Феминизам!

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.736
Поени од реакции
39.560
Добро, ама се што ќе напише, било ти, било феминисти, било фашисти, било христијани, до нивни очи нема никогаш да дојде. Буквално превез на очи имаат. Од чалам на социјални мрежи само ти можеш некој лајк да добиеш, а Фатима може 500 стапа од мажот и ако прочита.
Жените кога се бореа за права во Америка, Франција, кој друг се кренал да им помогне? Никој.
И сега никој нема да му биде дозволено да стапне таму, ни за човекови права, ни за христијанство.
Таа земја ќе биде нормална кога ќе се срушат сите џамии.
Ама не не чекај малку сеа. Не може на западот да се протестира за се и сешто, од изолирани случаеви на силувања да се оцрнуваат 99.99999999999% од мажите кои никогаш на памет не би им дошло да направат такво грозоморно дело, да се сатанизираат белите мажи и како за све они се виновни, да се протестира со црквата да одјебе и слични работи против христијанството, а од друга страна да немаат едно зборче кажано за жените во исламските држави и за тоа дека стварно они се опресирани, што од нивните мажи, што од државата, а најмногу од поганата терористичка религија исламот, само затоа што ако прочитал мажот на Фатима, она ќе јадела 500 стапа по грбот.

Жените во западните опшества се слободни да прават што сакаат, можат да работат каде сакаат, да основаат фамилија или да не основаат фамилија, да шетаат каде сакаат и со кого сакаат, буквално нема ништо што би ги спречиле да прават што сакаат, и они пак одлучуваат да глумат жртви во 2024та и да се борат со замислени непријатели, да протестираат за некакви замислени разлики во плати, за нивните права и што уште не? Кои други права?

А од друга страна да мижат и да ја вртат главата и да не кажат барем еден збор против исламот, и да се побунат за состојбата на жените кои живеат таму.

Ова е тоа за што ти зборам, на марш/протест за правата на жените ги прашуваат за што е со жените во исламските држави, одбиваат да одговорат. Ама затоа во христијанските држави се многу јаки, empowering се. Епа не може така.

Член од
16 јули 2021
Мислења
313
Поени од реакции
661
Добро, ама се што ќе напише, било ти, било феминисти, било фашисти, било христијани, до нивни очи нема никогаш да дојде. Буквално превез на очи имаат. Од чалам на социјални мрежи само ти можеш некој лајк да добиеш, а Фатима може 500 стапа од мажот и ако прочита.
Жените кога се бореа за права во Америка, Франција, кој друг се кренал да им помогне? Никој.
И сега никој нема да му биде дозволено да стапне таму, ни за човекови права, ни за христијанство.
Таа земја ќе биде нормална кога ќе се срушат сите џамии.
У старт да кажам, пред да бидам каменуван, не сум шовинист.
Е сега, болдираното, жените се жени и ваму и таму, но зашто не се борат за права ваму а онаму се бореле. Се борат затоа што имале машка поткрепа, така да не би кажал дека никој не им помогнал на жените на запад. И те како имале подршка од шака мажи на кои им одговарало да си удвојат број на плаќачи на данок, а останатите мажи можеби не им помагале, но не им одмагале/биле пасивни гледачи. Фактот е дека тоа не може да се случи у Авганистан, затоа што таму освен на сила, на друг начин не можат да стигнат до правата, а ако сме реалисти, и со сила мало морген. Ако требало жените и на запад да се борат физички, исто мало морген ќе се избореле, така да малку направи си проверка на фактите во тој однос.
Плус и да нагласиме дека жените не се борат за еднаквост, а се борат за удобност (тука сакам да кажам генерализирам, не ти лично). Еве да почнеме во сегментите на живеење еден по еден:
- работно - сакаат еднаква плата, но не и еднаква работа. Нормално е дека коа ќе направиш сува статистика, сите секретарки и хр-ки не може да зимаат иста пара ко рудари, нафтаџии, професионални војници, камиоџии и ред други тешки и ризични но платени професии, тука имаш одма еден јаз, којшто жените сакаат да го преминат на мала врата. Ко што се борат за 50 проценти у канцеларија, коа ќе биде 50 проценти и во рудник или на платформа на Аљаска, ако платата не е еднаква, и јас ќе се приклучам во женскиот протест и револт, зашто тоа веќе стварно е неправедна дискриминација, а не статистика извадена од контекст.
Имаше еден од познатите бизнис фаци, водеше дијалог за израмнување на јаз со некоја феминистка, убаво и кажа: 60 проценти од мажи се криминални но 4/5 од затворениците се мажи, зашто не го израмниме и тој јаз?
- социјално - сакаат да има џентлмени, да им се отвара врата, машки колеги да мкнат тешкото на работа итн. При излегување и на социјални мрежи сакаат мажите да им приоѓаат, како викаат по принцип жените, нема мажи никој не се става. Па еднаквост, цуцо, стај се ти, скрши социјални норми.
Мојата логика ме води дека сакаат еднаквост во убавите работи, но не и таму кајшто некој треба да засука ракави и да плива у гомна, било тоа работно или социјално.

Член од
3 март 2010
Мислења
651
Поени од реакции
414
Поодвратно и погнасно нешто од феминистка, а забележиш некоја шутарка подржва феминизам, отерајс у три лепи пичке материна. Од запад се шири побрзо од ковид вирус. Шират омраза кон сите мажи, прикриено под барање еднакви права. На тикток кружат милиони видеа со една ретардирана песна, како се мачеле да чистат, готват и перат за мажот, измачувсни како робови. И некои глупи постови во минатото феминистките биле нарекувани вештерки а вшусност со магија сакале да се ослободат од стегите не мажите, како ги предупредуваат сите девојќки да не се мажат оти ќе му слугуваат на мажите, дека жените биле напаѓани и силовани по улици со изговор дека се облекувале провокативно, и сите биле мажи се исти, секој е лош маж, потенцијален силовач, убиец, тепач. И со најглупата фраза ја избирам мечката. Избери ја оди нека те изеди не само глупости да се коментира, уште не сме виделе некоја со мечка да седи, уште не сме виделе феминистка сама да си ја прај колата, куќата, да се дупи со вгз со друга феминистка, сама да си плаќа сметките, на крај пак трчаат самите по мажи, и тоа баш такви како што ги нарекуваат сите мажи, се палат на убијци, садисти, криминалци, досадни им се обичните мажи и на крај јадат лајна сите мажи се исти.

Член од
3 март 2010
Мислења
651
Поени од реакции
414
Се пореметија феминистките на тикток, после победата на трамп 700 си го одзедоја животот, па почнаја со илјадници видеа кај што хистерично вриштат, па следеше пак со тоа 4Б мувмент, кај што немало да имаат секс со мажи, да се мажат и да раѓаат деца, па почнаја да споделуваат отров за да трујат мажи како одмазда, се жалеа оти трамп ке ја откажел помошта со, војници и пари за украина, па масовно сите бараја да се разведуваат сите жени од мажите од кои вчера илјадници поднесле разводи од нмажите или раскинале со, дечковците. Очигледно станува овде за група ментални случаи што се кријат под псевдонимот феминистки, и редно време наместо мажи, нив дс ги пуштаат во војна, се надевам трамп ќе биде првиот со овај закон

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.401
Поени од реакции
4.128
Се пореметија феминистките на тикток, после победата на трамп 700 си го одзедоја животот, па почнаја со илјадници видеа кај што хистерично вриштат, па следеше пак со тоа 4Б мувмент, кај што немало да имаат секс со мажи, да се мажат и да раѓаат деца, па почнаја да споделуваат отров за да трујат мажи како одмазда, се жалеа оти трамп ке ја откажел помошта со, војници и пари за украина, па масовно сите бараја да се разведуваат сите жени од мажите од кои вчера илјадници поднесле разводи од нмажите или раскинале со, дечковците. Очигледно станува овде за група ментални случаи што се кријат под псевдонимот феминистки, и редно време наместо мажи, нив дс ги пуштаат во војна, се надевам трамп ќе биде првиот со овај закон
Daj dokaz (link da procitame) deka 700 si go odzele zivotot..

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.666
Поени од реакции
8.704
Закон на хартија вреди онолку колку што се спроведува.
Постојат повеќе студии за Балканот конкретно, кои имаат интересни податоци зошто е потребен феминизам.

За да знаеме за што зборуваме:

Фемицидот се смета како најекстремна манифестација на насилството врз жената, акт со изразена родова мотивација, кој најчесто се извршува од страна на маж, но жртвата секогаш е жена.
Важна е родовата мотивација, односно, убиството на жените е поради омраза кон жените, презир, желба за доминација над жената и контрола над нејзиниот живот.

Жените и девојчињата се несразмерно погодени од насилство со смртен исход во приватната сфера, односно 56% од сите убиени жени страдале од рацете на своите интимни партнери или семејството.

Во Западен Балкан е речиси невозможно да се најде статистика за фемицидот, затоа што не постои како посебно кривично дело, освен во Македонија, каде што од март 2023 година за прв пат е инкриминиран како посебно кривично дело. Иако е релативно сиромашно она што вклучува фемицид (убиство на жена и девојче под 18 години при вршење родово-базирано насилство), сепак, според законот секој фемицид е тешко убиство со минимална казна од 10 години, а максимална доживотен затвор.

Е сега, нема да се задржувам на сите држави од западен Балкан, туку само Македонија - а барем по медиуми има доволно за да знаете за некои од случаите (пример убиството на Низама Хеќимовиќ) а статистички, интересно, Србија е со најмногу (пријавено) семејно насилство и најголем процент на фемицид. Во прилог ќе оставам линк ако некој го интересира повеќе.

Во 2017, од страна на Националната мрежа против насилството врз жени и семејно насилство контстантирано е дека: „Кај повеќе од 60% од анализираните случаи на убиства на жени во Македонија, кривичното дело е извршено од страна на актуелниот или поранешен брачен или вонбрачен партнер со кого живееле во заедница. Во практиката, најчести се случаите на телесна повреда, загрозување на сигурноста и тешка телесна повреда извршени во контекст на семејно насилство. Во повеќе од 80% од случаите, убиството се случило во заедничкиот дом или, доколку била отпочната постапка за развод, во домот на родителите на жртвата. Овој факт нѐ носи кон заклучок дека жените во Македонија се најнебезбедни во својот дом“.

Бидејќи пред 2023 година фемицидот не постоел како посебно кривично дело, нема официјална статистика за истиот, но истражувањата укажуваат дека во периодот од 2008 до до 2020 година вкупно се убиени 96 жени, од кои најмалку 50 се фемицид.

Во Македонија, спроведено е истражување во периодот од 2018-2022, не само за извршените убиства, туку и за судските разрешници. Во овој период се водело постапка за 19 убиства на жени, кои биле извршени: 1 во 2000 година, 3 во 2018та, 2 во 2019та, 8 во 2020та и 5 во 2021ва година.
Во однос на брачна состојба, сторителите: 5 биле во брак, 5 во вонбрачна заедница, 4 биле разведени и 3 биле неженети. Од 17 сторители, 7 биле претходно осудувани, а 10 не биле претходно осудувани.
Од 17 сторители: 10 го признале делото, 1 ја обвинил жртвата, 1 не дал објаснување, 3 не признале, а за 2 не е познато (не дале исказ).

За жртвите: 5 биле сопруги на сторителот, 3 биле вонбрачни сопруги, 4 биле бивши сопруги, 2 биле мајки на сторителот, 5 биле во друга релација со сторителот (поширока фамилија).

Само една од жртвите претходно пријавила во полиција дека е малтретирана од сторителот, 3 немале пријавено, а за останатите 15 не е познато. И во тој еден случај кога жртвата пријавила во полиција дека е малтретирана од сторителот, не била поведена постапка.

Ниту една жртва кај себе немала оружје и не употребила оружје.
Од сите случаи, 14 биле со затворска казна, од кои 8 до 10 години, 5 над 10 години и една доживотна казна. Останатите 3 сторители биле испратени на задолжително лекување.

На линкот подолу има за 4 случаи подетално, начинот на кој се извршени и како оделе постапките. Мене ми беше најинтригантно убиството кога сторителот упаднал во куќата на родителите на бившата сопруга, прво ја убил мајка ѝ, потоа неа пред очите на сопственото 10 годишно дете, кое при пукањето се фрлило врз мајка си и викало „немој да пукаш на мајка ми!“, снаата за брат на жртвата се борела со сторителот при што се здобила со прострелни рани, но преживеала, дошол братот на жртвата, кој исто се здобил со прострелни рани, но преживеал, за на крај кога дошол таткото на жртвата да успеат да го совладаат сторителот. Мотивот, наводно, е дека ќе правеле крштевка на детето без него, односно со негови зборови „вие без мене ќе се веселите!“.
Со оглед дека со огнено оружје успеал да усмрти 2 жени (бившата сопруга и нејзината мајка), а притоа ги ранил братот и снаата на бившата жена, сето пред очите на сопственото малолетно дете чија крштевка тој ден требало да се случи, плус двете малолетни деца на братот од бившата жена, тешко ми е да поверувам дека сето ова е поради “недостасување и жал по детето“.

Друго важно е за тоа што семејното насилство не се пријавува, што поради стигмата, што поради срамот, а што поради тоа што е прифатено дека е „нормално“, што затоа што жртвите не ги знаат своите права, а најмногу затоа што институциите не реагираат и кога ќе се пријави.

Феминизам не е барање на ПОГОЛЕМИ прави од мажите. Барање е да живееме без да се плашиме за сопствената безбедност 24/7. Убиствата не се случени во темна уличка или ноќен бар. Случени се ДОМА.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.666
Поени од реакции
8.704
У старт да кажам, пред да бидам каменуван, не сум шовинист.
Е сега, болдираното, жените се жени и ваму и таму, но зашто не се борат за права ваму а онаму се бореле. Се борат затоа што имале машка поткрепа, така да не би кажал дека никој не им помогнал на жените на запад. И те како имале подршка од шака мажи на кои им одговарало да си удвојат број на плаќачи на данок, а останатите мажи можеби не им помагале, но не им одмагале/биле пасивни гледачи. Фактот е дека тоа не може да се случи у Авганистан, затоа што таму освен на сила, на друг начин не можат да стигнат до правата, а ако сме реалисти, и со сила мало морген. Ако требало жените и на запад да се борат физички, исто мало морген ќе се избореле, така да малку направи си проверка на фактите во тој однос.
Плус и да нагласиме дека жените не се борат за еднаквост, а се борат за удобност (тука сакам да кажам генерализирам, не ти лично). Еве да почнеме во сегментите на живеење еден по еден:
- работно - сакаат еднаква плата, но не и еднаква работа. Нормално е дека коа ќе направиш сува статистика, сите секретарки и хр-ки не може да зимаат иста пара ко рудари, нафтаџии, професионални војници, камиоџии и ред други тешки и ризични но платени професии, тука имаш одма еден јаз, којшто жените сакаат да го преминат на мала врата. Ко што се борат за 50 проценти у канцеларија, коа ќе биде 50 проценти и во рудник или на платформа на Аљаска, ако платата не е еднаква, и јас ќе се приклучам во женскиот протест и револт, зашто тоа веќе стварно е неправедна дискриминација, а не статистика извадена од контекст.
Имаше еден од познатите бизнис фаци, водеше дијалог за израмнување на јаз со некоја феминистка, убаво и кажа: 60 проценти од мажи се криминални но 4/5 од затворениците се мажи, зашто не го израмниме и тој јаз?
- социјално - сакаат да има џентлмени, да им се отвара врата, машки колеги да мкнат тешкото на работа итн. При излегување и на социјални мрежи сакаат мажите да им приоѓаат, како викаат по принцип жените, нема мажи никој не се става. Па еднаквост, цуцо, стај се ти, скрши социјални норми.
Мојата логика ме води дека сакаат еднаквост во убавите работи, но не и таму кајшто некој треба да засука ракави и да плива у гомна, било тоа работно или социјално.
Кога станува збор за pay gap, не се мисли споредба административен работник и рудар, туку рудар и рударка, административен работник и адмнинистративна работничка, пекар и пекарка итн. Значи за ИСТО работно место постојат различни стандарди и плати. Во Македонија кај „подобрите професии“ (доктори, на пример) не е толку изразено ова, но во помалите фирмички - е. Кога бев студентка, јас и уште еден дечко добивме работа како келнери, двајцата со 0 претходно работно искуство, мојата плата беше околу 20% помала. Не работеше тој повеќе од мене, а ако веќе баш за овој конкретен случај зборам, јас растоварав камиони на Пивара, него го болеа јајцата (најсериозно, така си кажуваше). На сопственикот на локалот не му беше чудно што јас сама растоварам камион воопшто, уште помалку му беше чудно што сум помалку платена од мојот колега. Но, ајде, тогаш бев дете и ми беше прво работно искуство реално, така што не знаев да се побунам. Денес би се бунела. Не за некој да работи повеќе од мене, а да имаме иста плата, туку за ако работиме исто, да имаме иста плата.
Се случи на едно претходно работно место слична ситуација иако беше ненамерна од моменталните управители, наследена уредба беше, но откако им посочив дека колегата и јас имаме исто работни одговорности, а плата не баш малку различна, мојата ја покачија за да ја изедначат. Важно е да не се молчи кога ќе дојдеме до таква ситуација.

Морам да спомнам и ситуација на моја блиска пријателка - откако се породи, беше преместена на многу полоша работна позиција, а на нејзино место вработија нова вработена без деца, наводно со изговор дека во иднина ќе земала боледувања за детето. Маж ѝ работеше во истата компанија, него не го преместија, очигледно не е исто дали си татко или мајка на истото дете во очи на компанијата. И не е било која компанија, прилично реномирана компанија во земјава е. Секако набрзо по ова двајцата дадоа отказ.

Инаку, имав потреба од дополнителни средства и аплицирав секаде каде што се работи дополнителна работа (навечер, за викенди) - такси компании, достава на храна и слично. Никаде не ми се ни јавија, иако сум активен возач 10+ години. Нема разлика помеѓу мене и некој Трајче, освен дека сум жена.
Автоматски споено мислење:

Не сери бе. Ова рефератот треба некој да е оболен да го прочита.
Ќе пишувам колку ми е ќеиф, ако не ти се чита - не читај, не си присилен.

Последно уредено:
Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.736
Поени од реакции
39.560
@PurplePuma доаѓа овде и збори за некои изолирани случаи кои ги претставува како секојдневие да се на сите жени што постојат на светот, а во исто време глуми слепа и збор нема гукнато за жените во исламските држави и нивните тамошни права. Феминистке, дали си запознаена дека девојчињата во Афганистан немаат право на образование?

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.018
Поени од реакции
9.352
Проблемот кој го имаат оваа група на луѓе, феминистки е што они поаѓаат од една погрешна претпоставка дека светов е скоро совршен и у тој скоро совршен свет само жените се обесправени. Како да живееме у некоја утопија и сега ајде да направиме сите да го добијат тоа што го сакаат.
Светов е таков каков што е и тоа е тоа, имало време кога можело нешто да се смени и тоа се сменило....не заради феминистичкото движење туку свеста се сменила. Треба да е човек будала да дозволи да живее у свет у кој неговата мајка/сестра/ќерка/внука/пријателка и т.н. има помалку права од него.
До душа уште исламот и уште по некоја религија по светов ја третира жената како битие од подолна класа и таму можеби треба да се реагира. Иначе на Запад све е ова без врска поврзано со овие нови бранови на феминизам....све е збеснато.

Kajgana Shop

На врв Bottom