Си купив книга

Член од
19 април 2014
Мислења
430
Поени од реакции
1.248

'Идол на ѕидот' уловена со попустот пред некој месец благодарение на @ЈуријАркадиевич. Фала уште еднаш за услугата друже. :love:

Другите како дополнување на колекцијата добитници на Роман на годината.

П.С. Ми фалат уште два романи што се недостижни како Светиот Грал: 'Балканвавилонци' од Старова и 'Џахиз и истребувачите на кучиња' од Авировиќ.
Доколку некој ги начека во некоја старинарница нека јави.
И двата ги имам видено објавени на фб страната Книгоманија Виртуелна книжарница, провери таму.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.148
Поени од реакции
37.701
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.726
Поени од реакции
13.464
Член од
21 јануари 2022
Мислења
437
Поени од реакции
2.276
Ми се чини, меѓу првите преводи на Хармс на македонски. Но книжулево ти е само мал избор од неговото творештво, ако ти се допаѓа, моја препорака е или да си го земеш изданието на Бегемот „Паѓаат старици“

или можеби најобемниот избор од неговите дела, издание на Ѕвезди на светската книжевност, од книгите со жолти корици

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.378
Поени од реакции
8.972
Ми се чини, меѓу првите преводи на Хармс на македонски. Но книжулево ти е само мал избор од неговото творештво, ако ти се допаѓа, моја препорака е или да си го земеш изданието на Бегемот „Паѓаат старици“
Веројатно првиот превод, зашто на cobiss нема постар превод. И едно од првите изданија на Темплум. Повеќе ја купив дека е постара и поретка книга. Можам да замислам која егзотика било ова во 93-та. Инаку, познат ми е преводот на Бегемот, за вторава книга немав поим...

Член од
21 јануари 2022
Мислења
437
Поени од реакции
2.276
Да, втората е избор и превод на преведувачот на првото издание „Цикрус принтипрам“ (сега веќе покоен, нека му е лесна земја). Инаку, можеби досега најобемен и најдобар избор (па и превод) на Хармс. Ова го кажувам за сите љубители на Хармс, иако книгава веќе тешко се наоѓа. Ако е од помош, вака изгледа:

20250208_214348.jpg

20250208_214409.jpg

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.203
I'm losing my taste for everything, including even my taste for finding everything tasteless. Со исклучок на тиркизните ефтини изданија од Penguin Fernando, кои се vibezz fr но и нема потреба од екстра тежина како корици околу книга што е за читање од до работа, апка по апка. А е и поклон.

IMG_1537.jpeg

Kajgana Shop

На врв Bottom