Феминизам!

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.960
Поени од реакции
6.440
Во однесување кон другите, едноставно е - не правам што не сакам мене да ми прават. Тоа не значи дека сум пеперутка и никого никогаш никако немам повредено, никому немам погрешено итн. Човечки е да грешиме на луѓе, човечки е да повредиме некого, човечки е и да ни погрешат и да нè повредат. Не треба намерно да повредуваме не од страв дека ќе добиеме воспитна, туку заради човечко достоинство, и свое и на тој некој или таа некоја.

Ако некој нè повредува, можеме и треба да се тргнеме од таа личност, никој не е принуден никого да трпи и еве не знам зошто тоа во тема феминизам оправаме. Ако не може некоја да го трпи мажот, треба да може да го остави без да се плаши за својот живот, мислам толку е просто.
Автоматски споено мислење:

Но психичкото насилство или малтретирање не се помалку опасни, цела комплексна тема е менталниот склоп на една жртва и зошто е жртва, зошто одбира насилен партнер итн. како што е цела посебна тема зошто е некој насилник, вербално или физички.

Не се синоними без објаснување, затоа и за едното и за другото е потребно да се нагласи дали е психичко или физичко.

Освен тоа, по дефиниција насилството не подразбира САМО физичко насилство, барем не според СЗО.

Ја разбирам твојата поента, само не мислам дека прави некаква разлика во суштината како што е кажано.

И јас не знам што се надоврза ако немаш како продуктивно да придонесеш во дебатата.
Проблем се и самите жени, барем извесен процент од нив кој не е за занемарување кои се ложат на психофизичко насилство и наоѓаат вредност во субмисивноста. Тоа е последица на човечката еволуција и историја, до само пред 200 години не постоело силовање како правен субјекат. Со пар боксови и насилна пенетрација многу мажи си го задоволувале нагонот. А пошто немало полиција никаде на светот до 1829 мислам, шта речи? Милениуми на насилна пенетрација оставиле трага во кодот, во фирмверот така да и ден денес многу жени се палат на силовање. Но тоа не е нешто кое е инстринзично женска карактеристика, нит се жените криви за тоа. Верувам дека таквите фантазии се во пад со поновиве генерации.

Према тоа што жените имаат проживеано низ илјадници години би рекол дека се држат одлично и не е правилно мажи да се жалат дека жените биле вакви или онакви. Уште се и феноменални имајќи предвид низ што поминале. Треба да се има тоа на памет и да се биде фер.

Член од
12 март 2024
Мислења
143
Поени од реакции
244
Но психичкото насилство или малтретирање не се помалку опасни, цела комплексна тема е менталниот склоп на една жртва и зошто е жртва, зошто одбира насилен партнер итн. како што е цела посебна тема зошто е некој насилник, вербално или физички.
Што е толку комплексно кај жена што свесно избира тепач за маж/партнер?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Што е толку комплексно кај жена што свесно избира тепач за маж/партнер?
Цела тема треба да отворам за тоа, што ќе го направам кога ќе имам време.
Е комплексна тема, не се наоѓаат "случајно" тепачот и жртвата.

Секоја жена и секој маж може да стане жртва на насилство, не е тоа прашањето, туку зборувам за континуирано дозволување да те малтретира некој, има повеќе објективни и субјективни фактори, објективни наведов веќе: нема каде да оди, нема помош од институции, нема финансиска независност; субјективните се психолошки и за нив треба посебна тема.

Важно е дека и насилниците (генерално) имаат сличен профил на личност, како и жртвите. Морам да генерализирам затоа што зборуваме за генерално нешто како појава, не за исклучителни ситуации.

На таа тема сепак, фер е и да се каже дека во смисла на семејно насилство, иако и кај нас е застапено далеку повеќе него во поразвиени земји, на Балканот генерално котираме најдобро.

Цела наука е профилирањето, невозможно е вака накратко да се објасни. Но вака накратко - насилниците не се од старт насилни, всушност се страшно добри манипулатори; кога ќе станат насилни веќе жртвата е фатена во "мрежата".

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.861
Поени од реакции
2.074
И јас не знам што се надоврза ако немаш како продуктивно да придонесеш во дебатата.
Користиш зборови што носат друго значење со одговор дека тебе исто ти било. Исто како што користеа расист и нацист на запад минативе 20 години и буквално немаат значење повеќе тие зборови. Би го нарекол ова разводнување на зборот.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.108
Поени од реакции
30.172
Тоа е последица на човечката еволуција и историја, до само пред 200 години не постоело силовање како правен субјекат.
Од секогаш постоеле закони и силувањето било криминален акт.
Многу забеган пост, одвратно.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.960
Поени од реакции
6.440
Од секогаш постоеле закони и силувањето било криминален акт.
Многу забеган пост, одвратно.
Одвратно но релистично. Дај да видиме во турско кои тоа закони постоеле за силовање? Или во стар Рим или во стар Египет? Картагина можеби, Пунт, Феникија? Ловци собирачи не ги рачунаме иако се 97% од постоењето на Хомо-сапиенсот. Пример Келтите немале пишани закони воопшто а псотоеле со милениуми, не само за силовање него и за било што.
Силовањето било наједноставен начи за да се оплоди жена и за жал секакви лузери се наметнувале со помош на физичка сила.
Имало и компјутери во камено доба само шо не биле пластика и метал него од камен и кал.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Користиш зборови што носат друго значење со одговор дека тебе исто ти било. Исто како што користеа расист и нацист на запад минативе 20 години и буквално немаат значење повеќе тие зборови. Би го нарекол ова разводнување на зборот.
Ти можеш како сакаш да го толкуваш, јас зборувам за официјалното толкување на зборот, а не што мене лично во комуникација ми значи.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.733
Поени од реакции
10.454
Ако сметаат дека жената е психички насилна кон нив, нема потреба да ја трпат, едноставно постои развод.
Мажите се прости...
Кај жените е покомплицирано зошто трпат, најчесто затоа што немаат баш друг избор.
Жените се комплицирани.. :rolleyes:

Глумење на жртва, victim complex
Ние сме имале избор, они немале.
За нас постоел развод, ама за нив било малце покомплицирано...

Yea sure :rolleyes:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.108
Поени од реакции
30.172
Или во стар Рим или во стар Египет? Картагина можеби, Пунт, Феникија?
Да, во стар Рим, силувањето е криминален акт, не само кон жената туку и кон нејзиното семејство.
Постаро од Рим, и во Месопотамија постојат вакви закони.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Да, во стар Рим, силувањето е криминален акт, не само кон жената туку и кон нејзиното семејство.
Постаро од Рим, и во Месопотамија постојат вакви закони.
Постојат, ама интересна е "надокнадата" за актот :)
На пример, надокнада - ќе си ја земеш сега за жена и ќе платиш на татко и' за неа.

Мажите се прости...

Жените се комплицирани.. :rolleyes:

Глумење на жртва, victim complex
Ние сме имале избор, они немале.
За нас постоел развод, ама за нив било малце покомплицирано...

Yea sure :rolleyes:
Ако живеам во куќа на мажот, а татко ми не ме прима дома, а и мајка ми живее во куќа на маж и'; ако не работам, или заработувам малку, каде да одам?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.108
Поени од реакции
30.172
Постојат, ама интересна е "надокнадата" за актот :)
На пример, надокнада - ќе си ја земеш сега за жена и ќе платиш на татко и' за неа.
ne sekade, ne vo site drzavi.
nekade plakal kazna, nekade bil kamenuvan siluvacot, sepak toa e dokaz deka postoel nekakov zakon.
ja ne znam clenot dali pod dejstvo na narkotici pisuval takvi odvratni raboti.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.732
Поени од реакции
8.741
Помалку опасни се од насилство, значи зборуваме за ризик да го изгубиш животот, екстремитет, вид, осакатување, било каква друга психолошка траума не може да се споредува со тоа да не можеш повеќе да бидеш самостоен.
Но самото толкување на насилство подразбира различни видови на насилство, меѓу кои како пример и сексуално. А сексуалното не е само физичко насилство, и емоционално и психичко е.

Член од
22 август 2022
Мислења
538
Поени од реакции
1.779
Се случи на едно претходно работно место слична ситуација иако беше ненамерна од моменталните управители, наследена уредба беше, но откако им посочив дека колегата и јас имаме исто работни одговорности, а плата не баш малку различна, мојата ја покачија за да ја изедначат. Важно е да не се молчи кога ќе дојдеме до таква ситуација.
Кога бев во брак, еден имаше што требаше да му се заврши хонорарно нешто од дома. Јас баш поткована да му ја завршам професионално работата, ама он ништо. После маж ми со истата понуда аплицира, го прима.
Човекот буквално рече оваа работа не може да ми ја заврши женско.
Таа работа ја заврши женско, му ги отстапив авторските права на екс мм:D
Коментар, леле баш како што треба да е завршено, зарем вака женско ќе среди.
Ахем. Не се бунев, побитно ми беше за дома да го фатиме хонорарот него он што беше мизогин.

Ти објаснувам дека на жените, и на мене, сме биле прашувани и дали ќе раѓаме, или одбивани дека ќе сме раѓале, напишав и конкретен пример каде што брачен пар работи во иста компанија, кога добија дете, жената ја преместија на полошо раб. место, мажот не го пипнаа. Тоа е родова дискриминација.
Мене буквално на интервју кога бев во брак ме прашаа кога сум се регистрирала. И ми вика, охоо, први години, сега и на породилно ќе ми искачаш. Ситно ситно потпишував договори.

И друга работа, само на форумов се вербално насилни кон жените, конкретно за родово насилство зборувам, погледни како мене ми се обраќаат - сè е поврзано со тоа што сум жена, а не со тоа што сум го кажала. Не се дебатира ставот, се дебатирам јас како личност. Од "никад нема маж да си најдеш" до "кур ти фали", "некој да те издоминира" итн...
Ова. Да речеш вреѓаме, напаѓаме, шириме негатива, напротив, свесни сме дека сме малцинство на форумот и према тоа пробуваме да се адаптираме на околина. Сега, јас да не грешам душа, ретко се дешава, ама пред некое време двајца се погодија во една тема, онака ми се закачија како што оние што ги оговараме што напаѓаат во групи само. Ептен ружно беше, што се трудам да почитувам и различни мислења и се трудам да ја разбирам и машката природа и потребите нивни. Во такви ситуации, нели да се докаже дека нема потреба од феминизам, поразумни машки членови треба да заштитат. Или не мора, ама дека машко е, чопоративно да не се напаѓа.

Член од
12 март 2024
Мислења
143
Поени од реакции
244
Важно е дека и насилниците (генерално) имаат сличен профил на личност, како и жртвите. Морам да генерализирам затоа што зборуваме за генерално нешто како појава, не за исклучителни ситуации.

На таа тема сепак, фер е и да се каже дека во смисла на семејно насилство, иако и кај нас е застапено далеку повеќе него во поразвиени земји, на Балканот генерално котираме најдобро.

Цела наука е профилирањето, невозможно е вака накратко да се објасни. Но вака накратко - насилниците не се од старт насилни, всушност се страшно добри манипулатори; кога ќе станат насилни веќе жртвата е фатена во "мрежата".
Ок, комплексно е прашањето за изборот на жена на маж-силеџија. Се надевам што побрзо ќе отвориш тема, каде ќе објасниш.

А мажот-силеџија, комплексно битие е или е само до тоа што неговиот избор на жена е некоја што ќе може да ја згрбачи од ќутек одвреме-навреме? Можно ли е да е толку просто или и таквите заслужуваат башка тема на разговор?

Последно уредено:
Член од
17 септември 2022
Мислења
1.032
Поени од реакции
2.463
дека постојат ужасни жени, а за некоја да ја етикетираме како ужасна, има зашто, има причини.
Bafrich ja skroz te razbiram sho sakash da kazesh i skroz se slagam so tebe... dali Hitler imal pricina zashto gi butnal evreite u logori i gasni komori? Da. Dali trebalo toa da go napravi? Ne. Ja primer objektivno imam pricina da mislam deka povekje od pola populacija ne treba da postoi no ne e vo red da deluvam vo taa nasoka. Treba da se iskontroliram no vo isto vreme i tie da mi pomognat da se iskontroliram da ne bidat do tolku dno dna za da slucajno ne mi pukne film.

Kajgana Shop

На врв Bottom