Заработка на интернет (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата HaRdToGeT
  • Време на започнување Време на започнување
Вие што повлекувате од Fiverr на PayPal, на сите ви е верифициран PayPal-от?

По колку лајкови на Фан страна на Фејсбук ставате за 5 долари на Фајвер? Значи за скроз почетник, немам ни една порачка досега.

Знае некој сигурно каква е ситуацијата со даноциве во мкд?
1. Дали се плаќа данок на добиени чекови од странска фирма реализирани во македонска банка?
2. Дали се плаќа данок и дали воопшто смее да се има сметка во странска банка на која имаш пари кои ги користиш во мкд преку некоја дебитна картичка ко payoneer да речеме ?

1. Дали се плаќа данок на добиени чекови од странска фирма реализирани во македонска банка?
2. Дали се плаќа данок и дали воопшто смее да се има сметка во странска банка на која имаш пари кои ги користиш во мкд преку некоја дебитна картичка ко payoneer да речеме ?

Колку шо знам јас пајонир не е банка, туку сервис за онлајн плаќања исто како пејпал и манибукерс. Досега не верувам некој да платил данок на пејпал пари (пошто нели официјално не постои кај нас) ниту па на манибукерс, кој официјално Е ДОЗВОЛЕН кај нас и се користи.

Колку шо знам јас пајонир не е банка, туку сервис за онлајн плаќања исто како пејпал и манибукерс. Досега не верувам некој да платил данок на пејпал пари (пошто нели официјално не постои кај нас) ниту па на манибукерс, кој официјално Е ДОЗВОЛЕН кај нас и се користи.

верувај ... а патем дозволени се сите такви сервиси :)

Мислам дека доколку ти пријавиш дека вршиш некакви услуги и дека добиваш плата, тогаш може од даночно да ти бараат данок. Но, не знам зошто би пријавувал :)

Меѓутоа доколку имаш отворено сметка во странска банка и парите ти стигаат таму, а ти само ги вадиш од банкоматите во МК тогаш немаш проблем.

За трансакции преку Пајонир или Пејпал не разбирам зошто би плаќал данок?

Jас ти купувам твој гиг на фивер, а ти мојот. Така двајцата плаќаме по 1 долар за review

Ако сакаш да си добиеш бан како јас шо си добив напрај така.
--- надополнето: 14 октомври 2013 во 18:41 ---

Ќе го напишам и ова иако мислам дека го знаете сите. Во македонија ако имаш поише пари на сметка или ако вадиш пари одма мораш да дадеш извештај за тие пари. НА ЕДЕН МОЈ ДРУГАР МУ СТИГНА ПИСМО ОД УЈП ДЕКА ИМА ИЗВАДЕНО 7 000 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ И ТРЕБА ДА ПЛАТИ 25% ОД НИВ НА ДРЖАВАТА.
" Ако се минимални сумите шо ги вадите нема да има проблем но ако си земате сериозни пари тогаш морате да се распрашате подобро околу даноците и тие работи" Да не го јадеме курот после сите поради евреинската држава шо ја иаме.

Парите кои ги имаш на пајонир мора да стојат во некоја банка. Како што прочитав негде, Пајонир има свој банкарски акаунт и голем број на подакаунти секој со посебен број. Еден од тие подакунти е твој и сите пари кои ги добиваш на пајонир ти стојат таму и можеш да ги пристапиш преку пајонир картичката. Проблемот е дали е тој акаунт на твое име, и дали воопшто смееш да имаш таков странски акаунт во америчка банка според нашиве закони?

Мислам дека доколку ти пријавиш дека вршиш некакви услуги и дека добиваш плата, тогаш може од даночно да ти бараат данок. Но, не знам зошто би пријавувал :)

Меѓутоа доколку имаш отворено сметка во странска банка и парите ти стигаат таму, а ти само ги вадиш од банкоматите во МК тогаш немаш проблем.

За трансакции преку Пајонир или Пејпал не разбирам зошто би плаќал данок?

За трансакциите не, туку мислам дека порано како македонски државјанин не смееше да имаш сметка во странска банка? Незнам дали е тоа сменето и дали воошто акунтот кој го имаш со пајонир се смета за сметка во странска банка. Тоа ми е прашањето.

Ако имаш вадено кај нас со пајонир дали знаеш дали се зима некоја останата провизија при вадење пари од банкомат освен таа наведената од пајонир?

Ќе го напишам и ова иако мислам дека го знаете сите. Во македонија ако имаш поише пари на сметка или ако вадиш пари одма мораш да дадеш извештај за тие пари. НА ЕДЕН МОЈ ДРУГАР МУ СТИГНА ПИСМО ОД УЈП ДЕКА ИМА ИЗВАДЕНО 7 000 ИЛЈАДИ ДОЛАРИ И ТРЕБА ДА ПЛАТИ 25% ОД НИВ НА ДРЖАВАТА.
" Ако се минимални сумите шо ги вадите нема да има проблем но ако си земате сериозни пари тогаш морате да се распрашате подобро околу даноците и тие работи" Да не го јадеме курот после сите поради евреинската држава шо ја иаме.

Затоа и прашувам, зимам ситни пари подолго време, "проблемот" е што да се прави ако станува збор за поголеми суми, нејќам да се деси истото ко со другар ти.

Според законот ако единствени приходи кои ги добиваш се од "самостојна дејност" тогаш не треба да поднесуваш годишна даночна пријава.

Самостојна деjност според УЈП е : "приходите остварени од стопанска дејност, од давање професионални и други интелектуални услуги, приходите од земјоделска дејност и од други дејности чија трајна цел е остварување на приходи."

Прашањето е како стануваш лице кое врши самостојна дејност? Еден начин е регистрирање како трговец поединец, друг начин е "лице кое врши услуга или слободно занимање"... wtf е "слободно занимање" и каква услуга треба да врши лицето и што се подразбира под "услуга"?

Парите кои ги имаш на пајонир мора да стојат во некоја банка. Како што прочитав негде, Пајонир има свој банкарски акаунт и голем број на подакаунти секој со посебен број. Еден од тие подакунти е твој и сите пари кои ги добиваш на пајонир ти стојат таму и можеш да ги пристапиш преку пајонир картичката. Проблемот е дали е тој акаунт на твое име, и дали воопшто смееш да имаш таков странски акаунт во америчка банка според нашиве закони?

За трансакциите не, туку мислам дека порано како македонски државјанин не смееше да имаш сметка во странска банка? Незнам дали е тоа сменето и дали воошто акунтот кој го имаш со пајонир се смета за сметка во странска банка. Тоа ми е прашањето.

Ако имаш вадено кај нас со пајонир дали знаеш дали се зима некоја останата провизија при вадење пари од банкомат освен таа наведената од пајонир?
Затоа и прашувам, зимам ситни пари подолго време, "проблемот" е што да се прави ако станува збор за поголеми суми, нејќам да се деси истото ко со другар ти.
Според законот ако единствени приходи кои ги добиваш се од "самостојна дејност" тогаш не треба да поднесуваш годишна даночна пријава.
Самостојна деjност според УЈП е : "приходите остварени од стопанска дејност, од давање професионални и други интелектуални услуги, приходите од земјоделска дејност и од други дејности чија трајна цел е остварување на приходи."

Прашањето е како стануваш лице кое врши самостојна дејност? Еден начин е регистрирање како трговец поединец, друг начин е "лице кое врши услуга или слободно занимање"... wtf е "слободно занимање" и каква услуга треба да врши лицето и што се подразбира под "услуга"?

ОК, да појаснам одма дека во мојот случај никогаш не стануваше збор за суми од неколку илјади долари, туку сто-двесте месечно и начинот на кој тоа јас го правев беше преку двоен рачун во банката на мојот брат кој живееше во странство, односно јас имав своја картичка на мое име али на неговиот рачун.
Никој никогаш не ми правел проблеми, а парите ги вадев секогаш од Тутунска бидејќи само таму не ми земаа провизија.

Сега и јас под мојата сметка извадив дополнителна картичка која им ја пратив на моите во МК и никогаш немале проблем да се служат со неа. Според законите во земјата каде живеам, доколку имаш договор и дозвола за работа можеш да отвориш и банкарска сметка кај нив - всушност ова е задолжително од легален аспект.

Не се разбирам во законите кај нас, можеби и нешто се сменило во меѓувреме во последниве 2-3 години, затоа најпаметно би било човек да оди и да праша, односно да ти напишат официјално црно на бело како е, оти џабе шпекулираме овака.

Како и да е, ова со земањето 25% данок за вакви ангажмани е катастрофа, кај што не ти овозможуваат никакви услови уште и те дерат затоа што самиот си створил работа за себе, често обучуваш или создаваш работа за други бидејќи им ја разбираш маката, притоа им плаќаш на банкиве ебано високи провизии и уште ќе системот ќе ти лупне пријава за данок.
После се чудат што луѓево немаат мотивација за работа. Колку што знам во некои афрички и арапски земји сите ИТ бизниси се оданочени со 0% за да им овозможат просперитет и да ги мотивираат да растат.

Уште не сме стигнале ниво на илјадници долари заработки, барем јас не :D. Јас бројам уште во стотки. Ми е малце страв ама сепак вадењето пари се случува, еднаш месечно или на 40-50 дена така да не е некоја голема пара, i guess...али да, убаво е да се праша официјално, некој ако има пријател или whatever во државниве институции, да знаеме барем на што сме.

Ако сакаш да си добиеш бан како јас шо си добив напрај така.
--- надополнето: 14 октомври 2013 во 18:41 ---

25 % (y)

Уживај дека некој доброволно ќе го пријави својот приход, во краен случај тоа ќе биде само ако го фатат како другарти.

Затоа не не бива како држава. Секаков можен проток на пари што може да ти стигнат се обидуваат да ти ги оданочат. Ама ако економијата нема долго да издржи вака, парични средства се потребни :)

Токму тоа претпоставував и пред да ги изгледам видеата. И што мислите, реално е ова или млатење празна слама? Како ќе ги привлечат посетителите, уште повеќе, како ќе го привлечиш да клика на рекламите на страната?

ovie samo da prelazat glupi lugje...i na kraj pak se ke se zasnova na klik za klik views za views :))

Да прашам, дека не сум во тек. За Македонија пуштија заработка преку YouTube или сеуште нема?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom