Зошто баш Охрид?

• Креатор на темата Креатор на темата Тикви4ка
  • Време на започнување Време на започнување
Ohrid mozebi e sveto mesto i ima 265 crkvi:smir:
Nemam pojma kaj citav deka vo Prilep t.e vo stariot grad Varos sekoe semejstvo si imalo svoja posebna crkva ili manastir, pa toa so procentot na Ohrid bilo mnogu poveke...
Vo sekoj slucaj pogolemite gradovi ja nadminuvaat brojkata poveke od 100 crkvi.

Бидејки е убаво место. Ништо повеќе, ништо помалку. Ако си монах треба да се чуствуваш блиско со Бога, а Бог на земјата се гледа преку убавините што ги создал. Затоа Охрид е логично место... езеро, зеленила, карпи, заливи итн... да беше ти Калуѓер, Калуѓерка, Мистик, Владика, Имам... дали би изградил/а храм на Бога во пустелиите на овче поле или пак во убавините на Охрид? Мислам Овче Поле си има своја предност, но во овој случај...???

Ohrid mozebi e sveto mesto i ima 265 crkvi:smir:
Nemam pojma kaj citav deka vo Prilep t.e vo stariot grad Varos sekoe semejstvo si imalo svoja posebna crkva ili manastir, pa toa so procentot na Ohrid bilo mnogu poveke...
Vo sekoj slucaj pogolemite gradovi ja nadminuvaat brojkata poveke od 100 crkvi.

Se izvinuvm 365 crkvi:kesa:

Во Охрид се смета дека постојат 365 цркви. За секој ден во годината.
Но..
Зошто толку цркви?
Зошто баш во Охрид?
дали сметате дека Охрид е свето место или ...?

Зашто па да не???хаха мала шала...Најверојатно Охриѓаните најбрзо го прифатиле христијанството па затоа !

e ova so crkvite prv pat go slusam ama mi objasnuva edna rabota: sekogas sum imala odbivnost kon ohrid ama neznaev zosto (bez navreda)..ete izgleda bilo potsvesno zaradi ova...:toe:

Велат, во Охрид бил распнат Исус... Не ме чуди. Местото на најголемата смрт (духовна) е местото на раѓање на најголемиот живот (духовен).

Барем така се зборува. Ама би било супер кога би било вистина.

Затоа што тоа е место каде се наоѓаат моштите на Св.Климент Охридски...

Дајте објаснете нешто повеќе за Св.Климент.Која е причината што кога се наведнуваш врз неговиот гроб се слуша некакво биење,како да бие срце.Секако дека имам слушано безброј теории,ама некој поконкретно и подетално ако може да објасни?И дали е вистина дека некој некогаш се обидел да го осквернави гробот на Св.Климент,ама починал на лице место?
Иначе,во Охрид започнува Фестивал на средновековна уметност.Многу било интересно,со имитација на средновековие од ерата на цар Самоил.

Дајте објаснете нешто повеќе за Св.Климент.Која е причината што кога се наведнуваш врз неговиот гроб се слуша некакво биење,како да бие срце.Секако дека имам слушано безброј теории,ама некој поконкретно и подетално ако може да објасни?

Milo, greshka si bienjeto na srceto se slusha na grobot na Sv.Naum

И дали е вистина дека некој некогаш се обидел да го осквернави гробот на Св.Климент,ама починал на лице место?
Иначе,во Охрид започнува Фестивал на средновековна уметност.Многу било интересно,со имитација на средновековие од ерата на цар Самоил.

i jas go imam istoto slusnato za oskvernuvanjeto na grobot

Мислам дека имаше една народна прикана за тоа. Некое дете ( 9/10 годинки) го земале турците како данок во крв. Тоа израснало во турски школи за јаничар , но тоа дете било многу подобро од другите и го ставиле да управува во Охрид . Но детето се секавало дека тој е Македонец и така тој градел цркви и еден ден тој наредил да ја викнат мајка му( се секавал и на неа) и и рекол дека тој е нејзиниот син. Таа не верувала во тоа и му рекла да ја покаже десната нога( демек имал тој белек на неа) и тој и ја покажал ногата и така тие си жевееле хепли евр афтр. Ама тОА Е САМО ПРИКАЗНА

све зависи од народот што живеел таму...
од нив почнале суеверијата во бог, во светци итн.

Во Охрид се смета дека постојат 365 цркви. За секој ден во годината.
Но..
Зошто толку цркви?
Зошто баш во Охрид?
дали сметате дека Охрид е свето место или ...?
Затоа што 0хрид е центар на светот. Моеби не изгледа така на прв поглед, но кога размислиме малку, тоа е центарот:salut:

Затоа што 0хрид е центар на светот. Моеби не изгледа така на прв поглед, но кога размислиме малку, тоа е центарот:salut:
Ај да размислиме малку...
*размислува малку*
*размислува уште малку*
*почнува да се замара од размислување*
Ц...уште не ми е јасно зошто Охрид е центар на светот?
Someone to explain?

*размислува малку*
*размислува уште малку*
Someone to explain?
Ако ставиш прст на него..се друго изгледа како периферија..:baeh:

*размислува малку*
*размислува уште малку*
Someone to explain?

Баце, верник си и те интересира темата, или чисто за центарот на светот се фати?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom