Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.804
Поени од реакции
26.868

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.738
Поени од реакции
27.731
Не може од 3:38 на 3:00 за два месеци...
Дури и секунда да е боље сум задоволен а не 20 мин ко шо ми предвидвуа
Слушај си го телото, батали предикшнс.
Расчитај за VDOT и Jack Daniels... за 2 месеци, во идеални услови, од 3:38 можеш да „паднеш“ на 3:30.

Тие 10x800 се на Bart Yasso. Добар тренинг е, и као демек ако можеш да ги истрчаш 800ките за 3 минути (и 400ки easy recovery), ќе можеш и маратон за 3 саати.
Не е баш exact science и не мора ништо да значи но некогаш е блиску до вистината.
Патем, се надевам дека мислеше 800ките да ги завршиш за 3 минути, а не да ги трчаш на 3:00 пејс. Пошо генерално коа збориме за пејс подразбираме километар :)
Не знам како имаш желба да трчаш на ова одвратно време. Загаденоста е башка проблем.
Немам желба, имам дисциплина. Убаво ми е и медитирачко. Особено денешнава изи 12ка. Предобро се чувствував и знаев дека и пулсот ми е релативно низок за пејсот и стабилен.
255 дена по ред трчам, просек од ~8км дневно.
Инат сум, и имам obsessive personality. И на штаки да сум, морам да ја завршам целта што си ја поставив, 365 дена трчање по ред. Уште 100 и кусур :)
Што се тиче воздухот, да, загаден, не бива, веројатно си правам демиџ на организмот и ќе се каам, ама засега сум добар... а многу околу мене се болни, со стомачни вируси, шлајмови, грипови и чуда а не искачаат од дома... и, тоа е тоа.

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.322
Поени од реакции
4.605
@Anon на 3:00 пејс, ова во програма требаше да биде 14та недела
Мене ми беше 7ма, затоа одвај 400ки на 68-70секунди истерав и нормално не можев рикавери одма на 5:20

Ова пред 2 недели сеа на една недела пред трка лабаво трчање само нема друго

Сеа ќе терам на рамно цела програма 16 недели на рамно, трејлови на 3000ден котизација, не фала:D

Инаку предикшнот за скопски до минута излезе точен иако само некоја недела трчав

Последно уредено:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.804
Поени од реакции
26.868
Немам желба, имам дисциплина. Убаво ми е и медитирачко. Особено денешнава изи 12ка. Предобро се чувствував и знаев дека и пулсот ми е релативно низок за пејсот и стабилен.
255 дена по ред трчам, просек од ~8км дневно.
Инат сум, и имам obsessive personality. И на штаки да сум, морам да ја завршам целта што си ја поставив, 365 дена трчање по ред. Уште 100 и кусур :)
Што се тиче воздухот, да, загаден, не бива, веројатно си правам демиџ на организмот и ќе се каам, ама засега сум добар... а многу околу мене се болни, со стомачни вируси, шлајмови, грипови и чуда а не искачаат од дома... и, тоа е тоа.
Тоа ми е и мене поентата. Трчав, се враќав со 1000 шлаеми буквално дур ги исплукам крв плукав со нив и реков заеби. Башка што поради загадениов воздух немаш ни кислород па заморот и болката во мускулите и телото подолго ти траат. Па си се тешиш дека е од работата што ти е на нозе, илид ека премногу ти е седечка, дека петокот си претерал со пиење, дека не си се наспал асално за викендот бла бла бла.
И летово идам у Охрид. Секој ден у 9 сабајле на нога безразлика колку сум пиел или заглавил вечерта. И полека пешки од градот до Голден Бич, Славија. Цел ден таму терање плажа. И накај 6-7 саат со трчанката накај дома т.е. накај градот. Другиот ден истото. И тоа секој пат кога одев а одев скоро секој викенд на 2 дена башка и одмор 7 дена од тоа.
И одма доаѓаш до заклучок дека уствари воздухот и само воздухот е главниот проблем.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.738
Поени од реакции
27.731
3:26
Odlicno, super zadovolen, 1:38 prva polovina, 1:48 vtora
Одлично време, браво!
Но труди се да правиш negative split... освен ако не е втората половина со повеќе elevation?
Генерално за да знаеш дека добро си истрчал, првата и втората половина максимум би требало да ти се разликуваат 2%. Се повеќе од тоа значи дека не си се пејсал прописно.
Nego zasho garmin mi ja spusti prognozata ne za 5 sekundi ili pola minuta nego za 5?
Затоа што треска глупости, не е како Coros да е реален :P

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.735
Поени од реакции
1.136
Здраво трчачи,рекреативци, ентузијасти, професионалци и полупрофесионалци :)
Лично користам T-Rex како часовник за сега сум задоволен. Имате ли некакво мислење можеби ќе го сменам дали да биде тоа Smartwatch или некој обичен часовник со GPS ? До 200е прашувам.
Автоматски споено мислење:

Тркачи од кај зимате спортска облека ? Сакав нешто Asics ама гледам тапа понуда кај нас, на интернет на пример го бендисав ова
Ама доставата огин колку цената на маичката, има некој странски сајт со разумни цени за шипинг до кај нас ?
Декатлон, буџет облека јас сум задоволен.

Последно уредено:
Член од
11 април 2012
Мислења
4.664
Поени од реакции
5.376
Само Coros бајо мој.
После добри скоро 5 години пауза полека почнувам да се враќам на трчање, у меѓувреме претежно беше само базен (и тоа планирам да си продолжам)

зашто се овие Сорос толку добри?
гледам само за трчање се а јас би барал нешто што има трчање и пливање

За рекреативец со пристојни опции по дома (Епл вач и Гармин вивоактив) не гледам како би си оправдам инвестиција во Сорос само за да ми следи трчање

пример од епл сум задоволен од целокупниот преглед на движење дишење пулс итн итн

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.735
Поени од реакции
1.136
Само Coros бајо мој.
Малку е скапичок :rolleyes:
Зошто баш Coros што е подобар од Amazfit, Garmin, TomTom, Sigma, Polar ?
Не знам колку е добар Гармин Форерунер 55 го гледав не е скап а има се што е потребно.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.621
Поени од реакции
3.937
Малку е скапичок :rolleyes:
Зошто баш Coros што е подобар од Amazfit, Garmin, TomTom, Sigma, Polar ?
Не знам колку е добар Гармин Форерунер 55 го гледав не е скап а има се што е потребно.
Ако си рекреативец ќе ти брка работа и 55ката, јас купив поскап ама оти сакав гармин пеј и музика преку него да слушам.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.664
Поени од реакции
5.376
Ако си рекреативец ќе ти брка работа и 55ката, јас купив поскап ама оти сакав гармин пеј и музика преку него да слушам.
Дали Корос имаат опција за безконтактно плаќање?

музика не ми треба џабе плаќам спотифај искрено

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.735
Поени од реакции
1.136
Имам и полумаратони истрчано али сум рекреативец не сум со посебен натпреварувачки дух.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.621
Поени од реакции
3.937
Дали Корос имаат опција за безконтактно плаќање?

музика не ми треба џабе плаќам спотифај искрено
Мислам немаат корос безконтактно плаќање, они се баш на спортски активности само фокусирани

Имам и полумаратони истрчано али сум рекреативец не сум со посебен натпреварувачки дух.
Значи исто како мене, секако 99% од времето ги користиме само основните функции а за тоа си врши и 55 работа.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.735
Поени од реакции
1.136
Значи исто како мене, секако 99% од времето ги користиме само основните функции а за тоа си врши и 55 работа.
Супер е Форерунер55 убав на рака.
Инаку освен Т-Рекс имам и Сигма ИД Рун со само 2 опции трчање и велосипед.
Доволно за рекреативец и ефтин пред се.

Kajgana Shop

На врв Bottom