Зависност од капки за нос

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Ја имам од оние лентине на магнет од тему, ги користам од есента и вистина бркаат работа.
Сега само чекам да почне некој друг да носи т.е да не е срамота за да ги промовирам пред пошироката јавност.
Доста храбро што излезе од тој клозет. Ќе застанам и јас до тебе, ги пробав годинава и мене исто ми помагаат да подишам. Ги користам периодично тука-таму преку ден кога знам дека ќе немам надворешна интеракција, но имам и спиено со нив и ми помага иако многу го претставуваат како нефункционален интернет гимик. Може да ги soft-launch-неме со некоја цвикера за сонце у јавност, ќе изгледа робустно и футиристички како дел од нив а со 3д принтингот може да ги искористиме на нив да стојат стаклата некако наместо на ушите. Get money, fuck bitches. Shark tank идеме.

Околу спрејовите, и јас знам луѓе што се “зависни”, но веќе е некако познат феномен - не мислам дека луѓето заглавиле без да знаат дека како што ги користат е штетно оти и во аптека предупредуваат. Мислам имам гледано некој документарец, јутуб или риил за ова, не знам што оти со brain rot-oв сѐ е copy of a copy of a copy. Но, луѓето ќе ти кажат само: “Мора од нешто да се умре”. Со таков северити се гледа на ова, и генерално ако видеме какви други штетни работи правиме не можеш баш и да држиш high ground.

Jaс сум алергичен на полен покрај прашина, мачки итн. Во пролет сум цел затнат со црвени очи и кивам по сто пати у ден. Како мал, биг фарма :icon_lol: сакаше да ме собере и мене со спрејови, лоратадини и слични ствари кои за среќа или не, кај мене не функционираа и не продолжив. Исто така имам страв од злоупотреба на лекови гледајќи околината, па у задњи 4 години дали само 3 пати сум земал апче за глава и гледам да преживеам без нешто да земам за болки или настинка, која не сум ја ни фатил веќе цела декада. Кај мене не е хронична затнатост (иако мислам дека имам и јас некоја блага девијација) туку дур цути природата, па како интроверт немам проблем да се изолирам и запечатам дома тој еден месец. Кога искачам околу дупките на нос ставам од жена ми лабело за да се налепа сѐ штетно околу, ма да не знам дали функционира тоа или само се лажам. Upside е што светот мириса на јагода. И убаво миење и чистење очи и нос одма штом дојдам дома. Наочари дури и кога е облачно заради ветар. Може да сум mouth breather за да преживеам со затнат нос, но немам алтернатива за очи и мора да ги штитам оти кога чешаат ми иде да се врзам у лудачка кошула за да успешно се воздржам да не ги извадам и настапнам со пета.

Доста храбро што излезе од тој клозет. Ќе застанам и јас до тебе, ги пробав годинава и мене исто ми помагаат да подишам. Ги користам периодично тука-таму преку ден кога знам дека ќе немам надворешна интеракција, но имам и спиено со нив и ми помага иако многу го претставуваат како нефункционален интернет гимик. Може да ги soft-launch-неме со некоја цвикера за сонце у јавност, ќе изгледа робустно и футиристички како дел од нив а со 3д принтингот може да ги искористиме на нив да стојат стаклата некако наместо на ушите. Get money, fuck bitches. Shark tank идеме.

Околу спрејовите, и јас знам луѓе што се “зависни”, но веќе е некако познат феномен - не мислам дека луѓето заглавиле без да знаат дека како што ги користат е штетно оти и во аптека предупредуваат. Мислам имам гледано некој документарец, јутуб или риил за ова, не знам што оти со brain rot-oв сѐ е copy of a copy of a copy. Но, луѓето ќе ти кажат само: “Мора од нешто да се умре”. Со таков северити се гледа на ова, и генерално ако видеме какви други штетни работи правиме не можеш баш и да држиш high ground.

Jaс сум алергичен на полен покрај прашина, мачки итн. Во пролет сум цел затнат со црвени очи и кивам по сто пати у ден. Како мал, биг фарма :icon_lol: сакаше да ме собере и мене со спрејови, лоратадини и слични ствари кои за среќа или не, кај мене не функционираа и не продолжив. Исто така имам страв од злоупотреба на лекови гледајќи околината, па у задњи 4 години дали само 3 пати сум земал апче за глава и гледам да преживеам без нешто да земам за болки или настинка, која не сум ја ни фатил веќе цела декада. Кај мене не е хронична затнатост (иако мислам дека имам и јас некоја блага девијација) туку дур цути природата, па како интроверт немам проблем да се изолирам и запечатам дома тој еден месец. Кога искачам околу дупките на нос ставам од жена ми лабело за да се налепа сѐ штетно околу, ма да не знам дали функционира тоа или само се лажам. Upside е што светот мириса на јагода. И убаво миење и чистење очи и нос одма штом дојдам дома. Наочари дури и кога е облачно заради ветар. Може да сум mouth breather за да преживеам со затнат нос, но немам алтернатива за очи и мора да ги штитам оти кога чешаат ми иде да се врзам у лудачка кошула за да успешно се воздржам да не ги извадам и настапнам со пета.

Евентуално да причекаме овој дудук да има добра сезона, па да се создаде некаков хајп, па настапиме одма после десетиот сезонски гол, што е научна фантастика во моментов со оглед на тоа што лани вкупно пет пати се спои со топка.

images (3).jpeg

Ајде дајте препораки од Тему да пробаме, ќе глумиме хипиЦи. Еднаш една бишва ми имаше купено триста препарати за хрчење пошто додека бевме на одмор останала без спиење ама имаше жут картон па доби и втор жут и завршија у канта без да ги пробам, сега можда и ќе пробам. :D

Јас бев заглавен со оперилот. И ми се сушеше слузницата и често крв ми течеше.
Специјалист ми го препорача овој спреј
IMG_20250713_155812.jpg
Шприцаш и у мозок мислиш ти влага. Ама ја средува слузницата ја омекнува. Одличен е, го има во зегин.

mene poslednite 3-4 godini mi e non stop zapisen nosot, duri i cuvstvoto za miris go izgubiv, moze da osetam samo epten jaki mirisi duri ni luk i ocet ne gi osekam, ,, mi dadoa i mene operil, staviv ednas no mi potece krv i odma gi frliv, otidov pak i barav drugi, toj doktorot mi rece ne gi koristi, ionaka stetni se za srceto , i mi stavija vo edno sisence infuzija od nea kapki stavav vo nosot .. i mi rece da stavam svinska mas..i taka sea mackam svinska mas odma osetis polesno disenje
inaku od temu zedov edni 3 idat zaedno ko stikce stavis u nosot i vdises no nikakov efekt samo osekam pecenje u nosot nekolku min no ne pomaga voopsto.. edna drugarka gi proba veli na mentol mirisa , drugoto na limon ama mene ne mi mirisa na nisto samo me pece , pa ne gi ni koristam ni niv

На некои 30години почнав да сум алергичен на прав а некако почнав да сум и осетлив и на полен ама не толку многу, од спрејовите најмногу момокс ми помага ама гледам да не го користам често, моментално појам таблети Кестине, од Гр ги зимам и најчесто ги пијам само кога ке осетам печење очи или носот кога ке почне да тече

Капки не користам али спрејови како Фликсоназе и Риноко користам често, имам проблеми со полипи и кога ми се активираат блокирано ми е дишењето. Не знам дали е во контекст на темава зашто се работи за различен продукт, вајда не сум зависен :D
...не по врат по шија, исто е све тоа - кортикостероиди!

Вака на прва темава може звучи чудно, се дур не седнеш со друштво и случајно се отвори овој муабет па се испостави дека сите знаете барем по некој. Јас лично знам четворица што со години користат капки за нос, секако без дијагноза или препорака од доктор, туку на своја рака. Сите тие тврдат дека не можат да дишат ако не стават од капките неколку пати на ден, што значи дека се буквално зависни од нив. Две марки особено се истакнуваат "Оперил" и "Бенил" како најчесто користени.
Дали вие знаете такви случаеви? Посебно ме интересира мислењето на медицинските лица членови на форумот за овој феномен и појаснување зошто е така и дали има начин да им се помогне на тие лица. Далеку е од сериозен проблем како зависност од хероин на пример, ама па зошто да се влечат луѓе со капки за нос со години.
Да, знам многу вакви случаеви. Не можат да дишат поради тоа што долгорочната употреба на тие капки им го прави тоа, односно употреба на капките (кои што се вазоконстриктори) подолго од 5-7 дена има “rebound effect”. Постои дијагноза за тоа Rhinitis Medicamentosa.

Решението е апсолутен прекин на истите, секако како и кај секоја зависност со постепено одвикнување од истите и префрлање на т.н. физиолошки спрејови за навлажнување и чистење на носната слузница, кои за разлика од деконгестивите може да се користат подолго време.

Ејј, мојот проблем.
Имам и јас девијација, баш утре сум на преглед во 8 Септември, најверојатно ќе завршам на операција септември/октомври.

Порано ги користев капките и спрејовите само зимно време, па после намалив со користење, користев само кога ептен ми е затнат носот, ама последната година ми се јавија многу проблеми, суво грло (нема шанси да спиеш со отворена уста), неколку пати синузити и тн.
Порано кога затоплуваше уопште немав потреба од нив, еве сега прво лето како прскам по 3 пати на ден...

А за сува слузница многу ми помогна маста Nisita.

Имам девијација на нос. Пред да користам капки дишев само на уста.

Почнав да користам Септаназал пред 4-5 години, кога бев настинат. Ми требаше долг период да се навикнам повторно да дишам на нос.

За жал без капки не можам...Користам и назални ленти од тему, тие што се како ханзапласт, а не со магнети. Го шират носот и го зголемуваат протокот на воздух.

Многу ми помагаат за спиење и додека лежам.

Едно шишенце капки ми трае околу една недела. Сум пробал да ги откажам, но не можам, носот скроз затнат, а и сега ми е тешко да дишам на уста.

Мора операција јбг...

Протокол за откажување на деконгестивни капки:

Фаза 1 (првите 10 дена): Започнете со употреба на деконгестивни капки само во едната ноздрва, и тоа исклучиво пред спиење или во случаи кога дишењето е невозможно без нив. Во спротивната ноздрва користете исклучиво хипертоничен раствор на морска вода (3% NaCl). Оваа фаза има за цел да ја намали зависноста од деконгестивите на едната страна, додека другата ноздрва се приспособува на природно дишење.

Фаза 2 (следни 1-2 недели): Откако првата ноздрва почне да функционира подобро, започнете со постепено разблажување на деконгестивот во втората ноздрва. Првите 3-4 дена користете половина доза деконгестив разблажена со физиолошки раствор. Следните 3-4 дена намалете ја дозата на четвртина од оригиналната, повторно разблажена. Во последните 2-3 дени од оваа фаза, користете само минимални количини разблажени капки доколку е апсолутно неопходно. Продолжете со редовна употреба на морска вода или физиолошки раствор во обете ноздри.

Фаза 3 (по 2-3 недели): Во оваа фаза треба целосно да се откажете од деконгестивните капки. Користете само морска вода или физиолошки раствор за назална хигиена. Доколку имате хронични тешкотии, можете да разгледате употреба на назални кортикостероиди по препорака на лекар.

На нив пишува да не се користат повеќе од 7 дена, сигурно има причина зошто е тоа така. Ми се чини колку повеќе ги користиш толку подолго носот се мачи самиот да се „избори“ со затнувањето, како да го правиш мрзлив или не знам што како функционира.

Инаку имам девијација на носот т.е само со едната страна дишам 80% од времето ретко кога ми се отнати и двете страни
Gledaj da go sredish toa, i jas imav slichno, levata strana skoro cela zatnata, povekje napor e za rabota na srceto koga nemash ramnomerno snabduvanje so vozduh.
Треба да се провери на оториноларинголог дали е се во ред внатре и дали дишат со 100% капацитет. Можно е да е потребна операција, што е друг ризик. Мене ми беше кажано дека треба да правам операција на левата страна што уште ја немам направено зашто за сега не ми смета. Не ни користам капки.
Jas pravev operacija (drenaza na sinusi), pred povekje od 10 godini vo togash Voena Bolnica, i pominav odlichno. Doktorkata shto ja praveshe operacijata mislam Nikica Atanasova se vikashe ne sum siguren, odlichno pomina se.
Капки не користам али спрејови како Фликсоназе и Риноко користам често, имам проблеми со полипи и кога ми се активираат блокирано ми е дишењето. Не знам дали е во контекст на темава зашто се работи за различен продукт, вајда не сум зависен :D
Tie fliksonaze i rinoko (mislam deka se skoro isti), gi koristev posle operacija i nekoj period posle toa, mada ne mi e jasno osven posle operacija koja im e funkcijata.

Od prethodno leto, sum samo na talasoterapija - "perenje na nos" so rastvor, blagodarenie za instrukciite na @Aceso
Prv pat da pominam cela godina bez da mi se prepolnat sinusnite kanali so sekret i da nastinam od toa.
Treba nekoe vreme da se naviknete, ama posle toa e carska rabota, mislam deka e mnogu podobro i od kapki i od sprejovi.

Gledaj da go sredish toa, i jas imav slichno, levata strana skoro cela zatnata, povekje napor e za rabota na srceto koga nemash ramnomerno snabduvanje so vozduh.

Како да го средам тоа ? Веројатно само операција е трајно решение ама гледам доста доктори викаат дека дури и да се направиш операција не е гаранција дека ќе се среди проблемот. Инаку јасно ми е дека е повеќе напор за срцето, поготово кога сум доста физички активен возам велосипед и трчам па веројатно негативно влијае и на тие перформанси (повеќе напор а послаби резултати).

Како да го средам тоа ? Веројатно само операција е трајно решение ама гледам доста доктори викаат дека дури и да се направиш операција не е гаранција дека ќе се среди проблемот. Инаку јасно ми е дека е повеќе напор за срцето, поготово кога сум доста физички активен возам велосипед и трчам па веројатно негативно влијае и на тие перформанси (повеќе напор а послаби резултати).
Dali e devijacija na nosot samo ili i neshto drugo? Na rengen snimka pokazhuva ako imash neshto sho e kako prechka / opstrukcija na kanalite, a detalno se proveruva so kompjuterska tomografija (taka beshe procesot kaj mene).

Ima operacii za drenazha na sinusi (toa beshe kaj mene), ima drugi pokompleksni za devijaciite, ama toa so doktor / hirurg konsultacija. Sigurno gi pravea ovie raboti nekade pred 10 godini, od togash treba da gi ima barem istite ako ne i podobreni reshenija za ovie problemi.

Ејј, мојот проблем.
Имам и јас девијација, баш утре сум на преглед во 8 Септември, најверојатно ќе завршам на операција септември/октомври.

Порано ги користев капките и спрејовите само зимно време, па после намалив со користење, користев само кога ептен ми е затнат носот, ама последната година ми се јавија многу проблеми, суво грло (нема шанси да спиеш со отворена уста), неколку пати синузити и тн.
Порано кога затоплуваше уопште немав потреба од нив, еве сега прво лето како прскам по 3 пати на ден...

А за сува слузница многу ми помогна маста Nisita.
Бев денес, лева страна 100% затната, ќе се оперирам некаде септември.
А до тогаш морам секојдневно капки :(

Jas pravev operacija (drenaza na sinusi), pred povekje od 10 godini vo togash Voena Bolnica, i pominav odlichno. Doktorkata shto ja praveshe operacijata mislam Nikica Atanasova se vikashe ne sum siguren, odlichno pomina se.
И јас сум кај др.Никица, прво ме прати да правам компјутерска томографија во Јане Сандански (крај на јули) па после во Септември колење ...

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom