Зошто да се биде песимист?

• Креатор на темата Креатор на темата GlaDijaTor
  • Време на започнување Време на започнување
еее тоа зависи од човекот...сепак,повеке преферирам сарказам одколку иронија:wink:
а јас би сакала некој да ми дефинира разлика меѓу овие два поима...мада е офф топик...а за песимистите конкретно секогаш се негативни...боли глава од нив...ако се во врска дечкото/девојката ги вара, студенти увек после полагање очекуваат да паднат, ако работат шефот не ги сака...и ред други примери....

~*~

Buterfly напиша:
Ех Лејди колку си само во право. Во такви случаи многу е тешко да останеш оптимист, тоа е. Ама животот е убав, сепак некогаш знае да биде многу суров.:toe:

Тоа што сакав да го потенцирам е дека сите во одреден временски период од животот сме песимисти, а тоа е оправдано и никој нема право за тоа некому да му суди или да го прашува зошто?
Од сопственото искуство кое што не треба да го имам на 17 знам дека не треба да ги погледнам луѓето, дека не треба не да не им верувам, туку да ги плукам секогаш кога ќе имам можност, да го кудам општеството и да бидам иронична.
Само тоа не е поентата во животот, се е период, што и да е, кога тогаш ќе помине.
А таквите работи не менуваат, се вкоренуваат длабоко во нас и не ни даваат да функционираме така како што ние сакаме.
Затоа песимистите можам да ги разберам, единствено што не можам да поднесам се кукавици и луѓе што постојано се правдаат, само тоа не е дел од темава.

а јас би сакала некој да ми дефинира разлика меѓу овие два поима...мада е офф топик...а за песимистите конкретно секогаш се негативни...боли глава од нив...ако се во врска дечкото/девојката ги вара, студенти увек после полагање очекуваат да паднат, ако работат шефот не ги сака...и ред други примери....
(според мене)

тие што иронизираат тоа го прават во скроз негативна конотација...а сарказмот е слично на иронија,само те тера да се поднасмееш малце

(повторувам,ова не е официјална дефиниција,онака тресам од ракав)

~*~

(според мене)

тие што иронизираат тоа го прават во скроз негативна конотација...а сарказмот е слично на иронија,само те тера да се поднасмееш малце

(повторувам,ова не е официјална дефиниција,онака тресам од ракав)

Па што тогаш пишуваш пост ако тресеш од ракав?:pos2:

И покрај тоа што самата себеси се сметам за оптимист,знаат понекогаш да ме фатат бранови на песимизам,кои за среќа кратко траат.
Верувам дека никој не е имун и дека сите во одреден дел од животот почувствувале песимизам.
Во секој случај префереирам да гледам на поубавата страна од животот,да бидам оптимист,да верувам дека ќе биде подобро.
И јас сум имала причини да не верувам,но сум одлучила дека секогаш е поубаво да гледаш од поубавата страна и да ја најдеш добрата страна од лошото,бидејќи во секое лошо има добро и обратно.Од човекот зависи која страна ќе ја гледа.
Не знам,за мене постојаните песимисти се негативни,имаат некоја негативна енергија во себе.Затоа и не гледам смисла зашто да се биде негативен.Во животот има многу убави работи,само треба човекот да се концентрира на нив.

сте слушнале за реален оптимист? :)

човек кој ги гледа работите објективно такви какви што се и оди кон предизвиците со позитивен став.

Инаку, за тие сурови работи од животот постои reframe...ако ти се случи нешто неубаво..има позитивна и негативна страна. На пример ако ти се испречи нешто кон некоја цел можеш да го сватиш како тест што животот ти го дава за да види дали си доволно упорен :)

Па на пример зашто оптимистите летаат, очекуваат премногу и ако не го добијат тоа што го посакуваат толку се разочаруваат и паѓаат. Песимистите не се такви, песимист е да се надеваш на добро но и да го очекуваш најлошото. Јас верувам во себе, во тоа што го работам и знам дека ќе успеам. Ама за се околу прво размислувам што како и имам доза на недоверба. Оптимист до крај хехе ок ама јас незнам таква да бидам. Кога многу работи се случиле и го разочарале човекот тој избира страна да не верува во се. Тоа е, некој пак продолжуваат по старо. Песимист сум, да, и животот ми е прекрасен, не летам и не верувам во се.

Па јас ги дефинирам поинаку оптимистот и песимистот. Оптимист е човек кој после лошо испадната работа заради икс фактори, не се разочарува, да би се разочарувал, не би го нарекле оптимист, тоа е човек кој ја гледа добрата страна на лошото или пак наоѓа решение и друг начин да го реализира посакуваното. Почесто успева токму тој, оптимистот, заради тоа што тој уште веднаш кога ќе посака нешто, се насочува ентузијастички кон целата работа, и не само онаа внатрешна сила која го бодри, тој не го очекува лошото.
Мислам дека ти не песимист, туку едноставно, реална личност затоа што песимистите не го гледаат животот како прекрасен, нив како по правило работите им испаѓаат лошо, се нарекуваат баксузи, не очекуваат да испадне добро, па заради тоа и не преземаат доволно иницијатива и ги прават работите не толку ентузијастички, без многу напор, баш зошто мислат дека на крајот истиот и нема да се исплати.
Било како и да гледаш, многу полошо е да се биде песимист. А она што спомнавте за сарказмот, па тој не е карактеристичен за песимистите. Можеш да бидеш саркастичен согледувајќи ги и исмевајќи се на мааните на општеството и на луѓето околу себе, што не значи дека не треба да си ја бркаш својата работа најдобро што можеш, што и да правиш.

Сите имаме различно размислување и гледање на животот, што значи дека не има секакви - и позитивни, и негативни. :)
Еве јас на пример, не би рекла ни дека сум песимист, ни дека сум оптимист, бидејќи има нешта на кои гледам позитивно, и нешта на кои гледам негативно. :toe:

кога животот е толку убав :)
Дај не сери, животот бил убав. Носиш ник на луѓе кои гинеле за банална причина како жртви за болно задоволство на некои ројал дебили кои се производ на секс од братучеди и куп морони од работничка класа кои се дерат како стоки.

И Расел Кроу умре за нашите гревови. :(:)

Ke vi dadam samo eden sovet: Razmisluvajte optimisticki i zivotot ke vi trgne na podobro. Ke vidite kako odednas sve ke e vo red i vo se ke gledate dobra strana. Bidete optimisti za da go ziveete zivotot kako sto treba i maksimalno da go iskoristite sekoj mig, zosto optimistickoto razmisluvanje te tera na zabava, avantura i opustenost. Sekogas za sto i da se grizite sekogas zavrsuva dobro i vie posle se ste dobro, ke vidite zivotot e mn ubav, no sepak nekogas znae dobro za zaboli...samo so optimizam mozete da ja ublazite bolkata... Jas gi sledam ovie pravila (ako mozam taka da gi narecam) i mozam da vi kazam deka si go obozavam zivotov i se mi uspeva zosto jas ne mislam deka mozam da uspeam vo se sto ke posakam, jas ednostavno znam deka ke uspeam ... samo treba da se obidam... Nemate pricina za pesimizam, bidete optimisti za da go postignete ona sto sakate i da ste zadovolni od vasiot zivot, od samite sebe, od ona sto ste go postignale ... od ona sto go pravite! Optimizmot ke vi pomogne da go pravite ona sto go sakate, bez razlika na ona sto drugite ke go mislat i zboruvaat za vas ... samo taka ke bidete srekni!!! LIVE, LOVE and SMILE!

Колку и да сакам - не можам да размислувам оптимистички ..
Едноставно сум песимист до срж:) .. и тоа е ..
По реални ми изгледаат работите кога не ги замислувам толку совршено и кога сум свесна дека се може да има последица или маана ..

А кога за нешто ќе решам.. ај демек ќе бидам оптимист за таа работа ..Безвеза ми е ко да се правам будала у здрав памет...

Немојте со такви коментари од типот оптимистите летале.... дека биле наивни... и тнт...

Да си оптимист значи од секоја лоша ситуација да го изнајдеш доброто... колку и да е тоа минимално и безначајно...

Да си песимист е слично на тоа да не веруваш во Господ (т.е. Атеист)... кога ке легнеш навечер пред да заспиеш едноставно немаш на кого да му се обратиш да ти помогне утрешниот ден да ти биде поубав.

Нормално дека секој ден нема да е сончев и без никакви лоши случки.... но нели е така подобро?.... нели тоа не тера да го цениме секој убав момент... да сме благодарни на тоа што го имаме.... да знаеме да ги разликуваме... доброто и злото... убавото и грдото...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom