Сонови, толкување на сонови

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.167
Поени од реакции
9.857
Дежа ву е некое сеќавање на несвесна фантазија, поврзано со желба моменталните околности да се променат.
Исто така и сличност на минати искуства потсвесно доживеани.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
190
Поени од реакции
316
Исто така и сличност на минати искуства потсвесно доживеани.
Минати значи си бил таму. Ама случки за првпат на ново место да речеме државс којашто првпат ја посетуваш?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.167
Поени од реакции
9.857
Минати значи си бил таму. Ама случки за првпат на ново место да речеме државс којашто првпат ја посетуваш?
Можеби некогаш потсвесно си створил некаква слика за некакво непознато место. Сликата останала некаде потсвесно затскриена. А можеби и ни се случува ПРЕТСКАЖУВАЊЕ кое ние го нарекуваме дежаву. Не може прецизно да се дефинира но мислам дека попрво е некакво претскажување.

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.433
Поени од реакции
5.882
Можеби некогаш потсвесно си створил некаква слика за некакво непознато место. Сликата останала некаде потсвесно затскриена. А можеби и ни се случува ПРЕТСКАЖУВАЊЕ кое ние го нарекуваме дежаву. Не може прецизно да се дефинира но мислам дека попрво е некакво претскажување.
Јас мислам кога ни се случува ,,чувството на познато" ние ги доживуваме тие моменти од минатото кога сме сакале работите во тој момент тогаш да биле поразлични...без разлика дали биле негативни или позитивни или било каде и да сме се наоѓале.

Несвесниот дел од умот не поседува часовник, ниту пак знае за концептот на време...едноставно кога ќе се појават тие некои околности за горенаведените работи, несвесното мисли дека се наоѓаме во точно тој момент од минатото.

За какво претскажување мислиш дека станува збор? Јас не верувам во тоа.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.167
Поени од реакции
9.857
Јас мислам кога ни се случува ,,чувството на познато" ние ги доживуваме тие моменти од минатото кога сме сакале работите во тој момент тогаш да биле поразлични...без разлика дали биле негативни или позитивни или било каде и да сме се наоѓале.

Несвесниот дел од умот не поседува часовник, ниту пак знае за концептот на време...едноставно кога ќе се појават тие некои околности за горенаведените работи, несвесното мисли дека се наоѓаме во точно тој момент од минатото.

За какво претскажување мислиш дека станува збор? Јас не верувам во тоа.
Во ред во право си. Не е претскажување но јас сакам така да го толкувам. Се сложувам со тебе дека попрво е некакво „чувство на нешто познато". Ајде да кажам минато искуство или претпоставка замислена од порано која се проектира во моментот на дежаву. А што ако Дежаву е некој остварен сон? Соновите најчесто се забораваат но во моментот на Дежаву можеби пред нас се одигрува некој сон кој сме го сонувале одамна. Не може прецизно да се дефинира но можеме само да претпоставиме.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.181
Поени од реакции
27.855
Во ред во право си. Не е претскажување но јас сакам така да го толкувам. Се сложувам со тебе дека попрво е некакво „чувство на нешто познато". Ајде да кажам минато искуство или претпоставка замислена од порано која се проектира во моментот на дежаву. А што ако Дежаву е некој остварен сон? Соновите најчесто се забораваат но во моментот на Дежаву можеби пред нас се одигрува некој сон кој сме го сонувале одамна. Не може прецизно да се дефинира но можеме само да претпоставиме.
Е претскажување. Но не она што повеќето го мислат како гатање у кугла, него е искра, секвенца од иднината. И вообичаено е нешто небитно.

Член од
23 мај 2013
Мислења
2.433
Поени од реакции
5.882
Има одредена логика еден од тригерите на дежа ву е да се соновите, самото доживување на дежа ву е нешто налик ,,чувството" кога сонуваме. Продукција на сонот потекнува од несвесното, нели откако ќе помине низ низа процеси каде што летентната содржина се обликува во манифестна.

Сонот од старт е цензуриран и ни е прикажен на симболичен начин...некогаш несвесната содржина не може доволно да се цензурира па затоа тие соништа не ни се идеални и ги забораваме делумно/скроз веднаш по будењето. Мене лично ми се има случувано да ми се врати содржината на некој сон после неколку часа/дена, најчесто правејќи сосема банално нешто.

Можеби во одредени моменти ни се случува некој тригер и се потсетуваме на некој сосема репресиран сон

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.181
Поени од реакции
27.855
Има одредена логика еден од тригерите на дежа ву е да се соновите, самото доживување на дежа ву е нешто налик ,,чувството" кога сонуваме. Продукција на сонот потекнува од несвесното, нели откако ќе помине низ низа процеси каде што летентната содржина се обликува во манифестна.

Сонот од старт е цензуриран и ни е прикажен на симболичен начин...некогаш несвесната содржина не може доволно да се цензурира па затоа тие соништа не ни се идеални и ги забораваме делумно/скроз веднаш по будењето. Мене лично ми се има случувано да ми се врати содржината на некој сон после неколку часа/дена, најчесто правејќи сосема банално нешто.

Можеби во одредени моменти ни се случува некој тригер и се потсетуваме на некој сосема репресиран сон
Не е баш така со соновите. Прочитај подетално околу РЕМ фазата.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.167
Поени од реакции
9.857
Сонот од старт е цензуриран и ни е прикажен на симболичен начин...некогаш несвесната содржина не може доволно да се цензурира па затоа тие соништа не ни се идеални и ги забораваме делумно/скроз веднаш по будењето.
Препорачливо е памтење на соновите до најситен детал со помош на запишување. Тоа е подолга постапка или процес затоа што понекогаш е тешко да се запамти се од сонот но најчесто луцидните сонови се силно врежани и се памтат до најситен детал. Потребно е само да се има молив или пенкало и тетратка до креветот. И секој пат после секое будење да се запишуваат соновите. Затоа што соновите знаат да бидат како некоја порака или некое претскажување за некакво предупредување за нешто што треба да видиме или доживееме на јаве или т.н. „Дежаву".
Автоматски споено мислење:

Е претскажување. Но не она што повеќето го мислат како гатање у кугла, него е искра, секвенца од иднината. И вообичаено е нешто небитно.
Не може прецизно да се дефинира но може да се земе и тоа дека понекогаш е како претскажување а не само некакво „минато искуство во потсвеста".

Последно уредено:
Член од
6 ноември 2024
Мислења
451
Поени од реакции
741
Иако не верувам у гатачки, хороскоп, соништа, предвидувања такви глупости.

Шо ке кажете за Дежа Ву? Значи ми се има многу пати случено истата снимка односно сцена од тоа што го правам да го имам видено на сон долго време предходно.

Прееска јадам на маса и буквално целиот настан го имам видено предходно. Зборам работите на маса во таа локација, телевизор песна има таа е, чашата на тоа место итн.
Друг случај пред еден месец шетав во странство таа случка на шетање покрај вода до калдрмата, држење кафе, и гледање брод веќе ми е све познато и видено а во таа држава првпат одам?

Ова доста често ми се има случено што до некаде дури мордбидно изгледа...
Уживај во тие моменти, немој да се плашиш. Тоа веќе си го доживеал затоа ги паметиш деталите. Универзумот ќе умре и ќе се роди и пак ќе го доживееш истото.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
451
Поени од реакции
741
Аууу ти ли беше бе, гледам едно врапче искубано се врти летка околу мене, се мачи да одржи рамнотежа, добро значи ти си бил да не му ја мислам:angel:
Верувај, ништо паметно не врти околу тебе.

Број 5.

Kajgana Shop

На врв Bottom