Мислам, во тоа време било тешко да се најдат Грци во селата. Тие претпочитале градови. Бев во Странџа пред години и директорот на Националниот парк Странџа Петко Нанчев ми го кажа истото за нивниот регион.
1. Немам точни информации како моите предци учествувале во Илинденското востание, знам само дека помогнале.
2. „Море сокол пие“ првпат е објавена во Бугарија во 1940 година. Кога првпат е објавена во Северна Македонија?
3. За "На 4-ти мај" незнам.
1. Да погодам? Твоите сигурно едни од многуте задолжени за да им помотнат т.е. пренесат оружје преку граница на Македонските револуционери преку граница (како што им било ветено) и на крајот оружјето не стигна од причина што сакаа да биде неуспешно.
2. Море Сокол пие првпат е објавена во Србија за Македонски гастарбајтер кој ја пеел во Белград, запишана од српски писател со нагласок дека песната е од Македонија, илјада осумсто и незнам која година..Лажеш како бугар...
Дај барем кога не ти се познати терминиве обиди се да не лупаш глупости, да не се правдаш после - не го знам литературниот македонски јазик, исто ко за именките. Ти имаш поим што е сатира?
Сатирата е книжевна техника која ги исмева луѓето или појавите, разобличува и критикува општествени и човечки пороци. Целта е често да се испровоцира или спречи промена. Ова се постигнува со употреба на различни средства - хипербола, алегорија, иронија, сарказам или потсмев.
1. Да погодам? Твоите сигурно едни од многуте задолжени за да им помотнат т.е. пренесат оружје преку граница на Македонските револуционери преку граница (како што им било ветено) и на крајот оружјето не стигна од причина што сакаа да биде неуспешно.
2. Море Сокол пие првпат е објавена во Србија за Македонски гастарбајтер кој ја пеел во Белград, запишана од српски писател со нагласок дека песната е од Македонија, илјада осумсто и незнам која година..Лажеш како бугар...
1. Тоа е твојот став кон историјата „да погодам“. Зошто моите предци, кои се од Вардарска Македонија, би сакале да биде неуспешно востание за ослободување на родните им места?
2. Каде е лагата во ова што го напишав? Те молам појасни.
Во пописот од 1844 година, кој првенствено бил спроведен за воени цели, Бугарите се вклучени во делот Словени (колку и да е неверојатно за некои форумџии ).
ВМРО-НП повикува да не се палат огнови за Бадник бидејќи тоа како традиција било наметнато за време на „српската окупација“,...
lider.mk
Дали и обичаите во Северна и Западна Бугарија што ги пишува Вакарелски се наметнати од српскиот окупатор? И дали Фрејзер го пишува тоа што го пишува во неговата книга Златна Гранка за односот на Словените кон дабот поради тоа што бил жртва на српска пропаганда?
Не знам зошто ми го поставуваш ова прашање. Јас не сум ПР на Љубчо Георгиевски. Прашај го него. За мене „прв“ е Виктор Канзуров - значително посвесен за историјата на Бугарија и за реалната состојба во Северна Македонија..
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.