ПОП ЅВЕЗДАТА ЌЕ РУШИ РЕКОРДИ НА КОНЦЕРТОТ ВО СКОПЈЕ
Здравко на сцена со 35 луѓе
Здравко Чолиќ на концертот во сабота во салата Борис Трајковски ќе руши рекорди. Најголемата екс југословенска поп-ѕвезда на сцената ќе се се појави со екипа од 35 луѓе. Шесточлен бенд, осумнаесет гудачи, три придружни вокали, и осум танчарки.
Организаторите, "Гуливер милс", најавуваат дека концертот ќе трае три часа најмалку. Билетите за концертот чинат 800 и 1000 денари. Со се билет се добива подарок ди-ви -ди од концертот на Чолиќ летово во Сараево, на стадионот "Кошево".
"Доаѓам во мој град. Затоа концертот ќе таре три часа минимум, не може помалку. Во Скопје го сакам Водно, сакам да шетам накај Пантелејмон. Сакам и некои скопски ресторани кои ги држат мои пријатели. Иако во Скопје секаде фантастично се чувствувам, обично претстојувам надвор од градот", изјави Чолиќ за "Вест".
Поводот за концертот е актуелниот албум "Кога ќе ме погледнеш преку рамењата" (Кад погледаш ме преко рамена). На цедето, како еден од хитовите се издвои "Манијачи", првиот дует во кариерата на Чола, кој го испеја со Горан Бреговиќ.
" Песната е делумно автобиографска, го има тој дел кој е врзан за Сараево и за тие наши дружења. Обично одевме на игранки. Во тоа време Брега ја имаше групата "Кодекси", а јас бев во "Амбасадори". Сите кои свиревме во салата "Скендерија", по настапите одевме на игранки, во кино, во Баш чаршија. Онака гладни по свирка на бурек или ќебапи", се сеќава Здравко. За муабетите дека е скаран со Бреговиќ, откако не настапил на српскиот избор за песна на Евровизија каде што Бреговиќ беше автор на песните тој вели:
" Можно е Брега малку да беше лут затоа што не настапив во таа емисија, но јас навистина тогаш имав некој вирус. А бидејќи не ја сакам "Евровизија", многумина моето непојавување го протолкуваа поинаку, како мој бојкот. Но навистина бев болен. Немав температура, но лошо се чувствував и гласот ми беше зарибан", а не сакам да пејам на плеј бек", открива Чолиќ.
Поп-ѕвездата заедно со Бајага е единствениот пејач кој никогаш не се сликал со семејството. Летово, хрватските папараци го сликаа на одмор на Брионите. За сопругата Сандра ретко зборува, одговара само на прашањата за ќерките Уна и Лара.
" Ќерките ја слушаат Лејди Гага, тато е помалку присутен. Интересни ми се кога ќе чујат нешто мое старо. Така, летово еден мој роднина ги возеше на море во Бока Которска и по пат во автомобилот на радио пуштиле некоја моја стара песна која тие никогаш не ја чуле. Роднинава ги прашал кој пее, тие не знаеле", вели Здравко.