Ако живееле Бугари во селата, каде се Бугарите во 2024/2025?
Дали може да ми пратиш видеа од Јутуб каде ваш народ пее и се весели на бугарска музика?
Пошто еве, нашите пејат и ден денес на Македонски. Во некои села дури и наши знамиња се веат.
Прати ми видеа каде се збори, пее, весели на бугарска музика во делови од Егејска Македонија. Прати ми бар едно (од едно село) јас ќе ти пратам 10 други.
А пред да пратиш, еве ти една фотографија да ти остане во меморија. Ова е инаку на 6ти Јануари (Бадник) 1916-та. Во овој масакр, убиен е и бугарски војник бидејќи не прифатил наредба.
Прегледај го приврзокот 441209
Масакрот во Дервишка нива е убиство на 103
србомански свештеници, учители, градоначалници, членови на комитети, војводи и четници од Поречие, Вардарска Македонија, извршено од
бугарски војници од Македонија и четници на ВМОРО, предводени од капетан Константин Панов, поглавар на одделот за разузнавање на Партизански одред на Единаесеттата македонска пешадиска дивизија. Масакрот се случил на Божиќ, 6 јануари 1916 година, по ослободувањето на регионот од Бугарија за време на Првата светска војна.
На почетокот на 20 век, српската пропаганда пуштила силни корени во западномакедонскиот регион Поречје - до 1905 година, со исклучок на Локвица, Вир, Модриште, Слатина и Сланско, сите преостанати 50-тина села во регионот биле сбомански. . По падот на Вардарска Македонија во Србија во 1913 година, тие беа обвинети дека се потпора на новата власт, која сака да го уништи бугарскиот идентитет во регионот. По поразот на Србија и окупацијата на регионот од Бугарија во 1915 година, во регионот била организирана казнена експедиција и била подготвена црна листа на истакнати просрпски личности во речниот слив, врз основа на која биле уапсени 205 лица. . Некои од нив биле приведени во локалната околиска управа, други во Прилеп, а половина биле однесени во областа Дервишка нива, каде што биле убиени и фрлени во ендек. Според зачуваниот список на убиените во манастирот Света Богородица, 22 лица биле од селото Здуне, 11 од Лубште, 9 од Томино Село и по 8 од Долни Манастирец и Жаркле. По војната, возобновената српска влада им изградила костурница во близина на манастирот. По масакрите, началникот на полицијата во македонскиот воен округ го известил министерот за внатрешни работи дека не може да се справи со беззаконието на паравојската