Маржата е пак резултат на побарувачката. И овие со становите од куртони со два саата школо станаа миљонери, па пак им прогледува пазарот низ прсти со муабетот дека поскапел челикот...се додека има побарувачка и маржа и цена и се ќе иде нагоре. Неможе да те лути 7ца за маржата, а да не те лутат градежниците односно за нив да бидеш Адам Смит.
Nesto si pomesal, ja ne sum pobornik na Adam Smit. Samo im objasnuvav na glupi lugje na temata kako se formira cenata zaso 15 godini pogresni prognozi davaa. Sto e do mene, mozhe slobodno da gi nacionalziiraat.
Ima edna razlika. Tamu imas ogranicen proizvod, odnosno ogranicen broj na stanovi. Lugjeto gi preprodavaa stanovite so bea zemeni od gradezncii/investitori za poskapo, zasto nemase novi zgradi na tie lokacii. Tek potoa samite investori si krenaa cena. Taa cena nikad ne zavisese od zelezo, or whatever.
Tuka samite lokali ja dvizat cenata, nemas ogranicen proizvod, koj saka i znae mozhe da vleze u biznisot i da plasira produkt. Sea za sea ne se slucuva, ama so ovie profiti i marazhi logicno e da se pojavi nekoj.
Sry za oftopik, ama ti ja pocna.