Зошто децата се крштеваат (во православието) на својата 1 година?

• Креатор на темата Креатор на темата Ag0rA
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате тоа што друг им ја одбира религијата?!?

• Вкупно гласачи
    179
deteto go krstevaat roditelite zato sto nee sposobno da odluci samo(a mozda e)
spored biblijata sekoj ima pravo sam da si go odbere patot ....
pa ti vidi si....

Ок Мики, која е тогаш за тебе вистинската возраст? Или воопшто ти не ни сакаш да му даваш избор на твоето дете дали да се крсти или не?

Ако родителите се православни, треда да го крстат бебето во вообичаениот период после 40-от ден од неговото раѓање. Со крштевањето, на идниот човек не му е ускратено правото/можноста за избор на религијата кон која ќе се приклони, иако е крстен.

toa ne e vo red,bebeto nema grevovi ai ne e samo nekoj da te potopi vo voda treba nesto poveke

Бебето има еден грев: тоа е т.н. првороден грев, оној од Адам и Ева, кој бебето го наследува генетски, од своите родители.

А зашто би имало?
Еве јас не сум религиозна, а крстена сум и тоа не ми смета ама ич.
Тоа е само доказ дека самиот чин на крштевање не спасува ниту те прави верник ниту пак нов човек...Крштеањето без прифаќањето на Исуса, Словото и покајанието..е обичен ритуал..(извини Goddess што те зедов како пример..до постот беше )

Тоа е само доказ дека самиот чин на крштевање не спасува ниту те прави верник ниту пак нов човек...Крштеањето без прифаќањето на Исуса, Словото и покајанието..е обичен ритуал..(извини Goddess што те зедов како пример..до постот беше )

Па тоа зборам и јас...
Ама тоа што јас не сум религиозна не значи дека детето мое не треба да го крстам... Тоа што јас не го прифаќам Бог и што можеби грешам не значи дека Бог не постои. Зашто мојата грешка да ја товарам на детето?
Велам, ништо лошо не може да излезе ако едно дете се крсти... тоа ми е муабетот, понатаму негово е во што ќе верува и како.

Муабетот е дека ти да не го товариш детето дали да се крсти или не. Сепак мислам дека е морално прво на детето убаво да му се објасни зошто што и како се крштева па нека си одлучи самото дали сака да се крсти. Не е многу релевантно дали тоа после може да влијае врз смена на вера или не.

А зашто би имало?
Еве јас не сум религиозна, а крстена сум и тоа не ми смета ама ич.
Тоа е аргумент за невлијанието?
НЕ!
Тоа е само аргумент за тоа што постојат шанси да одкако детето се крсти, престане да биде христијанин.
Тоа не значи дека крштевањето нема никакво влијание врз детето.
Крштевањето има влијание врз детето затоа што за околу 80% ги зголемува шансите да детето во иднина биде христијанин, од каде што следи дека твоето мислење е погрешно.

Грешам некаде? Ако грешам, каде?

Тоа е аргумент за невлијанието?
НЕ!
Тоа е само аргумент за тоа што постојат шанси да одкако детето се крсти, престане да биде христијанин.
Тоа не значи дека крштевањето нема никакво влијание врз детето.
Крштевањето има влијание врз детето затоа што за околу 80% ги зголемува шансите да детето во иднина биде христијанин, од каде што следи дека твоето мислење е погрешно.

Грешам некаде? Ако грешам, каде?

Грешиш во цепидлачењето, кое сепак не "цепи" на правото место (меѓу редовите).

Ако родителите се православни, треда да го крстат бебето во вообичаениот период после 40-от ден од неговото раѓање. Со крштевањето, на идниот човек не му е ускратено правото/можноста за избор на религијата кон која ќе се приклони, иако е крстен.

Бебето има еден грев: тоа е т.н. првороден грев, оној од Адам и Ева, кој бебето го наследува генетски, од своите родители.

nemoj da mi reces deka bebe ili dete ako ne e krsteno a umre ke odi vo pekolot?

Неможам да ти речам такво нешто, оти не одредувам јас кој каде ќе оди. Но, останува првородениот грев кај таквото бебе. А дали со еден грев се оди во пеколот, стварно-незнам.
А милоста Божја е голема...

Ќе ви раскажам еден пример на мое лично искуство пред 8 месеци. Моја пријателка се породи со ќеркичка. Откако малото се роди, тоа цело време плачеше и не знаеја што му е. Го водеа 2 месеци на доктор и никако не можеа да окријат што му е. Еден ден, мојата пријателка забележа дека воопшто не реагира кога таа поминува покрај неа. Мавтала, скокала пред бебето, но тоа никако не рагирало на нејзините движења. Веднаш го однесоа на доктор за видот. Направени беа три пати темелни тестови и беше констатирано дека бебето е целосно слепо. Родителите, како и секој родител, се уплашија и решија веднаш утредента да го крстат бебето (крштевката беше ептен молитвена и благодатна). После крштевката пак беа на очен... и замислете - детето прогледа. Единствен проблем кој сега остана е само мало нераспознавање на боите, кое се верува дека со тек на времето ќе се среди.

Ќе ви раскажам еден пример на мое лично искуство пред 8 месеци. Моја пријателка се породи со ќеркичка. Откако малото се роди, тоа цело време плачеше и не знаеја што му е. Го водеа 2 месеци на доктор и никако не можеа да окријат што му е. Еден ден, мојата пријателка забележа дека воопшто не реагира кога таа поминува покрај неа. Мавтала, скокала пред бебето, но тоа никако не рагирало на нејзините движења. Веднаш го однесоа на доктор за видот. Направени беа три пати темелни тестови и беше констатирано дека бебето е целосно слепо. Родителите, како и секој родител, се уплашија и решија веднаш утредента да го крстат бебето (крштевката беше ептен молитвена и благодатна). После крштевката пак беа на очен... и замислете - детето прогледа. Единствен проблем кој сега остана е само мало нераспознавање на боите, кое се верува дека со тек на времето ќе се среди.

СЛАВА НА БОГ! БОГ е исцелител, детето прогледало односно Бог го исцелил поради молитвите и според милоста Негова.

Крштевањето е јавно исповедање покајание и вера во Исус Христос.

Грешиш во цепидлачењето, кое сепак не "цепи" на правото место (меѓу редовите).
Зошто?

Што значи „цепидлачење“, и „цепи?“
Не сум сигурен дека сфатив што сакаш да кажеш.

СЛАВА НА БОГ! БОГ е исцелител, детето прогледало односно Бог го исцелил поради молитвите и според милоста Негова.

Крштевањето е јавно исповедање покајание и вера во Исус Христос.
Ако тоа е точно,
Ќе ми објасни некој зошто постојат болниците?

Ако тоа е точно,
Ќе ми објасни некој зошто постојат болниците?

Никој не вели дека не треба да се оди во болница доколку имаме проблем. Сепак, Господ ни ги дал и лекарите за наше добро. Но Тој секогаш и врши чуда за да докаже дека навистина е присутен и дека секогаш треба да се надеваме на Него...

Аууу не знаев дека во вашата ризница имате и бебешки житија :pos2: Демек бебето ослепело затоа што не било крстено. Тогаш што да кажат сите бебиња на муслиманите, будистите, атеистите итн? Зарем сите овие се раѓаат слепи? :)
Но, очекувано е од вас да си ги браните догмите на ваков начин, штом немате подршка од Библијата за "бебекрштението".
Библискиот став е од јасен појасен:

"Етиопјанецот рече: „Еве вода! Што ми пречи да се крстам?”
А Филип рече: „Ако веруваш од сè срце - можеш"
(Дела на апостолите 8:36-37)

Дали едно бебенце може да верува "од се срце" во Исус? Не. Следствено, бебињата не можат ни да се крстат. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom