Cannon
Doctor
- Член од
- 22 март 2009
- Мислења
- 5.101
- Поени од реакции
- 5.842
чекај малце, сакаш да кажеш дедоти на 93 години има уште забикое штетно дејство дедо ми 93 ги накрца со три такви пломби, олабавете малку со конспираси.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
чекај малце, сакаш да кажеш дедоти на 93 години има уште забикое штетно дејство дедо ми 93 ги накрца со три такви пломби, олабавете малку со конспираси.
^^кое штетно дејство дедо ми 93 ги накрца со три такви пломби, олабавете малку со конспираси.
Да, генетика, јас немам ни кариес на 25, да не се урочамчекај малце, сакаш да кажеш дедоти на 93 години има уште заби![]()
@Cannon
Еци - пеци... Пеци - ПЕЦ!
https://iaomt.org/wp-content/uploads/FDA-2012-safety-communication-mercury.pdf
Патем, историјата е полна со примери за супстанци кои наголемо со користеле за потоа после дефинитивни научни сознанија да се прогласат за многу штетни.
Живата е уште еден таков пример. Дали знаеш дека пред откривањето на антибиотиците живата често била користена за таква намена, за „лечење“?
Нејсе, еве еден интересен текст. Можеби ќе те интересира и ќе научиш нешто ново:
http://web.stanford.edu/~bcalhoun/amalgam.htm
^^
Дедо ти на 50-60-старост години ги стави, или во 1923-та пред ратот?
- 10-20 пломби (како децава денес) се исто со или 3 пломби?
- Човекот живеел во чист незагаден свет со нормална храна и вода, или како денес шти живееме со секакви загадувачи, презервативи и конзерванси?
Само укажувам на поинаков аспект од тој официјалниот. Не мора веднаш на „конспираси“ возот да се качуваме.![]()
Не се смеам за дедо ти, нека го поживее господ и нека му даде здравје.Во Скопје живее цел живот а ги има стаено пред дваесетина години, не знам што е смешно. Што и да праат лошо амалгамскиве пломби, не е вредно за кршење копја по форуми. Тоа ми е муабетот.
Извор 3
It is worth mentioning that as a strong positive correlation between maternal and cord blood mercury levels has been found in some studies, our findings regarding the effect of exposure to electromagnetic fields on the release of mercury from dental amalgam fillings lead us to this conclusion that pregnant women with dental amalgam fillings should limit their exposure to electromagnetic fields to prevent toxic effects of mercury in their fetuses.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26544100Rev Environ Health. 2015;30(4):287-92. doi: 10.1515/reveh-2015-0017.
Increased mercury release from dental amalgam restorations after exposure to electromagnetic fields as a potential hazard for hypersensitive people and pregnant women.
Mortazavi G, Mortazavi SM.
Abstract
Over the past decades, the use of common sources of electromagnetic fields such as Wi-Fi routers and mobile phones has been increased enormously all over the world. There is ongoing concern that exposure to electromagnetic fields can lead to adverse health effects. It has recently been shown that even low doses of mercury are capable of causing toxicity. Therefore, efforts are initiated to phase down or eliminate the use of mercury amalgam in dental restorations. Increased release of mercury from dental amalgam restorations after exposure to electromagnetic fields such as those generated by MRI and mobile phones has been reported by our team and other researchers. We have recently shown that some of the papers which reported no increased release of mercury after MRI, may have some methodological errors.
Sugar-free chewing gum and dental caries: a systematic review.Ме интересира дали навистина орбит мастиките ги штитат забите од кариес или и тоа е само уште една маркетиншка пропаганда во низата?
Види, како што кажав, немора да значи дека после тој период ќе се случи нешто лошо со забите, може, а и дај Боже да те тераат и 20-30 години. Се е тоа индивидуално. А на прашањето што после тоа: па нормално доколку корените се здрави истите може да се искористат за нов мост и слично. Но ти си сеуште далеку од тоа, затоа уживај во новите заби.[DOUBLEPOST=1462831210][/DOUBLEPOST]Што после тие 7-8 години?
ако се здрави корените дали може да се постават метални надградби и да се стави нов мост на истото место?
Пред некој месец ми испука филмот од постојано поправање и расипување и ставив 12 порцелански горе. Си се обожавам самата себе во моментов, ама за неколку години ќе треба да сум спремна незнам дали за обична смена или за импланти
Веднаш ќе ти кажам, ништо не е вечно, па ни циркониумот. Секој вештачки заб дали со метал или без (како на пример циркониумот) има задача во целост да го покрие забот (т.е коронката) и да го заштити од понатамошни негативни влијанија. Меѓутоа во праксата не секогаш е така, сепак тоа е жив организам. Инаку да, циркуниумот моментално е најквалитетниот материјал за изработка на коронки и мостови особено за предните заби, поради одличните естетски резултати, отсуството на метален раб што е нормално поприфатливо за гингивата и слично. Најголемата предност на циркониумот е тоа што се изработува компјутерски (гуглај: CAD/CAM) што го сведува на минимум ризикот од неубаво налекнување на коронката/мостот, оштетување на гингивата и слично. Ја би ви дал совет општо за сите Вас кој размислувате за коронки или мостови и доколку имате поскромен буџет, а сакате да добиете на квалитет во изработката, размислете за титан-керамичка коронка, за околу 20-30 евра е поскапа од обичната метал-керамика, т.е и таа е метал-керамика но металот е од титан, нешо поприфатливо за гингивата.Мене ми е само забите што ќе се истужат да бидат заштитени, затоа што се здрави, а и не сакам после одреден број на години да ми се познава метален дел во пределот на вратот на забот. Како најдобри и најскапи ми ги спомнаа мостовите изработени од циркониум, т.е. безметални мостови. Ваквите мостови цел живот ќе траат и ќе ги заштитуваат иструганите заби?![]()
Оди кај некој друг стоматолог,еве пример во државна на болести на забите и ендодонтот и побарај второ мислење од некои од докторите таму па види што ќе ти кажат.Imam slozena situacija so dolna 6ka....zabolen e celiot koren, mojot stomatolog ne e golem optimist deka kje go spasi zabot.... Dali moze da mi preporacate nekoj kvalitewten hirurg, ptivaten kade kje mozam da se obratam za konsultacija za operacija.
I dali e podobro implant od most ?