Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

• Креатор на темата Креатор на темата smart ass
  • Време на започнување Време на започнување
Би ме радувал некој линк до научна потврда на ова тврдење
*21 грам, мај мистејк :/

http://www.snopes.com/religion/soulweight.asp
google - weight of the soul
Другпат да не гледаш „научно-докажани“ филмови со Шон Пен.

А човек после смртта знае да ослабе и многу повеќе од 20-30 грама, ама тоа бидејќи сфинктерот така фино си се опушта...

Скролни до доле на линков и ќе видиш дека филмот(кој патем не сум го гледала) е снимен на база на ова верување.
Научно е докажано дека текото ослабува 21 грам.
Верувањето е дека тоа е душата.

верувањето е дека тоа може да е прдеж. Не знам која наука го докажала ова ама кај некои луѓе телото повеќе од 21 грам ослабува. Еве ти "научен" доказ. Гуглај некое видео со војна и ќе видиш дека мртвите убиени лешеви се со полни гаќи од напред и позади.

Мене ова не ми е јасно
Како од нешто тотално материјано како ЦНС ( неврони, ганглии итн итн) се создава нешто нематеријано психа/ свест. Зошто нели науката докажала дека свеста и психата на човекот се производ на мозокот, е каде и кога преминува едно во друго, и каде се спојува едно со друго? Како може од нешто материјално да настане нешто нематеријално/духовно?

Што тука не е јасно-во мозокот имаш делови за моторните функции,залогика,за уметност...говор..

Еве на пример,ако на човек му го отстраниш(хирушки) делот одговорен за говор човекот појќе нема да пцуе и ќе биде најкултурен.

Значи тука нема мешање материјално нематеријално,односно емоциите се само електро-хемиски производ,свеста,исто..перцепцијата кога гледаш убаво јадење на пример преку перцепцијата,и мирисот мозокот добива сигнал,и преку хемиски процес и електричен импулс испраќа сигнал до желудникот,па така се создава повеќе HCL во желудникот-не велат за џабе...чекањето го зголемува апетитот.

Ете има средства за слабеење(читај гладување) налик инхалири а всушност инхалирате супстанца која всушност дава сигнал до мозокот дека сте најадени...па и 3 дена да немаш јадено пак гладта ќе ја снема-тоа е научно докажано.

Скролни до доле на линков и ќе видиш дека филмот(кој патем не сум го гледала) е снимен на база на ова верување.

Магде,ако душата е НЕМАТЕРИЈАЛНА тогаш нема маса-следствено на тоа истата нема ниту ТЕЖИНА.

Тебе одговоров ти е nonsense.
Освен ако си видел негде душа да фунционира без тело.
Ако си ја видел, биди фин и поздрави ја од мене.
Душата и телото се зависни едно од друго, без душа телото е мртво, без телото душата е само енергија.
А зависи од нервниот систем зашто секој ЧУВСТВУВА нешто и има тенденција да рече дека „го боли душата„ „На душата му е убаво “ итн.
Ја знаеме локацијата на душата, сите покажуваат на исто место.
Никој до сега не ми кажал дека го боли душата а да се фати за нога/глава/дланка итн..
Ако ти беше целта да ме насмееш, успеа во тоа.
Ти си видела душата да функционира во телото?
Телото постои заради душата, а не обратно. Душата не зависи од телото. Душата е енергија и надвор од телото и во телото, исто како што и телото е енергија. Тука квантната физика е јасна, се е енергија. Душата не настанува и вечна е, таа само се вселува во телото.

верувањето е дека тоа може да е прдеж. Не знам која наука го докажала ова ама кај некои луѓе телото повеќе од 21 грам ослабува. Еве ти "научен" доказ. Гуглај некое видео со војна и ќе видиш дека мртвите убиени лешеви се со полни гаќи од напред и позади.
Причината за тоа е ослободувањето ан сите мускули.
Истото се случува ако паднеме у несвест.
И ја реков дека тоа е верувањето, ако имаш некое друго и ако имаш линк до тоа, be my guest.
И не, не ослабува повеќе од 21 грам. И ја се чудев на овој податок, ама тоа е тоа.

Што тука не е јасно-во мозокот имаш делови за моторните функции,залогика,за уметност...говор..

Еве на пример,ако на човек му го отстраниш(хирушки) делот одговорен за говор човекот појќе нема да пцуе и ќе биде најкултурен.

Значи тука нема мешање материјално нематеријално,односно емоциите се само електро-хемиски производ,свеста,исто..перцепцијата кога гледаш убаво јадење на пример преку перцепцијата,и мирисот мозокот добива сигнал,и преку хемиски процес и електричен импулс испраќа сигнал до желудникот,па така се создава повеќе HCL во желудникот-не велат за џабе...чекањето го зголемува апетитот.

Ете има средства за слабеење(читај гладување) налик инхалири а всушност инхалирате супстанца која всушност дава сигнал до мозокот дека сте најадени...па и 3 дена да немаш јадено пак гладта ќе ја снема-тоа е научно докажано.

Магде,ако душата е НЕМАТЕРИЈАЛНА тогаш нема маса-следствено на тоа истата нема ниту ТЕЖИНА.

Океј, ако сакаш само да ми ги наведеш хемиските процеси кои се одговорни за моите емоции како што се среќа, бес, гнев, љубов, љубомора, симпатија, тага и болка.
Доволно ми се овие.

Патем, кога гледаме/мирисаме храна ние почнуваме да лачиме плунка и од таму е гладдта.
Правени се истражувања на кучиња на кои им е отстранет дел од мозокот кој го сметале за центар кој ја регулира исхаранат, но кучето продолжува да јаде и тоа во големи количини.
Не може да си ја контролира количината.

Душата е нематерјална во стил не може да се види или допре, но сепак е дел од телото. Така да кога го напушта телото, тоа мора да ја промени својата тежина.

Ако ти беше целта да ме насмееш, успеа во тоа.
Ти си видела душата да функционира во телото?
Телото постои заради душата, а не обратно. Душата не зависи од телото. Душата е енергија и надвор од телото и во телото, исто како што и телото е енергија. Тука квантната физика е јасна, се е енергија. Душата не настанува и вечна е, таа само се вселува во телото.

Мило ми е шо те насмеав ѓѓ:

Според ова што ми го кажа, има свет на души кои доаѓаат овде да си најдат тело?! Барем така сфатив според болдираното.

Инаку, верувам дека телото и душата не може да функционираат едно без друго.
Телото без душа е како растение, а душата без тело е само енергија.

Според мене чуствата и мислите се спојуваат во едно и кога ќе се спојат настанува тоа што го викаме емоција.Таа емоција постои само во телесниот свет(го нарекувам така во недостаток на зборови) додека свеста која сме ние не чуствува и не мисли.

Сеа ќе теоретизираш и на нешто веќе јасно докажано и објаснето?

Душата е нематерјална во стил не може да се види или допре, но сепак е дел од телото. Така да кога го напушта телото, тоа мора да ја промени својата тежина.

Тоа е исто ко да кажеш дека тежината на телото ти варира во зависност од работата на мозокот.
Односно кога ти доаѓаат мислите, качуваш тежина, а кога си одат [ги забораваш/ги зипуваш и складираш во длабока меморија] намалуеш тежина.

Magde, a mor, ako e samo energija, a znaeme deka energijata ne se gubi, tuku e fluidna, se pretvora vo materija i obratno, zosto ja meris vo tezina, zosto ne so nekoja druga merna edinica?

Na primer, dolzina, visina itn

Доктор Морган во 1907 година конструирал кревет поврзан со вага и мерел умирачка на мислам 6 пациенти.
Еден од нив кога умрел во следните неколку сати покажал губиток од околу 21 грам
Никој никогаш не го повторил или потврдил овој експеримент

Подолу (на линкот) му се забележува на докторрот дека не зел во предвид многу битни фактори кои би влијаеле на губиток на тие 20 грама по природен пат по смртта. Значи немаше некој научен тим или контрола на резултати или споредби, едноставно сам направил кревет го поврзал со вага (во 1907) и измерил еден (1) пациент кој умрел.
И сега ти велиш дека “секое тело после смртта ослабува за 26 до 29 грама

Толку од науката.

Инаку, верувам дека телото и душата не може да функционираат едно без друго.
Според ова душата без телото не постои...ај едно вакво прашање до тебе.
Кога се појавува, настанува, се материјализира (бидејќи според тебе може да се измери)? Кога човекот се раѓа, додека е во мајчината утроба или во моментот на оплодување на јајце клетката?

Тоа е исто ко да кажеш дека тежината на телото ти варира во зависност од работата на мозокот.
Односно кога ти доаѓаат мислите, качуваш тежина, а кога си одат [ги забораваш/ги зипуваш и складираш во длабока меморија] намалуеш тежина.
Ај чек ќе се повторам по 6 пат.
Си биле пуно чичковци кои ја мереле човечката тежина пред да умре човекот и непосредно после смртта.
Тие дошле до податок кој вели:
„Секое човечко тело по својата смрт губи по 21 грам.
Дали тоа е душата
%20BeanManIdeaLight.gif

И така постои верувањето дека тоа е душата.

Не знам од кај го смеша умот со душата, ама океј.

Magde, a mor, ako e samo energija, a znaeme deka energijata ne se gubi, tuku e fluidna, se pretvora vo materija i obratno, zosto ja meris vo tezina, zosto ne so nekoja druga merna edinica?

Na primer, dolzina, visina itn
Не ја мериме душата, го мериме телото, односно неговиот губиток по смртта, а при тоа има верување дека тоа е баш душата.
Не мериме со друга мерка зашто не е видлива и опиплива.

Според ова душата без телото не постои...ај едно вакво прашање до тебе.
Кога се појавува, настанува, се материјализира (бидејќи според тебе може да се измери)? Кога човекот се раѓа, додека е во мајчината утроба или во моментот на оплодување на јајце клетката?

Оплодување на јајце клетка. Барем тогаш се јавува психата на човекот

Ај чек ќе се повторам по 6 пат.
Си биле пуно чичковци кои ја мереле човечката тежина пред да умре човекот и непосредно после смртта.
Тие дошле до податок кој вели:
„Секое човечко тело по својата смрт губи по 21 грам.

Колку што можев да проверам само доктор Морган во 1907 година на еден пациент утврдил дека неколку часа по смртта изгубил вкупно 21 грам.
Не ми е познат друг тоа да го проверил, и не е дека ВЕДНАШ туку постепео со саати телото губеше по некој грам се до 21 грам после 3 или 4 сати.
Ако имаш линк околу други такви експерименти би сакал да ги видам

Интересно, она што не прави човечни, она што се нарекува spirit и што не тера напред во животот...тежи 21 грам.

P.S. Сите ли губат после својата смрт по точно 21 грам?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom