Заби и сѐ во врска со забите

• Креатор на темата Креатор на темата isabelle
  • Време на започнување Време на започнување
@Cannon
Еци - пеци... Пеци - ПЕЦ! ;)
https://iaomt.org/wp-content/uploads/FDA-2012-safety-communication-mercury.pdf

Патем, историјата е полна со примери за супстанци кои наголемо со користеле за потоа после дефинитивни научни сознанија да се прогласат за многу штетни.
Живата е уште еден таков пример. Дали знаеш дека пред откривањето на антибиотиците живата често била користена за таква намена, за „лечење“? :D

Нејсе, еве еден интересен текст. Можеби ќе те интересира и ќе научиш нешто ново:
http://web.stanford.edu/~bcalhoun/amalgam.htm

кое штетно дејство дедо ми 93 ги накрца со три такви пломби, олабавете малку со конспираси.
^^
Дедо ти на 50-60-старост години ги стави, или во 1923-та пред ратот? :D

- 10-20 пломби (како децава денес) се исто со или 3 пломби?
- Човекот живеел во чист незагаден свет со нормална храна и вода, или како денес шти живееме со секакви загадувачи, презервативи и конзерванси?

Само укажувам на поинаков аспект од тој официјалниот. Не мора веднаш на „конспираси“ возот да се качуваме. :)

чекај малце, сакаш да кажеш дедоти на 93 години има уште заби :D:D:D
Да, генетика, јас немам ни кариес на 25, да не се урочам :)

@Cannon
Еци - пеци... Пеци - ПЕЦ! ;)
https://iaomt.org/wp-content/uploads/FDA-2012-safety-communication-mercury.pdf

Патем, историјата е полна со примери за супстанци кои наголемо со користеле за потоа после дефинитивни научни сознанија да се прогласат за многу штетни.
Живата е уште еден таков пример. Дали знаеш дека пред откривањето на антибиотиците живата често била користена за таква намена, за „лечење“? :D

Нејсе, еве еден интересен текст. Можеби ќе те интересира и ќе научиш нешто ново:
http://web.stanford.edu/~bcalhoun/amalgam.htm

^^
Дедо ти на 50-60-старост години ги стави, или во 1923-та пред ратот? :D

- 10-20 пломби (како децава денес) се исто со или 3 пломби?
- Човекот живеел во чист незагаден свет со нормална храна и вода, или како денес шти живееме со секакви загадувачи, презервативи и конзерванси?

Само укажувам на поинаков аспект од тој официјалниот. Не мора веднаш на „конспираси“ возот да се качуваме. :)

Во Скопје живее цел живот а ги има стаено пред дваесетина години, не знам што е смешно. Што и да праат лошо амалгамскиве пломби, не е вредно за кршење копја по форуми. Тоа ми е муабетот.

Не е „кршење копја“ муабетов, нели дискутираме културно?
Целта е размена на мислења и информации, ете јас не разбирам како сите се согласуваат дека постои ризик, но дека е истиот прогласен з мал и занемарлив. Без долгорочни студии и истражувања, и не се зема во обзир акумулацискиот аспект на живата во организмот.

Во Скопје живее цел живот а ги има стаено пред дваесетина години, не знам што е смешно. Што и да праат лошо амалгамскиве пломби, не е вредно за кршење копја по форуми. Тоа ми е муабетот.
Не се смеам за дедо ти, нека го поживее господ и нека му даде здравје. :)

Смешно ми е да се зема за пример човек кој ставил 3 амалгамски пломби на 73 години а претходно 7 децении немал ни кариес. :love:
Денес децава имаат и по двасетина пломби, велиш нема гајле да им се ставаат амалгамски?

Има некој испитувано колку жива ќе испуштат десетици амалгамски пломби за 50тина години? Или на 50 (и кусур) години е во ред да се заболува од термнални болести? (скраја да е)

Ок разменување мислења, се во ред меѓутоа има луѓе што креваат паника џоа од радиум се направени пломбите :)))

Извор 1

"They underwent similar restorative dentistry procedures and randomly divided into two groups of MRI-exposed and control arms. Urinary concentrations of mercury in the control subjects were measured before (hour 0) and 48 and 72 hrs after amalgam restoration, using cold vapor atomic absorption spectrometry. Urinary concentrations of mercury in exposed individuals were determined before (hour 0), and 24, 48, 72 and 96 hrs after amalgam restoration. Unlike control subjects, they underwent conventional brain MRI (15 min, 99 slices), 24 hrs after amalgam restoration. The mean±SD urinary mercury levels in MRI-exposed individuals increased linearly from a baseline value of 20.70±17.96 to 24.83±22.91 μg/L 72 hrs after MRI"

Извор 2

"Our results are compatible with the hypothesis that amalgam fillings may be a continuous source of organic mercury, which is more toxic than inorganic mercury, and almost completely absorbed by the human intestine"

Извор 3

It is worth mentioning that as a strong positive correlation between maternal and cord blood mercury levels has been found in some studies, our findings regarding the effect of exposure to electromagnetic fields on the release of mercury from dental amalgam fillings lead us to this conclusion that pregnant women with dental amalgam fillings should limit their exposure to electromagnetic fields to prevent toxic effects of mercury in their fetuses. Based on these findings, as infants and children are more vulnerable to mercury exposures, and as some individuals are routinely exposed to different sources of electromagnetic fields, we possibly need a paradigm shift in evaluating the health effects of amalgam fillings

@Vanlok да не се разбереме погрешно, и јас не ги ставам и не ги преферирам амалгамските пломби затоа што се и потешки за манипулација и повеќе време одзема работата со нив.
Факт е дека се поретко и се користат, и незнам од кај ти е информацијата дека некој има по 20 амалгамски пломби. Како што реков, обично овие пломби се користат во бочната регија, значи максимум ако ти се сите бочни заби расипани се 8 пломби, а не 20.
И јас имам една пломба амалгамска ставена пред 15 год и не планирам да ја сменам, се додека трае. Другите пломби бидејќи повеќето се во фронт ми се бели.

Извор 3

It is worth mentioning that as a strong positive correlation between maternal and cord blood mercury levels has been found in some studies, our findings regarding the effect of exposure to electromagnetic fields on the release of mercury from dental amalgam fillings lead us to this conclusion that pregnant women with dental amalgam fillings should limit their exposure to electromagnetic fields to prevent toxic effects of mercury in their fetuses.

Ова е интересно, а скоро никогаш не се дискутира.
Што правиме со изложеност на разните електромагнетни зрачења, на тие што имаат амалгамски пломби?

Некој ќе рече, па тоа се ретки ситуации.
Се разбира, нема да биде во право. Плотните за готвење на принцип на индукција, се се почести во кујните. Потоа, разни работни места носат со себе изложеност на електромагнетни зрачења. Итн, итн... разни други секојдневни ситуации ги изложуваат луѓето на електромагнетни зрачења.
Ако тие луѓе имаат неколку (или повеќе) амалгамски пломби - ете беља.
Но најважно е тоа што нашето здравство (и СЗО) кажале дека амалгамските пломби се тотално безбедни.

Живееме во време на електронски смог, чии последици тек ќе се знае колку штетно влијаат. Разни вај-фај уреди има и по неколку десетици во нашата најблиска околина. Станиците за мобилните телефони, донекаде и самите телефони. Сето тоа е енормно зголемено во однос на времето кога дедото на Илуминос ставал пломби (и имал 73 години).

Уште еднаш, други делови од студијата на која укажа Псај:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26544100
Rev Environ Health. 2015;30(4):287-92. doi: 10.1515/reveh-2015-0017.
Increased mercury release from dental amalgam restorations after exposure to electromagnetic fields as a potential hazard for hypersensitive people and pregnant women.
Mortazavi G, Mortazavi SM.

Abstract
Over the past decades, the use of common sources of electromagnetic fields such as Wi-Fi routers and mobile phones has been increased enormously all over the world. There is ongoing concern that exposure to electromagnetic fields can lead to adverse health effects. It has recently been shown that even low doses of mercury are capable of causing toxicity. Therefore, efforts are initiated to phase down or eliminate the use of mercury amalgam in dental restorations. Increased release of mercury from dental amalgam restorations after exposure to electromagnetic fields such as those generated by MRI and mobile phones has been reported by our team and other researchers. We have recently shown that some of the papers which reported no increased release of mercury after MRI, may have some methodological errors.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26544100
Остај научни студии, остај наука, треба им веруваме на надлежните. ;)

Проблемот е што секогаш се иде у екстреми, ако си загрижен тогаш си човек кој се "замара" со теории на заговор, ако не си загрижен си не-информиран и глупак итн.

Најдобро е да се направи збир на истражувања, кои се правени на луѓе, и во кои има контролна група - пласебо, истите да се изолираат од другите студии кои се на животни или не вклучуваат пласебо контрола, и после тоа да се извади некој просек и заклучок, затоа што на пример има истражувања за жива исто така на луѓе во кои не се пронајдени проблеми со нејзинo истекување, сепак знаејќи дека постои основан ризик мислам дека треба и тек како да се избегнува.

Исто така интересно е што се бараат докази за се и сешто, наводно се било пропаганда, а кога истите ќе се достават, ставот се менува во: "ако е така не треба да жиееш" или "секако ќе умреш не се замарај" или "еднаш се живее" :pos:

Ме интересира дали навистина орбит мастиките ги штитат забите од кариес или и тоа е само уште една маркетиншка пропаганда во низата?

Ме интересира дали навистина орбит мастиките ги штитат забите од кариес или и тоа е само уште една маркетиншка пропаганда во низата?
Sugar-free chewing gum and dental caries: a systematic review.
Caries preventive effect of sugar-substituted chewing gum.

The results indicate that the caries preventive effect of chewing sugar-free gum is related to the chewing process itself rather than being an effect of gum sweeteners or additives, such as polyols and carbamide

Мастиката како мастика не помага во заштитата од кариес, туку производството на плунка предизвикано од џвакањето ги штити забите т.е. помага во нивната реминерализација.

Џон Оливер знае кога и за што да збори :)

Што после тие 7-8 години?
ако се здрави корените дали може да се постават метални надградби и да се стави нов мост на истото место?
Пред некој месец ми испука филмот од постојано поправање и расипување и ставив 12 порцелански горе. Си се обожавам самата себе во моментов, ама за неколку години ќе треба да сум спремна незнам дали за обична смена или за импланти
Види, како што кажав, немора да значи дека после тој период ќе се случи нешто лошо со забите, може, а и дај Боже да те тераат и 20-30 години. Се е тоа индивидуално. А на прашањето што после тоа: па нормално доколку корените се здрави истите може да се искористат за нов мост и слично. Но ти си сеуште далеку од тоа, затоа уживај во новите заби.[DOUBLEPOST=1462831210][/DOUBLEPOST]
Мене ми е само забите што ќе се истужат да бидат заштитени, затоа што се здрави, а и не сакам после одреден број на години да ми се познава метален дел во пределот на вратот на забот. Како најдобри и најскапи ми ги спомнаа мостовите изработени од циркониум, т.е. безметални мостови. Ваквите мостови цел живот ќе траат и ќе ги заштитуваат иструганите заби?:)
Веднаш ќе ти кажам, ништо не е вечно, па ни циркониумот. Секој вештачки заб дали со метал или без (како на пример циркониумот) има задача во целост да го покрие забот (т.е коронката) и да го заштити од понатамошни негативни влијанија. Меѓутоа во праксата не секогаш е така, сепак тоа е жив организам. Инаку да, циркуниумот моментално е најквалитетниот материјал за изработка на коронки и мостови особено за предните заби, поради одличните естетски резултати, отсуството на метален раб што е нормално поприфатливо за гингивата и слично. Најголемата предност на циркониумот е тоа што се изработува компјутерски (гуглај: CAD/CAM) што го сведува на минимум ризикот од неубаво налекнување на коронката/мостот, оштетување на гингивата и слично. Ја би ви дал совет општо за сите Вас кој размислувате за коронки или мостови и доколку имате поскромен буџет, а сакате да добиете на квалитет во изработката, размислете за титан-керамичка коронка, за околу 20-30 евра е поскапа од обичната метал-керамика, т.е и таа е метал-керамика но металот е од титан, нешо поприфатливо за гингивата.

Последно уредено:
Imam slozena situacija so dolna 6ka....zabolen e celiot koren, mojot stomatolog ne e golem optimist deka kje go spasi zabot.... Dali moze da mi preporacate nekoj kvalitewten hirurg, ptivaten kade kje mozam da se obratam za konsultacija za operacija.

I dali e podobro implant od most ?

Imam slozena situacija so dolna 6ka....zabolen e celiot koren, mojot stomatolog ne e golem optimist deka kje go spasi zabot.... Dali moze da mi preporacate nekoj kvalitewten hirurg, ptivaten kade kje mozam da se obratam za konsultacija za operacija.

I dali e podobro implant od most ?
Оди кај некој друг стоматолог,еве пример во државна на болести на забите и ендодонтот и побарај второ мислење од некои од докторите таму па види што ќе ти кажат.

Инаку за тоа дали е подобро имплант од мост.Мостот може да биде фиксиран(потпрен)на природните твои заби кои ќе бидат претходно препарирани(истругани) доколку се во добра состојба(без кариес,не се расклатени итн.) или пак да биде потпрен на претходно поставени имланти во случај да се извадени твоите заби таму каде што треба да се направи мостот.Природните,здрави заби се секако подобра опција да бидат носачи на мостот во однос на имплантите,а и финансиски е поисплатливо со оглед на тоа колку чини поставување на два или повеќе импланти

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom