Пророкот
Ќе ме биде...
Jaко... Јаако.
Автоматски споено мислење:
![]()
Шуќур...дури и меѓу Американците постојат поединци кои точно ги „копчаат„ рабојќето...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Jaко... Јаако.
Автоматски споено мислење:
![]()
Тоа е се во ред. Ама јас јасно се сеќавам пред неколку недели кога министерството во Кина рече дека ќе одат до крај. Еве сега не одат до крај, значи Кина свитка опашка.
Ооо Бафрич. излезе пичето од под сукњица.
Ајде комуњарче, зошто не објасниш оти Кина скришно така комуњарски подлегнува под Американските тарифи? Ќе разговараме за другото кога ќе го одговориш ова. Ајде комуњарско срце силно да врати на содржината што ја цитираше.
145% од Америчка страна, 125% од Кинеска. Колку е разликата од 145 до 125? И кажи кој има свиткана опашка моментално.Дали Кинезите први свиткаа опашка ?
Ако добро помнам, САД први ги повлекоа царинските тарифи за мобилните телефони и останати масовно произведувани и продавани производи, бидејќи наводно ајфоните и вака се скапи, а уште поскапи им биле неисплатливи.
Country | Tariffs on Imports | Key Exemptions/Waivers | Additional Measures |
---|---|---|---|
U.S. (on Chinese goods) | - 125% base tariff + 20% fentanyl tariff = 145% effective rate for most goods - 90% or $75 per low-value package (<$800, effective May 2, 2025; planned $150 or 90% by June 1, 2025) - 25% on steel, aluminum, automobiles | - Semiconductors, smartphones, electronics exempt from 125% tariff (April 11, 2025) - Refunds for duties on exempt goods since April 5, 2025 | - Section 232 investigation for future semiconductor tariffs (expected within 1-2 months) - De minimis exemption for Chinese goods persists pending Customs system upgrades |
China (on U.S. goods) | - 125% tariff on most U.S. imports | - Tariffs waived on at least 8 integrated circuit tariff codes (excl. memory chips) - Zero tariffs reported; refunds for duties paid April 10-24, 2025 - U.S.-designed chips made in Taiwan/S. Korea exempt (origin based on wafer fabrication) | - Export controls on rare earth minerals (e.g., samarium, gadolinium) - U.S. firms (e.g., DuPont, Google) on "unreliable entity" list - Antidumping probes on U.S. X-ray tube assemblies - Cybersecurity probes targeting U.S. tech firms |
Мене ми е супер, сум постигнал се што имам самиот. Никој на тацна не ми дал, ниту пак сум очекувал. На сите им беше отворен work and travel, ако некој немаше мадиња да дојди, не сум им јас крив.Дечко, убаво што ти е удобно таму легнат на брашното во Њу Џерси, но земи го ова во предвид:
САД се држава која во 2026 година ќе одбележи 250 (ДВЕСТОТИНИ И ПЕДЕСЕТ) години од своето постоење;
Кина е држава која постои повеќе од 4000 (ЧЕТИРИ ИЛЈАДИ) години;
Ако сакаш да се обложуваш на Њујорк наспроти Шангај, на Вашингтон наспроти Пекинг, гледај да се обложуваш со капитал за кој си подготвен да го изгубиш.
Нема М од Македонска империја затоа што Ацката, кој беше супериорен генерал, беше катастрофален крал. Не сум роден Америка, до 23 години во Македонија бев, подобро ја знам историјата од тебе.И малиот Аце Велики ја порази и ја уништи Персиската Империја, но денес нема ниту М од неговата Македонска Империја, додека на Иран му се имаат нафрлено како муви на измет бидејќи им смета од некоја икс причина, не верувам дека е поради нивните персиски килими.
Нема да навлегувам понатаму во детали, ако те интересира повели прочитај малку повеќе за кинеската индустрија, кинескиот извоз, кинеската трговија и кинеската економија. Ако те интересира уште подетално отвори и книга по историја, ма да бидејќи си по потекло од Македонија не верувам дека историјата ти е силна страна, извини ако грешам за ова.
Ах комуњарче. Толку си ограничен што не можеш ни навреда да дадеш нова, туку истата ми ја враќаш мене. Може да ме наречеш капиталист, политички десница сум, кога мене ме наречеш комуњар знам дека појма немаш како работи политика. За останатото повели погоре.Откако видов дека 5 души иако ти цртаа какви глупости се воведувањата царински тарифи, а и од твоите одговори јасно е дека воопшто немаш претстава што копираш од В. И. треба да сум луд да трошам време со тебе.
Рон побрзо сфаќа и прифаќа, додека ти си вистински комунист и тоа севернокорејски вид.
Додека Кина "витка" опашката, Трамп витка виршлата. Кина си го развива сопственото општеството, додека вас уште ве лажат со сушење на мочуриштето, во меѓувреме све си е исто. Лимитот за буџетскиот дефицит политичарите пак ви го зголемија, нормално за тебе тоа е позитивен сигнал.
Мене ми е супер, сум постигнал се што имам самиот. Никој на тацна не ми дал, ниту пак сум очекувал. На сите им беше отворен work and travel, ако некој немаше мадиња да дојди, не сум им јас крив.
@bloomberg.com
Voter discontent with President Trump's economic stewardship is sinking his popularity as he approaches the 100-day mark of his second term
За машина без милост, тоа е точно. Најголемиот проблем што го имаат Македонците е тоа што не го разбираат Американското здравство. Штета што се врати назад, колку повеќе Македонци има толку сме повлијателни на локална политика.јас имав мадиња да дојдам, но не и да останам
Не се САД за мене, веќе со некого дисутирав за тоа. Секоја чест за тие што можат да го поднесат и да успеат во нивниот систем. Еден мој пријател тоа го опиша како „машина која е без милост, и ако не се снајдеш те гази без милост„.
Така да ЈуЗе, и покрај тоа што не сме истомисленици за многу теми, јас ти честитам. Секоја чест, без никакав сарказам.
За работи што се од Кина најголемиот проблем се Shein и Temu, со тарифите повеќе не се исплати да се земаат евтини работи од таму. Секојдневните работи што ги земам не се поскапени, некои работи се поевтинети дури, особено јајцата и пилешкото.Тука ајде сега да се вратиме на теренот. Јас следам Блускај поркај Твитер, и многу различни работи се кажуваат меѓу останатото и за рејтиногт на Трамп које е момнтално. Па така
некој велат 41, некј 43, а се појавува и 39%. За мене не е битно, човекот е избран и може да има и 5%. Но, ме интересира за поскапувањата. Да ли ги има или не, не знам во што да верувам, а ти живееш таму, па ќе можеш директно да потврдиш да ли е ова точно
![]()
Зошто мислам дека инфлацијата во САД е важна? Затоа што према правилото на поврзани садови, ќе се појави и кај нас. И тоа дуплирана и троплирана. И Кина не ќе може тоа д аго израмни. Колку и да не ја сакам амарика, не сакам економски да пропадне. Ќе не повлече и нас.
SKU | Description | Quantity | Price Per | Total Price |
---|---|---|---|---|
643718 | AMD AMD RYZEN 7 7800X3D WOF S/N: xxxxxxx | 1 | $277.17 | $277.17 |
329466 | IPSG 2TB PER PLUS NVME SSD W/O | 1 | $125.99 | $125.99 |
440792 | G.SKILL 32G 2X D5 6000 C36 FX B | 1 | $81.95 | $81.95 |
440792 | G.SKILL 32G 2X D5 6000 C36 FX B | 1 | $81.95 | $81.95 |
452169 | AWDISTI AIR DUSTER 8OZ 2-PACK | 1 | $9.99 | $9.99 |
452771 | IFIXIT IFIXIT MAKO 64BIT DRIV KT | 1 | $29.99 | $29.99 |
740522 | THERMALRI PHANTOM SPIRIT 120SE | 1 | $54.99 | $54.99 |
513747 | ASUS ROG STRIX B650A GAMING WF S/N: xxxxxx | 1 | $170.87 | $170.87 |
Subtotal » | $832.90 | |||
State Tax » | $0.00 | |||
New Jersey UEZ Tax » | $27.57 | |||
Sale TOTAL » | $860.47 |
...
Зошто мислам дека инфлацијата во САД е важна? Затоа што према правилото на поврзани садови, ќе се појави и кај нас. И тоа дуплирана и троплирана. И Кина не ќе може тоа д аго израмни. Колку и да не ја сакам амарика, не сакам економски да пропадне. Ќе не повлече и нас.
...
Последно што зедов пред недела дена електроника, цените се пониски од Македонските.
SKU Description Quantity Price Per Total Price 643718 AMD AMD RYZEN 7 7800X3D WOF S/N: xxxxxxx 1 $277.17 $277.17 329466 IPSG 2TB PER PLUS NVME SSD W/O 1 $125.99 $125.99 440792 G.SKILL 32G 2X D5 6000 C36 FX B 1 $81.95 $81.95 440792 G.SKILL 32G 2X D5 6000 C36 FX B 1 $81.95 $81.95 452169 AWDISTI AIR DUSTER 8OZ 2-PACK 1 $9.99 $9.99 452771 IFIXIT IFIXIT MAKO 64BIT DRIV KT 1 $29.99 $29.99 740522 THERMALRI PHANTOM SPIRIT 120SE 1 $54.99 $54.99 513747 ASUS ROG STRIX B650A GAMING WF S/N: xxxxxx 1 $170.87 $170.87 Subtotal » $832.90 State Tax » $0.00 New Jersey UEZ Tax » $27.57 Sale TOTAL » $860.47
Еве со помалце од 250 години беше хегемон над повеќе од пола земјена топка. Да не беше Картер, Кина уште ќе си седеа во 18ти век. Еве малце да се помислиш интелектуално, зошто САД и Русија се суперсили а Кина, Индија, Египет и Европа што имаат многу постари царства не се?
Оти никој ова не го пријави.
China rolls back retaliatory tariffs of 125% on some US-made semiconductors, import agencies say | CNN Business
China appears to have quietly rolled back retaliatory tariffs of 125% on some semiconductors made in the US, according to details provided to CNN on Friday by three import agencies in the southern technology hub of Shenzhen, as Beijing tries to soften the blow of an ongoing trade war on its all-important tech industry.
Што вака моќните Кинези, нели до крај ќе одеа. Го зголемив фонтот за комуњара да може да го прочитаат.
Ах комуњарче. Толку си ограничен што не можеш ни навреда да дадеш нова, туку истата ми ја враќаш мене.
Може да ме наречеш капиталист, политички десница сум, кога мене ме наречеш комуњар знам дека појма немаш како работи политика.
исто така треба да се наведе огромната штета што ја направи со тарифиве на Европските сојузници како нас, Орбан, Ле Пен, АФД и лезбачата, итн. Сите имаа огромна доверба и веруваа у него, али повлече братот црта и ги стави у непријатели.