Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Земзи мило, оптимистите со нивните преголеми очекувања за кои не се свесни дека се преголеми со тоа летаат, не поради друго. Ама јас имам верба во тоа што го работам, пример ако полагам јас верувам дека ќе положам, ама за се друго немам верба, односно немам верба во луѓето. Ми се случија многу работи во животот и поради кои незнам веќе да бидам оптимист тоа е. Значи се е индивидуално, се зависи од сопствениот животен тек.
Не се согласувам со тебе.Оптимистите можеби имаат преголеми очекувања но во ниту една секунда не се сомневаат дека нема да успеат во нештата кои ги посакуваат што на крај секако резултира со нивни успех. А ти што велиш луѓето кои премногу летаат јас не ги нарекувам оптимисти туку фантазери.
Конкретно за тебе:штом ти имаш верба во тоа што го работиш и си сигурна во себе и во своите способности и знаеш до каде можеш да се надеваш а што е надвор од границите, значи ти не си песимист туку со други зборови кажано ти си реална личност. Затоа што да беше песимист ти и се да знаеше на пр. ти немаше да веруваш дека ќе положиш туку ќе си велеше дека си баксуз и дека тебе да речеме ќе ти се падне некој залутан тест од некоја година таму а на сите др ќе им се падне полесниот тест.
А за луѓето тоа што спомна, јас сум непоправлив оптимист меѓутоа и јас не верувам во луѓето. Тоа што веруваме или не веруваме во луѓето не не прави нити оптимисти нити песимисти.Логично е да не бидеш оптимист за некој на пример сериски убиец и да веруваш дека тој ќе се поправи.
Се согласувам со тебе. Сепак сето тоа е индивидуално. Не е работата само до тестот или положениот испит. Се зависи од животот, минатото и размисувањата. Можеби не сум голем песимист сепак сум многу претпазлива и го очекувам и лошото за да после не се разочарам. Зависно од тоа што ни се десило во животот, големите лоши работи или не убиваат на некој начин или стануваме цврсти. Зависно на коле поле од животот се работи. Да, реалист сум, дефинитивно, но за некои работи сум песимист, убедена сум дека таа и таа работа неможе да се деси и крај, зашто тука доаѓа до израз и реалистот кој размислува.
Па да и ти си во право. Сето тоа е индивидуално работа. Лошите работи можат или да не уништат или да не зацврснат и претворат во многу претпазлива личност.Па и ако размислам подобро во одреден период од животот сите ние сме песимисти без оглед на тоа колкави оптимисти сме.
Но, да бидеш многу претпазлива личност не е добро, напротив мораш да собираш храброст за нови чекори и тука е оптимизмот кој те охрабрува дека ете, ќе успееш во она што го планираш.
А она дека сме песимисти во одреден период во животот, па не би рекла, ако како човек си оптимист, можеби би бил песмист само за некоја работа околу која си се разочарал, а не целосно за се`...Ми се чини дека оптизмизмот и песимизмот немаат свои периоди, напротив, можеш да бидеш оптимист за една работа, додека песимист за друга.
Не спомнав во претходниот пост дека многу е битна целта која ја имаш, не можеш да се потценуваш ниту преценуваш себеси зошто во секој случај ќе излезеш разочаран од целата работа. Не е дека оптимистите летаат, не, туку тие се можеби повеќе склони да забегаат од реалноста во фантазирања отколку песимистите.
кога животот е толку убав![]()