Зошто македонската музичка сцена е тапа?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
Сакав да ги пишам и нив ама не ми текнуваше во моментот на името на бендот.

Се појавуваат млади таленти на македонската музичка сцена, не е тапа, прашање е на вкусови а за нив не се дискутира, на некој ќе му се допадне на некој не. Како што пишав фалат менаџери, премногу маркетинг, радио станиците да пуштаат цел ден македонска музика а не тоа да биде еднаш во 2-3 часа, да има музички телевизии, да има што е можно повеќе концерти со македонски музичари.

Како е тапа, ги имаме Тајзи, ДНК, Јоце Панов, Викторија Лоба, Даниел Кајмакоски, нашето македонско девојче Каролина, неповторливиот Владо Јаневски, кршачите на женски срца Куку Леле и уште многу други ѕвезди на нашето ѕвездено музичко небо.

Еве нешто што на повеќето можеби и ќе ви се допадне.

Ваквите треба задолжително да ги вртат по мак топ листите на радио па и на телевизија за да има освен овие модерниве звуци со електроника и нешто со тапани со гитари. И не само на мак топ листи туку и секојдневно да се вртат. Што повеќе се врти по медиумиве тв и радио македонската музика повеќе опстојува.

Алтернативната музика треба да биде третирана онолку колку што е и онаа премногу комерцијалната музика.

Има тука и таму по нешто интересно, не е за фрлање. Сепак фали поголема промоција. Колку и да велиме дека телевизијата не е важен медиум, сепак не може да се игнорира. Скоро некаде затекнав интервју со Пеце Суперхикс каде кажа дека спотот за „Луда главо“ лани бил емитуван едвај 5-6 пати на нашиве телевизии. Тоа е премалку.

Неколку пати ми се има случено, додека возам (пошто искрено само во кола слушам радио) да слушнам некоја добра македонска песна. И си мислам ова е нешто ново. А кога ќе ја побарам на YouTube да видам дека песната е од 2012 година. Па се чудам како тоа до сега не сум ја чул. Којзнае уште колку песни се имаат загубено „под радарот“ поради немање скоро никаква промоција.

Пуштете Антена 5 и ќе сфатите дека македонската музика во текот на еден ден е само поплнување програмска дупка. Навечер после полноќ македонска музика колку сакаш а тогаш ретко кој да е буден да слуша радио само заради македонската музика.

Метрополис иако немам одамна слушано и тие како Антена 5 македонската музика им е само за пополнување програмска дупка.

Македонско радио радио 2 деновиве слушав и таму истата работа, само што таму барем секој ден еден час имаат емисија за македонска музика.

Канал 77 можам да ги пофалам иако сега оваа година воопшто и не сум ги слушал они пуштаат секојдневно доста македонска музика и тоа цел ден по нешто македонско се врти а и се пушта и нешто што никогаш не си ни помислил дека постои во македонската музичка сцена.

За други радио станици не знам овие ги има и во мојот град Тетово па можам за нив и да пишам.

Eве уште нешто од новата генерација македонски пеачи кој си тераат со модерни звуци. Секако вкус е во прашање на некој ќе му се допадне на некој не.

Последното од Сара Мејс. Мене песнава ми е чудна но интересна и убава.

Браво Сара:aplauz:

Синот на Зоран Џорлев, Наско искина со неговата прва песна

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom