Животот и подвизите на Александар Македонски

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
alexma.jpg

http://www.rollins.edu/Foreign_Lang/Russian/Lubok/lubliter.html

Nemoj da bidish seljo, glupak, covek shto ne moze da sfati i da razbere edna prosta i ednostavna rabota.

SEKOJ SI RAZBIRA KAKO SHTO SI SAKA I KAKO SHTO MU ODGOVARA!

SFAKASH!?

Јас Сфакам.

Сепак, тоа не ми го одзема правото да протежирам одредена теза поткрепена од научни факти кои ги толкувам на мој начин, а се изобличени од други; исто како и да изобличувам други тези кои се поткрепени на научни факти кои се во контраст со моите.

Се до денот кога доминацијата, бројноста, суштината и есенцијата на едните извори не преовлада над другите - и тоа не е прифатено од светската научна јавност.

А за коските на Александар кои се видени со твои очи... Зборувај. Можеби ова ќе е епохално откритие. Она што јас го знам е дека во Археолошкиот музеј во Истанбул под Топкапи има реплика на еден од саркофазите на Александар (се зборува дека постоеле три), и таа реплика од саркофагот е во одделот Сидон, археолошки локалитет во Турција, заштитена е со стакло и убави синџирчиња, осветлена како главен артефакт во целиот оддел од Музејот.

Иако во тој саркофаг никогаш не лежел Александар, самото стоење пред него за мене значеше многу :) Ако ми кажеш каде му се коските, одма летам за Турција, да се поклонам пред нив :vozbud:

Јас Сфакам.

Се до денот кога доминацијата, бројноста, суштината и есенцијата на едните извори не преовлада над другите - и тоа не е прифатено од светската научна јавност.

I mislish deka vo vakov svet, vo koj shto mediumite se glavnite protagonisti, a niv makedonija kako drzava, a makedonecot kako narod gi nema vo raka, mislish deka ke nadvladeat?

Ova shto tuka se kuca na forum Istorija, go ima samo na ovoj forum, i na nieden forum vo svetot.
Shto e ushte potragicno, nema koj da gi brani svoite tezi.

Grcite se napagjani, tuka nema ni eden Grk shto stvarno ima znaenje vo odnos na taa tema i na taa problematika shto moze da kaze, da brani neshto shto mu e nego napadnato. Istoto se slucuva i so Bugarite, istoto i so Albancite. Deckite na ovoj forum, sami analiziraat, kako predmet na istrazuvanje go zemaat toa shto nim im gi zasladuva strastite na patriotizam, i sami si konstatiraat.

Toa shto nekoj Heroj, kako Aleksandar Veliki, do sega vo celokupna svetska istorija e poznat kako covek koj poteknuval na narod koj shto se vikal Makedonci, toa sigurno ne bilo zaludno kazano vo minatoto, pa duri sega da pocne da se otkriva likot i deloto na istiot. Iako i vo minatoto imalo biografi i istoricari koi shto go kazuva sprotivnoto na tvrdenjata na celokupnata svetska istorija i nauka.
I sega shto e toa shto vadi oci? Toa shto sekoj i pristapuva na istorijata i na istoriskite fakti so pristrasnost i so golema doza na politika i frustracii a mnogu cesto i kako odbranben sistem. Imeno Grcite se plashat deka Makedonija ke im bara teritorija, isto kako shto i Makedonija se plashi deka ednata od celite na takanarecenite Albanski radikalisti, i idealisti za golema albanija ja ispolnuvaat edna od nivnite celi so koi shto ke manipuliraat vo svetot, pred svetskite politicki institucii, i pred svetskite mediumi.

Istorijata sekoj si ja sfaka kako shto saka, i kako shto mu odgovara nemu. Forumov mene me navede da pocnam da gibam po neshto, iako ne pretstavuva za mene zadovolstvo da citam delo na Marin Barleti, a doma go imam Kant - Kritika na prakticen um.
Bez razlika na se, toa shto do sega bilo taka, ne bilo po greshka, da bilo po greshka ushte odamna ke se popravelo.

Иако во тој саркофаг никогаш не лежел Александар, самото стоење пред него за мене значеше многу :) Ако ми кажеш каде му се коските, одма летам за Турција, да се поклонам пред нив

Jas poveke bi gi baral koskite na Aristotel, pa da se poklonam pred niv.
Aleksandar sluzel kako inspiracija na mnogu zlostornici vo svetot, za razlika od Aristotel, ZVER!

I mislish deka vo vakov svet, vo koj shto mediumite se glavnite protagonisti, a niv makedonija kako drzava, a makedonecot kako narod gi nema vo raka, mislish deka ke nadvladeat?

--------------------
Istorijata sekoj si ja sfaka kako shto saka, i kako shto mu odgovara nemu.
Forumov mene me navede da pocnam da gibam po neshto, iako ne pretstavuva za mene zadovolstvo da citam delo na Marin Barleti, a doma go imam Kant - Kritika na prakticen um.

--------------------
Bez razlika na se, toa shto do sega bilo taka, ne bilo po greshka, da bilo po greshka ushte odamna ke se popravelo.

--->I mislish deka vo vakov svet, vo koj shto mediumite se glavnite protagonisti, a niv makedonija kako drzava, a makedonecot kako narod gi nema vo raka, mislish deka ke nadvladeat?

Муабет 1 - Спротивно на тоа е прифаќање на историјата на оној кој ги контолира наведените работи. Често СЕ случува. Кој ли е изборот? :0

Муабет 2 - Поентата на дискусијата, личната надоградба. Нека се тоа на почеток само ФАКТИ, чија точност ќе ја докаже времето.

Муабет 3 - Си пишува убаво. :smir:

Jas kako shto vidov, eksplicitno pishuvashe deka ti e se koski na Aleksandar The Great.
Drugo ne znam. A se slozuvam, mozebi tie koski se na nekoj Grk, Persiec, Ilir itn.

Не знам ти каков саркофаг си посетил, да не ве излажал некој? Во археолошкиот музеј на Истанбул има еден саркофаг на Александар ама се знае дека не е негов и во него нема никакви коски, ова 100% ти го кажувам. Гуглај малку и сам ќе се убедиш. Што ти си видел не ми е јасно.

Инаку да најдеш коски од Александар кажувај одма, стануваш славен за 24 часа :wink:.

А за коските на Александар кои се видени со твои очи... Зборувај. Можеби ова ќе е епохално откритие. Она што јас го знам е дека во Археолошкиот музеј во Истанбул под Топкапи има реплика на еден од саркофазите на Александар (се зборува дека постоеле три), и таа реплика од саркофагот е во одделот Сидон, археолошки локалитет во Турција, заштитена е со стакло и убави синџирчиња, осветлена како главен артефакт во целиот оддел од Музејот.

Појаснување - Саркофагот не е на Александар туку:

1. На сидонскиот крал Абдалонимус
2. На вавилонскиот гувернер Мазаеус, човек на Александар.

А, знае ли некој нешот повеќе за трите саркофази на Великиот?

Појаснување - Саркофагот не е на Александар туку:

1. На сидонскиот крал Абдалонимус
2. На вавилонскиот гувернер Мазаеус, човек на Александар.

А, знае ли некој нешот повеќе за трите саркофази на Великиот?

Ovdeka pisuvav neshto poveke,poveli:

http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=788386&postcount=348

Монети од Алексндар и Филип во Пиринска Македонија

"Македонија е меѓу првите земји во светот која вовела своја монета како платежно средство, повеке од три века пред Христа. Во Пиринска Македонија се познати најмалку 100 антички градови и други антички населби и објекти кои постоеле многу векови пред Христа. Пронајдените монети во Пиринска Македонија, што се ковани од Александар и татко му Филип, ја потврдуваат силата и моќта, како и тоа дека Македонија била лулка на цивилизацијата.

На древните монети се гледа како на вистински и многу ценети споменици на културата. Со претставените личности и симболи од двете страни, тие се вистински примероци на уметноста, зашто преку нив е одразен степенот на развиеноста на културата и економијата низ вековите. Одамна лугето ја почувствувале потребата да обезбедат средства кои ке им служат во трговијата. До појавувањето на првите монети, како средство за плаќање се користеле домашните животни - коњи (ХА), говеда, овци, а покрај нив и земјоделски алатки и парциња од метал.

Македонија е меѓу првите земји во светот која вовела своја монета како платежно средство, повеке од три века пред Христа. Тоа се потврдува со многу монети ковани од македонските цареви кои се наоѓаат не само во денешните граници на Македонија, туку и во земјите каде се простирала старата дрзава, како и во соседните држави. Во тоа не е исклучок и Пиринска Македонија.

Во Пиринска Македонија се познати најмалку 100 антички градови и други антички населби и објекти кои постоеле многу векови пред Христа. Да си припомнеме дека во долината на реката Стримон (Струма) бил основан и првиот град на Александар III Македонски - Александрија. Тука биле и познатите градови Петра кај Петрич, Десудавма кај Сандански, Неине кај село Долна Градешница, Крупа кај село Крупник, Скаптопара кај Благоевград, Никопорис ад Нестум во долината на реката Нестос (Струма) и други.
Во Пиринска Македонија биле уште Јамфорина, Бине, Гареск, Калиполис, Ортополис, а антички населби со неидентификувани имиња имало кај Катунци, Дзигурово, Кулата, Петрово, Палат, Илинденци, Цапарево, Разлог, Грмен и уште кај многу, многу други населби.

Во нивните урнатини и денес често може да се најдат монети изработени од бронза или благороден метал, ковани од македонски цареви, кои биле користени како платежно средство во целата македонска држава.

Меѓу царевите во Македонија, кои ковале монети што се користеле во Пиринска Македонија се Филип II и неговиот син Александар III Македонски.
Интересно е да се забележи дека тие ковани монети биле платежно средство на целиот Балкански Полуостров. Златните монети на Филип II (статери) на предната страна ја имале главата на Аполон со ловоров венец, а на задната страна момче во двоколка што галопира. На сребрените тетрадрахми, пак, е претставена главата на богот Зевс, а на задната страна е самиот Филип II на коњ како победник. На други монети е претставено голо момче на коњ во од надесно. И двата вида монети се однесуваат на победата на царот на коњските трки во Олимпија.

Од злато, сребро и бронза ги ковал монетите и Александар. Трите видови монети се користени на речиси целиот Балканскиот Полуостров. На предната страна од златните монети е претставена божицата Атина, а на задната страна бозицата Нике. На тетрадрахмите ја има главата на херојот Херакле, а на задната страна е богот Зевс. Монетите на Филип и Александар се моделирани со големо мајсторство. Особено впечатлив е ликот на Филип. Неговото лице е со кратко потстрижена брада и мустаки, како што било вообичаено за Македонците во тоа време.

На илустрациите се претставени некои од монетите на Филип. Едната е златен статер, кој од предната страна ја има главата на Аполон со ловоров венец, надесно. На задната страна има момче во двоколка што галопира надесно.

На тетрадрахмата, пак, е изгравирана главата на Зевс со ловоров венец, надесно. Тука има и круг од зрнца. На задната страна е самиот Филип на коњ со од налево. На грбот му се спушта наметка. Десната рака е дигната во заповедувачки гест. Под стомакот на коњот е изгравирано сонце со 9 зраци.

Пронајдена е и тетрадрахма на Филип која на предната страна ја има главата на Зевс, а на задната момче на коњ кое во десната рака држи палмово гранче, а под стомакот на коњот има завиткана змија и беотијски штит под дигнатата предна нога. Пронајдени се тетрадрахми и со варваризиран лик на Зевс на предната страна и со ликот на Филип на задната.

Мошне се интересни и монетите на Александар. На тетрадрахмите задната страна е со главата на Атина со коринтски шлем украсен со змија, а на предната е изгравирана главата на Александар со тенија и рог на овен, надесно. На друга тетрадрахма на предната страна стои главата на Херакле покриена со кожа од глава на лав. На задната страна е Зевс на престол со поглед налево. Во десната рака држи орел, а со левата се потпира на жезол. На десната страна стои натписот АЛЕКСАНДАР.

Покрај Филип II и неговиот син Александар, монети ковале и македонските цареви Филип III, Деметриј, Филип В, Персеј и други. Имитација на александровите монети ковал и келтскиот цар Ковар кој имал држава во Тракија чија престолнина бил градот Тиле. Пронајдените монети, ковани од Филип II и Александар III, како и од другите македонски цареви, се потврда за високо развиената култура на Македонија. А, како почит кон големите дела на Александар Македонски монети од злато, сребро и бронза ковал и Лизимах (323-281 година пред Христа). Досега пронајдените тетрадрахми и статери на Лизимах се од ист вид. На предната страна е претставена главата на Александар со рог од овен. На тој начин царот е претставен и како египетскиот бог Амон. На тетрадрахмите главата на царот е претставена со поглед нагоре, а цртите на лицето се прикажани реалистично. На задната страна е моделирана божицата Атина со длабок релјеф.

Пронајдените монети во Пиринска Македонија, што се ковани од Александар и татко му Филип, како и од другите македонски цареви, сега претставуваат историски споменици. Тие ја потврдуваат силата и моќта, како и тоа дека Македонија била лулка на цивилизацијата во тоа време за сите познати држави и народи.

ПАСКО КУЗМАН
Македонци, ќе го откријам гробот на Александар Македонски
................................

Деновиве повторно говоревте за откриената гробница кај Античкиот театар.
Be прашаа дали можеби тоа е гробот на Александар Македонски...

КУЗМАН: Некој тврдоглаво ме потпраша дали сум го открил гробот на Александар Македонски.
Апсурд е тоа да се говори.
Јас не тврдам дека гробницата на Александар е гробницата кај Античкиот театар.
Тоа го кажа Ричард Бенгс, но ќе кажам да, ќе го откријам Александровиот гроб, па бил тој во Александрија, во Струмица, на Осогово или, пак, на сосема некое трето место.
Сеедно каде.
Ќе трагам до крајот на мојот живот.
Инаку, прв странец кој влегол во таа гробница е Ричард Бенгс, кој ме праша дали може да каже дека тоа е гробницата на Александар Македонски, затоа што таа е монументална, пространа градба, со девет метри должина, широка четири ипол, а висока два ипол метри и му припаѓала на некој богаташ.............[FONT=&quot] [/FONT]

БЕШЕ СИ БИЛА...
...ПРИКАЗНА ЗА АЛЕКСАНДАР И БУКЕФАЛ

Во тоа лето во Пела во царските палати на Македонците под силни небески огнови се родил Александар, миленикот на боговите, на царевите, на фалангата, македонскиот народ, а подоцна станал миленик на целиот свет.
Тоа дете растело за среќа на сите како ремек дело на човечко суштество, за да стане најславниот човек што го дал човечкиот род.
Тоа дете имало од кого да учи, да научи и да знае си за светот и човекот.
Го опкружувале традициите на претците, на долга листа наследни царства, војни, историја, искуствата опишани во Илијадата.
Така спиел, растел, сонувал и го освојувал светот Александар со своите врсници, царски другари, генерација.
Тоа беа: Клито, Неарх, Птоломеј, Хефестион, Филота, школите, учителите, филозофите, уметниците и најмногу од си строгата личност на Аристотел, сите заедно влијаеле на младиот принц.

Сепак Александар во душата бил дете како и секое друго.
Тоа се потврдило оној ден на стадионот во Пела кога се сретнале Александар и Букефал и од тогаш станале најславен коњаник и најславен коњ до денешните дни.
Своеглавоста и нескротливата сила на Букефал силно го одушевила Александра.
Коњот не се предавал, се пропињал на двете нозе, клоцал, р'жел и ги соборувал на земја сите јавачи што му се доближувале.

Филип се договарал за судбината на коњот: да се погуби или да се проба да му се скрши силата со изгладнување.
Кога коњот бил затворен без вода и храна Александар се искрал и тргнал на запознавање на таа грдосија од снага на коњот.
Се соочил со него.
Дванаесетгодишното дете со своето мало раче му дало трева, го заранило и коњот го прифатил со топлиот здив, Александар се испотил, си ја размениле топлина.
Секој ден коњот ги чулел ушите, ги ширел ноздрите, ја тресел гривата и гребел со нозете. Александар му подавал во едната дланка трева, во другата вода.
Се стекнаале со меѓусебна доверба.
Генералите на Филип II се плашеле за своите глави, да не му се случи нешто на принцот од тој див коњ.

На стадионот се повторувала здивената сцена. Букефал рипал и на својата сопствена сенка. Никој не можел да му се доближи а кога сите се откажале Александар го замолил
Филипа за дозвола и тој да се проба.
Кога коњот го намирисал рачето што тајно го хранело се смирил и му дозволил да го грабне за гривата, да го сврти спроти сонцето, да го јавне и да прелета низ полето.
Си замрело во исчекување, а на крајот Филип прозборел: Сине, Македонија е мала земја за тебе, со таков коњ тебе ти припаѓа светот.
И така бидна.
Александар јавнат на Букефал, на чело на фалангата, прелета преку сите битки, создавајќи нови патишта и градови низ целиот свет.

Херонеја, Теба, Граник, Ис, Гавгамела, Тир, Мемфис, планините на Хинду Куш, Памир, реката Хидасп во Индија и назад до Вавилон. Букефал го носел Александра на своите плеќи со споменот на детскаТа дланка што го хранела.

Александар, Букефал и Македонија... беше си биле и останале најсветли настани за сите
Македонци.

Што е финтата со Бакарната Книга... дали некој знае и дали има некој пост овде на форумов?

Александар Велики Македонски,кој се тепал со Албанците од Кавказ. Податоци за него имаме од Аријан -pушел, палел,убивал,...најповеќе Хелени.

Hајстрашната приказна,покрај Гавгамела,е дека го запалил Персеполис..

Hо,тој град досега,еден милион АРХЕОЛОЗИ го имаат откопано,прекопано,раскопано,баш и периодот од Аце и освен палатата на Ксеркс,Ападана-та и Благајната,НЕМА други траги од фамозното палење на градот.

3а Аце има записи и истражувања и на Sanskrit, Pali and Persian кои ни даваат сосем друга слика од онаа на Хелено-римската историографија. Tтреба да се преведат, проучат.

Hо прашање е, кој ќе ги прифати од 3ападната цивилизација?!

Tоа за xелено-римската историографија се однесува на ваквите работи. Kога зборуваат за "Alexander's Altar That Once Stood Near Hyphasis"...

Аријан:

" He then divided the army into brigades, which he ordered to prepare twelve altars to equal in height the highest military towers, and to exceed them in point of breadth, to serve as thank offerings to the gods who had led him so far as a conqueror, and also as a memorial of his own labours. When the altars had been constructed, he offered sacrifice upon them with the customary rites, and celebrated a gymnastic and equestrian contest. "

Плиниj (vi, 21):

"The Hyphasis was the limit of the marches of Alexander, who, however, crossed it, and dedicated altars on the further bank."

Лева...Десна...или обратно?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom