Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
31 октомври 2023
Мислења
11
Поени од реакции
30
Моментално најдобра варијанта е за тие средна класа на купувачи со економска куповна моќ до 90,000 евра е Северна Грција,Албанија и Бугарија и Турција.
За тие што се со над +100,000 евра ,најдобро е Европска Унија како Централна Европа,Германија,Шпанија итн.
Македонија е overrated.
Во Солун во Ano Poli,Neapoli имате средени станови,секако "стари" но обновени по цена од 75-80,000 евра што е во сам центар на Солун,со метро,на 10 минути од море и секако 1-2 часа возење до најдобрите плажи на краците.
Со можност да може да ги издавате на фамилии на подолг рок или пак на студенти кои се Шефилд,Аристотел по 400-500 евра кирија или пак на дневна база на AirBnb по 50-75 евра од ден.
Ако си веќе со сопствен дом,а купување уште еден стан за пасивен income е совршена работа. Други седат и ти плаќаат рати во банка.
За колкав стан станува збор во Солун? 20 - 30 квадрата? 2000 евра минимум е квадратот таму, без разлика стар/нов...

Во ск ќе ти најдам куќа од 160 квадрата со 200 квадрата двор, на 10 км од плоштад, за 100.000 евра. Пробај најди го тоа во Солун.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.032
Поени од реакции
5.207
od koj barem 25k se na dijasporata... neznam sto tolku se palite na cifrite, daleku sme od katastrofa.
На темава, муабетиме за сите можни причини ради кои цената од становите отиде до небо...тоа само по себе е апсурд, не мора да е катастрофа, иако е катастрофа во однос на македонските плати.

Член од
24 август 2017
Мислења
573
Поени од реакции
1.313
За колкав стан станува збор во Солун? 20 - 30 квадрата? 2000 евра минимум е квадратот таму, без разлика стар/нов...

Во ск ќе ти најдам куќа од 160 квадрата со 200 квадрата двор, на 10 км од плоштад, за 100.000 евра. Пробај најди го тоа во Солун.
Abe daj nekam da hejtam ama citas li sho pisal ?? Ako ne si procital da ti prevedam - "Ako imas veke reseno stanbeno prasajne vo MK najdobro e Solun ili okolinata da si zemis"- i toa ne e 100% vo pravo covekot nego milion posto e. I netuku mi sporedvi SK(kolku i da mi e pomil) so Solun, ako ti si resil da odis na kvantitet mesto na kvalitet tvoj problem, samo ne pravi ovakvi glupi sporedbi molimte

Член од
31 октомври 2023
Мислења
11
Поени од реакции
30
Abe daj nekam da hejtam ama citas li sho pisal ?? Ako ne si procital da ti prevedam - "Ako imas veke reseno stanbeno prasajne vo MK najdobro e Solun ili okolinata da si zemis"- i toa ne e 100% vo pravo covekot nego milion posto e. I netuku mi sporedvi SK(kolku i da mi e pomil) so Solun, ako ti si resil da odis na kvantitet mesto na kvalitet tvoj problem, samo ne pravi ovakvi glupi sporedbi molimte
Не правам, ниту бранам некому, еве ти викам, земи си куќа од 160 квадрата со 200 квадрата двор во градско подрачје на Солун, и иди на квалитет.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.539
Поени од реакции
24.878
zaboravate deka grcite ednas go zapenija imotot na nasite tamu... deka eu i usa istoto go pravat so rusija sega...

nikad ne bi kupil kaj niv. ako veke sakas eftino a na more kupi vo italija. vaka snosis pregolem rizik za i moznost cel kapital da go zagubis radi radi politicki pricini.

Член од
24 август 2017
Мислења
573
Поени од реакции
1.313
zaboravate deka grcite ednas go zapenija imotot na nasite tamu... deka eu i usa istoto go pravat so rusija sega...

nikad ne bi kupil kaj niv. ako veke sakas eftino a na more kupi vo italija. vaka snosis pregolem rizik za i moznost cel kapital da go zagubis radi radi politicki pricini.
Не дека не постоит таа веројатност ама е премала, дури и кај нас имаш веројатност да изгубиш, мислам дека со вложени 250к грција имаш нешо налик државјанство ако не се мамам.Јужна Италија е врв само шо Егејов нас ни е многу поприступачен просек за 2 сати си околина Солун. Условите како земја ни се такви како шо се а цениве само револт прават кај народов така да мислам и покрај многуте шо веќе имаат имот во егејска бројот во иднина уше поќе ке се зголемвит особено кај овие шо имаат можност да работат од дома

Член од
5 декември 2024
Мислења
51
Поени од реакции
92

Оди слободно најди.Не ти пречам.Веќе имам и куќа и стан во Скопје и во Берово.
Како трета инвестиција не ми треба.На времето пред 15 години да беше,може но сега дефинитивно не.Прескапо е и нереално.
Автоматски споено мислење:

збориш за 45та.Сега е 2024 година и други закони се а и други правила.
Да има војна и во Германија и таму да купиш стан,војна да има и во Словачка и Чешка,Русија им е многу блиску,исто гомно е.
Ако веќе ни одземале,пркоси пак и што повеќе има наши Македонци купено станови во Солун,повеќе влијание имаме.Шиптариве истово го прават и во Скопје.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.539
Поени од реакции
24.878
Оди слободно најди.Не ти пречам.Веќе имам и куќа и стан во Скопје и во Берово.
Како трета инвестиција не ми треба.На времето пред 15 години да беше,може но сега дефинитивно не.Прескапо е и нереално.
Автоматски споено мислење:

збориш за 45та.Сега е 2024 година и други закони се а и други правила.
Да има војна и во Германија и таму да купиш стан,војна да има и во Словачка и Чешка,Русија им е многу блиску,исто гомно е.
Ако веќе ни одземале,пркоси пак и што повеќе има наши Македонци купено станови во Солун,повеќе влијание имаме.Шиптариве истово го прават и во Скопје.
pa vo 2022 na rusija sto e nuklearna sila i odzemaa svasta ti mislis nekoj za mk ke mu e gajle. abe utre da gi konfiskuvaat tie stanovi 90% od nasive ke se sitat ne pak na nekoj od strana da mu e gajle.

THE-Boss

The Winter is coming
Член од
5 јануари 2014
Мислења
711
Поени од реакции
1.023
Кои се предности и недостатоци на дуплекс апартмани?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.881
Поени од реакции
10.881
Не знам како се цениве во Скопје, коа во Велес, 50 години стари, 'зачувани' станови ги продаваат по 1200 евра квадрат :D
Нема шанси 1200€/м2 за стар стан во Велес. По толку новоградби одат..

И што е уште почудно, нема на лагер станови за купување.. а во градов пола светла изгаснати!
Речиси сите нови градби се продаваат уште пред да се завршат.
И истата шема како во СК.
Најголем дел матни пари, нешто поштени ама инвестирани во цигла, помал дел иселеници..
И убедливо најмал дел отпаѓа на Јованче и Марика, типично семејство од средна класа кое се заглавило до гуша за да си реши станбено прашање..

Член од
28 август 2013
Мислења
4.427
Поени од реакции
13.471
Нема шанси 1200€/м2 за стар стан во Велес. По толку новоградби одат..

И што е уште почудно, нема на лагер станови за купување.. а во градов пола светла изгаснати!
Речиси сите нови градби се продаваат уште пред да се завршат.
И истата шема како во СК.
Најголем дел матни пари, нешто поштени ама инвестирани во цигла, помал дел иселеници..
И убедливо најмал дел отпаѓа на Јованче и Марика, типично семејство од средна класа кое се заглавило до гуша за да си реши станбено прашање..
Не знам, јас така слушнав, колку е вистина треба да се види по огласи :D

Kajgana Shop

На врв Bottom