Имав сон што беше толку живописен и вознемирувачки што се чувствуваше пореален од кој било друг кошмар што сум го доживеал. Во сонот, сретнав некого од моето детство – личност со која одев на училиште, но која никогаш особено не ми се допаѓаше. Бевме возрасни во таа ситуација, и во еден момент тој направи забелешка за мене пред група луѓе. Неговата забелешка беше наменета како шега, а другите се смееја, но јас се почувствував понижено и длабоко навредено.
Во тој момент одлучив дека нема да дозволам да ме исмејуваат на таков начин. Обземен од гнев и мисли за одмазда, се спуштив во подрумот и го зедов пиштолот на татко ми – Colt 1911. Се сеќавам на секој детаљ толку јасно: сребрениот сјаен финиш на оружјето, тежината во моите раце и златните куршуми .45 ACP. Го проучував пиштолот, му се восхитував на изработката, па дури и го тестирав. Испалив куршуми во дрвени табли надвор, чувствувајќи мешавина од вознемиреност, страв и одлучност додека се подготвував за она што ќе го направам.
Воден од гнев, донесов одлука да го киднапирам. Му ставив црна торба на главата, го врзав и го одведов на едно осамено место – една оддалечена плажа со бел чакал и мирно, сино езеро. Атмосферата беше застрашувачки тивка и покрај сончевиот ден. Небото беше бледо сино, и иако сонцето светеше силно, воздухот беше ладен и тежок.
Кога пристигнавме, ја отстранив торбата од неговата глава, и за момент тој изгледаше олеснет што ме препозна. Неговото изразување се омекна, речиси надевајќи се, но таа надеж брзо исчезна кога го открив пиштолот. Кога ја сфати мојата намера, неговото лице се искриви во чист ужас. Почна да моли, неговиот глас трепереше, шепотејќи: „Те молам.“
Без двоумење, го подигнав пиштолот и го застрелав во челото. Неговите очи останаа отворени, гледајќи безживотно, без никаква емоција. Тоа беше завршено. Но, кога ми се спушти сознанието за тоа што го направив, бев обземен од бран паника, срам и неподнослива вина. Почнав да размислувам за последиците – полицијата, доказите, телото – но повеќе од сè, ужасот од тоа што го направив ме надвладеа. Земав живот поради нешто толку банално, една безопасна шега, а тежината на тоа сознание беше поразувачка.
Одеднаш, се разбудив. Срцето ми чукаше силно, а јас бев облеан во пот. Се допрев за да се уверам дека тоа беше само сон, и огромно чувство на олеснување ме облеа. Тоа беше најужасниот кошмар што сум го доживеал, и за краток момент се почувствував како да искусив што значи да се биде убиец.