Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
107
Поени од реакции
117
ne znam dal postoi tema za kupuvanje na parcela pa da prasam tuka
mozno li e se najde vo skopje mala parcela 30- do 50-na kvadrati i kako se dvizat cenite

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.032
Поени од реакции
5.207
Стан на два спрата
Под „дуплекс„ се подразбираат два засебни станови, ориентирани кон заедничка скалишно-ливтовска вертикала. Затоа те прашав што подразбираш под поимот „дуплекс„.

Ако земеш дека „дуплекс„ е стан на два катови, што во „нашата земјата„ е практично исклучок како модел од стан, начелно и зависно од проектното решение, дуплексот има предност пред стан со простории на исто ниво‘. Предноста е иста како и кај куќите на кат, ако се едносемејни секако, така што дневните простирии се лоцираат на приземјето, а ноќните на катот, и со тоа се точно одвоени „бучните„ од „мирните„ простории во едена и иста станбена единица.
Автоматски споено мислење:

ne znam dal postoi tema za kupuvanje na parcela pa da prasam tuka
mozno li e se najde vo skopje mala parcela 30- do 50-na kvadrati i kako se dvizat cenite
Парцели со таква мала површина тешко ќе најдеш, а и да најдеш, проблемот со нив е тој што не се вклопуваат во нормативот за минимална парцела на која може да се гради куќа. Таквите „остатоци„ обично се докупуваат и се спојуваат со поголеми земјишни парцели, за да стигат до површината/парцелата на која е дозволено градење куќи.

Последно уредено:
Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.498
Поени од реакции
2.507
На темава, муабетиме за сите можни причини ради кои цената од становите отиде до небо...тоа само по себе е апсурд, не мора да е катастрофа, иако е катастрофа во однос на македонските плати.
Цените отидоа до небо,немат доволно мајстори и цените на матерјалот....не е за фалење јас заради контактите и шо имам образ остаено за 2 месеци карабина беше готова,ми викаа сега ке чекаш на ред за врати и пенџери 2 месеци ,кревање тел за 8 дена стигнаа од скопје (и кај комити имам пријатели)......ама скупо е да градиш.....моментално цените на куќите во макед се по багатела цена упола од вредноста.

Член од
28 октомври 2019
Мислења
107
Поени од реакции
117
Под „дуплекс„ се подразбираат два засебни станови, ориентирани кон заедничка скалишно-ливтовска вертикала. Затоа те прашав што подразбираш под поимот „дуплекс„.

Ако земеш дека „дуплекс„ е стан на два катови, што во „нашата земјата„ е практично исклучок како модел од стан, начелно и зависно од проектното решение, дуплексот има предност пред стан со простории на исто ниво‘. Предноста е иста како и кај куќите на кат, ако се едносемејни секако, така што дневните простирии се лоцираат на приземјето, а ноќните на катот, и со тоа се точно одвоени „бучните„ од „мирните„ простории во едена и иста станбена единица.
Автоматски споено мислење:

Парцели со таква мала површина тешко ќе најдеш, а и да најдеш, проблемот со нив е тој што не се вклопуваат во нормативот за минимална парцела на која може да се гради куќа. Таквите „остатоци„ обично се докупуваат и се спојуваат со поголеми земјишни парцели, за да стигат до површината/парцелата на која е дозволено градење куќи.
ne , ne bi gradela kukja tuku mi treba za kiosk i mala montazna baraka za garaza, a za toa cel plac ne mi treba koi patem receno kolku sto gledav po oglasi cenite im se kolku eden stan a i so cenite na garazite bogami preteraa po 16-20 000 evra baraat

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.498
Поени од реакции
2.507

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.032
Поени од реакции
5.207
Разбира се дека од вака високите цени, треба да има „и за тате и за бате„...

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
848
Поени од реакции
1.252
3000е м2? Хахаххахахахахахахахаааааааааааааааааааааааааааааааааа, не е можно. Со програмерска плата јас треба цела деценија и повеќе да собирам пари да купам стан, па камо ли некој со просечна плата во МК, како е можно ова да се случува?

Стан во Виена 10-15мин оддалечен од центарот на градот за 4000м2. Постара градба, ама сепак Виена си, на 10-15 мин од центарот. Ако не ги регулираат цените, како ќе си купат младите стан ? Еве некој експерт ајде да кажи како млад човек што живее и работи во Македонија можи да си купи стан, watafaq is going on

Money laundering going hard rn

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
И тоа е еден од знаците за перење пари преку недвижнини, големо зголемување на цените. Па тој кај нас што не спречува да извадиме имотни пере пари од невладини во згради и објекти, не па поголеми ѕверки на балканот. И никој ништо не им може, досега ни ги купи сите адвокати.

Последно уредено:
Член од
31 октомври 2023
Мислења
11
Поени од реакции
30
Во целиот текст нема ниту едно инфо за 3000 евра цена по квадрат, текстот нема врска со насловот (clickbait).

еве ви и веб апликација во real time што зема цени и вади просек

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
ваљда опремен. Божем бил 3400е м2, намален на 3000 евра. Од злато да се чешмите, не вреди

Член од
5 декември 2024
Мислења
51
Поени од реакции
87
Разбира се дека од вака високите цени, треба да има „и за тате и за бате„...
3000е м2? Хахаххахахахахахахахаааааааааааааааааааааааааааааааааа, не е можно. Со програмерска плата јас треба цела деценија и повеќе да собирам пари да купам стан, па камо ли некој со просечна плата во МК, како е можно ова да се случува?

Стан во Виена 10-15мин оддалечен од центарот на градот за 4000м2. Постара градба, ама сепак Виена си, на 10-15 мин од центарот. Ако не ги регулираат цените, како ќе си купат младите стан ? Еве некој експерт ајде да кажи како млад човек што живее и работи во Македонија можи да си купи стан, watafaq is going on

Money laundering going hard rn
Посмешно,здравје нек си ебат матер.
Господ нека виде,иди си станче во Солун,станче во Албанија,станче во Анталија,станче во Истанбул и прчи си го гзот далеку од педериве.Брука жива станавме како нација.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.501
Поени од реакции
114.533
Кои се предности и недостатоци на дуплекс апартмани?
Предностите се... Толку

Недостатоци ако сакаш да седнеме у кафана на 5-6 саати да ти објаснам се. :D Јас живеам во дуплекс и воопшто не сум задоволен, кај мене има врска и квалитетот на градбата до душа ама сепак мое мислење е дека има многу недостатоци. Ова секако ти зборувам за дуплекс со косо поткровје, пошо има и со рамно ама поретки се тие. Летно време не планирај да седиш/спиеш во собата на спратот, +900 000 степени е, постои опасност од прокапување на кровот (мене ми се деси прошлата недела, иначе 2 пати во 7-8 месеци ми се дешава), очекувај и доста често да ти мириса од сифоните зашо си најгоре и го јадеш под дифолт, освен секако во згради кај што се стварно квалитетно направени тие работи, а тие се ретки у нашава вукојебина.

Јас го земав станот у 2019 за 803 евра квадрат, сега можам комотно минимум за 1.500 евра да го шитнам, ама за сега не ми дава срце зашо вложив доста во него, кујни мујни и 300 тракатанции, ама како тргнала работата ќе иде јабана наскоро пошо ме живцираат вакви работи со прокапување кровови и остали срања.

За предности што знам, нормала како и секој стан, не добиваш нешто WOW што ти е станот на спрат, едино што си највисоко, ако уживаш у погледи и глетки тука немаш промашај и немаш комшии над тебе што ќе ти тропаат и галамат.

У превод ако имаш избор не земај дуплекс.

Затоа почнуваат луѓето да се пренасочуваат кон периферните населби во градот. Како луди купуваат станови во Хиподром, Илинден, Петровец, Влае (ок оваа не е баш периферна ама порано немаше толкав интерес за таму, сега има огромен) итн итн. Тука даваат по 1200/1500 евра за станови во градба (лично за мене премногу затоа што овие делови уште не се толку развиени, особено Хиподром и Петровец), наместо да даваат 2500/3000 евра за Карпош/Центар.

Последно уредено:

THE-Boss

The Winter is coming
Член од
5 јануари 2014
Мислења
711
Поени од реакции
1.023
Предностите се... Толку

Недостатоци ако сакаш да седнеме у кафана на 5-6 саати да ти објаснам се. :D Јас живеам во дуплекс и воопшто не сум задоволен, кај мене има врска и квалитетот на градбата до душа ама сепак мое мислење е дека има многу недостатоци. Ова секако ти зборувам за дуплекс со косо поткровје, пошо има и со рамно ама поретки се тие. Летно време не планирај да седиш/спиеш во собата на спратот, +900 000 степени е, постои опасност од прокапување на кровот (мене ми се деси прошлата недела, иначе 2 пати во 7-8 месеци ми се дешава), очекувај и доста често да ти мириса од сифоните зашо си најгоре и го јадеш под дифолт, освен секако во згради кај што се стварно квалитетно направени тие работи, а тие се ретки у нашава вукојебина.

Јас го земав станот у 2019 за 803 евра квадрат, сега можам комотно минимум за 1.500 евра да го шитнам, ама за сега не ми дава срце зашо вложив доста во него, кујни мујни и 300 тракатанции, ама како тргнала работата ќе иде јабана наскоро пошо ме живцираат вакви работи со прокапување кровови и остали срања.

За предности што знам, нормала како и секој стан, не добиваш нешто WOW што ти е станот на спрат, едино што си највисоко, ако уживаш у погледи и глетки тука немаш промашај и немаш комшии над тебе што ќе ти тропаат и галамат.

У превод ако имаш избор не земај дуплекс.

Затоа почнуваат луѓето да се пренасочуваат кон периферните населби во градот. Како луди купуваат станови во Хиподром, Илинден, Петровец, Влае (ок оваа не е баш периферна ама порано немаше толкав интерес за таму, сега има огромен) итн итн. Тука даваат по 1200/1500 евра за станови во градба (лично за мене премногу затоа што овие делови уште не се толку развиени, особено Хиподром и Петровец), наместо да даваат 2500/3000 евра за Карпош/Центар.
Фала ти за искрениот одговор, горе долу така и си мислев, да си обврзан со кровот звучи ко тешка заебанција, што реално е случај и за повеќето од најгоре станови и дуплекс и обични.

Kajgana Shop

На врв Bottom