Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

• Креатор на темата Креатор на темата smart ass
  • Време на започнување Време на започнување
Ај чек ќе се повторам по 6 пат.
Си биле пуно чичковци кои ја мереле човечката тежина пред да умре човекот и непосредно после смртта.
Тие дошле до податок кој вели:
„Секое човечко тело по својата смрт губи по 21 грам.
Дали тоа е душата
%20BeanManIdeaLight.gif

И така постои верувањето дека тоа е душата.

Не знам од кај го смеша умот со душата, ама океј.

За чичковците, ти објасни фино чичко Лет3 горе..
А за ВЕРУВАЊЕТО дека тоа е душата....
Го знаеш ставот на еден атеист на таа тематика...

А што се тиче болдираното, раздвој ми ги умот и душата и дади ми по една убава дефиниција за 2те...

Интересно, она што не прави човечни, она што се нарекува spirit и што не тера напред во животот...тежи 21 грам.

P.S. Сите ли губат после својата смрт по точно 21 грам?

Не бездушниците не губат ништо, освен што се помочуваат и посеруваат бидејќи губат контрола (нели умрени се) на сфинктерот и на бешиката.

Инаку, таа тежина некоја ја замерил со вага?

Магде, злато, телото го мериш, а душата е немерлива, неопиплива, недофатна, недефинирлива такуѓере, следствено, како и Бог, сакате да веруваме во нешто кое никој не може да го докаже, покаже итн.

На недоветни ли ти личиме? Да веруваме слепо?

Како во Гвујо?

Е па еден е Бог, ама Гвујо за Бог е Чак Норис!

Причината за тоа е ослободувањето ан сите мускули.
Истото се случува ако паднеме у несвест.
И ја реков дека тоа е верувањето, ако имаш некое друго и ако имаш линк до тоа, be my guest.
И не, не ослабува повеќе од 21 грам. И ја се чудев на овој податок, ама тоа е тоа.

Океј, ако сакаш само да ми ги наведеш хемиските процеси кои се одговорни за моите емоции како што се среќа, бес, гнев, љубов, љубомора, симпатија, тага и болка.
Доволно ми се овие.

Патем, кога гледаме/мирисаме храна ние почнуваме да лачиме плунка и од таму е гладдта.
Правени се истражувања на кучиња на кои им е отстранет дел од мозокот кој го сметале за центар кој ја регулира исхаранат, но кучето продолжува да јаде и тоа во големи количини.
Не може да си ја контролира количината.

Душата е нематерјална во стил не може да се види или допре, но сепак е дел од телото. Така да кога го напушта телото, тоа мора да ја промени својата тежина.

Магде плунката нема врска со Гладот...само еден факт-процесот на варење на храната започнува во устата-преку плунката,ама тоа не е тема....патем еве што бараше...

Memory -- the capacity to bring elements of an experience from one moment in time to another is the unique property of life forms. This remarkable property - the carrying of information across time - is the foundation of every biological process from reproduction to gene expression to cell division – from receptor-mediated communication to the development of more complex physiological systems (including neurodevelopment). To some degree, all of the organ systems in the human body have “memory.” This ability to carry elements of previous experience forward in time is the basis of the immune, the neuromuscular, and neuroendocrine systems. Through complex physiological processes, elements of experience can even be carried across generations. Elements of the collective experience of the species are reflected in the genome, while the experience of the individual is reflected in the expression of that genome.
No other biological system has developed more sophisticated capacity to make and store internal representations of the external world – and the internal world – than the human central nervous system, the human brain. All nerve cells ‘store’ information in a fashion that is contingent upon previous patterns of activity (see Singer, 1995; Thoenen, 1995). Neurons are specifically designed to modify in response to external cues (e.g., neurohormones, neurotransmitters, neurotrophic factors; Lauder, 1988). These neurophysiological and molecular neurobiological properties underlie all of the complex functions mediated by the brain (thinking, feeling and acting).

This chapter will discuss: 1) the process of making internal representations during traumatic events; 2) the development of associations specific to the traumatic event; 3) the generalization of these associations from trauma-specific cues to non-specific cues and 4) clinical implications of the storage and recall of trauma-related ‘memories’ during childhood.

The five senses of the human body have the amazing capacity to transform forms of energy from the external world (e.g., light, sound, pressure) into patterned activity of sensory neurons. The first ‘stop’ of this sensory input from the outside environment (e.g., light, sound, taste, touch, smell) and from inside the body (e.g., glucose levels, temperature) is the lower, more ‘regulatory’ parts of the brain -- brainstem and midbrain.
As the sensory input comes into the brain stem and midbrain, it is matched against a previously stored patterns of activation and if unknown, or if associated with previous threat, an initial alarm response begins (e.g., Aston-Jones, Ennis, Pieribone, Nickel, & Shipley. 1986). The alarm response begins a wave of neuronal activation in key brainstem and midbrain nuclei which contain neurons utilizing a variety of neurotransmitters (e.g., norepinephrine, dopamine, serotonin), neuromodulators and neuropeptides such as ACTH, corticotrophin releasing factor, vasopressin. At this point, the complex pattern of sensory neuronal activity associated with a specific visual image -- or in different areas of the midbrain, with a specific smell or sound -- make connections with neuronal networks in these levels of the brain.

http://www.healing-arts.org/n-r-limbic.htm

Мада мразам линкување...ама ај.

Не бездушниците не губат ништо, освен што се помочуваат и посеруваат бидејќи губат контрола (нели умрени се) на сфинктерот и на бешиката.

Е па еден е Бог, ама Гвујо за Бог е Чак Норис!

:pos2::pos2::vozbud::vozbud:

А бе 3 години од смртта и 70 кила ќе изгубиш...
АААА дај линк-јас како имам форумска култура линкувам:pos2::pos2:

Психата се менува.
Типични примери се после траума или после некое просветлување.
Не мислев на такво менување, јасно е дека се менува. Ама суштината останува иста. Ти од душа не можеш да направиш нешто друго, нита пак таа е настаната од нешто друго.

Smart ass сето тоа што ми го збориш, да, е така, ама примериве за емоции, перцепција и глад се на инстинктивна база, тоа го имаат и животните. Ај објасни ми зошто во мозокот нема посебни центри кои одредуваат за што си надарен, цртање, пишување, свирење, пеење, зошто нема центри кои се одредени за творење?
Зошто не може да се открие еволуцијата за говорот,а мислам дека најлогично е говорот да ги спојува душата и телото( и кога мислиш во себе има внатрешен говор)?

Според мен религиите са една отрова за човечеството,едно излишно разцепеление на хората,което до ништо добро не е довело. Днес вјарата на лугето се използва предимно за пропаганда и масова манипулација. Нјакои казват,че било хубаво човек да вјарва в нешто.. ама зашто точно в Бог,питам аз? Цјал живот да робувам на нјакакви измислени Негови заповеди, дето даже не са актуални в днешно време (цитирам: "не пожелавај биволите на ближнија си"; па хич не ми трјабват! :lud:)

1. What was in the beginning? - Казват,че било "Големија взрив",но тази теорија все оште не е доказана.
2. How will life on earth end? - Мислја,че човечеството ште уништожи само себе си и другите организми на Земјата. Ако не бјахме нај-умното животно и си живеехме п'рвобитно като мајмуни,крајат на света штеше да наст'пи като угасне Сл'нцето (след милиарди години).
3. What happens after death? - јадат ни червеите.
4. What is the purpose of existence? - Да с'здадеш поколение.
5. Why there is order in all of creation? - Как ште има ред,бре? Виж колко организми има на планетата и само си направи сметка каква еволјуција е протичала тука.
6. Why there is morality in every civilization? - Заштото така се е изградила народопсихологијата им,поради редица причини. Има канибалски племена и такива,при които жените се разхождат по цици,а м'жете по.. да не казвам.. :D Не знам за как'в морал говориш при тјах.
7. Why does every civilization believe in a Creator? - Заштото е т'рсела објаснение за нештата,случвашти се около неја. Преди стотици години хората са се чудели и на д'жда.. имали фантазија и решили,че нјакој си плаче от горе.. така се с'здават религиите.
8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society? - Не е вјарно това. С'вестта и характеристиките на всеки народ се изграждат именно от самија него,от социалната среда; с такова мислене се в'зпитават и децата.
9. How did nothing create everything? - Е,как? Балканците откриха ракијата! А,наздраве за нас!
10. Which came first--the chicken or the egg? Кокошката. П'рво е била нјакакво праисторическо животно,после е еволјуирала да снасја.

Да! „..Религијата е опим за народот!...„-Маркс! Е не!

Да! „..Религијата е опим за народот!...„-Маркс! Е не!

хм зарем христијанството не ги отфрла како лажни паганството, будизмот, исламот, шаманството, митраизмот... па дури и меѓусебе разни христијански цркви една на друга и негираат дека го знат учат и проповедаат вистинскиот Исус и нудат вистински спас?
Зарем во некој облик и тоа не е дека верници на другитѕе вери и религии се во заблуда или дека се под дејство на “опиум“ (фигуративно кажано)

Според мен религиите са една отрова за човечеството,едно излишно разцепеление на хората,което до ништо добро не е довело. Днес вјарата на лугето се използва предимно за пропаганда и масова манипулација. Нјакои казват,че било хубаво човек да вјарва в нешто.. ама зашто точно в Бог,питам аз? Цјал живот да робувам на нјакакви измислени Негови заповеди, дето даже не са актуални в днешно време (цитирам: "не пожелавај биволите на ближнија си"; па хич не ми трјабват! :lud:)

1. What was in the beginning? - Казват,че било "Големија взрив",но тази теорија все оште не е доказана.
2. How will life on earth end? - Мислја,че човечеството ште уништожи само себе си и другите организми на Земјата. Ако не бјахме нај-умното животно и си живеехме п'рвобитно като мајмуни,крајат на света штеше да наст'пи като угасне Сл'нцето (след милиарди години).
3. What happens after death? - јадат ни червеите.
4. What is the purpose of existence? - Да с'здадеш поколение.
5. Why there is order in all of creation? - Как ште има ред,бре? Виж колко организми има на планетата и само си направи сметка каква еволјуција е протичала тука.
6. Why there is morality in every civilization? - Заштото така се е изградила народопсихологијата им,поради редица причини. Има канибалски племена и такива,при които жените се разхождат по цици,а м'жете по.. да не казвам.. :D Не знам за как'в морал говориш при тјах.
7. Why does every civilization believe in a Creator? - Заштото е т'рсела објаснение за нештата,случвашти се около неја. Преди стотици години хората са се чудели и на д'жда.. имали фантазија и решили,че нјакој си плаче от горе.. така се с'здават религиите.
8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society? - Не е вјарно това. С'вестта и характеристиките на всеки народ се изграждат именно от самија него,от социалната среда; с такова мислене се в'зпитават и децата.
9. How did nothing create everything? - Е,как? Балканците откриха ракијата! А,наздраве за нас!
10. Which came first--the chicken or the egg? Кокошката. П'рво е била нјакакво праисторическо животно,после е еволјуирала да снасја.

Blablablabla, chuvashko lajnarenje, blablabla!

Литературен македонски јазик е официјален јазик на македонскиот форум кајгана!
Не се дозволува пишување на дијалект од македонските територии под окупација!

Следниот прекршок, казна!

Ај чек ќе се повторам по 6 пат.
Си биле пуно чичковци кои ја мереле човечката тежина пред да умре човекот и непосредно после смртта.
Тие дошле до податок кој вели:
„Секое човечко тело по својата смрт губи по 21 грам.

Ти реков јас батали филмови со Шон Пен, ти НЕ, па НЕ.
Не постојат такви чичковци, не постојат такви експерименти.
Се е фикција. А потекнува од една да не речам приказна од почетокот на 20-ти век.

А да почекаме дечките од CERN и оние саканите што сме ги погребале да дојдат со резултати и да дознаеме дали постои тој бирократ кој го нарекуваат ЧИЧКО/ДЕДО/БАТО (што и да е) БОГ па да видиме што се дешава со прашањата:tapp::uvo:

Имаш гершна премиса, имено јас сум атеист, но јас не викам дека не постои господ, јас викам дека не верувам дека постои господ, што само по себе не значи дека викам дека и не постои.
Можеби малку несоодветно ама да ти ја доловам ситуацијата, играат интер и милан, и ти викаш дека веруваш дека милан ќе тепа со 6-0, јас викам јас не верувам дека милан ќе тепа 6/0 со интер, ама нит ти нит јас не знаеме дали милан воопшто и ќе тепа, бидејќи натпреварот е за една недела.

Агностицизам. Да, се окарактеризира како атеист, но текстот збори друго.
Поента блиску до хипокризија.

ај касно палам ама ај ќе одговорам

1. What was in the beginning?
Ни религијата не знае тоа да го објасни, науката дига раменици и застанува, религијата вика бог, но што било пред тој бог ? значи тука се еден на еден, само науката дава по едноставно решение.

2. How will life on earth end?
Има мал милион сценарија, ќе чекаме па ќе видиме

3. What happens after death?
Престануваш да постоиш како свесно суштество

4. What is the purpose of existence?
Do it yourself (the purpose)

5. Why there is order in all of creation?
Хмм, природни закони ?!

6. Why there is morality in every civilization?
Кај што нема морал не може да се развие цивилизација

7. Why does every civilization believe in a Creator?
Народен фолклор и отсуство на современа наука

8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society?

Ни дишењето не е диктирано од општеството па пак секој жив човек дише (со или без помагала)

9. How did nothing create everything?

Види под еден

10. Which came first--the chicken or the egg?

Прашањево има повеќе одговори, сите се точни, зависи како го разбираш.

BTW според мене и атеизмот е верување на некој начин, бидејќи сепак веруваш на слепо, но сепак AFAIK е поисправно, бидејќи се стреми кон поедноставно решение :)

ај касно палам ама ај ќе одговорам

1. What was in the beginning?
2. How will life on earth end?
3. What happens after death?
4. What is the purpose of existence?
5. Why there is order in all of creation?
6. Why there is morality in every civilization?
7. Why does every civilization believe in a Creator?
8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society?
9. How did nothing create everything?
10. Which came first--the chicken or the egg?

1. Во почетокот, беше Бог Отецот и Словото Негово, а во Бога, беше и Духот Свет.
2. Нема да исчезне, оти Христос се одново ќе пресоздаде.
3. По смртта, следи поединечниот Суд за секоја душа, пооделно.
4. Смислата од постоењето е да го славиме Бога, исто како Ангелите Небесни.
5. Редот постои, оти Творецот внесе ред во својата творба-во спротивно, би постоел неред и бесмислица.
6. Моралот постои, оти човекот е создаден по образот Божји.
8. Совеста е вграден глас Божји во секоја човекова единка.
9. Бог е прапричина за сите нешта, а Сам Бог е беспочетен-Он е причина за сите последици, а Он самиот, нема своја причина-Он е причината за се во Вселената.
10. Ова е прашање за мудрољубците, не за верниците.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom