Заработка на возраст од 10 до 14 години

• Креатор на темата Креатор на темата Брзии
  • Време на започнување Време на започнување
Јас кога бев на одмор цртав тетоважи и рачно изработен накит продавав, се исплаќа... треба само напор и труд!

@@Cool@, RocknRolaa

Никој не збори да ги присилуваме децата да работат. Не се секирај нема да ги пратиме во фабрика, не е ова Британија во 19ти век.
Муабетот е ако самите сакаат да работат.

И баш е смешно да се прави тој муабет дека тоа е незаконски. Во оваа држава на беззаконие стварно е смешно.

Сите деца што живеат во село, нивните имаат земја, ќе помагаат при обработувањето на земјата и тоа е нормално. Сум гледал деца од четрнаесет години како работат како келнери во локалот од татко, вујко и сл. И не гледам ништо погрешно во тоа. Тоа е не злоупотреба никаква. Остај го ти законот. Дигни ја глаата од книга и гледај ја реалноста.

И стално го гледам она мислење, што бараат деца да мислат на пари, да работат, треба да си уживаат во детството.
Ама факт е дека некои од најбогатите луѓе во светот денеска работеле и покажувале интерес за заработувачка уште како деца. Ако детето има интерес за заработка уште како мало тој интерес треба да се негува и поттикнува. Ако важето дете имаше интерес за музика или уметност би му рекле што ќе ти тоа оди надвор играј жмурки? Претприемништвото е исто како уметност, според мене.
Пример:
Извадок од страната на Википедија за Ворен Бафет

Even as a child, Buffett displayed an interest in making and saving money. He went door to door selling chewing gum, Coca-Cola, or weekly magazines. For a while, he worked in his grandfather's grocery store. While still in high school he was successful in making money by delivering newspapers, selling golfballs and stamps, and detailing cars, among other means. Filing his first income tax return in 1944, Buffett took a $35 deduction for the use of his bicycle and watch on his paper route.[16] In 1945, in his sophomore year of high school, Buffett and a friend spent $25 to purchase a used pinball machine, which they placed in the local barber shop. Within months, they owned several machines in different barber shops.
Buffett's interest in the stock market and investing also dated to his childhood, to the days he spent in the customers' lounge of a regional stock brokerage near the office of his father's own brokerage company. On a trip to New York City at the age of ten, he made a point to visit the New York Stock Exchange. At the age of 11, he bought three shares of Cities Service Preferred for himself, and three for his sister.[17][18] While in high school he invested in a business owned by his father and bought a farm worked by a tenant farmer. By the time he finished college, Buffett had accumulated more than $90,000 in savings measured in 2009 dollars.

Направи ја дневницата 1000 денари без храна и ќе видиш дали ќе идат!
Јас за тие пари би работел по 10 часа! За храна секој од дома може да доручка, а за ручек да си спреми сендвич!

Која е најтешката физичка работа шо си ја работил? Чисто информативно...
Земјоделието Аце си сака јадејне... нејке сендвич, кур ташак 5 залака ....
Мешај малтер 10 саата, 6 дена у неделата под ред.... На вторио ден нема раците да си осеќаш од лизгаро, а дланките ќе са ти решето од плиги...

Дневницата нема как да е 1 000 денара... Толку пари зима еден средностатистички програмер у фирма у Скопје (говореме за интелектуален труд)...

Една гајба праски или сливи е околу 10тина килца (ако е холандез), ако е поголемка оде 20 кила сигурно.. На мен тава не ми смета, родило се има за мене има и за работниците.. Претвори го у кеш пари (праски множи по 20 денара мин, или сливи по 15, па ќе видеш колку е реалната дневница..)

А да оставам човеци без јадејне на нива шо работат за мене, макар и за пари... тврдо НЕ. Јас сам од домаќинска куќа, јадејне за човеците мора да има, а вечерта ако са мераклии се ваде ладно пиво, ракија, салата, ово оно... Јас се однесувам човечки со них, не се праам газда, шеф, или нешто повеќе... Коа се бере, јас сам тај шо е прв у работата, шо и как требе да се праве, јас товарам со них заедно у приколица...

Ако требе да се чека за истовар на продажба, знае се, они си одат дома според договор (јас организирам превоз да не одат пешки), јас останувам и си растоварам...

Едноставно е тешко да се најдат работници, особено од помладите... Нема си народо работни навики, и не може никој да ме убеде у различното.. А как се создават работни навики? Со работа и труд шо никој нејќе да ги работе... Најголем проблем секојпат сам имал со дечкурлии... едноставно не и се работе...

Кој не е работил посериозно (додуша и мојто не е сериозно, и мојто е колку за разонода и да не седе земјата така) говоре само на акл...

Luki Junior сосема се согласувам , народов нема работни навики. Сите сакаат во канцеларија да седат , никој не сака да копа/бере/истовара макар и за истите пари да работат :)
Не дека нема работа кај нас , нема кој да работи

Не знам дали е слабо, ама за дете шо ќе дава само камена цел ден (8-9 саата со паузи...) и ќе ги мие со вода, толку давам...

А за жетвата, требаше само трактор да месте и да ги реде вреќите у приколица.... да ги прифаќа коа ќе ги фрлам оздоле..На мен не ми е проблем да дигнам 50 килца и да ја фрлам на прикулицата... На мен ми е проблем шо требе да се качам горе, да ја редам, па да местам трактор, па да товарам, па да се качувам да местам... Сновејнето ме нервира и ми одзима време...
Товарајнето реално е 1 саат работа, растоварајнето исто 1 саат работа...
Е само требе да е цел ден со мене, ама па јадејне и ладно пивце под сенка....

Некој мешат малтер за 500 денара и са на градилиште... Мешал сам малтер и за без пари кај другари/роднини, и дома сам мешал малтер.. или па сам копал темели, канализација, водовод, итн. итн... знам ја маката..

Ако беше толко ного сиромаштија и немка како шо сите милуват да кажуват тука на форумо, се ќе се најде некој да работе за тија пари..... 1000 пати сам го дискутирал оваа дома со тате и брат ми.... Не са сите ни толку мотивирани, ни па толку паметни, как шо љубат да се претставуват у јавноста, а особено по форуми... пробај да тераш работници, ќе видеш как се наваѓат.... Или па сега е модерно за тутун берејне да се зимат аргати... Единствени шо се нафаќат са Роми... А тава кажува нешто за самата ситуација....

Уд Гивгилија си? :vozbud: Да ти доам да работам кога има работа, смештајот по што цени се движи? Ќе се исплати од дневница? :D
пс не сум Ромка но знам да бидам вредна :pos:
--- надополнето: 15 септември 2012 во 23:32 ---
^ сериозно прашувам

Уд Гивгилија си? :vozbud: Да ти доам да работам кога има работа, смештајот по што цени се движи? Ќе се исплати од дневница? :D
пс не сум Ромка но знам да бидам вредна :pos:
Не, не сам од Гивгилија.. Од Подареш сам... Радовишко... Сливите и праските са оберени... остана оште лозјето ама тава е 2 дена работа....
За спиејне не е проблем, у селска куќа секојпат има место за оште еден човек...само мераклии за работа слабо....

За сеејне жито имам трактор + механизација + циклон, помош не ми требе.

А дали се исплаќа или не, не знам. У македонија не сам работил на дневница, а за повеќе производство...

Не, не сам од Гивгилија.. Од Подареш сам... Радовишко... Сливите и праските са оберени... остана оште лозјето ама тава е 2 дена работа....
За спиејне не е проблем, у селска куќа секојпат има место за оште еден човек...само мераклии за работа слабо....

За сеејне жито имам трактор + механизација + циклон, помош не ми требе.

А дали се исплаќа или не, не знам. У македонија не сам работил на дневница, а за повеќе производство...

Моето извинување за оф топик. ;) Сличен дијалект, или можеби се лажам. Стави ме у план за идната сезона. :D

еве и јас дa се пофалам имам многу голема работна навика ,на 13 години му помагав на таткоми во фирмата (лесна физичка работа) ме плакаше по 200-250 денари за околу 1 саат работа исто одев и на лозјето кога треба да се бери и за тоа ме плакаше ,на 14 години исто му помагав во неговата работа само по интензивно по 3-4 пати на ден за тоа лето собрав пари и си купив ајфон 4,а овоа год исто му помагав него,берев праски во душан кириќ 6 дена по 500 денари дневницата(не ми требаше тоа лом се напрајв ама собрав 3000 ден) и разнесував пици со моторче кај тетинми во пицеријата (нај убавата работа од сите башка и ги научив улиците) и до таму собрав некои 7-8000 денари и сеа планирам да си купам ајфон 5 или галакси с 3 пс. никој не ме тераше да работам дури го молев таткоми да ме пушти у душан кириќ да одам ...

А ти ако си работел ко коњ на толку мали години за да си купиш ајфон 4,5,6,7,8 и некој галакси мобилни секоја чест . :facepalm:
мене ми е сто пати подобро да работам одколку да го поминувам цел ден пред компјутер како некои другари и да се подгрбавувам и да си го уништувам видот,кога може ем да се размрдам ем да заработам некоја пара и ако тоа е работење како коњ тогаш тебе сигурно ти е тешко и да ги притискаш копчињата од тастатурата

мене ми е сто пати подобро да работам одколку да го поминувам цел ден пред компјутер како некои другари и да се подгрбавувам и да си го уништувам видот,кога може ем да се размрдам ем да заработам некоја пара и ако тоа е работење како коњ тогаш тебе сигурно ти е тешко и да ги притискаш копчињата од тастатурата

Немам ништо против тоа да работиш и да си заработуваш добра пара,но според мене,е крајно бесцелно да работиш за некој ајфон,ајпод, или за уште ај-билошто.Ај што нема некоја огромна разлика,туку тоа ви служи колку за к*рчење дека го имате...јака муда ако ти е на тач има ваков екран има онаков екран има ова има она...не дека е нешто боље,туку повеќе ќе се секираш за телефонот отколку за самиот себе.Има многу поинакви и поубави работи да си купиш кои и понатаму ќе ти користат,сигурно ова ќе ти трае додека искочи некој понов модел.Доколку ти служи тој телефон,нема потреба да купуваш,нов,поскап,сличен со тој што моментално би го имал,освен ако не ти е за друга намена која што ја практикуваат денешните 16-17-18 годишни деца "Види,види си купив ајфон/галакси или друг рандом скап модел" само за да се покажат пред другите.

А Ромчињава шо се лепат по автомобилски стакла? Помали од 10 години и необично вредни. И тоа легално :pos:

Секако заборави да наведеш и со цигара во уста :) Бар тие пари од шофершајбната шо ке им ги даеш да ги потрошат на некој сендвич ... не на лепак :)

А ти ако си работел ко коњ на толку мали години за да си купиш ајфон 4,5,6,7,8 и некој галакси мобилни секоја чест . :facepalm:
А као постои идеална возраст на која треба да работиш ко коњ за да си купиш ајфон 4, 5, 6, 7, 8 и некој галакси мобилни? :tapp:
Нека си ги троши парите за што сака. Ако се наоѓа у друштво каде што сите имаат ајфони, и ако сака толку да го има, ако му требаат понапредни опции на мобилен телефон, а неговите не можат да му дозволат, нека зема. Што има да се меша друг у мојот избор на купување? И он петнаетсетгодишник и оние 26 годишни момци/девојки што работат, а љубители на подобро опремен телефон, можат да си дозволат таков модел баш затоа што работат. Тоа ти е исто како да се мешаш у трошењето на платата на секој што заработува, без разлика на која возраст е. :)

Најдобро е на таа возраст да си уживаш во детството кога си уште млад, зашто послем цел живот ќе работиш глава нема да можеш да кренеш од работа ;)

Најдобро е на таа возраст да си уживаш во детството кога си уште млад, зашто послем цел живот ќе работиш глава нема да можеш да кренеш од работа ;)
Мнозинство младина ќе остане дома да типка по тастатури, не грижи се дека нема да можеме да кренеме глава од работа :pos: Ова беше шега, али можеби тој што на тие години сака да работи нема средства да си ги допушти најнеопходните ствари у живот, па мора да иде на работа. Не ми го споменувајте ајфонот у оваа група производи, свесна сум. :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom