Забоболка!

Хмм баш ја барав темава деновиве...
Имам друг вид на болка. Откако ми извадија два заба местата ме болат и после една недела...
Си пијам Вентор и одличен е, се чудам што има штетно во нив??? Него, вака некој да каже до кога ќе болат местава.... неможам ништо да јадам у пм...

Значи Вентор пиев и јас и сеуште си ги пијам по потреба. Помагаат многу, поготово што јас имав огромна болка и само од нив ми престана. Венторот ми рекоа да ги пијам првиот пат кога отидов на забар, а следниот пат ми рекоа да пијам Оспен од 1000, ама бидејќи нашево здраство е такво какво што е - НИКАКВО, Оспен немаше никаде па замена за нив ми дадоа Генерицон и апчињава стварно доста ми помогнаа.

Забоболка-уууууф нешто најболно

Имам друг вид на болка. Откако ми извадија два заба местата ме болат и после една недела...
Си пијам Вентор и одличен е, се чудам што има штетно во нив??? Него, вака некој да каже до кога ќе болат местава.... неможам ништо да јадам у пм...
Оди на заболекар да видат тие што е, можеби ти останале парчиња од забот или коренот кои не даваат местото да срасне како што треба и боли од тоа. Ако па мислиш дека не е од тоа или уште имаш ранички ставај прополис :)

Можно е да си закачил алвеолит, не е сигурно ама можно е. Почекај уште ден два дали ќе намали болката, ако не намали јави му се на забарот одма. :)

Оди на заболекар да видат тие што е, можеби ти останале парчиња од забот или коренот кои не даваат местото да срасне како што треба и боли од тоа. Ако па мислиш дека не е од тоа или уште имаш ранички ставај прополис :)
Па мислам дека нема веќе парчиња, што знам :)

Можно е да си закачил алвеолит, не е сигурно ама можно е. Почекај уште ден два дали ќе намали болката, ако не намали јави му се на забарот одма. :)
Што е тоа чудо алвеолит, иначе ќе ставам протеза па затоа вадев заби, и сигурно уште сто пати ќе го посетам забарот така да најболје таму да си се жалам :icon_mrgr

Па мислам дека нема веќе парчиња, што знам :)

Што е тоа чудо алвеолит, иначе ќе ставам протеза па затоа вадев заби, и сигурно уште сто пати ќе го посетам забарот така да најболје таму да си се жалам :icon_mrgr

Се јавува како воспаление на местото по вадењето на забите, болката трае повеќе инаку не е опасно нешто многу, само боли :)

Во последниов период имав ептен големи болки и проблеми со забите...и цело време пиев апчиња...но затоа што се многу штетни би препорачала само млака вода кје оставите во устата да постои малце...и после волнено нешто на местото и поминува одма (јас така правев а ептен болеше и по некое време од кога ќе си се затопли местото поминува) :) иначе од апчиња ги пиев едни од најштетните....кетопрофен :toe:

Аналгин директно на местото на забот :) Привремено, после одма до вашиот стоматолог

Аналгин директно на местото на забот :) Привремено, после одма до вашиот стоматолог

На еден заб што ми беше до живец му ставив аналгин директно на забот пошто ќе умрев од болка а беше вечерно време, морав да издржам до сабајлето. И како што го акнав парчето, кога ми се заглави таму, го видов господ во хавајки. Таа вечер ако не умрев незнам кога друг пат... Затоа не е баш препорачливо ова :)

mozhe li paracetamol da poomogne??? alergicen sum na na analgetici i momentalno se naogam vo stranstvo...ima li nekakvo alternativno reshenie??

Има една течност се продава во аптека се вука заболекс уствари истата анестезија што се прска за вадење заб во тубичка помага МНОГУ
ни аналгини ни бутури

Веке два дена имам огромна забоболка. Вчера пиев Аналгин за да ми се намали болката, но денес веке тоа не помага и купив Вентор 100мг, по предлог од мојот матичен заболекар, кој што не сум во состојба да го посетам се до утре... Ни Вентор не ми ја смири болката и се расчитав низ интернетов и најдов еден многу интересен метод кој до сега најефикасно ми ја смири болката 90%. Ке ви пишам неколку домашни методи кој до сега ми помогнале да ми се смири забоболката. Се надевам на некој ке му помогнат.
1. Облоги ладни-топли. Помагаат краткотрајно и најчесто после неколку минути болката ми се изострува и е понеподнослива.
2. Жабуркање со алкохол. Исто помага моментално, но не го препорачувам... (освен за добра забава)
3. Жабуркање со топла вода и сол. Помага делимично до целосно да се смири болката. Ги иритира непцата и почнуваат да печат, што некако ми се допага. :)4
4. Ментол кесичка од чај - Нане. Сварете го во жешка вода, исцедете го и кесичкта држете ја на забот, додека (се надевам) не ви помине болката. Потоа со лесна гаргара испите си го остатокот од чајот :P
5. Каранфилче - Неколку суви цветови држете ги да се стопат околу болниот заб. Болката ке се намали + ке имате убаво чувство во устата. Каранфилчето има антисептичко и антивоспалително дејство и е подобро од било кое фармаколошко средство за елиминирање афти и забоболка.
6. ДО СЕГА ЗА МЕНЕ НАЈЕФИКАСЕН - На мало памукче - чепкалка за уши прснете од парфем ( не дезодоранс ) и со памукчето тријте ги непцата околу болниот заб. По можност предходно истријте го забот со паста и четка за заби додека малку не се раскрвават (вцрват) непцата. Овој начин со парфемот ми има помогнато да заспијам многу вечери...
7. Овој метод прв пат го применувам и ми делува моментално и еве веке еден час немам болка. Звучи чудно, но делува. Масирајте го местото на дланката помегу палецот и показалецот. Местото во форма на "V" буквата. Делува моментално и е многу релаксирачки.
Ако имате ставено во забот моментален лек, со чачкалица обидете се да го извадите лекот, но претпаазливо да не повредите некој нерв и по некое време нежно ставете стерилно памукче на истото место.
Се надевам дека на некој ке му помогнат советиве, бидејки забоболката е една од најболните и најдосадните работи на светов.

:SSS според мене најболното нешто имав проблем пред неполн година со еден заб за кој ми кажаа дека 90 % нема да може да се спаси забот и дека ке мора да се извади но сека ми не супер направен..инаку до дека ги имав болките не користев никакви апчиња..како аналгетици за да ми ја намалат болката едноставно кна мене малку ми поминува болката кога ке ставам ладна облога на отеченио заб...или пак ке се напијам ладна вода и ке ја задржам на таа страна на болниот заб..така многупати ми се имаше намалувано болката..и веднаш ако ова не помага а секако дека кај многу од вас нема...ке земам со нешто ке го раскрварам жлебето околу така исто се намалува малку болката...и цеднаш легнувам на спиање..никако пред бучава смири се легни си па може и еден аналгин да се напиеш и готаво..потоа кога ке станеш ке биде подобро..инаку ако веќе болките се од таков карактер на неиздржливост и покрај наведените сите примери одоваа тема за превенција и смирување барем малку на болката тогаш итно кај стоматолог и тој знае понатаму што...ова е веќе во краен случај ако сите примери што се кажуваат на ова тема не помогнат.Зависи сепак од забот дали станува збор за кариес каков тип дали е зафатен целиот заб,потоа дали станува збор за живец и така натаму....во некои случаеви спасот на забот е само да го извадат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom