбедиш 4 сведоци. Ако одиш да пријавиш силување, а немаш 4 сведоци признаваш дека си имала вонбрачен секс и на крај тебе како жена можат да те затворат или егзекутираат. И уште ред други работи. Е сега од сите овие работи, или ете од оние поконтроверзните јас и педомухамеданците имаме мал пресек на поистоветување само во делот глава за глава. И тоа не е целосно затоа што кај нив нема што-како-зошто контекст туку е баш глава за глава, додека јас изречито нагласив дека оправдувам кога се работи за монструозни и грозоморни случаеви.
Не знам у која европска вукојебина изиграваш покондурен муртински сноб ама за поубаво да ме сфатиш ќе ти ја поставам следнава хипотетичка ситуација.
Утре-задутре имаш ќерка 9 години. Ја пушташ да оди во школо секако незамотана, не е е муслиманка. Група мароканци, пошто алах и педофилот тоа им го дозволуваат и прават генгрејп и ја убиваат на крај. Да не ти доловувам плус визуелизации како ќерка ти како голи мажи се изживуваат врз беспомошното девојче кое вришти пред да и го збрцаат ножот. Судијата поради тоа што живееме во воук времиња ги пушта со условна. Има доста вакви случаеви низ Европа. Е во таква ситуација што никогаш на никој не би му ја посакал би те прашал тогаш колку "ти си христијанин". Наводниците ги ставив не дека прејудицирам дека си христијанин туку дека ти го искористи како фраза. Морам и наводници и загради да ти објаснувам пошто си поглуп од што мислиш па да не ми пишеш нешто во стилот-Ама јас не сум христијанин, вие ми се правите тука христијани а поддржувате смртна казна. Нели, погодив, прво на тоа ти отиде мислата?
Во други услови би кажал нешто во стилот: Не знам како не ти текна на ова и како само второделенски муртинско не ти текна дека има тука копање. Ама во твојот случај не. Доволно долго си на форумов за да не сфатам дека си лидер во категорија најпростак во соодност со напуваност.
Значи пази морам ова да го дообјаснам како да си забавиште пошто голема е шансата да не сфатиш од прва што мислам со тоа. Не викам дека си најглуп на форумов. Тоа не е реалноста и не е "фер" да ти го дадам тој епитет. Oна што сакам да го кажам е дека во тој размер на дропката каде што од едната страна имаш колку мислиш дека си паметен версус или дробна или коса црта / колку си уствари глуп, значи во тој размер или со твои зборови ratio ти си лидер во категоријата. Или уште подообјаснето има и поглупи од тебе ама не се пуваат толку па според тоа коефициентот кај нив е помал отколку кај тебе. Сакаш со примери, со формули да ти го објаснувам ова или доволно ти е? Токму ради тоа ratio на несоодветност напуваност/колку си уствари глуп едно време доста умешно те "дупеше" Тапетарот. Во случај да не ти беше јасно зошто баш таков однос и зошто баш кон тебе. Разиел брилијантно те опиша како Византиецот пред да се појави овој сегашниот Византиец,
а и други Ботко и останати ти имаа неколку пати префрлено баш на оваа тема дека не си ги пушташ нозете (напуваност на его) колку што ти е чергата (фактичките когнитивни способности). Вака морам со загради дообјаснување поради оваа епохална глупост од споредба зошто стравувам дека нема да ме сфатиш што подразбира под черга, а што под нозе. Јас би измислил некој термин како вотизам каде што со некои фенси фази и англицизми што на Гоки од Муртино би му биле Уауууу
goran spasov
www.youtube.com
а уствари тресе тешки глупости, само што за жал фрчко те има преварено на тоа поле со таа разлика што кај него не се англицизми туку латинизми.
Ама две работи ќе произлезат од ова. Едната добра, другата не. Добрата е што знаеш да бидеш sport и да го примиш ова машки без да имаш после граџес. Барем екстерно, интерно не сум баш толку сигурен дека си баш кул, ама ете не можам да извадам црно на бело дека е така.
Лошата е што апсолутно никаква поука нема да извадиш од ова. Рејшиото напуваност/фактичка когниција само ќе се продлабочува дали со тоа што компонентата напуваност ќе се зголемува дали со тоа што когницијата ќе се намалува, дали со двете.
Не, стварно, могу си поглуп од што мислиш дека си. Grand Canyon многу.