Жената во Библијата

• Креатор на темата Креатор на темата Omer el Faruk
  • Време на започнување Време на започнување
1 Коринтјани:

7:3 Мажот нека ја исполнува својата должност спрема жената; а исто така и жената спрема мажот!

7:4 Жената нема власт над своето тело, туку мажот; исто така и мажот нема власт над своето тело, туку жената.

A da vie samo javno gi besite lugevo vie ne se zamarate so tnt e toa e minato za vas. Zalno e sto televiziite vi go perat mozokot vie nikogas tamu ne ste bile i nikogas ne ste videle zosto go pravat toa dokolku go pravat ama nejse zivej so taa misla nesum tuka da te ubeduvam vo sprotivnoto ama nikogas nivnoto ne mu go posakuvam na nitu eden covek na ovaa planeta

Vo biblijata pisuva ZENATA DA MU BIDE POKORNA NA MAZOT KAKO NA GOSPOD i NA ZENA NE I DOZVOLUVAM DA POUCUVA kolku e daleku makedonija od toa se gleda.

Цитат:
Напишано од Radost
Соња,кај нас се покриваат оние жени кои слушнале за заповедта Божја.Не би рекол дека се многу,но ги има.Од католичка вероисповест,не сум сретнал нешто такво.

Приметете во Русија, таму сите жени што идат у црква се покриваат. Кај нас не се практикува баш, не знам зашто.

Што се однесува до првиот пост на темава, ТОТАЛНО извадено од контекст. Тие што се верници нека си ја читаат библијата и нека не се замараат со вакви тенденциозни извадоци. Radost имаше еден добар пост кај што ги разјаснува работите.

Кон подвлечената реченица. Бидејќи јас ја отворив темата и ги изнесов библиските цитати кои што зборуваат за жената во библијата,очекувам од тебе да ми кажеш што е тука ТОТАЛНО извадено од контекст.

Секое добро.

Зошто ли баш сега, се разгореа провокациите (на тема: жена во Христијанство, жена - поп итн.) на нашите локални форумски АлЗавахирчиња и БинЛаденчиња?
Одговорот е очигледен - им боде очи празникот на кој го славиме Успението на Мајката Божја.
Но нејсе, иако е така, сметам дека било кој кој се смета себеси за Христијанин не треба вака да ги провоцира нашите муслимански браќа, за време на нивните празници, затоа што веднаш ќе се изедначи со нив (мислам на овие што ќе ве каменуваат на плоштад, а ако тоа не им биде дозволено ќе се замотаат со ТНТ и ќе се дигнат во воздух, мислејќи дека со тоа ќе се здобијат со ултимативна духовна придобивка).

:nenene:Момче,она што ме копкаше за тебе сега ми се потврди. Затоа молчи си наместо да истураш вакви бисери.

Значи пораката до тебе ми беше: НЕ ТРЕСКАЈ ГЛУПОСТИ!

Цитат:
Цитат:
Напишано од Omer el Faruk

1.Жената не е слава на Бог. (види:1 Koritjani 11:7 )

2.Жената не смее да поучува (види:1 Poslanie do Timoteja 2:11-14 )

3.Жената е зло (види:Kniga na prorok Zaharija 5:7 )

4.Жената без Шамија подобро да биде истрижена (види:Prvo poslanie do Koritjanite 11:5-10 )

5.Жената кога ќе и го тепаат мажот треба да гледа сеир,оти во спротивно раката ќе и отиде (види:Povtoreni zakoni 25:11-12 )

6.Кога на жената ќе и умре мажот,треба деверот да влезе при неа (види:Povtoreni zakoni 25:5 )

7.Жената принудно мора да се омажи за деверот. (види:Povtoreni zakoni 25:5 )

8.Жената е погорчлива од смртта (види:Kniga Propovednik 7:26-28 )

9.Убивајте ја жената заедно со децата,животните.... (види:" Kniga na prorok Jezekiil 9:5 )

10. итн.

1.Не пишувај погрешно,односно работи што не се кажани така.
Не се вели: „Жената не е слава на Бога“,туку се вели:„ МАЖОТ НЕ ТРЕБА ДА ЈА ПОКРИВА ГЛАВАТА СВОЈА,ЗАШТО Е ОБРАЗ И СЛАВА БОЖЈА,А ЖЕНАТА Е СЛАВА НА МАЖОТ“
2.Не е:„Жената без шамија подобро да биде истрижена“,туку е :„И СЕКОЈА ЖЕНА,КОЈА СЕ МОЛИ ИЛИ ПРОРОКУВА ГОЛОГЛАВА,ЈА СРАМОТИ ГЛАВАТА СВОЈА,ЗАШТО СЕЕДНО Е-КАКО ДА Е ИСТРИЖЕНА.АКО ЖЕНАТА НЕ САКА ДА СЕ ПОКРИВА,ТОГАШ НЕКА СЕ СТРИЖЕ;АКО,ПАК,Е СРАМНО ЖЕНА ДА СЕ СТРИЖЕ ИЛИ БРИЧИ,ТОГАШ НЕКА СЕ ПОКРИВА....“
Кога пишуваш нешто што не е твое,ќе го напишеш од збор до збор,како што е напишано,а не според свое толкување,бидејќи ако се говори за релевантност и автентичност,ти требаат цитати,а не од напишаното твои скратеници,па макар било и со иста смисла.И она што е во стариот завет,било и поминало,завршило,и тоа веќе не се однесува на нас,што не значи дека не треба да се чита.За нас стриктно е наменет Новиот Завет,и заповедите од него.Старото е завршено,односно,тогаш сеуште Ева го носела првородниот грев во себе,а веќе во новиот завет,жената се избавува од тој првороден грев,и за самата жена,и во денешно време,се јавуваат други заповеди(што значи,оние погоре напишани од Стариот Завет,не се однесуваат на денешната жена),сосем различни од оние во Стариот Завет..Така да,за жената се однесува она од Новиот Завет.А тоа што е од истиот,погоре целосно го цитирав.

Ајде да ти напишам од збор до збор за првата точка,за да не фрлаш камења по мене.

1 Угледајте се на мене, како и јас на Христа.

2 Ве пофалувам дека ме помните за сè и дека ги држите преданијата како што ви ги предадов.
3 Но сакам да знаете дека Христос е глава на секој маж, а мажот е глава на жената; а пак Бог е глава на Христа.
4 Секој маж, кој се моли или пророкува имајќи нешто на неговата глава, ја срамоти главата.
5 А секоја жена, која се моли или пророкува гологлава, ја срами својата глава, зашто е сосем исто како да е истригана.
6 И така: ако жената не се покрива - нека се истриже! Но ако е срамно за жената да се стриже или да се бричи; нека се покрива!
7 Мажот пак не треба да ја покрива главата, зашто е слика и слава Божја, а жената е слава на мажот.
8 Зашто мажот не е од жената, туку жената од мажот;
9 бидејќи мажот не е создаден заради жената, туку жената заради мажот.
10 Затоа жената треба да има власт на главата, заради ангелите.
11 Но во Господа ниту мажот е без жена, ниту жената - без маж,
12 зашто како што е жената од мажот, така е и мажот преку жената, а сè е од Бога. 13 Пресудете сами во себе дали е прилично жената да Му се моли на Бога непокриена? (1 Коринтјани ,11: 1-13)

Радост, како што гледаш ова е од Новиот Завет.

Зошто жените ви одат гологлави во Црква кога овде јасно се гледа и чита што ви препорачува Павле?

Сакај ја жена си , чувај ја како што се чуваш самиот , не врши прељуба , несмееш да имаш повеќе од една жена . . .

“Let the woman learn in silence with all subjection. But I suffer not a woman to teach, nor to usurp authority over the man, but to be in silence. For Adam was first formed, then Eve. And Adam was not deceived, but the woman being deceived was in the transgression. Notwithstanding she shall be saved in childbearing.”
—Timothy 2:11-15

Ти сакај ја , али не и давај да писне .

п.с. Повеќе ми се интересни оние контрадикторни работи во Библијата , како оваа дадена погоре .
п.п.с. Истите ги има и во Куранот , мн јасно :smir:

Сигурен си?

Ајде на соодветна тема да ги прочитам тие контрадикторности.

Сигурен си?

Ајде на соодветна тема да ги прочитам тие контрадикторности.

Зашто , за да го користиш изговорот на Флава дека тие цитати се извадени од контекст , а и ништо не би се постигнало со таа тема т.е. случајот би бил индентичен како и оваа тема .

п.с. И жената во Куранот има сличен третман , незнам зашто си се фатил само за Библијата , си требал да отвориш заедничка тема .

Мислам дека има друга тема за жената во Кур,анот,ако нема можеме да отвориме и таква тема.

И верувај Syn дека најмалку целта мие да провоцирам и да пласирам непроверени работи ( како што тоа некои го прават кога станува збор за Исламот).Ова е религиски подфорум и како таков заслужува отварање на вакви и слични теми,ама не со цел за разгорување на непријателство ,туку со цел за разменување информации и меѓусебно поблиско запознавање,зошто сакале ние или не,сепак во животот сме изложени едни на други,па во тој правец,дајте малце и подобро да се запознаеме.

Мислам дека има друга тема за жената во Кур,анот,ако нема можеме да отвориме и таква тема.

И верувај Syn дека најмалку целта мие да провоцирам и да пласирам непроверени работи ( како што тоа некои го прават кога станува збор за Исламот).Ова е религиски подфорум и како таков заслужува отварање на вакви и слични теми,ама не со цел за разгорување на непријателство ,туку со цел за разменување информации и меѓусебно поблиско запознавање,зошто сакале ние или не,сепак во животот сме изложени едни на други,па во тој правец,дајте малце и подобро да се запознаеме.

Не ми ни беше целта да дојде до такво нешто , али знаејки го нашиот менталитет , биди сигурен дека ке се случи такво нешто , мал ке биде бројот на оние кои ке даваат конструктивни постови т.е. мислења и кои ке придонесуваат за да се развие нормална дискусија , затоа реков дека не е потребно да се отвараат нови теми со таква тематика .

Овие се од стариот завет и не важат сеуште а тоа дека жена треба да биде покриена а не како што напиша шамија ако не е покриена да се постриже точно е

Еве да објаснам зошто жената БИ ТРЕБАЛО да се избричи ако не се покрила.

Жената треба да биде покриена. Затоа на жената и' е дадена природна покривка, а тоа е косата. Но, тоа е дело на природата, а жената треба и самата да се покрие. Со тоа ќе ја покаже својата добра волја.

Ако ја свртиме сега работата, зашто жената би требало да си ја избричи главата ако не става покривка, мислам дека станува јасно. Ако не сака самата да се покрие, тогаш треба и природната покривка да ја тргне - да се избричи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom