Зошто ненормалното станува нормално?!

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
:pos::pos:(y)
ти се погоди новонастанатата ситуација- лесно прилагодлива особено она спојување со сивата маса која мува не ја лазе - тераат од денес за денес , ма каки утре,иднина....што ќе се замараат , нек иде дур иде

Ќути си дупи си :icon_mrgr:

Бранко е крив шо остај вакви да шетет по земја...

verniDoGrob1-640x320.jpg

Можеби си во право, но исто така ние граѓаните самите сме криви што дозволивме пред тоа, некој како него да владее со нас.

Можеби си во право, но исто така ние граѓаните самите сме криви што дозволивме пред тоа, некој како него да владее со нас.

Точно така. Мислев на онаа затруена, измамена, неедуцирана раја што ги симпатизира нашите владетели, без притоа да сватат дека сами си го копаат гробот. А уште потрагичен е фактот што баш таа маса луѓе, одлучува на избори.

Виновна е транзицијата во МК која предолго трае. Таа требаше да биде период за преод од еден во друг систем .Всушност тоа е период во кој што нема систем , се’ се импровизира или грубо кажано квази систем

Зошто?!.............. Зошто до сега многу пати народот изреагира, но ништо не се подобри, па така да веќе и не му се исплати да се буни.

за некој што крадел општествени пари овие 20тина години - се снашол,вели народот :tapp:

е ова ко ќе го слушнам ми иди :гомце:
И мене ме иритира кога за некој што го крадел народот, ќе речат се снашол, успешен си е, му се можи и разни клише реченици...

А од друга страна ако јас или ти купиме да речеме половна кола за 2.000 евра или реновираме куќа и сл. сите ќе те неречат лопов, од кај му пари за тие нови работи, нели човекот работи за плата ..

Претпоставувам дека пишуваш конкретно за македонскиот народ иако истово е случај насекаде,на едно глобално ниво како резултат на декаденцијата на човештвото.

Па јас не би се согласил дека одненадеж нормалното станало ненормално и vice versa.Народот си е тој,истиот е како и пред 20 и 50 и 100 години.Не постои нешто што се вика револуција во колективната свест и затоа немаш право да бидеш изненаден од инертноста на "народот".Веќе е апсолвирано и на форумов и во реалниот живот за менталитетот на народот.Научен секогаш на готово некој друг да се бори наместо него во име на било каков идеал,пасивен и крајно сервилен,генерално земено прост и ограничен,со краткорочни погледи и без никаква визија и надеж за истата,завидлив со паролата "да им умре козата на сите комшии".Самите форумџии го направивме тоа кога се спуштивме на ниво на гомна и почнавме да го исмејуваме Стеф,ете ви најблизок пример за тоа каков всушност е народот.Премногу си ласкаме кога се работи за народот,се лажеме и тешиме себеси на некаков начин барајќи оправдувања во политиките на сите влади за овие 20 години притоа заборавајќи ја "каков народ,таква власт"(што е многу точно),менталитет осакатен уште толку во времето на комунизмот.Тука,дури да се заложиш за нешто,да пробаш да се бунтуваш и тоа со причина,барајќи си ги своите права ќе те жигосаат како недозреан,како глупав(демек ќути и трпи можат да те казнат-како да не го знаеш тоа па требаше некој комунистички метузалем да ти го каже тоа и да ја закопаш својата младост и амбиција да промениш нешто).Да пробаш да успееш ќе те исмејат,девалвираат,наместо да ти помогнат или во најмала рака да си ја гледаат својата работа доколку не се кадарни да ти пружат помош.Мислам,веќе и глупо ми е да пишувам на вакви теми кои милион пати се преџвакани.

Се работи за генетски код креиран и наследен со текот на тажната историја на македонскиот народ кој не верувам дека е воопшто возможно да биде променет во позитивна насока.

Најжалосно е што имаше добри луге кои ги познавав и за 10 години станаа прави НЕлуге. И да си добар самото поднебје и околина ке те исквари.

Најсмешно (во сета оваа трагедија) ми е фактот што порано се жалеа дека се правеле титови паради и како тоа ги потсекало на комунизмот а сега им спремаат геј паради и за нив не се жалат до толку, туку баш напротив. Геј парадите биле европејски и модерни дешавки.

Зошто никој не се буни? Бидејќи таков е менталитетот овде.
Народот живее под страв бе луѓе. Кај смееш ти да излезеш и да кажеш нешто против...веднаш грлото ќе ти го пресечат и фамилијата ќе ти ја утепаат...
Ете тоа е „демократијата“ во оваа земја.

За да си крадец имаш право,што си напишал,така е,денес тоа се цени.
џабе е и да се буниш, тој или тие се најблиски со директорите и се на една маса во кафана,ако успееш негде да ги видиш.

Најдобар доказ е форумов. Не памтам кога во последниве години се развила добра дискусија. Кога и да отвори некој сериозна тема, уште првиот коментар е тролање. Веќе гледам оти и модератори и админи кренаа раце и почнаа да толерираат. Па и со ова фамозново „ми се допаѓа“, уште толку се засилија троловите само да добијат што повеќе „likes“. Тоа ни е одраз и на нацијата. Неограничена смисла за хумор и тролање, ама кога и да дојди нешто посериозно и одговорно за работа или дискусија, сите опашката в’газ си ја пикаат.

Затоа што ако протестираш одма ќе има контра протести.
Ако работиш државно несмееш да излезеш за да нема последици.
Ако работиш приватно приватникот не ти дозволува да отсуствуваш.
Ако си невработен страв ти е да не изедеш ќотек од контра протестантите.
И затоа што протестирал-не протестирал исто ти се фаќа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom