Зошто не си помагаме едни на други?

• Креатор на темата Креатор на темата LaChupacabraLoca
  • Време на започнување Време на започнување
Прво и најосновно треба да почнеме повеќе да се почитуваме едни со други ... и да се прекине со поделбите кои се вештачки ...
... зборам за нашиов народ Македонски ...
Треба да се учи од грешките и да се сфати еднашка дека кога двајца се караат, секогаш третиот користи ...
А што се однесува до помагањето ... џабе што на питач/бездомник ќе му дадеш парче леб или пари и сл. кога утре пак ќе застане на истото место и ќе си продолжи со ’’бизнисот’’ му ... не е тоа тоа дај му денес, а од утре пак по старо ќе си тера ... секој човек треба да стои на свои нозе ... од хуманитарна помош да бидеме реални се живее од денес до утре или задутре но вечно не ...
Да бидам пореален не сум, никогаш не сум бил и нема ни да бидам хуманитарец, поготово не лажен хуманитарец...
... ако некој ми побара леб(било кој) ќе му дадам или некаква друга помош(од поситен карактер) но сепак не е тоа тоа утре тој човек на кого сум му дал денес леб знам дека пак ќе биде гладен и ќе тропа по други врати ... и се така до бескрај !

Прво и најосновно треба да почнеме повеќе да се почитуваме едни со други ... и да се прекине со поделбите кои се вештачки ...
... зборам за нашиов народ Македонски ...
Треба да се учи од грешките и да се сфати еднашка дека кога двајца се караат, секогаш третиот користи ...
А што се однесува до помагањето ... џабе што на питач/бездомник ќе му дадеш парче леб или пари и сл. кога утре пак ќе застане на истото место и ќе си продолжи со ’’бизнисот’’ му ... не е тоа тоа дај му денес, а од утре пак по старо ќе си тера ... секој човек треба да стои на свои нозе ... од хуманитарна помош да бидеме реални се живее од денес до утре или задутре но вечно не ...
Да бидам пореален не сум, никогаш не сум бил и нема ни да бидам хуманитарец, поготово не лажен хуманитарец...
... ако некој ми побара леб(било кој) ќе му дадам или некаква друга помош(од поситен карактер) но сепак не е тоа тоа утре тој човек на кого сум му дал денес леб знам дека пак ќе биде гладен и ќе тропа по други врати ... и се така до бескрај !
Па што ако утре тропа на други врати?

Па што ако утре тропа на други врати?

Сакам да кажам дека тоа не е решението ... денеска ќе тропне кај мене ќе му дадам, утре ќе биде пак гладен и ќе тропне кај некој друг и да речеме и тој ќе му даде, но задутре пак ќе биде гладен и се така до бескрај ... значи проблемот не е решен, а проблемот ќе биде решен кога самиот ќе заработува пари ... подобро било каква работа отколку питачење !
Треба да се помага на луѓето во невоља, но сепак решението на проблемот не е тоа !

Можеме да помогнеме сите до еден, но што се случува? Се организира хуманитарна акција и излегуваат десет души да донесат стара облека од Кајгана. Се организира протест излегуваат 10 души од кои повеќе жени од мажи.

Се организира Harlem Shake, и излегуваат 3000+ луѓе.

Сакам да кажам дека тоа не е решението ... денеска ќе тропне кај мене ќе му дадам, утре ќе биде пак гладен и ќе тропне кај некој друг и да речеме и тој ќе му даде, но задутре пак ќе биде гладен и се така до бескрај ... значи проблемот не е решен, а проблемот ќе биде решен кога самиот ќе заработува пари ... подобро било каква работа отколку питачење !
Треба да се помага на луѓето во невоља, но сепак решението на проблемот не е тоа !
Што мислиш, на тие луѓе им е битно да се грижат за себеси, да соберат пари, да направат нешто, мислиш дека уопште им е битно за нив самите? Не, кај нив е поише прашање на самоубиство или седење на улица.

Што мислиш, на тие луѓе им е битно да се грижат за себеси, да соберат пари, да направат нешто, мислиш дека уопште им е битно за нив самите? Не, кај нив е поише прашање на самоубиство или седење на улица.

Па и во право си ...

Не мора да се и бездомници, да направиме еден тест ако сакате. На форумов имам прочитано деца на кои им треба финансиска помош, да почнеме од нив, дали се со самохрани мајки, дали во лоши фамилијарни односи, било каква причина. Да направиме акција еве нив да им помогнеме прво, ако собереме илјада денари еве на.

Зар неможе 1 % од месечните плати да одат во хуманитарни цели, а да не се злоупотребуваат, тој процент нив ништо нема да им значи, ама на некој ке му значи парче леб и продолжен живот ..

old-anonymous-new-anonymous-zwZcvz.jpg

Колку и да му помагаш то не му ги решава перманентно проблемите , нема да ми се срони бисеро ако му дам 10 денари и ме нервира такви бездушни , а така ми се има еден испонашано шо ми стана одвратен , ако нејчиш да му дајш не мора да му велиш бегај бе да не те кренам на колци со повишен тон ..... мало дете , циганче ни побара 5 денари , јас за то ги обвинувам родтителите , го пуштиле само да скита и да пита по улици на минус 10 , шо прајш деца ако не можиш да ги издржуваш , а и социјалните служби , кај се цајканите , сигурно не му беше првпат на детенцето така да скита само и да пита па никој да не го забележи и не ми е јасно како до сега не му е одземено на родителите , а немаше ни фазла од 5 години , не беше ни топло облечено , не искапено , како мајка му во контињер да го имала родено.....И му рекоф ...ама шо дека му рекоф ...ама по то заклучиф каква личност е себична и дека не ми одговара со такви да се дружам ...можеше да му речи или немам или да го изигнорираше...А јас бев спремна дури да му кажам на службите да се погрижат за него оти се гледаше колку мајка му се грижи за него....то че му помогнеше многу појче отколку 5 денари шо од сесрце че му ги даеф шо мене една мастика ми значеа а нему сигурно помалце чотек од татко му и мајка му :place: :facepalm: многу пати кога ке видам некој бездомник на улица кај шо собира картони сум пресрејкна со тоа што го имам :свиркам:

Зар неможе 1 % од месечните плати да одат во хуманитарни цели, а да не се злоупотребуваат, тој процент нив ништо нема да им значи, ама на некој ке му значи парче леб и продолжен живот ..
Замисли државата ова да го прави преку систем, дали 0,5 дени ќе стасаат до корисник, се ќе покрадат лоповите. И добитникот гарант ќе биде некој пријател на службеникот кој има пари, а овие му фалеле за ауди.

Себични се луѓето, зошто би се замарале кога може да одмораат. А не е тешко да собереш месечно еднаш пари од сите и да ги дадеш некому. Десет десет, на некој дедо ќе му значат.
Ние обичниве смртници сме во можност да собериме некој ситниш или стара облека ама не е тоа трајно решение.
Има една кинеска поговорка која вели: Give a man a fish, you feed him for a day. Teach a man to fish, you feed him for a lifetime.
Каде се во случајов бизнисмените, тие што се финансиски моќни во државава и на кои ништо не им значат 6000-8000 денари месечно, да речиме... па нека вработат некој од ваквите случаи и решен е во најголем дел проблемот. Плус и здравствено осигурување ќе си имаат луѓето. Нормално, не сите сакаат да работат. Некои едноставно САКААТ да бидат сожалувани, да лежат и да ги ранат други. Ама зошто да не им се помогни на тие што сакаат да работат. Не е битно каква работа, за секого се најдува нешто да работи. Доволно е некој од бизнисмениве да плати некој ваков случај да му ги брка сите споредни работи за него... на пример, сметки плаќање, разни административни работи, работи во домаќинство, сијалица да му смени крај-краева ако треба, да му испазари од маркет...
Џабе јас ќе му дадам на некој сиромав 100 или 1000 денари ко трајно не сум му го решил проблемот. Ќе ги потроши за неколку дена и после што? ...пак ќе молиме од луѓето. Тие што стварно се во можност да помогнат, не се заинтересирани.

Ние обичниве смртници сме во можност да собериме некој ситниш или стара облека ама не е тоа трајно решение.
Има една кинеска поговорка која вели: Give a man a fish, you feed him for a day. Teach a man to fish, you feed him for a lifetime.
Каде се во случајов бизнисмените, тие што се финансиски моќни во државава и на кои ништо не им значат 6000-8000 денари месечно, да речиме... па нека вработат некој од ваквите случаи и решен е во најголем дел проблемот. Плус и здравствено осигурување ќе си имаат луѓето. Нормално, не сите сакаат да работат. Некои едноставно САКААТ да бидат сожалувани, да лежат и да ги ранат други. Ама зошто да не им се помогни на тие што сакаат да работат. Не е битно каква работа, за секого се најдува нешто да работи. Доволно е некој од бизнисмениве да плати некој ваков случај да му ги брка сите споредни работи за него... на пример, сметки плаќање, разни административни работи, работи во домаќинство, сијалица да му смени крај-краева ако треба, да му испазари од маркет...
Џабе јас ќе му дадам на некој сиромав 100 или 1000 денари ко трајно не сум му го решил проблемот. Ќе ги потроши за неколку дена и после што? ...пак ќе молиме од луѓето. Тие што стварно се во можност да помогнат, не се заинтересирани.
Јас затоа зборам за стари и хендикепирани лица (плус болни). За другите има утовар и растовар на Јужен Булевар 500че ќе земат денес. У Кавадарци за гроздобер луѓе неможат да се најдат. За тутун исто.

Зошто луѓето се толку бедни во душа и за секое дело бараат аплауз, а глумат или патриоти или хуманитарци. Тоа се ситни и бедни души кој за секој свој чекор бараат орден за заслуги без разлика од која природа е. Ако му дадат на сиромавиот еден денар он треба на ТВ да каже и да им се заблагодари јавно, за таква хуманитарност или патриотизам станува збор. Не прај ништо ако чекаш аплауз скриј се во некоја глувчја дупка и цркни.
Ме налути сликањето со бездомникот, многу лошо изгледа сета таа слика. Дај му пари и замини човече, зошто нешто би очекувал ако го правиш од срце, лицемери.

Не се луѓето толку бедни во душа, секој човек е себичен односно гледа прво да си ги задоволи неговите потреби па после за другите. Кога ќе направиме некое добро дело сите сакаме да бидеме наградени, ни се исполнува душата. Во ПРИЈАТЕЛИ серијата Џои и го поставува на Фиби прашањето: We cannot act selflessly? каде што следи докажување за несебично дело.
Дали е лицемерие ако на работа добиеме аплауз од шефот, паричен бонус за добро завршената работа и сл. ???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom