Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Jaко... Јаако.

Автоматски споено мислење:

approve-startrek.gif

Шуќур...дури и меѓу Американците постојат поединци кои точно ги „копчаат„ рабојќето...

Тоа е се во ред. Ама јас јасно се сеќавам пред неколку недели кога министерството во Кина рече дека ќе одат до крај. Еве сега не одат до крај, значи Кина свитка опашка.

Дали Кинезите први свиткаа опашка ?

Ако добро помнам, САД први ги повлекоа царинските тарифи за мобилните телефони и останати масовно произведувани и продавани производи, бидејќи наводно ајфоните и вака се скапи, а уште поскапи им биле неисплатливи.

Дечко, убаво што ти е удобно таму легнат на брашното во Њу Џерси, но земи го ова во предвид:

САД се држава која во 2026 година ќе одбележи 250 (ДВЕСТОТИНИ И ПЕДЕСЕТ) години од своето постоење;

Кина е држава која постои повеќе од 4000 (ЧЕТИРИ ИЛЈАДИ) години;

Ако сакаш да се обложуваш на Њујорк наспроти Шангај, на Вашингтон наспроти Пекинг, гледај да се обложуваш со капитал за кој си подготвен да го изгубиш.

И малиот Аце Велики ја порази и ја уништи Персиската Империја, но денес нема ниту М од неговата Македонска Империја, додека на Иран му се имаат нафрлено како муви на измет бидејќи им смета од некоја икс причина, не верувам дека е поради нивните персиски килими.

Нема да навлегувам понатаму во детали, ако те интересира повели прочитај малку повеќе за кинеската индустрија, кинескиот извоз, кинеската трговија и кинеската економија. Ако те интересира уште подетално отвори и книга по историја, ма да бидејќи си по потекло од Македонија не верувам дека историјата ти е силна страна, извини ако грешам за ова.

Последно уредено:
Ооо Бафрич. излезе пичето од под сукњица.

Ајде комуњарче, зошто не објасниш оти Кина скришно така комуњарски подлегнува под Американските тарифи? Ќе разговараме за другото кога ќе го одговориш ова. Ајде комуњарско срце силно да врати на содржината што ја цитираше.

Откако видов дека 5 души иако ти цртаа какви глупости се воведувањата царински тарифи, а и од твоите одговори јасно е дека воопшто немаш претстава што копираш од В. И. треба да сум луд да трошам време со тебе.
Рон побрзо сфаќа и прифаќа, додека ти си вистински комунист и тоа севернокорејски вид.

Додека Кина "витка" опашката, Трамп витка виршлата. Кина си го развива сопственото општеството, додека вас уште ве лажат со сушење на мочуриштето, во меѓувреме све си е исто. Лимитот за буџетскиот дефицит политичарите пак ви го зголемија, нормално за тебе тоа е позитивен сигнал.

Дали Кинезите први свиткаа опашка ?

Ако добро помнам, САД први ги повлекоа царинските тарифи за мобилните телефони и останати масовно произведувани и продавани производи, бидејќи наводно ајфоните и вака се скапи, а уште поскапи им биле неисплатливи.
145% од Америчка страна, 125% од Кинеска. Колку е разликата од 145 до 125? И кажи кој има свиткана опашка моментално.

CountryTariffs on ImportsKey Exemptions/WaiversAdditional Measures
U.S. (on Chinese goods)
- 125% base tariff + 20% fentanyl tariff = 145% effective rate for most goods
- 90% or $75 per low-value package (<$800, effective May 2, 2025; planned $150 or 90% by June 1, 2025)
- 25% on steel, aluminum, automobiles

- Semiconductors, smartphones, electronics exempt from 125% tariff (April 11, 2025)
- Refunds for duties on exempt goods since April 5, 2025

- Section 232 investigation for future semiconductor tariffs (expected within 1-2 months)
- De minimis exemption for Chinese goods persists pending Customs system upgrades
China (on U.S. goods)
- 125% tariff on most U.S. imports

- Tariffs waived on at least 8 integrated circuit tariff codes (excl. memory chips)
- Zero tariffs reported; refunds for duties paid April 10-24, 2025
- U.S.-designed chips made in Taiwan/S. Korea exempt (origin based on wafer fabrication)

- Export controls on rare earth minerals (e.g., samarium, gadolinium)
- U.S. firms (e.g., DuPont, Google) on "unreliable entity" list
- Antidumping probes on U.S. X-ray tube assemblies
- Cybersecurity probes targeting U.S. tech firms

Дечко, убаво што ти е удобно таму легнат на брашното во Њу Џерси, но земи го ова во предвид:

САД се држава која во 2026 година ќе одбележи 250 (ДВЕСТОТИНИ И ПЕДЕСЕТ) години од своето постоење;

Кина е држава која постои повеќе од 4000 (ЧЕТИРИ ИЛЈАДИ) години;

Ако сакаш да се обложуваш на Њујорк наспроти Шангај, на Вашингтон наспроти Пекинг, гледај да се обложуваш со капитал за кој си подготвен да го изгубиш.
Мене ми е супер, сум постигнал се што имам самиот. Никој на тацна не ми дал, ниту пак сум очекувал. На сите им беше отворен work and travel, ако некој немаше мадиња да дојди, не сум им јас крив.

Еве со помалце од 250 години беше хегемон над повеќе од пола земјена топка. Да не беше Картер, Кина уште ќе си седеа во 18ти век. Еве малце да се помислиш интелектуално, зошто САД и Русија се суперсили а Кина, Индија, Египет и Европа што имаат многу постари царства не се?
И малиот Аце Велики ја порази и ја уништи Персиската Империја, но денес нема ниту М од неговата Македонска Империја, додека на Иран му се имаат нафрлено како муви на измет бидејќи им смета од некоја икс причина, не верувам дека е поради нивните персиски килими.

Нема да навлегувам понатаму во детали, ако те интересира повели прочитај малку повеќе за кинеската индустрија, кинескиот извоз, кинеската трговија и кинеската економија. Ако те интересира уште подетално отвори и книга по историја, ма да бидејќи си по потекло од Македонија не верувам дека историјата ти е силна страна, извини ако грешам за ова.
Нема М од Македонска империја затоа што Ацката, кој беше супериорен генерал, беше катастрофален крал. Не сум роден Америка, до 23 години во Македонија бев, подобро ја знам историјата од тебе.
Автоматски споено мислење:

Откако видов дека 5 души иако ти цртаа какви глупости се воведувањата царински тарифи, а и од твоите одговори јасно е дека воопшто немаш претстава што копираш од В. И. треба да сум луд да трошам време со тебе.
Рон побрзо сфаќа и прифаќа, додека ти си вистински комунист и тоа севернокорејски вид.

Додека Кина "витка" опашката, Трамп витка виршлата. Кина си го развива сопственото општеството, додека вас уште ве лажат со сушење на мочуриштето, во меѓувреме све си е исто. Лимитот за буџетскиот дефицит политичарите пак ви го зголемија, нормално за тебе тоа е позитивен сигнал.
Ах комуњарче. Толку си ограничен што не можеш ни навреда да дадеш нова, туку истата ми ја враќаш мене. Може да ме наречеш капиталист, политички десница сум, кога мене ме наречеш комуњар знам дека појма немаш како работи политика. За останатото повели погоре.

Ај да видиме бафрич колку знае математика, х=145-125, најди по Х колку Кина ја свитка опашката.

Последно уредено:

Мене ми е супер, сум постигнал се што имам самиот. Никој на тацна не ми дал, ниту пак сум очекувал. На сите им беше отворен work and travel, ако некој немаше мадиња да дојди, не сум им јас крив.

јас имав мадиња да дојдам, но не и да останам :)
Не се САД за мене, веќе со некого дисутирав за тоа. Секоја чест за тие што можат да го поднесат и да успеат во нивниот систем. Еден мој пријател тоа го опиша како „машина која е без милост, и ако не се снајдеш те гази без милост„.
Така да ЈуЗе, и покрај тоа што не сме истомисленици за многу теми, јас ти честитам. Секоја чест, без никакав сарказам.

Тука ајде сега да се вратиме на теренот. Јас следам Блускај поркај Твитер, и многу различни работи се кажуваат меѓу останатото и за рејтиногт на Трамп које е момнтално. Па така

‪@bloomberg.com‬

Voter discontent with President Trump's economic stewardship is sinking his popularity as he approaches the 100-day mark of his second term

некој велат 41, некј 43, а се појавува и 39%. За мене не е битно, човекот е избран и може да има и 5%. Но, ме интересира за поскапувањата. Да ли ги има или не, не знам во што да верувам, а ти живееш таму, па ќе можеш директно да потврдиш да ли е ова точно

bafkreicuopux3isru25izieo3a7es3xhxk6mzsvgsbm66bh4gipey6ajwq@jpeg

Зошто мислам дека инфлацијата во САД е важна? Затоа што према правилото на поврзани садови, ќе се појави и кај нас. И тоа дуплирана и троплирана. И Кина не ќе може тоа д аго израмни. Колку и да не ја сакам амарика, не сакам економски да пропадне. Ќе не повлече и нас.

јас имав мадиња да дојдам, но не и да останам :)
Не се САД за мене, веќе со некого дисутирав за тоа. Секоја чест за тие што можат да го поднесат и да успеат во нивниот систем. Еден мој пријател тоа го опиша како „машина која е без милост, и ако не се снајдеш те гази без милост„.
Така да ЈуЗе, и покрај тоа што не сме истомисленици за многу теми, јас ти честитам. Секоја чест, без никакав сарказам.
За машина без милост, тоа е точно. Најголемиот проблем што го имаат Македонците е тоа што не го разбираат Американското здравство. Штета што се врати назад, колку повеќе Македонци има толку сме повлијателни на локална политика.
Тука ајде сега да се вратиме на теренот. Јас следам Блускај поркај Твитер, и многу различни работи се кажуваат меѓу останатото и за рејтиногт на Трамп које е момнтално. Па така

некој велат 41, некј 43, а се појавува и 39%. За мене не е битно, човекот е избран и може да има и 5%. Но, ме интересира за поскапувањата. Да ли ги има или не, не знам во што да верувам, а ти живееш таму, па ќе можеш директно да потврдиш да ли е ова точно

bafkreicuopux3isru25izieo3a7es3xhxk6mzsvgsbm66bh4gipey6ajwq@jpeg

Зошто мислам дека инфлацијата во САД е важна? Затоа што према правилото на поврзани садови, ќе се појави и кај нас. И тоа дуплирана и троплирана. И Кина не ќе може тоа д аго израмни. Колку и да не ја сакам амарика, не сакам економски да пропадне. Ќе не повлече и нас.
За работи што се од Кина најголемиот проблем се Shein и Temu, со тарифите повеќе не се исплати да се земаат евтини работи од таму. Секојдневните работи што ги земам не се поскапени, некои работи се поевтинети дури, особено јајцата и пилешкото.

Последно што зедов пред недела дена електроника, цените се пониски од Македонските.
SKUDescriptionQuantityPrice PerTotal Price
643718AMD AMD RYZEN 7 7800X3D WOF S/N: xxxxxxx1$277.17$277.17
329466IPSG 2TB PER PLUS NVME SSD W/O1$125.99$125.99
440792G.SKILL 32G 2X D5 6000 C36 FX B1$81.95$81.95
452169AWDISTI AIR DUSTER 8OZ 2-PACK1$9.99$9.99
452771IFIXIT IFIXIT MAKO 64BIT DRIV KT1$29.99$29.99
740522THERMALRI PHANTOM SPIRIT 120SE1$54.99$54.99
513747ASUS ROG STRIX B650A GAMING WF S/N: xxxxxx1$170.87$170.87
Subtotal »$832.90
State Tax »$0.00
New Jersey UEZ Tax »$27.57
Sale TOTAL »$860.47

...

