Што подразбираш под „дуплекс„?...Кои се предности и недостатоци на дуплекс апартмани?
Што подразбираш под „дуплекс„?...Кои се предности и недостатоци на дуплекс апартмани?
Стан на два спратаШто подразбираш под „дуплекс„?...
Под „дуплекс„ се подразбираат два засебни станови, ориентирани кон заедничка скалишно-ливтовска вертикала. Затоа те прашав што подразбираш под поимот „дуплекс„.Стан на два спрата
Парцели со таква мала површина тешко ќе најдеш, а и да најдеш, проблемот со нив е тој што не се вклопуваат во нормативот за минимална парцела на која може да се гради куќа. Таквите „остатоци„ обично се докупуваат и се спојуваат со поголеми земјишни парцели, за да стигат до површината/парцелата на која е дозволено градење куќи.ne znam dal postoi tema za kupuvanje na parcela pa da prasam tuka
mozno li e se najde vo skopje mala parcela 30- do 50-na kvadrati i kako se dvizat cenite
Цените отидоа до небо,немат доволно мајстори и цените на матерјалот....не е за фалење јас заради контактите и шо имам образ остаено за 2 месеци карабина беше готова,ми викаа сега ке чекаш на ред за врати и пенџери 2 месеци ,кревање тел за 8 дена стигнаа од скопје (и кај комити имам пријатели)......ама скупо е да градиш.....моментално цените на куќите во макед се по багатела цена упола од вредноста.На темава, муабетиме за сите можни причини ради кои цената од становите отиде до небо...тоа само по себе е апсурд, не мора да е катастрофа, иако е катастрофа во однос на македонските плати.
ne , ne bi gradela kukja tuku mi treba za kiosk i mala montazna baraka za garaza, a za toa cel plac ne mi treba koi patem receno kolku sto gledav po oglasi cenite im se kolku eden stan a i so cenite na garazite bogami preteraa po 16-20 000 evra baraatПод „дуплекс„ се подразбираат два засебни станови, ориентирани кон заедничка скалишно-ливтовска вертикала. Затоа те прашав што подразбираш под поимот „дуплекс„.
Ако земеш дека „дуплекс„ е стан на два катови, што во „нашата земјата„ е практично исклучок како модел од стан, начелно и зависно од проектното решение, дуплексот има предност пред стан со простории на исто ниво‘. Предноста е иста како и кај куќите на кат, ако се едносемејни секако, така што дневните простирии се лоцираат на приземјето, а ноќните на катот, и со тоа се точно одвоени „бучните„ од „мирните„ простории во едена и иста станбена единица.
Автоматски споено мислење:
Парцели со таква мала површина тешко ќе најдеш, а и да најдеш, проблемот со нив е тој што не се вклопуваат во нормативот за минимална парцела на која може да се гради куќа. Таквите „остатоци„ обично се докупуваат и се спојуваат со поголеми земјишни парцели, за да стигат до површината/парцелата на која е дозволено градење куќи.
Разбира се дека од вака високите цени, треба да има „и за тате и за бате„...Цената на квадрат скокна до 3.000 евра
Во октомври годинава општините издале 216 одобренија за изградба на згради, односно се издадени 363 дозволи за градба што е раст од 11 проценти во однос на октомври минатата година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 216 се наменети за објекти од високоградба, 75 за објекти...infomax.mk
Во целиот текст нема ниту едно инфо за 3000 евра цена по квадрат, текстот нема врска со насловот (clickbait).Цената на квадрат скокна до 3.000 евра
Во октомври годинава општините издале 216 одобренија за изградба на згради, односно се издадени 363 дозволи за градба што е раст од 11 проценти во однос на октомври минатата година. Од вкупниот број на издадени одобренија за градење, 216 се наменети за објекти од високоградба, 75 за објекти...infomax.mk
Разбира се дека од вака високите цени, треба да има „и за тате и за бате„...
Посмешно,здравје нек си ебат матер.3000е м2? Хахаххахахахахахахахаааааааааааааааааааааааааааааааааа, не е можно. Со програмерска плата јас треба цела деценија и повеќе да собирам пари да купам стан, па камо ли некој со просечна плата во МК, како е можно ова да се случува?
DÖBLING // WUNDERSCHÖNER 2-Zimmer-Wohnung // 64m2 mit Gartennutzung // Top-Lage im noblen 19. Bezirk | Wohnung Wien
Wohnung in Wien zum Kauf mit 2 Zimmer und 64 m² Wohnfläche. Ausstattung: Neubau, Bad mit Dusche, Personenaufzug, Gas, Etagenheizung, Garten.www.immowelt.at
Стан во Виена 10-15мин оддалечен од центарот на градот за 4000м2. Постара градба, ама сепак Виена си, на 10-15 мин од центарот. Ако не ги регулираат цените, како ќе си купат младите стан ? Еве некој експерт ајде да кажи како млад човек што живее и работи во Македонија можи да си купи стан, watafaq is going on
Money laundering going hard rn
Предностите се... ТолкуКои се предности и недостатоци на дуплекс апартмани?
Затоа почнуваат луѓето да се пренасочуваат кон периферните населби во градот. Како луди купуваат станови во Хиподром, Илинден, Петровец, Влае (ок оваа не е баш периферна ама порано немаше толкав интерес за таму, сега има огромен) итн итн. Тука даваат по 1200/1500 евра за станови во градба (лично за мене премногу затоа што овие делови уште не се толку развиени, особено Хиподром и Петровец), наместо да даваат 2500/3000 евра за Карпош/Центар.3000е м2? Хахаххахахахахахахахаааааааааааааааааааааааааааааааааа, не е можно. Со програмерска плата јас треба цела деценија и повеќе да собирам пари да купам стан, па камо ли некој со просечна плата во МК, како е можно ова да се случува?
Фала ти за искрениот одговор, горе долу така и си мислев, да си обврзан со кровот звучи ко тешка заебанција, што реално е случај и за повеќето од најгоре станови и дуплекс и обични.Предностите се... Толку
Недостатоци ако сакаш да седнеме у кафана на 5-6 саати да ти објаснам се. Јас живеам во дуплекс и воопшто не сум задоволен, кај мене има врска и квалитетот на градбата до душа ама сепак мое мислење е дека има многу недостатоци. Ова секако ти зборувам за дуплекс со косо поткровје, пошо има и со рамно ама поретки се тие. Летно време не планирај да седиш/спиеш во собата на спратот, +900 000 степени е, постои опасност од прокапување на кровот (мене ми се деси прошлата недела, иначе 2 пати во 7-8 месеци ми се дешава), очекувај и доста често да ти мириса од сифоните зашо си најгоре и го јадеш под дифолт, освен секако во згради кај што се стварно квалитетно направени тие работи, а тие се ретки у нашава вукојебина.
Јас го земав станот у 2019 за 803 евра квадрат, сега можам комотно минимум за 1.500 евра да го шитнам, ама за сега не ми дава срце зашо вложив доста во него, кујни мујни и 300 тракатанции, ама како тргнала работата ќе иде јабана наскоро пошо ме живцираат вакви работи со прокапување кровови и остали срања.
За предности што знам, нормала како и секој стан, не добиваш нешто WOW што ти е станот на спрат, едино што си највисоко, ако уживаш у погледи и глетки тука немаш промашај и немаш комшии над тебе што ќе ти тропаат и галамат.
У превод ако имаш избор не земај дуплекс.
Затоа почнуваат луѓето да се пренасочуваат кон периферните населби во градот. Како луди купуваат станови во Хиподром, Илинден, Петровец, Влае (ок оваа не е баш периферна ама порано немаше толкав интерес за таму, сега има огромен) итн итн. Тука даваат по 1200/1500 евра за станови во градба (лично за мене премногу затоа што овие делови уште не се толку развиени, особено Хиподром и Петровец), наместо да даваат 2500/3000 евра за Карпош/Центар.