Германски јазик

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Па неможе да се измисли за секој дел од колата македонски збор едноставно се прифаќа странскиот.

само киндер е германизам од kinda (така мислам се пишува) -деца
Се пише "Kinder", а ко шо си пишал така некако се чита

"Луфтира" (проветрува) од германското зборче "Luft" што во превод значи воздух
"Мало морген" од германскиот збор "Morgen" или во превод "утре" (малку утре)

Кошта (чини), швајц апарат (апарат за заварување), штек, штекер...

Инаку во некои делови на Дојчланд за зборче за негација и за зборче за афирмација ги користат истоте што и ние :)

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Шмек(гер.Schmeck=вкус)
Зицер(гер.Sicher=сигурно)
Плац(гер.Platz=место)
Ганц(гер.Ganz-целосно)
Виц(гер.Witz=шега)
Рикверц(гер.rückwärts=назад)
Бормашина(гер.Bohrmaschine-машина за дупчење)

Ги има уште.Сега не ми текнуваат.Германизмиве се влезени во македонскиов јазик преку српско-хрватскиот за време на бившата ни држава Југославија.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.865
Поени од реакции
10.358
Цимер, штребер, блуза, цвикери, флека, карфиол, шлаг, шминка, шнајдер, штикла, шверцер

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
ееееее најважниот сте го заборавиле.

ГРАТИЗ :)

(или грешам?)

bonbon4e

100% крејзи :P
Член од
4 септември 2010
Мислења
226
Поени од реакции
17
Ова ми е трета година како учам ама ептен малку разбирам. Кога гледам Вива дали збор два ке разберам

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Не сум учела на школо туку од мала се обидвел бар да ме учит дедо ми кој живееше таму подолг период ... И знам да, жими ДАНКЕ и ШВАЈН.

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.099
Поени од реакции
174
Daj ve molam luge kazete kako da gi razlikuvam Nominativ, Akkusativ i Dativ. Tolku vreme ucam Germanski i vodam bitka da naucam kade se koristi Dativ a kade Akkusativ, cel klas sme polni so greski i ni e mnogu tesko. Prepoziciite istotaka ni se teski...Ne znam sto ke se pravi :( Pomos...:(

Znam deka Akkusativ na primer se koristi sa subjektot vo recenicata, za vremenski termini, itn, ama nemam jasna definicija kako da razlicam Dativ od Akkusativ. Hilfe...

Stre3T Danc@

The definition of #BFABB
Член од
10 април 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
146
Daj ve molam luge kazete kako da gi razlikuvam Nominativ, Akkusativ i Dativ. Tolku vreme ucam Germanski i vodam bitka da naucam kade se koristi Dativ a kade Akkusativ, cel klas sme polni so greski i ni e mnogu tesko. Prepoziciite istotaka ni se teski...Ne znam sto ke se pravi :( Pomos...:(

Znam deka Akkusativ na primer se koristi sa subjektot vo recenicata, za vremenski termini, itn, ama nemam jasna definicija kako da razlicam Dativ od Akkusativ. Hilfe...

Nominativ е падеж кој го искажува или извршува дејството во реченицата.

пр. Das Heft ist in der Tasche.

Akkusativ го искажува резултатот од дејството. Одговара на прашањата Wen? и Was? , значи Кого? и Што?

Mein freund hat den Hund.

Членовите би требало да знаеш како се менуваат. der > den. die > die. das > das и множина die > die.

Со Dativ одат место и време. Одговара на прашање Wo?, односно Каде? И со тоа одговорот ќе биде аus, mit, von, zu или bei.
Akkusativ е спротивно од Dativ. Значи ако Dativ e за глаголи во мирување, Akk. ќе биде за глаголи во движење (или модален глагол), односно ќе одговара на Wohin?
Nominativ e ако не е ниту Dativ ниту Akkusativ.

Значи ќе препознаваш по глаголот во реченицата. Ако означува мирување - Dativ. Ако означува движење - Akkusativ (или ако е модален глагол т.е. konnen, sollen, wollen, mussen или durfen). Ако не е ниту едното, ниту другото е Nominativ.

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.099
Поени од реакции
174
Bravo :) Fala ti na pomosta. Ako ima nekoj drug problem slobodno ke te prasam. Moram da go naucam ova posto imam ispit za dve nedeli :(

Voedno der die das se pamtat na sledniot nacin:

rese nese mr mn:

Nom: der die das die
Akk: den die das die
Dat: dem der dem den

Prepozicii:

dogfu:

durch ohne, gegen fur um

aus bei mit nach sein von zu :)

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Дали некој знае кое училиште за странски јазици во Скопје е најдобро за учење на германски?

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Дали некој знае кое училиште за странски јазици во Скопје е најдобро за учење на германски?
Јас го посетував Центарот за странски јазици.
Претходно одев на курс англиски и откога ги ислушав сите степени англиски решив да запишам германски.
Поради тоа што имав нешто ситно учено во средно, ме тестираа и ме запишаа во група не почетен него прв степен така да кажам.
Задоволна бев од предавањата прилично, бидејќи за краток период(еден семестар) научив доста работи.
Но обврските ме згазија и го прекинав, иако сега размислувам пак да се запишам.
Така да јас би ти го препорачала Центаров:smir:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.416
Поени од реакции
30.883
Дали е до мене, или сите професори по германски се некако необични?
Сегашнава моја потсеќа на гестапо офцер.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom