Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Стварно не знам зашто...:sneaky:...ама вака поставеново прашање ме потсетува на она, кое вели: „Дали Бог може да створи камен со кој сам ќе се поклопи?„

Одговорот на Твоево прашање е сличен како за она кое го напоменав погоре: имено, Христос не дојде за да пали еретици на клада, туку Он дојде за да не‘ повика на спасение, ради Неговото неограничено човекољубие. Дали јас ќе ја прифатам или нема да ја прифатам од Христа подаденат рака за спасение, тоа е мој избор. Така е и со еретиците, кои ем излегуваат од Христовата вистина, ем нудат своја вистина, а најлошото е тоа што еретиците повлекуваат со себе и други, кои се приклониле кон нивната ерес. Ако убиствто на еретикот е крајна можност за спречување на ереста да прејде во вистина, тогаш тоа е прифатливо за Црквата.

Чисто за споредба, би го напоменал случајот во кој лукавиот со себе повлече 1/3 од белите ангели и на сите нив, пеколот и ме загарантиран, затоа што нивната злоба е непроменлива. Слично е и со еретиците. Ако еден еретик, како индивидуа, се одвои од Црквата, тоа одвојување е пред се‘ негов личен проблем, а помалку црковен проблем. Но, ако еден еретик со својата ерес привлече и други, тогаш тоа станува и црковен проблем, оти улогата од Црквата е да спасува а не да гарантира нечие одење во пеколот! Затоа, поарно еден еретик „мање“„ отколку цела група приклонета кон еретиците да отиде во пеколот...

Мене ова ми боде очи.
Одговори ми те молам, дали Исус би запалил еретик на клада?
Во право си е Мики.Исус беше еретик во очите на еврејското свештенство па затоа го распнаа на крст,а не како што тврдат дека со тоа ги искупил нашите гревови.
Е сега мене ми е непозната,кој тоа е кадарен да прогласи ерес,освен Бог?

Стварно не знам зашто...:sneaky:...ама вака поставеново прашање ме потсетува на она, кое вели: „Дали Бог може да створи камен со кој сам ќе се поклопи?„

Одговорот на Твоево прашање е сличен како за она кое го напоменав погоре: имено, Христос не дојде за да пали еретици на клада, туку Он дојде за да не‘ повика на спасение, ради Неговото неограничено човекољубие. Дали јас ќе ја прифатам или нема да ја прифатам од Христа подаденат рака за спасение, тоа е мој избор. Така е и со еретиците, кои ем излегуваат од Христовата вистина, ем нудат своја вистина, а најлошото е тоа што еретиците повлекуваат со себе и други, кои се приклниле кон нивната ерес. Ако убиствто на еретикот е крајна можност за спречување на ереста да прејде во вистина, тогаш тоа е прифатливо за Црквата.

Чисто за споредба, би го напоменал случајот во кој лукавиот со себе повлече 1/3 од белите ангели и на сите нив, пеколот и ме загарантиран, затоа што нивната злоба е непроменлива. Слично е и со еретиците. Ако еден еретик, како индивидуа, се одвои од Црквата, тоа одвојување е пред се‘ негов личен проблем, а помалку црковен проблем. Но, ако еден еретик со својата ерес привлече и други, тогаш тоа станува и црковен проблем, оти улогата од Црквата е да спасува а не да гарантира нечие одење во пеколот! Затоа, поарно еден еретик „мање“„ отколку цела група приклонета кон еретиците да отиде во пеколот...
Како може да биде прифатливо убивање поради ерес?!? Ти нормален ли си? Па за вас сите што не се православни се еретици! Значи за вас е прифатливо да се убие секој неправославен?! Со оваа глупост која ја кажа, со што си ти поразличен од исламските фанатици кој убиваат?
Ако твојот бог е семоќен и се знае, што има потреба од луѓе да му ја спроведуваат неговата правда? Тој неспособен е? Му треба помош од луѓе? Се палши од конкуренција?:tapp:
И после ќе ми кажувате дека инквизицијата немала врска со вас, да гледам!:sick:

Одговорот на Твоево прашање е сличен како за она кое го напоменав погоре: имено, Христос не дојде за да пали еретици на клада, туку Он дојде за да не‘ повика на спасение, ради Неговото неограничено човекољубие. Дали јас ќе ја прифатам или нема да ја прифатам од Христа подаденат рака за спасение, тоа е мој избор. Така е и со еретиците, кои ем излегуваат од Христовата вистина, ем нудат своја вистина, а најлошото е тоа што еретиците повлекуваат со себе и други, кои се приклниле кон нивната ерес. Ако убиствто на еретикот е крајна можност за спречување на ереста да прејде во вистина, тогаш тоа е прифатливо за Црквата.

Значи Исус не би запалил еретик на клада, ама црквата би запалила.
Ето ти доказ дека црквата нема никаква врска со Исус и е оддамна замината од неговиот пат.

Така е и со еретиците, кои ем излегуваат од Христовата вистина, ем нудат своја вистина, а најлошото е тоа што еретиците повлекуваат со себе и други, кои се приклниле кон нивната ерес. Ако убиствто на еретикот е крајна можност за спречување на ереста да прејде во вистина, тогаш тоа е прифатливо за Црквата.

Кој ја презема улогата на џелат кога одредена личност ќе се прогласи за еретик?Дали за убиството на еретикот ќе одговара џелатот на Страшниот суд?
Каде е тука почитувањето на слободната волја на секој поединец?Зошто да се убива еретикот а да не му се остави шанса да се покае и да го прифати Христа?Во случај да си ти џелатот,знаеш ли дека со убиството ти всушност сакаш да го имитираш Бог и го преземаш судот во твои раце и праќаш негово чедо директно во Пеколот?Ти стана богохулник,Мики:D

Погрешно. евреите, кои и самите го очекуваа Месија но не Го препознаа, Го распнаа Христа од завист, а не затоа што Христос не ја испочитувал јудејската вера и традиција, оти евангелијата ни‘ сведочат дека Христос во се‘ се приджржувал кон јудаизмот, до моментот (од кршевањето Јованово во р. Јордан) почна да прововеда спасение по Новиот Завет.

Кадарен за прогласување ерес се самата Црква, не сите нејзини членови онака „топтан„, туку само врвните подвижници и познавачи на верата, кои со леснотија ги забележуваат искривувањата во изворното учење, извршени од страна на потенцијалните еретици. Токму ради тие можни исксрувавња, кои би се појавиле со тек од време, а по принципот „расипан телефон„, Светите во првиот милениум , поточно, од 4-от до 8-от век, ги поставија непроменливите основи на црковното учење, кои до ден-денешн важат.
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 01:12 ---
Значи Исус не би запалил еретик на клада, ама црквата би запалила.
.

Да...
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 01:13 ---
Ето ти доказ дека црквата нема никаква врска со Исус и е оддамна замината од неговиот пат.

Јак доказ, нема што...

до моментот (од кршевањето Јованово во р. Јордан) почна да прововеда спасение по Новиот Завет.
Па тоа е и моментот кога Исус станал еретик во очите на одредени припадници на еврејските свештеници.

Кој ја презема улогата на џелат кога одредена личност ќе се прогласи за еретик?Дали за убиството на еретикот ќе одговара џелатот на Страшниот суд?

Секој од нас ќе одговара на Страшниот Суд, но не по човекови, туку по Христови мерила. Тоа што Црквата елиминирала поедицни, тоа е чинето како последна можност, а не како црковно задоволство од таквиот чин. ,

Право да убива има и световната власт, ако тоа убиство врз осуденикот е крајна мерка за спречување на идно злосторство, т.е. казната е соодветна мерка кон сторениот злочин.

Погрешно. евреите, кои и самите го очекуваа Месија но не Го препознаа, Го распнаа Христа од завист, а не затоа што Христос не ја испочитувал јудејската вера и традиција, оти евангелијата ни‘ сведочат дека Христос во се‘ се приджржувал кон јудаизмот, до моментот (од кршевањето Јованово во р. Јордан) почна да прововеда спасение по Новиот Завет.

Кадарен за прогласување ерес се самата Црква, не сите нејзини членови онака „топтан„, туку само врвните подвижници и познавачи на верата, кои со леснотија ги забележуваат искривувањата во изворното учење, извршени од страна на потенцијалните еретици. Токму ради тие можни исксрувавња, кои би се појавиле со тек од време, а по принципот „расипан телефон„, Светите во првиот милениум , поточно, од 4-от до 8-от век, ги поставија непроменливите основи на црковното учење, кои до ден-денешн важат.
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 01:12 ---

Да...
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 01:13 ---

Јак доказ, нема што...

Јак доказе Микиии, заминати сте сите со паметот веќе.Од Исус ни И не остана во учењето на црквата.

Па тоа е и моментот кога Исус станал еретик во очите на одредени припадници на еврејските свештеници.

Еврејските свештеници имале своја престава за Месијата, која според нив, Месијата требало да биде калсичен цар-владетел, кој ќе повика на војна против сите еврејски непријатели и кој ќе ја врати старата слава од евреите, како во старозавентие времиња! Арно ама, Месијата дојде како целосен опозит од еврејските фантазми: додје како обичен човек, занаетчија, Кој не беше роден во царска палата туку во пештера, и Кој не војуваше, туку повикување на спасение, учејќи и за покажување милост и љубов дури и кон непријателите, што за дел од јудејските свштеници, беше причина и за нивна љубомора кон Христа, т.е. можноста, Христос да им ги „земе„ верниците под своето учење.
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 01:23 ---
Јак доказе Микиии, заминати сте сите со паметот веќе.Од Исус ни И не остана во учењето на црквата.

Така е, gade, е ајде Ти кажи ми, што остана....

Што ли јас читам од христијанин... Сталин муабети... само во обратна смисла. За Сталин еден е трагедија да умре, 1 000 000 да умрат, статистика.
За црквата е ок еден да го ликвидираш бидејќи смета дека црквата е глупост, за да тие си приспојат нови „спасени“ 10 000 луѓе x 10 ден за свеќа! Wow
Абе ајде... кои лудости!
Црквата денес да елиминира било кој заради неговото верување... лошо ќе биде. Барем во МКД... MIKI1 , тебе не ти е денот нешто... Да одиш да одмориш?
Утре нов ден, Исус на небо, сонце, луѓе различни, милина... Немој вакви изјави...

п.с. Денес тој „страшен“ збор „ерес“ остана само во црквата за да плаши луѓе... Исто како и зборот „грев“.

Еврејските свештеници имале своја престава за Месијата, која според нив, Месијата требало да биде калсичен цар-владетел, кој ќе повика на војна против сите еврејски непријатели и кој ќе ја врати старата слава од евреите, како во старозавентие времиња! Арно ама, Месијата дојде како целосен опозит од еврејслите фантазми: додје како обичен човек, занаетчија, Кој не беше роден во царска палата туку во пештера, и Кој не војуваше, туку повикување на спасение, учејќи и за покажување милост и љубов дури и кон непријателите,. што за дел од јудејските свштеници, беше причина и за нивна љубомора кон Христа, т.е. можноста, Христос да им ги „земе„ верниците под своето учење.
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 01:23 ---

Така е, gade, е ајде Ти кажи ми, што остана....

Ево да ти кажам, пошто ме прозва.
Црквата твоја има повеќе сличности со Голдман Сакс, отколку со Исус што го викате Христос. Срам да ви е!

Ево да ти кажам, пошто ме прозва.
Црквата твоја има повеќе сличности со Голдман Сакс, отколку со Исус што го викате Христос. Срам да ви е!

А „Чејс Менхетен„, не ја наведуваш?...:D

Како може да биде прифатливо убивање поради ерес?!? Ти нормален ли си? ................

Хе хе хе, ах што не можам да му ги најдам постарите постови од пред три четири години, па да му ги лупнам тука, па да видиш што е се прифатливо за него:vozbud:
Колку ли само бисери лупна за цунамито во Бангладеш, катастрофата во Јапонија и ред други работи па и за холокаустот на евреите... ова сега не е ништо.

Ти нормален ли си?

Не сум....:P
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 01:42 ---
Па за вас сите што не се православни се еретици! Значи за вас е прифатливо да се убие секој неправославен?!

Премисава Ти е скроз погрешна: еретици се само оние поединци или групи, кои се одвојуваат од Црквата и од нејзниното учење, а не било кој поединец или група, кои имаат своја доктрина. Така, за православната Црква, еретици би биле богомилите, но не и протестантите, кои не произлегоа од православието туку од римо-католицизмот., а понајмалку се еретици будистите, кои ионака имаат некоја своја „оригинална„ философија, која нема блага врска со православието.
--- надополнето: 1 октомври 2012 во 01:43 ---
Хе хе хе, ах што не можам да му ги најдам постарите постови од пред три четири години, па да му ги лупнам тука, па да видиш што е се прифатливо за него:vozbud:

Ајде...Чекам...:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom