Законот за забрана за возење од 23 до 05 часот.

• Креатор на темата Креатор на темата Slash-
  • Време на започнување Време на започнување
Не не не им кажвам :) веројатно можи во моја корист да се искористи ако ме застанат недај боже со оглед дека сум 24 o_O

Ти си знаеш најубаво, како и да е за после 23 ќе ти требаат 2+ :D

Не не не им кажвам :) веројатно можи во моја корист да се искористи ако ме застанат недај боже со оглед дека сум 24 o_O

Уживај а некој ако те сопре и сака да те пиши само кажи му не господине одамна имам јас положено видете напред датата кога е издадено а ова ми е втора возачка првата ја изгубив позади нешто згрешиле во мвр и со оглед на тоа дека си 24 години нема да имаш проблем

1)

130 за искусни, го сменаа законот, а 100 за почетници. Ахам, Ок. Е сеа има едно многу едноставно и логично прашање:

Како полицаецот ќе знае кога возиш 120км/ч или 130км/ч дека ти си почетник или искусен?

Значи не прекршуваш закон, сепак си возиш 130км/ч и нема право да те застани освен рутинска контрола. Веројатност 0!

2)

Јас кога почнав да возам кола (со возачка и сето тоа) започнав со 110КС кола далечната 2003 :baeh:, па немаше никаква врска тоа дека возам 110кс па кога сменав буба со 44КС. Брзините во градска вожња можеше да ги развие и едната кола и другата.

Можете да се лупните во бандера со 90км/ч и со Фиќо. Можете да се испијаните и со Фиќо. КС не ви забрануваат или па дали е 10 или 11 или 12 часот.

Алкохол се пие и во 12 на пладне кога е уште пострашно и има голем промет на луѓе, коли и сл.

А тоа за искуството, не велам дека е лоша работа. Советот е ептен битна работа особено за оние што не сакаат толку да се трудат како возат. За наши улица и патишта ите како треба совет. Можеби во помалите градови не, ама Скопје дефинитивно ти треба. Да започнам од лошо означени раскрсници, патишта, улици, ленти и што ти не. Ако не го знаеш напамет градот сигурно ќе направиш прекршок.

Имам возено во Солун, на 300 метри од раскрсница ти кажува како треба да се престроиш и кога ќе дадеш жмигавец, нема шанси некој да ти се пикни во лента.
--- надополнето: 29 декември 2013 во 09:31 ---
Ti si idiot. Nekoj so vcera polozil, ili pred dve godine i uste so neznae kako se ponasa kola dur vozi 200km/h ili nesto slicno, ka ce stisne na pedaljata, posle toa moze nikad da ne doznae sto mu se zadesilo.

1)

130 за искусни, го сменаа законот, а 100 за почетници. Ахам, Ок. Е сеа има едно многу едноставно и логично прашање:

Како полицаецот ќе знае кога возиш 120км/ч или 130км/ч дека ти си почетник или искусен?

Значи не прекршуваш закон, сепак си возиш 130км/ч и нема право да те застани освен рутинска контрола. Веројатност 0!

2)

Јас кога почнав да возам кола (со возачка и сето тоа) започнав со 110КС кола далечната 2003 :baeh:, па немаше никаква врска тоа дека возам 110кс па кога сменав буба со 44КС. Брзините во градска вожња можеше да ги развие и едната кола и другата.

Можете да се лупните во бандера со 90км/ч и со Фиќо. Можете да се испијаните и со Фиќо. КС не ви забрануваат или па дали е 10 или 11 или 12 часот.

Алкохол се пие и во 12 на пладне кога е уште пострашно и има голем промет на луѓе, коли и сл.

А тоа за искуството, не велам дека е лоша работа. Советот е ептен битна работа особено за оние што не сакаат толку да се трудат како возат. За наши улица и патишта ите како треба совет. Можеби во помалите градови не, ама Скопје дефинитивно ти треба. Да започнам од лошо означени раскрсници, патишта, улици, ленти и што ти не. Ако не го знаеш напамет градот сигурно ќе направиш прекршок.

Имам возено во Солун, на 300 метри од раскрсница ти кажува како треба да се престроиш и кога ќе дадеш жмигавец, нема шанси некој да ти се пикни во лента.
--- надополнето: 29 декември 2013 во 09:33 ---
I plus zabraev da kazem deka na pomladite svekoas im e u pametot da voza brzo a golem broj ne sa sozreani za takvo nesto

Ајде утре точно на полноќ ми истекува забраната за возење за после 11,и кола посилна од 74 киловати.Нели 2 години беше?

Ајде утре точно на полноќ ми истекува забраната за возење за после 11,и кола посилна од 74 киловати.Нели 2 години беше?
2 god ili 21 god vozrast

Чекај чекај да прашам ?! Јас сега прв пат положив во јуни за Б категорија, знам дека не смеам две години,НО ме буни ова се што прочитав погоре на еден пост,ЗНАЧИ може да возам и после полноќ ,а имам 23 години ...значи не важи за мене забраната :)

Чекај чекај да прашам ?! Јас сега прв пат положив во јуни за Б категорија, знам дека не смеам две години,НО ме буни ова се што прочитав погоре на еден пост,ЗНАЧИ може да возам и после полноќ ,а имам 23 години ...значи не важи за мене забраната :)
Ако немаш две години возачко изкуство одкога си положил неможеш да вожиш по 23 часот,иако имаш 23 години.Тие што положиле на 18 години,ќе можат да управуваат со возило по 23 часот одкако ќе наполнат 21 година или тие што положиле подоцна ќе можат да возат по 23 часот по две години.

Ако немаш две години возачко изкуство одкога си положил неможеш да вожиш по 23 часот,иако имаш 23 години.Тие што положиле на 18 години,ќе можат да управуваат со возило по 23 часот одкако ќе наполнат 21 година или тие што положиле подоцна ќе можат да возат по 23 часот по две години.

баш прашав за тоа, немора 21 година, туку само 2 години од возачката... .Мислиш дека ќе е позрел ако има 21 година ? Има некоја разлика од тоа дали си 20 или 21 година ?? Има луѓе шо ги знам имат 40 години и не им иде паметот....

баш прашав за тоа, немора 21 година, туку само 2 години од возачката... .Мислиш дека ќе е позрел ако има 21 година ? Има некоја разлика од тоа дали си 20 или 21 година ?? Има луѓе шо ги знам имат 40 години и не им иде паметот....
Во ред е тоа, јас не реков дека некој е позрел или не е. Иако си прашал, сепак тврдам дека мора да имаш 21 година, без оглед на фактот што имаш 2 години искуство. Прочитај го законот и ќе видиш, не верувај на се што ќе ти кажат, законот јасно ја има одредено старосната граница за возач почетник, иако е двосмислен.
Значи ако имаш 20 години и 2 години возачко искуство, и ако управуваш возило по 23 часот, полицијата ќе те казни.Сега има исклучоци и простуваат, ама мислам дека не е вреден ризикот.

Во ред е тоа, јас не реков дека некој е позрел или не е. Иако си прашал, сепак тврдам дека мора да имаш 21 година, без оглед на фактот што имаш 2 години искуство. Прочитај го законот и ќе видиш, не верувај на се што ќе ти кажат, законот јасно ја има одредено старосната граница за возач почетник, иако е двосмислен.
Значи ако имаш 20 години и 2 години возачко искуство, и ако управуваш возило по 23 часот, полицијата ќе те казни.Сега има исклучоци и простуваат, ама мислам дека не е вреден ризикот.

Јас прашав и полицаец, и инструктор, ми рече немора 21 години, туку само 2 години од моментот кога си положил...

Законот си е во ред....
Јас да сум законодавец,возачка полагање на 21 година.....нема компромиси овде....
На 18 годишни деца,зелени тато и мама за матура им купуваат ауди А4,пасати...само за да бидат фраери и да ИСКОЧАТ У ГРАД со фраерска кола,да фаќаат пичиња.......
Најсвеж пример шо се случува кога на некое детиште ќе му се купи брза кола..
Во Битола пред некоја недела....
Типчето,мангупче 18,19 години...тато имал вишок пари па му купил на синчето брза кола,за да биди мангуп во друштвото.....
И шо се случува,детево се испијанило,камен(некои велат имал 2 промили алкохол).... и ја пали колата:eek:..
И по тесна улица во центар на Битола вози со преку 100 км/ч...:mad:алооооо.....:eek:
Арно ама се движи низ улица која има незгодно свртување со агол од 90 степени,и нормално не можи да ја фати кривината со таква ненормална брзина..
И шо прави типчето?Влегува во спротивната лента,и продолжува да ГАЗИ...:eek:И СЕ СЛУЧИ ТРАГЕДИЈА....:place:
Човек си ја има паркирано колата на таа страна од улицата,(излегувал од ресторан да си оди дома)......и таман се доближил до своето возило да ја отвори вратата,налетува детево возејќи како луд,и се случи трагедија....детево удира директно во човекот,го разнезол едноставно...замислете кој удар е да те собери некој со преку 100км/ч...
Човекот,неколку недели се бореше(силен човек,масивен)ама за жал не успеа да преживее и покрај сите напори на лекарите да го спасат....
И кој е сега крив овде?
Не за џабе во развиените земји оваа возраст ја смеаат за незрела...и за возачка,и за конзумирање алкохол..
Ама ние сме мангупи,ние сме попаметни...и кога ќе се случат вакви :гомце: ќе ни дојди паметот,ама за жал е доцна,изгубен е млад живот,зацрнета е една фамилија...зошто?
Зошто некој не внимавал......најмногу родителите....
Тие се највиновни...
И сега шо ќе се случи?
Детето ќе оди на суд,ќе види еден куп :гомце: шо дете на таква возраст не смее да ги види,ќе има трауми за цел живот.....
Сообраќајка со смртни последици,дело кое повлекува кривична санкција...можна е затворска казна....
И замислете детево да оди в затвор?:eek:
И сега шо прајме?
Затоа не тресете зелени,ваков бил законот таков бил законот,учете од животните случки,шо можи да се случи и кои се последиците..
Не дека на искусен шофер под дејество на алкохол не можи да му се случи ова...на секој можи да му се случи(не дај боже)....
Ама со младите генерации,посебно оние најнеискусните кои до вчера не знаеле како изгледа волан,а сега ми јачаат коли...со оваа група на возачи мора посебно да се внимава.....да се едуцираат,да знаат како треба да возат..не е само поминија ја обуката и готово,сега знам да возам,шофериште сум...
И џандарите треба да внимаваат....
Па пичка му матер,знаат кои се местата каде излегува дечурланата....застани таму....и врши проверки.....
Не тие,си спијат во вечерните часови....една или две контроли(за Битола зборувам).....а низ центар на град секој викенд има сцени од FAST AND FURIOS:eek:...
Нормална држава овие работи(безбедноста во сообраќајот)ги става во топ приоритетите во одржувањето на безбедноста на граѓаните....
Не е само бапни му 400 евра казна,нека си плати пола,и после пак исто.....
Само со казни не ја бива работата......треба да се стави ред веќе еднаш,се претера...
Па по смртност во сообраќјни незгоди сме на врвот во Европа....страшно....:tapp:

Значи ти викаш, млад дечко со брза кола пијан удрил човек, човекот починал и сега таков закон се доби.

Ај да ѓи разгледаме што е разумно од ова.
Забрането возење на автомобил под пијана состојба. - Има смисла
Забрането возење за млади лица бидејќи еден паметен удрил човек. - Нема смисла

Така да според твоја логика:
Пример: 47 годишен човек удрил пешак - ЗАБРАНА ЗА УПРАВУВАЊЕ ВОЗИЛО ЗА СИТЕ ЛИЦА ШТО СЕ ТОЧНО 47 Години
2 Пример: Човек со бела коса удрил пешак - ЗАБРАНА ЗА УПРАВУВАЊЕ НА ВОЗИЛА ЗА СИТЕ ЛИЦА ШТО ИМААТ БЕЛА КОСА
3 Пример: Мало дете се лизнало на тротоар - ЗАБРАНА ЗА ОДЕЊЕ НА ТРОТОАР ЗА СИТЕ МАЛИ ДЕЦА
4 Пример: Човек возел многу брзо - ЗАБРАНА ЗА УПРАВУВАЊЕ НА МОТОРНО ВОЗИЛО ШТО ИМА ЈАК МОТОР

Ова е проблем не за тие што сакаат да возат јаки коли, туку за тие кои веќе имаат една кола што е над 75kw и неможат да ја возат поради овој ебан закон.
Инаку 70% од колите кои се произведуваат се над 75kw, под можеш да најдеш Spark, Matiz, и останати кибрит количиња.

И еве го вториот проблем. Што е проблемот со возење после 11? Мислам стварно ова е живи глупости. Демек не е прегледен патот? Па ноќно е многу пати по лесно да се вози поради помалата гужва. Сите патишта се убаво осветлени.

Инаку ние сме биле највеќе со сообраќајни незгоди? Што ако ти кажам дека од сите тие сообраќајни незгоди 80% се искусни возачи и таксисти и останати кои возеле погрешно со правилата. Не дека младите возачи ѓи прават тие сообраќајќи бидејќи незнаат да возат. Штом тие од AMSM комисијата речат дека знаеш да возиш и дека си положил градска вожна тоа значи дека ти знаеш да возиш на дожд, снег, сонце, ноќно, угорница, удлоница под сите услови и ти даваат возачка дозвола. Штом имаш возачка дозвола ти си возач толку. Така функционира во сите држави освен кај нас.

И за на крај еве како се докажува лош закон, еве ти е една проста дупка во овој закон.
*Некој положил на 20 години во 2013 година но нема кола, 2 години тој не возил никогаш кола. Во 2015 тој земал кола и прв пат ја вози со новата возачка и тој е искусен возач
*Некој друг положил на 18 години 2013 година. Секој ден возел кола на факултет и низ скопје. Во 2015 тој има 2 години искуство но има 20 години и е ВОЗАЧ ПОЧЕТНИК

Втора дупка во законот:
Тргнувам од дома во 20:30, стигнувам во град во 22:59 саат. Се забавувам и тргнувам дома во 05:01. Во зима овој период е темница така да пак исто ти се фаќа за прегледност.

Трета дупшка во законот:
Јас имам автомобил до 100kw, не е спортско возило туку е со голем дизел мотор. Авотомобилот си е нормален фамилиарен и развива нормално
Друг има автомобил од 70kw некое мало спортско количе што развива многу повеќе и е многу по опасно

Јас не смеам да возам мојата кола а другиот смее

хаха

Немам ништо збркано така пиши издадена 23.02.2013, а назад пишува 13.12.2013 година ито милиони пати дискутирано е истото. Неможи да положам 10 месеци од како е издадена нели :D или имаат згрешено во мвр не е можно ова :D Сега ќе постирам сличе

Немаат никаква грешка од мвр него си нашол и ти кого да прашаш , едното ти е датумот на издавање на возачката(кога ти ја направиле) другото кога си положил

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom