Кое е твоето контроверзно мислење? (Читај воведно мислење)

Вот.
Највише ориентационо планинарски натпревари осфен на Бодно као најпедерска планина у Македонију хаха, ги иам верувале или не највише у Прилеп у Струмицу(рака за рака фатени дупло В се смеат и се радуваат хаха).
Не искрено, езеро Водоча, Беласица, Маркови кули и Мермерно Езеро, едн манастир тамо лево од Плетфар...
Два пута првак на Македонију сам бија, 2004 и 2005 годину.
Машки спортист на Куманово 2005 :cool:
Јебеш планина, поента е битна.
За да не талкаат по асфлати иљадо македонски пензионери, сакам да уживаф у рест оф пис бифор рест ин пис...

Иначе да, сфе те разбирам на струмички, две године сам студираја од стару гарду на Кирил и Методиј у Штип, у тој време Источна Македонија ми беше коњаче.Струмички карневали ми бесфа рутина и тој пред да биде познато лицето З.З. уф вашио ви град.

Цел респект за деду ти и сфи бабефци и дедофци на овој наше скромно и љубовно поднебје, ја сам за идеални промене на сфетско ниво. Ја сам индиго чајлд без грам плаво у мене, само розе металик пјур зелен цфет, како тебе.

Еи едит, сори.
Да, чуваф ги деца,чат пат кд треба и можеф, родители на лејдито ми, мои су у Куманово.
Ама тој лсно се пребродуе, можеф и други алтернариве да се уиграф, ако баба и дедо лудуеф на Кожуф, заедно со караокето на Бијонсе и мотачките чаеви на Костиќ.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot
Океј разбрав за што се правело муабет. Пензионерите да се носат на планина. Контраверзно ќе беше да речеше да им се плати пат до клиниката Дигнитас во Швајцарија или Витаегзит. Ова се инаку клиники за еутаназија каде се заспиваат терминално болни луѓе кај кои терапијата нема ефект, а живеат со хронични болки и/или инвалидитет. Пристап има секој, ама треба 4 тони книги и извештаи од различни доктори дека човекот стварно не можи да се спаси, а се мачи.

Носи ги на планина ако сакаш. Ставот не е лош ни контраверзен. Ќе станат кентенаријанци, ко старците на Санторини во Грчка кој на 107 години уште одат да ги пасат овците се тотално фит и здрави. Не ги мразам старите луѓе, протргале кој знае што низ животот. Види ме јас колку сум изгубен на 30ет, или види се себе и спореди се со твои 25, дали го имаш истото трпение и сила, па после кажувај за стари луѓе. Чуден став за зен/намасте/хинди/љубов лик.
Автоматски споено мислење:

Дај турете ликој кој би дале јако контраверзни ставој следно. @Darling @puno @Del Boy

Последно уредено:
Да, чуваф ги деца,чат пат кд треба и можеф, родители на лејдито ми, мои су у Куманово.
Ама тој лсно се пребродуе, можеф и други алтернариве да се уиграф, ако баба и дедо лудуеф на Кожуф
Како на пример? Комшии? Не осудувам, напротив, маалските баби нас не имаат гледано, родители имаат одено трети смени, само мислам дека времето сега е друго затоа те прашувам кои се денешните алтернативите за еден млад брачен пар во Куманово/Скопје кои ги спомнуваш. Зборам за ова бидејќи тука имам пријатели што илјадници евра даваат за бебиситерки и пак тешко наоѓаат, за да отидат на дејт и одморат. Градинките коштат толку што едниот останува да ги чува децата бидејќи е поисплатливо на крајот на месецот. Ги летаат бабите од други земји на месец два за да помагаат. Збориш за глобално решение, но земаш само локален проблем. Не е ни локален, земаш проблем од иста ајпи.

Како на пример? Комшии? Не осудувам, напротив, маалските баби нас не имаат гледано, родители имаат одено трети смени, само мислам дека времето сега е друго затоа те прашувам кои се денешните алтернативите за еден млад брачен пар во Куманово/Скопје кои ги спомнуваш. Зборам за ова бидејќи тука имам пријатели што илјадници евра даваат за бебиситерки и пак тешко наоѓаат, за да отидат на дејт и одморат. Градинките коштат толку што едниот останува да ги чува децата бидејќи е поисплатливо на крајот на месецот. Ги летаат бабите од други земји на месец два за да помагаат. Збориш за глобално решение, но земаш само локален проблем. Не е ни локален, земаш проблем од иста ајпи.
Абе брат бе, чекај да се усфои како закон, па ке се снаваѓамо хаха.
Веруј ми од лично искустфо, пензионери су бетер него бебе пред прф роѓендан.

Кој уме, сака и може, ке исчува и сто бениња.А некад ни сс пола пензионерку немоеш да искочиш на крај.
Океј разбрав за што се правело муабет. Пензионерите да се носат на планина. Контраверзно ќе беше да речеше да им се плати пат до клиниката Дигнитас во Швајцарија или Витаегзит. Ова се инаку клиники за еутаназија каде се заспиваат терминално болни луѓе кај кои терапијата нема ефект, а живеат со хронични болки и/или инвалидитет. Пристап има секој, ама треба 4 тони книги и извештаи од различни доктори дека човекот стварно не можи да се спаси, а се мачи.

Носи ги на планина ако сакаш. Ставот не е лош ни контраверзен. Ќе станат кентенаријанци, ко старците на Санторини во Грчка кој на 107 години уште одат да ги пасат овците се тотално фит и здрави. Не ги мразам старите луѓе, протргале кој знае што низ животот. Види ме јас колку сум изгубен на 30ет, или види се себе и спореди се со твои 25, дали го имаш истото трпение и сила, па после кажувај за стари луѓе. Чуден став за зен/намасте/хинди/љубов лик.

Дај турете ликој кој би дале јако контраверзни ставој следно. @Darling @puno @Del Boy
Ја од што ги сакам повише од тебе стари људи, сакам да најду идеално решение.

Последно уредено од модератор:
ке се снаваѓамо
Утре да им купиш нешто на стариве, изненади ги.

Кој би рекол форумот да ти бил олку thirstyyy, за дискусија.

Патем, само за потсетник дека постојат и темиве

Непопуларни филмски мислења

Непопуларни музички мислења

Непопуларни фудбалски мислења

Непопуларни мислења за книги

Утре да им купиш нешто на стариве, изненади ги.

Кој би рекол форумот да ти бил олку thirstyyy, за дискусија.

Патем, само за потсетник дека постојат и темиве

Непопуларни филмски мислења

Непопуларни музички мислења

Непопуларни фудбалски мислења

Непопуларни мислења за книги

Че одговорам на сите 3 теми, освен та за фудбал.

Значи главен одбранбен механизам за загаденоста во Скопје е дека не е ништо ново и секогаш било тоа така? Ако загадениот воздух „не е проблем“, тогаш ни корупцијата не е проблем, ни лошото здравство, ни нефункционалните институции, затоа што нели оддамна го има тоа, а впрочем „и на други места е полошо“. Одличен стандард, мериме колку може да се трпи, не колку може да се подобри.
Проблем е, но не нов, постои во нашите краишта преку 2000 години, Фичо и Аце од истото страдаа. Проблемот е што не е решена, туку уште поизразена со тек на време.

трошиф пензију и лудуеф на социјални мреже

тој е њина релаксација, да се се смириф заради Југо носталгију.

Надвор од дома, сфи нешто се брзаф, ценкаф, тражиф попуст бе врску, у јсп су како по дома, јоште само што не почнале и да се собуваф у истите.

Значи тачно на 60 роѓендан или у стилу на Декстер26(шеести) хаха славиш роѓендан сс најблиски и комбе те зима и те носи до соодветан планински центар и тамо си до крај на живот.

:pos: :pos: :pos:

Па има ли боље од припеар фор етрнити
Ова го прочитав Припор фор етернити, и не знам што е полошо :pos:

Ах бе Парва, да не пукнеш... твојата идеја Холивуд ја има обработено многупати, како во овој филм на пример:

parva-s run1.png

Ти ебу кумановца. Земал да ги праќа пензионерите на планина, почнувајќи од неговите :pos:

Не е дека нема придобивки од оваа брилијантна дистописка идеја на која и Сталин би и подзавидел, ама тоа дека кога ќе ти дојде редот ти со задоволство ќе одиш, мало морген. Ќе мрчиш како во твое време децата не биле такви и ги гледале родителите, дека новата генерација нема почит итн итн.

Тоа не е толку проблем колку што е твојата перцепција за пензионерите денес. Твојата длабинска анализа која опфати кодекси на однесување во ЈСП, шалтери, и на социјални мрежи, за таргет зема една друга генерација кои се пензионираа пред 15-20 години, ова сега се последните остатоци од таа генерација, да не речам вампири, кои живеат во свет комплетно различен од оној во кој пораснале и се образувале. Кога ќе дојде време ти да одиш во пензија, и ти ќе бидеш дел од реалност во која денешниов свет е далечно минато. И ти ќе треба да се приспособиш на новите технологии, навики и социјални норми. Сега, сите мислиме дека сме ние генерации кои се во тек со се, задоа што знаеме да користиме компјутер и да типкаме на форум, но AI може да го промени светов со таква брзина да многу луѓе нема да можат да фатат чекор со промените.

И после планина, е планина...

И твојата перцепција за тоа што е старост е застарена, 60 години денес се ништо, под услов да не закачи човек некоја болештија од која нема спас, на 60 години е во втора младост. Групата која ти ја опишуваш е од 75 нагоре, или е од планина :D

Ама добро, барем не поштеди од теми од кои стравувавме, ова и не е така лоша вежба за наредни ден два, плус ме инспирираше да чепкам по канва :D

@Zlatikevichius анкетата веројатно треба да биде: Дали на 60 годишна возраст луѓето треба да се депортираат на планина? :D

Последно уредено:
@Io Sono Interista
Нема врска дека ке кажу мало морген.Прф ке се качу у комбе и ке цепам у било коју планину, само да не е Кожуф, зшто тамо е бијонсе хаха.

Види, има и још една голема придобифка од целу овуј ситуацију.Ке се потикнеф млади подобро да се осамосталиф, да не бидеф вечно вржани за сукњу на мајку.
Или у превод нема да постоиф Ронофци.
Нема да има људи кои зависиф од пензују на сфои.Нема да има волови кои идеф сс мајку да си купиф мајцу рамбофку у Ваикики.
А и роѓендан на старци ке добие поголемо значење.

Кога ќе дојде време ти да одиш во пензија, и ти ќе бидеш дел од реалност во која денешниов свет е далечно минато. И ти ќе треба да се приспособиш на новите технологии, навики и социјални норми. Сега, сите мислиме дека сме ние генерации кои се во тек со се, задоа што знаеме да користиме компјутер и да типкаме на форум, но AI може да го промени светов со таква брзина да многу луѓе нема да можат да фатат чекор со промените.
Прашањето што парва треба да ти го поставува наместо работите како роденденот ќе имал поголемо значење за старите, е зошто да се приспособуваат на нови технологии, навики, социјални норми? Тоа мислам е сржта, да не треба да учат како се плаќа автобус или во маркет со паметен часовик, да не учат со девет далечински да контролират медиа систем за да пуштат сител, да ги растеретиш од притисоците на новото време и бидување во тек со него. Многу старци се заглавени во бетонот кој преку лето е ризичен по нивното здравје а преку зима да не отвараме стари рани од претходната тема. Си слушнал валда колку девелопери сонуваат да се пензионираат уште сега на планина со кокошки, не е некоја казна, напротив, има премногу бенефити за еден човек во доцни години и мислам дека така И треба да изгледа една пензија.

Не може вака на сред, мачење, или целосно ја одбиваме технологијата за нив и играат шах пред езеро, читат весник во природа, се раскапуват во базен итн. или целосно ја прифаќаме техно-иднината како во San Junipero, во некоја виртуелна реалност каде амбиентот резембла на "нивното" време. Не мора да ги носиме во планина тогаш, можеме во плакарот под скали да ги складираме, како што живееше the boy who lived, и да им закачеме по еден AR/VR каде ќе имаат еден 8к монитор лево со пејсаж, еден 8к монитор десно со Сител, еден холограм од нас кога им ѕвонеме да не гледаат како пред нив и албум со слики насекаде и АИ агент кој ќе ги мрда сите работи за нив преку гласовни команди и муабетење и ќе ги потсеќа за лековите.

Не е лошо да некој му ја повтори приказната на парва зошто денес во продавница купува три лебови. Еден е инвестиција за неговата иднина па купува за детето, вториот е за него денес, а со третиот отплаќа долг, а знаеме со долгови дека закачено доаѓаат високи камати и скриени oдредби.

Сега ме стави во дума: што ако ова што го живеам сега е мојот San Junipero, а во реалноста ме имаат складирано под скали?

Што и не би било така лоша работа кога ќе размислам подобро.

Во секој случај, оваа генерација што му иде на нерви на Парва ќе исчезне брзо, а иднината ќе донесе поинакви решенија од планини и подруми. Целата идеја на Парва не е ни поради неговите нити поради пензионерите во ЈСП ни поради социјалните мрежи кои не ги ни отвара. Во суштина, он така го замислува светот без Бијонс, секоја вечер заспива со помислата колку поубаво би му било суштествувањето на форумов кога Бијонс би била на некоја метафорична планина, што подалеку од него.

Дали само јас мислам дека Вот не е доволно тепан?
Не.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom