Бугарското влијание и окупација на Македонија

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.689
Поени од реакции
744
Никој не замолчува аргументите ти се глупи, исто имаме читано и ти и јас, но ти имаш друго мислење од мене, пишувај си ти колку сакаш, нешто исто доаѓа како некој србин или грк да ме убедива во нешто што знам дека лажат.
Ти кажав и пред некој пост, со овие работи што не ја убеди Јагнула Куновска додека беше жива, туку сега знамиња ставаш, си ги знаеме ние дедовците многу добро, но ти работи си ја нормата, пожељават успех :pos:
Кои аргументи? Поставувам прашање, не се аргументирам.

Еве ти прашање, како тоа Гоце Делчев е македонски вожд и бугарски револуционерен водач?
Што, според вашата доктрина, мислел авторот?
1737229883332.png

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.986
Поени од реакции
6.070
Кои аргументи? Поставувам прашање, не се аргументирам.

Еве ти прашање, како тоа Гоце Делчев е македонски вожд и бугарски револуционерен водач?
Што, според вашата доктрина, мислел авторот?
Прегледај го приврзокот 440577
Ако ти не го разбираш ова треба ептен да си неграмотен, мачи се, не ти кажувам.
пламен-павлов.jpg

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.689
Поени од реакции
744
Ако ти не го разбираш ова треба ептен да си неграмотен, мачи се, не ти кажувам.
Јасно ми е што мислел авторот, но ме интересира да ја видам твојата "анализа".

Еве овде од 1846 г. македонски град, Бугари... Бугари во Македонија, Тракија, Румелија... и се во белградски весник:
1737230557663.png

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.986
Поени од реакции
6.070

Еве овде од 1846 г. македонски град, Бугари... Бугари во Македонија, Тракија, Румелија... и се во белградски весник:
Прегледај го приврзокот 440579
врати се назад и срби и грци ќе најдеш

Член од
19 февруари 2011
Мислења
586
Поени од реакции
714

А како ти го толкуваш податокот дека по градовите во Тракија, Македонија, Румелија претежно живееле грци? Нели е она веќе познатата поделба на писмените кои живеат во градовите наречени грци и простите по селата бугари. Јас не гледам дека тука се зборува за етноси. Па самата грчка држава кога се формирала со декрет е напишано дека секој православен во грчката држава е грк.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.689
Поени од реакции
744
врати се назад и срби и грци ќе најдеш
Грците - се разбира. Срби можеби, ама во времето на Душан.
Автоматски споено мислење:

А како ти го толкуваш податокот дека по градовите во Тракија, Македонија, Румелија претежно живееле грци? Нели е она веќе познатата поделба на писмените кои живеат во градовите наречени грци и простите по селата бугари. Јас не гледам дека тука се зборува за етноси. Па самата грчка држава кога се формирала со декрет е напишано дека секој православен во грчката држава е грк.
Познато е дека Грците живееле главно во градовите, додека Бугарите главно во селата. А за што се зборува, ако не за етноси? Кој е овој „бугарски“ што се зборувал во Солун?

Член од
19 февруари 2011
Мислења
586
Поени од реакции
714
Грците - се разбира. Срби можеби, ама во времето на Душан.

Познато е дека Грците живееле главно во градовите, додека Бугарите главно во селата. А за што се зборува, ако не за етноси? Кој е овој „бугарски“ што се зборувал во Солун?
Сакаш да кажеш дека во Битола, Охрид, Велес, Скопје, Куманово, Лерин, Кукуш, Софија, Бургас итн итн населението грото било грчко?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.547
Поени од реакции
9.205

Oвде во oсманлискиот попис од 1844, каде сте? Дали сте Slav или Rum? Или Türk?

1737238796168.png

Член од
22 февруари 2024
Мислења
186
Поени од реакции
294
1. Нација не се создава за еден ден, има предуслови за создавање, има политичко дејствување за создавање, има афирмација.
Затоа што веројатно не се работи за македонска нација, туку за друг вид Македонци. Се разбира, ова ќе го знаеше тоа ако прочиташе барем неколку мемоари на истакнати личности на ВМОРО и ВМОК. Читај: "Александ'р Протогеров - генерал'т-војвода".

Чие е ова знаме?
Прегледај го приврзокот 440530

2. ВМРО постоеше по Првата светска војна. Пред неја има ВМОРО.

3. Имам секакви песни, некои се авторски, некои се народни, некои се со авторска музика и народен текст, некои се песни со платени авторски права итн. Не може така да се генерализира.

4. Ова е типично за секоја земја. Чува го тоа што смета за свое.
Ама внимателно те читам пак не одговараш на тоа што те прашав. Ти читај што сакаш и барај напишани фалсификувани мемоари колку што сакаш. Дедоми е жив и до мене е. Вашето бугарско знаме или јазик никогаш не се веело или зборело во Македонија.

Ајде полека. Кажими во кое село живеел твојот татко македонски бугарин? И како учествувале неговите предци во Илинденско Востание?
Или од Софија пишуваа мемоари како ти на форумов што спамираш?

Секакви песни имаш? Значи јас на памет зборам.
оваа татарска е?
оваа татарска е?

Или била татарска ама ние од пред 10 години ја украдовме за да ја пееме пред 20 години?
Исти сте ко грците. Италијанска паста, ја крстат пастацио е таа била пред милион години хахаха. А државата им е формирана 1832 од германски крал, никогаш не постоеле пред таа година. Така и вие.

Пробајте и оваа песна со ваков глас да ја ископирате :kafence::popce:

Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.689
Поени од реакции
744
Oвде во oсманлискиот попис од 1844, каде сте? Дали сте Slav или Rum? Или Türk?

Прегледај го приврзокот 440601

Во пописот од 1844 година, кој првенствено бил спроведен за воени цели, Бугарите се вклучени во делот Словени (колку и да е неверојатно за некои форумџии :)).

Последно уредено:
Член од
6 ноември 2024
Мислења
438
Поени од реакции
733
За разлика од тебе и тој модераторот што гледал рекордни часови ТВ серии, јас читам многу и разликувам поимите македонец и бугарин во секој период.
А ти не можеш да направиш разлика помеѓу сатира и сериозна статија.

:icon_lol:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.689
Поени од реакции
744
Столе, ова е сатира или сериозно интервју? :tvg:

Ама внимателно те читам пак не одговараш на тоа што те прашав. Ти читај што сакаш и барај напишани фалсификувани мемоари колку што сакаш. Дедоми е жив и до мене е. Вашето бугарско знаме или јазик никогаш не се веело или зборело во Македонија.

Ајде полека. Кажими во кое село живеел твојот татко македонски бугарин? И како учествувале неговите предци во Илинденско Востание?
Или од Софија пишуваа мемоари како ти на форумов што спамираш?

Секакви песни имаш? Значи јас на памет зборам.
оваа татарска е?
оваа татарска е?

Или била татарска ама ние од пред 10 години ја украдовме за да ја пееме пред 20 години?
Исти сте ко грците. Италијанска паста, ја крстат пастацио е таа била пред милион години хахаха. А државата им е формирана 1832 од германски крал, никогаш не постоеле пред таа година. Така и вие.

Пробајте и оваа песна со ваков глас да ја ископирате :kafence::popce:
1. Немам точни информации како моите предци учествувале во Илинденското востание, знам само дека помогнале.
2. „Море сокол пие“ првпат е објавена во Бугарија во 1940 година. Кога првпат е објавена во Северна Македонија?
3. За "На 4-ти мај" незнам.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.062
Поени од реакции
37.449
Столе, ова е сатира или сериозно интервју?
Дај барем кога не ти се познати терминиве обиди се да не лупаш глупости, да не се правдаш после - не го знам литературниот македонски јазик, исто ко за именките. Ти имаш поим што е сатира?

Kajgana Shop

На врв Bottom