САД економски ќе стагнираат или ќе се намалат, но нема да пропаднат, а ниту едно од спомнатите сценарија нема на никаков начин да биде погубно за македонската економија од наједноставна причина што истата не постои.

Ете баш сега кога САД воведоа царински тарифи кон Македонија во износ од 33%, беа објавени бројките: извозот на Македонија кон САД изнесувал нешто над 118 милиони американски долари, додека увозот во Македонија од САД изнесувал речиси 196 милиони американски долари.

Всушност САД не се ниту во првите 10 најголеми трговски партнери на Македонија за 2024 година, Кина која не е во Европа е дури на 4-то место, а Турција која територијално над 90% е сместена во Азија, е на 6-то место.

Економски загуби можеме да претрпиме единствено ако нашите најголеми трговски партнери - во кои ги нема САД, да се потсетиме - претрпат било какви економски последици од царинските тарифи кои САД ги воведуваат и/или ќе ги воведат кон нив.

За да постои македонска економија пред се` треба да се намали зависноста од увоз.

Ние пченица, брашно, овошје, зеленчук, тоалетна хартија и пелени ги увезуваме, а не па материјали за електрика и електроника и останати производи кои ги користиме во секојдневниот живот, но тоа си е исклучиво наша вина и одговорност, и само ние можеме да превземеме нешто околу намалување на таквата зависност од увоз.

Еве да речеме дека некој ќе сака да инвестира во домашно производство во било која од тие гранки во кои сме зависни од увоз, прво што ќе треба да направи ќе биде да "потхранува" нечии лепливи прсти за воопшто да ги добие потребните дозволи за да започне со работа, и потоа постојано да "потхранува" нечии лепливи прсти за да не му го затворат бизнисот со еден тон казни. Ретко кој ќе прифати да се впушти во таква корумпирана машинерија, свесен дека ова не е слободна пазарна економија, туку комбинација од феудализам и квази-социјализам препакувани во клептократија.

...

Последно што зедов пред недела дена електроника, цените се пониски од Македонските.
SKUDescriptionQuantityPrice PerTotal Price
643718AMD AMD RYZEN 7 7800X3D WOF S/N: xxxxxxx1$277.17$277.17
329466IPSG 2TB PER PLUS NVME SSD W/O1$125.99$125.99
452169AWDISTI AIR DUSTER 8OZ 2-PACK1$9.99$9.99
452771IFIXIT IFIXIT MAKO 64BIT DRIV KT1$29.99$29.99
740522THERMALRI PHANTOM SPIRIT 120SE1$54.99$54.99
513747ASUS ROG STRIX B650A GAMING WF S/N: xxxxxx1$170.87$170.87
Subtotal »$832.90
State Tax »$0.00
New Jersey UEZ Tax »$27.57
Sale TOTAL »$860.47

А на нив пишува: Made in ... ?

Еве со помалце од 250 години беше хегемон над повеќе од пола земјена топка. Да не беше Картер, Кина уште ќе си седеа во 18ти век. Еве малце да се помислиш интелектуално, зошто САД и Русија се суперсили а Кина, Индија, Египет и Европа што имаат многу постари царства не се?

А како ти би одговорил на твоево прашање (околу САД и РФ...)?

И зашто го наведуваш Египет покрај другите наведени држави, кога Египет не влегува во оваа „равенка„ по ниту еден основ...оти е држава од „трета класа„ и нема историско-цивилизациски континуитет како Кина на пример...

Оти никој ова не го пријави.

China rolls back retaliatory tariffs of 125% on some US-made semiconductors, import agencies say | CNN Business

China appears to have quietly rolled back retaliatory tariffs of 125% on some semiconductors made in the US, according to details provided to CNN on Friday by three import agencies in the southern technology hub of Shenzhen, as Beijing tries to soften the blow of an ongoing trade war on its all-important tech industry.

Што вака моќните Кинези, нели до крај ќе одеа. Го зголемив фонтот за комуњара да може да го прочитаат.

a sto ima loso so ova ako im odgovara? nego sto pravime so ova?

America is panicking about empty shelves. That’s bad news for markets

Ах комуњарче. Толку си ограничен што не можеш ни навреда да дадеш нова, туку истата ми ја враќаш мене.

Повторно самиот потврдуваш дека си ограничен. Етикетата комуњар со која се расфрлаш ако е навреда, тогаш навреда треба да биде исто ко да му кажеш на некој дека е капиталист. Колку годинки си во свеста, 5 макс 7 годинки

Може да ме наречеш капиталист, политички десница сум, кога мене ме наречеш комуњар знам дека појма немаш како работи политика.

Ти можеш да кажуваш дека си анархист или либерал или капиталист, односно што ти душа сака, но твоите постапки, твоите изјави према Трамп покажуваат дека си ко Севернокорејски комуњар. Реалноста и фактите се дека досега ниту една замерка немаш, ниту една критика за било која мерка, ниту една негативна реакција на лагите искажани од глумецот, едноставно се однесуваш како божество да е. Ист си ко оние трансџендер менталните.

За тоа со политката веќе самиот потврди дека не се потребни квалификации за политичар. Ко што гледаме треба само да немаш образ, да лажеш колку можеш повеќе и непродуктивно да трошиш буџетот, така да пак самиот се срамиш себеси.

исто така треба да се наведе огромната штета што ја направи со тарифиве на Европските сојузници како нас, Орбан, Ле Пен, АФД и лезбачата, итн. Сите имаа огромна доверба и веруваа у него, али повлече братот црта и ги стави у непријатели.

исто така треба да се наведе огромната штета што ја направи со тарифиве на Европските сојузници како нас, Орбан, Ле Пен, АФД и лезбачата, итн. Сите имаа огромна доверба и веруваа у него, али повлече братот црта и ги стави у непријатели.

Ако така гледаш, тогаш тие што ги нарекуваш сојузници, со децении биле непријатели на САД, бидејќи имале царински тарифи за производи мејд ин Америка. Слободна трговија треба да биде обострана.
Со царинските тарифи, најмногу самите јенки ќе настрадаат.

Проблемот се државните долгови, а не царинските тарифи, затоа и низ цел свет врие.

Проблем не се толку царините, америка мора и треба да се заштити. До сега системот работеше така што Кина и останатите (да не ги заборавиме и големите извозници Германија Ј Кореја, Јапонија, Тајван) призведуваа и извезуваа, Америка, Канада, В Британија купуваа и увезуваа. Последица е нивниот голем долг. Кој се компензира со доларот, но сите велат дека тоа не можа довека да трае.
Проблем е што САД потпишаа многу мултинационални договори за иземање на царините, НАФТА на пример, и сите бизниси веруваа дека тој договор ќе се одржува и така си ги проектираа инвестициите. Се земаа кредити се вложуваше во Мексико и Канада, во Азија. Сега наеднаш тие фабрики им стануваат непрофитабилни, без никаква најава еднократно се раскинуваат (дефакто, не де јуре).
Сите очекуваа дека САД на друг начин ќе се борат против дефицитот, со индустријска политика, субвенции на домашно производство, со евтини кредити, државна помш и сл (Бајдономикс!) а не вака.
НО стариот или нема поим, или е гение. За сега изгледно е првово.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom