Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Боли, боли, ами како...:rolleyes:

ОК, Мики се појави на темата, тоа е сигурен знак дека освен магарешки инает ништо повеќе нема да може да се прочита...

Најголемата неправда на овој форум е направено кога Мики1 не беше ставен во анкетата за најголем Антихрист на форумов... Ако целта на Антихристот е да му ги краде душите на Бог, Мики врши фантастична работа...

Се вртиме во круг. Дискусијата подразбира користење на знаци кои се симболи за поими. Поимите се носители на мислата и тие имаат некакво значење, и можат да се дефинираат со помош на други поими. Ако не можеш да го дефинираш поимот, тоа не значи духовност, тоа едноставно значи дека користиш бесмислици. За ова понатаму можеш да се информираш кај ликот од мојот аватар, од првата фаза на неговото дело.

Религиозните луѓе користата знаци зад кои не постојат поими кои можат да се дефинираат, значи продуцираат чиста бесмисла. Таа бесмисла понатаму се покрива со термини како духовна логика, инкарнатски или неинкарнатски аспект, и добиваа аура на мистика. Во суштина, драпај се каде што не те чеша. Немам апсолутно ништо против религиозните луѓе, затоа што јас можеби повеќе од нив ја разбирам нивната потреба. Но, потребата е едно, реалноста друго. Не планирам да извршам никакво сепуку на разумот, само затоа да им удоволам на моите потреби.
Епа едноставно е, тоа што ти го гледаш како сепуку на разумот, луѓето го гледаат како храна на душата. Ти имаш потреба твојот разум да биде кристално чист и во секое време беспрекорно непоматен. Но јас, немам таква потреба во животот, имам поинакви барања од себе, сакам во секое време да им удоволам на моите потреби, јебига тежок хедонист сум, таков и сакам да бидам.

Како и да е, крајната линија на муабетот е дека што и да кажеш во врска со религиите и колку тие се бесмислени, доаѓаме до делот каде јас ти викам дека религијата е потребна за човекот и човечкиот дух, за да остане здрава индивидуа. Ти тоа го негираш, јас сметам дека си игнорантен, не одиме никаде од тука натаму. Верниците остануваат верници, атеистите продолжуваат да се однесуваат кон нив како дебили само затоа што не можат да излезат од својата кутија на „Тоа не го пишува на гугл“ и тоа е тоа...

Епа едноставно е, тоа што ти го гледаш како сепуку на разумот, луѓето го гледаат како храна на душата. Ти имаш потреба твојот разум да биде кристално чист и во секое време беспрекорно непоматен. Но јас, немам таква потреба во животот, имам поинакви барања од себе, сакам во секое време да им удоволам на моите потреби, јебига тежок хедонист сум, таков и сакам да бидам.

Како и да е, крајната линија на муабетот е дека што и да кажеш во врска со религиите и колку тие се бесмислени, доаѓаме до делот каде јас ти викам дека религијата е потребна за човекот и човечкиот дух, за да остане здрава индивидуа. Ти тоа го негираш, јас сметам дека си игнорантен, не одиме никаде од тука натаму. Верниците остануваат верници, атеистите продолжуваат да се однесуваат кон нив како дебили само затоа што не можат да излезат од својата кутија на „Тоа не го пишува на гугл“ и тоа е тоа...

Во грешка си, и тоа е основната порака на цела оваа дискусија. Секој може да верува во што сака, и да има било какви потреби, но ако сака да дискутира мора да следи некакви правила, затоа што нема дискусија без тие правила. Затоа атеиститите ги шутираат религиозните, заради обид да шверцуваат празни поими...

Од ова појасно, не може...
--- надополнето: Sep 19, 2011 11:12 AM ---
Како и да е, крајната линија на муабетот е дека што и да кажеш во врска со религиите и колку тие се бесмислени, доаѓаме до делот каде јас ти викам дека религијата е потребна за човекот и човечкиот дух, за да остане здрава индивидуа.

Само една цртичка. Во Кандид на Волтер има една сцена каде јунакот на книгата гледа една Индијска жена која во својата тупава религиозност врши некој религиски обред. Таа никогаш не се запрашала за смислата на религијата, за вистинитоста на религијата. Таа има потреба за религија, и и се предава.

Јунакот на книгата вели, (парафразирам по сеќавање) подобро е да останам со моите маки и дилеми, отколку да бидам игнорант...

Тоа ти е дилемата, религиозен игнорант, или несреќен атеист...

:)

Изборот е твој, само од кога ќе го направиш, и ако избереш религиозна тупавост, го губиш правото на рационалност. Немој после да доаѓаш на форумов и да плачеш дека лошите атеистички чичковци се заебаваат со тебе...

ОК, Мики се појави на темата, тоа е сигурен знак дека освен магарешки инает ништо повеќе нема да може да се прочита...

Најголемата неправда на овој форум е направено кога Мики1 не беше ставен во анкетата за најголем Антихрист на форумов... Ако целта на Антихристот е да му ги краде душите на Бог, Мики врши фантастична работа...

Ич не му ја мисли: еве ја ќа Те стаа на то листата со антихристи од форумов, а за секој случај, и ќа гласа за Тебе, да имаш бар еден глас...:pos:

Подфорум религија без Мики би бил исто како спортски пренос без Игорче Трпевски. :)

Но и двајцата се внесени со сиот свој жар, елан и душа во небулозите и гафовите што ги кажуваат, така да стануваат заштитен знак во своите области:cool:

Подфорум религија без Мики би бил исто како спортски пренос без Игорче Трпевски. :)

Да, знаењата за коментираната тема им се отприлика исти, само што Игорче со својот ентузијазам привлече гледачи накај кошарката, а Мики со својот магарешки инает просто ти ја одмиулува религијата..

Напротив: не ги мешам законите со евреите и нивните прикаски, туку едноставно, природните закони се од Бога дадени и не се туѓи нешта во однос на вероисповеста.

А што се однесува до учењето, еве, „верувам„ дека Ти си експерт за природни науки па дај посочи кај ми е грешката...:icon_lol:

Pa prirodnite zakoni ako se od Boga togas se kontra na 10 bozji zapovedi, posto prirodata vika najsilnite opstojuvaat, onie koi znaat da se adaptiraat, mokta e pravo, prirodata nema zal, slabite koi se mnozinstvo glupaci sekogas se pojaki od vrednite poedinci, prirodata pokazuva deka golemite gi jadat malite, ako se toa bozji zakoni i ne se vo kontradiktornost so bozjite togas kako ke go razberes ova prirodata ti vika kradi, pravi preljuba tugoto e poslatko a bog ti ide kontra na prirodnite zakoni i ti vika nemoj....
Znaci ako prirodnite zakoni se Bozji zakoni togas Bog saka da se pravi se ona sto lugeto i go pravat a ne go pravat ona sto im e sprotrivno na nivnata priroda.No toj veli nemoj...taka da...

Не баш, само гледаат како припадност кон нешто, никој за себе не вели дека е “теист“ туку е православен македонец, јеховин сведок, методист, католик, суни муслиман, ортодоксен евреин...
Нешто како навивање за фудбалски клуб само со поизразено суеверие и страв.
Тоа им се чини утешително, “многу сме јаки“ and stuff бидејќи потребата за припадност е значајна иако лично би рекол тажна и погодна за манипулации карактеристика на поединецот.
Доколку моето тврдење е погрешно ќе имавме многу “трансфери“ од една во друга религија, по преференциите на поединците кои се “пронашле“ во некоја друга религија надвор од онаа на која ги научила блискта средина од мали нозе, но тоа не се случува, права реткост е некој да прешол во друга религија, има повеќе случаи на одење во атеизам...

Ниеден припадник на конфесија не се замара со значењето на патот Павлев за Дамаск ниту со страданијата Исусови на Голгота.
Реално ги заболе. Едино во случај на неизвесност или мака се обраќаат кон “вишата сила“ за помош, што е крајно лицемерно имајќи во предвид што нивниот Бог бара од нив во Писмото.

Исто така Бог не бара толеранција туку ексклузивитет. Или си со нас или против нас. Дури има и соодветни рецепти како да се постапи со “неверните“ и оние кои веруваат во други богови. Да не го цитираме сега, знам дека христијаните го мразат Писмото.
Ако се земе Писмото во предвид квази-аргументот дека религијата била ок, ама ете чоекот не чинел паѓа во вода. Ако пак се стави Писмото на страна (бидејќи нели тоа е само Неговата објава, ништо посебно) може секој да си прави некаква слика за религијата (во случајот христијанската) но тогаш се претпоставува себеси на Бог...а за тоа не му бегаат вечните маки во Адот.:vozbud:

Религијата воопшто не е потребна за човек да израсне во здрава личност ниту има некакво позитивно влијание. Нешто спомена мислам околу душевен мир и цркви...а пола раја е на некакви лекови, потрошувачката руши рекорди, колонијали и бутици се отвараат и затвараат постојано но аптеките се here to stay...Воопшто не е потребна црква, неколку дена во планина без замарање и препуштање на природата би делувале смирувачки на човек.
Може да се споредуваат поединци атеисти и припадници на конфесии и да се заклучи како особа А е покултурна,посмирена и поелоквентна од особа Б, one way or the other но ако се земат ефектите на религијата во целина, поеднична конфесија или глобалниот импакт ќе се дојде до правиот одговор.

А тој е дека религијата е зло.

а Мики со својот магарешки инает просто ти ја одмиулува религијата..

Јаааа, а Ти пред моите коментари, беше поклоник на религијата...:confused:
--- надополнето: Sep 19, 2011 1:17 PM ---
Pa prirodnite zakoni ako se od Boga togas se kontra na 10 bozji zapovedi,

Биди подетаљен: како., зашто и сл., оти јас велам дека не се „контра„ Бога.

На темата дали постои Бог сме дебатирале илјада и еднаш. Од сите дискусии е толку очигледно дека атеистите се оние коишто се игнорантни со тоа што не сакаат да ги прифатат аргументите на теистите како сериозни. Не можеш да водиш дискусија со некого ако не го вреднуваш како достоен соговорник.
Ова не е точно. Ако ти се познати аргументите во полза на постоењето на Бог би знаел дека истите не држат вода гледано од критички аспект. Без разлика дали се работи за аргументот од апсолутна моралност, космолошкиот аргумент на Калам, петорката на Аквинас, онтолошкиот на Анселм или Декарт етц етц.... Подложени под критичко размислување сите паѓаат како кула од карти, ако мислиш дека грешам, повели одбери еден и ќе го разгледаме.

Како што беше напоменато претходно, ретко на кого овде му смета самото верување на теистите. Но многумина, разбирам зошто, имаат проблем кога некој теист се обидува да продаде муда за бубрези т.е се обидува да ја рационализира неговата вера, и притоа тропа небулози. Кратко време сум на форумов а се изначитав глупости за цел живот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom