Заушки

Мене вчера ме вакцинираја.Во болницана Охрид е тотален хаос, сите доктори во паника какви се растрчани...за време од 5 мин ко бев минимум 20 души поминаја а и рекоја дека по цели деној биле така и дека изглеа ќе немало потреба да одет по школиве туку ќе продолжеле да ги барет децава по телефон да одет в болница...

Да прашам само нешто - Дали на сред епидемија од заушки правилно е да се вакцинираат луѓето, и нели тоа можи да доведе до уште поголема раширеност на болеста поради тоа што самата вакцина претставува ослебена форма на самата болест?
ne samo sto ne e pravilno,tuku ne smee da se vakcinira na sred epidemija.Aj sto ke ja rasiri,ke ja rasiri,ama,sto e mnogu loso,ke dovede do mnogu poteski formi na bolesta.Jas ne znam kako luge,koi toa im e specijalnost,ne ja razmozguvaat voopsto!

да,Охрид немат ич заразени :)
мислам дека почнаја...:nesum:
и јас сум вакцинирана два пати (фала богу)

Иначе тато ми кажа ко бил мал ко имал заушки ставал таму индиго...
(сеа колку % е веројатноста да се излечиш незнам ама кај него успеало)

омг сеа дознав дека и во мојон клас имало од заушки...:jaj:

ja kako mal imam primeno dve inekcii protiv zauski!!
I sea da ne se sekiram treba taka?

A што ако на пример се во право, болеста измутирала?

Или па уствари лапај се со која ти текне, мононуклеоза можеш да фатиш, тоа е бетер од заушки. Ќе отечеш како жаба во жлездите.

Инаку вака, сакам да ве прашам нешто. Сестра ми прележа заушки пред месец дена, а јас цело време бев со неа и не фатив. Значи, има околу 35 дена откако таа била во контакт со заболен а кај мене се` уште нема никакви симптоми. Дали има некакви шанси по 35 дена мене да ме фатат ова заушкиве?
хмм...сигурна си??...од заушки може да се остане стерилен...
башка читав имунизацијата која ја дава вакцината е дури по еден месец од примањето...така да пак не си заштитен
ja kako mal imam primeno dve inekcii protiv zauski!!
I sea da ne se sekiram treba taka?
па ако си постар да како мал си ги примил, и да заштитен си :) иначе се прима вакцина на возраст од неколку месеци, а после и ревакцина на 4/5/6 години...

јас лично не сум ја примил првата, па затоа сум фатил (на две год) па сум примил ревакцинација на 4....докторите викаат дека сум заштитен....но незнам што да правам...пошто не ми се ризикува...ама пак од вакцината може да дојде до нус појави како што е менингитис...

Си примив вакцина неам гајле сеа хехехехехе побрзајте сите нека ве боцнат дур не е касно

Уште кај нас да кажат кога и како ке се вакцинира ке биде добро.Кај нас е сеа борба за компјутерите,лом се направени :pos2:

Баба ми ми кажуваше дека ставале на времето некаква "модра" книга.Тогаш заедно со кибритот ја давале.Најверојатно е нешто слично со индигото, или па за истото зборувале.Како и да е, стварно лечела.Му ставале на болниот темјан, темјанот со зацврстувале со модрата хартија и така требало да стои цело време, а облогите се менувале.За брзо време им поминувало.

Лелееееее , паника ко кујзнае што да е :nesvest: .. Температура 3-4 дена + послем 2 недели у карантин за да не ти се манифестира со потрајни последици , мноооооогу да неречам нонстоп облоги со маслинки и ајт готово. :smir:

Да не те плашам, а и не ти посакувам ништо лошо, ама 30% од заболените во Македонија ги имаат примено двете вакцини меѓутоа не развиле имунитет, или што вика оној министерот за здравство: Ништо не ви гарантира 100% сигурност и заштита од заушки :(

Да не те плашам, а и не ти посакувам ништо лошо, ама 30% од заболените во Македонија ги имаат примено двете вакцини меѓутоа не развиле имунитет, или што вика оној министерот за здравство: Ништо не ви гарантира 100% сигурност и заштита од заушки :(

Да али сепак шансите за да се заразиш се многу помали, нели?:wink:

И онтопик: Два пати сум вакцинирана и од ко ми кажа мама не се секирам толку:)

утре ќе одам уш една да примам матичниот ми рече за сваки случај и крв да си испитам пошо во класон едно дете веќе имат .. да си сум сигурна..

А иначе мене не ми е толку страв мене ак ме фатит туку на машкиве од мене дан ги префати...

jas iam na 13 meseci primeno a taa drugata ne me faka strav nenormalno!aj neka dojdat pobrzo kaj nas da vakciniraat u p.m

утре ќе одам уш една да примам матичниот ми рече за сваки случај и крв да си испитам пошо во класон едно дете веќе имат .. да си сум сигурна..

А иначе мене не ми е толку страв мене ак ме фатит туку на машкиве од мене дан ги префати...

дада секако дека си побезбедна ако имаш примено двете. јас само една имам, барем така ми пишува во книшка.
мене ми е страв пошто имам на тренинг двајца кој се имаат излечено пред 15-20 дена ама сепак страв ми е

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom