Се случи на едно претходно работно место слична ситуација иако беше ненамерна од моменталните управители, наследена уредба беше, но откако им посочив дека колегата и јас имаме исто работни одговорности, а плата не баш малку различна, мојата ја покачија за да ја изедначат. Важно е да не се молчи кога ќе дојдеме до таква ситуација.
Кога бев во брак, еден имаше што требаше да му се заврши хонорарно нешто од дома. Јас баш поткована да му ја завршам професионално работата, ама он ништо. После маж ми со истата понуда аплицира, го прима.
Човекот буквално рече оваа работа не може да ми ја заврши женско.
Таа работа ја заврши женско, му ги отстапив авторските права на екс мм

Коментар, леле баш како што треба да е завршено, зарем вака женско ќе среди.
Ахем. Не се бунев, побитно ми беше за дома да го фатиме хонорарот него он што беше мизогин.
Ти објаснувам дека на жените, и на мене, сме биле прашувани и дали ќе раѓаме, или одбивани дека ќе сме раѓале, напишав и конкретен пример каде што брачен пар работи во иста компанија, кога добија дете, жената ја преместија на полошо раб. место, мажот не го пипнаа. Тоа е родова дискриминација.
Мене буквално на интервју кога бев во брак ме прашаа кога сум се регистрирала. И ми вика, охоо, први години, сега и на породилно ќе ми искачаш. Ситно ситно потпишував договори.
И друга работа, само на форумов се вербално насилни кон жените, конкретно за родово насилство зборувам, погледни како мене ми се обраќаат - сè е поврзано со тоа што сум жена, а не со тоа што сум го кажала. Не се дебатира ставот, се дебатирам јас како личност. Од "никад нема маж да си најдеш" до "кур ти фали", "некој да те издоминира" итн...
Ова. Да речеш вреѓаме, напаѓаме, шириме негатива, напротив, свесни сме дека сме малцинство на форумот и према тоа пробуваме да се адаптираме на околина. Сега, јас да не грешам душа, ретко се дешава, ама пред некое време двајца се погодија во една тема, онака ми се закачија како што оние што ги оговараме што напаѓаат во групи само. Ептен ружно беше, што се трудам да почитувам и различни мислења и се трудам да ја разбирам и машката природа и потребите нивни. Во такви ситуации, нели да се докаже дека нема потреба од феминизам, поразумни машки членови треба да заштитат. Или не мора, ама дека машко е, чопоративно да не се напаѓа.