Зеленчукот штетен за забите?

  • Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
62
moz-screenshot.jpg
moz-screenshot-1.jpg

zabar5.jpg
Различното готвење на зеленчук може да го спречи распаѓањето на забите, велат научниците.

Но, доколку начинот на припрема на зеленчукот не е соодветен, тогаш може да се случи обратното. Зеленчукот може да има киселост исто како газираните пијалаци.

Општо познато е дека ваквата киселост го разлага забното ткиво.

Истражувачите откриле дека за разлика од варениот зеленчук печениот е со зголемена киселост. Ова особено се однесува на зелените пиперки, модриот домат и морковите.

Д-р Грем Џедвик кој го водеше истражувањето во средношколските кујни во САД, вели дека ова сознание може да им користи на стоматолозите кога ги советуваат своите пациенти околу исхраната со цел да се избегне или „победи“ денталната ерозија.

Со истражувањето се дознава дека начинот на припрема не влијае исто кога станува збор за доматите или кромид. Односно овие можат да се печат и да се варат.

Црвените пиперки пак, се со поголема киселост кога се варат.

Лекарот ги посочува вегетаријанците како загрозена група кога станува збор за припрема на прехранбените продукти.
 
Aj okej ima veze,ama pokraj se sto jademe se nashle da se fatat za zelencukot a ne za slatkisite sto gi jademe i mrsnite raboti,od se najmalce steti zelencukot,a kafeto i cajot pravat naslagi na zabite a gorenavedenoto moze svasta da predizvika od zaben kamen,karies do sto ti uste ja znam.
 
moz-screenshot.jpg
moz-screenshot-1.jpg

zabar5.jpg
Различното готвење на зеленчук може да го спречи распаѓањето на забите, велат научниците.

Но, доколку начинот на припрема на зеленчукот не е соодветен, тогаш може да се случи обратното. Зеленчукот може да има киселост исто како газираните пијалаци.

Општо познато е дека ваквата киселост го разлага забното ткиво.

Истражувачите откриле дека за разлика од варениот зеленчук печениот е со зголемена киселост. Ова особено се однесува на зелените пиперки, модриот домат и морковите.

Д-р Грем Џедвик кој го водеше истражувањето во средношколските кујни во САД, вели дека ова сознание може да им користи на стоматолозите кога ги советуваат своите пациенти околу исхраната со цел да се избегне или „победи“ денталната ерозија.

Со истражувањето се дознава дека начинот на припрема не влијае исто кога станува збор за доматите или кромид. Односно овие можат да се печат и да се варат.

Црвените пиперки пак, се со поголема киселост кога се варат.

Лекарот ги посочува вегетаријанците како загрозена група кога станува збор за припрема на прехранбените продукти.
Киселоста потекнува од оксалатите во зеленчукот, или од некоја друга состојка, во ова истражување?
Претпоставувам дека има зеленчуци без оксалати, па би можеле да го избегнеме ова.
 
Истражувачите откриле дека за разлика од варениот зеленчук печениот е со зголемена киселост. Ова особено се однесува на зелените пиперки, модриот домат и морковите.

Аии, ова година ајвар не прам ... :)
 
Незнам првпат слушам за ова..Ама и така не јадам многу зеленчук.Пиперки и домат пак ич:wink:
 
Za nekoja godina i vozduhot ke bide steten po zdravjeto kako trgnale so "naucnite otkritija"
 
јадете зеленчук и овошје но по можност во свежа состојбаи тоа гледајте да бидат обоени на пример цвеклото морковотма и сите други верувајте кога се свежи не се штетни па и црвенаста пиперка а ајварот е македонски десерт тој е неизбежен а ако е така штетен јадете го како додаток на јадењето
 
Епа шознам дали да вервам..ама сигурно е поздраво од брзана храна:jaj:
 
Ние ако фатиме да гледаме што е штетно за забите што не е, треба од глад да умреме. Зеленчукот штетен, благо штетно, солено штетно, па шо да јадааме ? Најдобро ништо ем нема зијан да правиме, ем ќе си имаме здрави забчиња. :helou:
 
Што се не ќе кажат... зеленчукот не е штетен за забите... освем ако некој не реши да го јаде смрзнат :toe:
 
Најубаво за забите мислам дека е ништо да не се јаде. Уште тоа фали да кажат докторите. Мислам според нив се е штетно.
 
Докторите ни велат да јадеме зеленчук, да јадеме макробиотска храна..но и во тоа е зеленчукот и тоа значи дека тие самите себе се негираат.Како тргнала науката ќе биде најдобро да не јадеме ништо и да живееме од Сонцето...
 
Зеленчукот,мислам на свежиот се состои од поголем процент на вода.
Логично е доколу биде преработен со печење дека тој процент ќе се намали.
Ама пак да биде којзнае колку штетен и да се мисли за тоа,мислам дека нема смисла.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom