Ѕвезда на тапет (Вес Андерсон)

• Креатор на темата Креатор на темата RocknRolaa
  • Време на започнување Време на започнување
Утнати му се Insomnia и Following. Барем за инсомниа не е целосно крив, само режисер е, а не и сценарист

Утнати му се Insomnia и Following. Барем за инсомниа не е целосно крив, само режисер е, а не и сценарист

Фино што спомна, баш ме интересира мислење за Following од повеќето, пошто го немам гледано, а има пристојна оценка на ИМДБ.

А Insomnia, мене ми беше океј филм.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Само Following не ми е гледан и најновиот Бетмен, али инаку ми се свиѓа како режисер.
Трилогијата ќе му биде на посебно ниво на негввата кариера, од другите филмови Pretige и Memento му беа одлични, Inception си го оправда статусот на блокбастер (не дека беше лош филмот, баш океј беше), а Insomnia иако малку се затупе и многу се тие 2 саата што трае, не беше лош и вреди да се изгледа.

Мене ми се допадна ептен Following. Типичен филм за Нолан поради нелинеарната приказна. Не е неговиот најдобар филм, ама вреди да се гледа. Единствена маана што можам да ја најдам е начинот на кој е сниман, ама оправдано е бидејќи ова му е прв филм и е еден вид нискобуџетен експеримент, генерална проба за она кое следува т.е. Memento.

Batman Begins и TDK се добри, Memento исто така. Inception е добар но малку преценет. Е она за што јас го почитувам човеков е The Prestige. Филмиште! Целиот филм ти е раскажан во првите реченици, а ќе направи да го гледаш уште 5 пати за да забележиш нови детали со кои Нолан ти дава hints за тоа што ќе се случи. Страшен мајндфак, страшна глума од Бејл и Џекмен и пред се страшно сценарио. Филмот е магија во буквална смисла на зборот.

Еј што вака од Скарлет на Нолан?Ко од коњ на магаре да паѓаме.
Прво Скарлет е поубава од Нолан а второ Скарлет глуми подобро од Нолан.
Разликата е очигледна.

Добро шала на страна Нолан е еден од најдобрите режисери во моментов.Се што ќе фати автоматски добива голема фама а со тоа и добри резултати на бокс офисот. Фактот што 90 % од неговите филмови имаат оценка над 8.0 докажува дека го бива (ова како го кажав демек оценките се само заради него..)

Пошто трилогијата за Бетмен ја изгледав за помалку од 24 часа морам да кажам дека е дефинитивно една од најдобрите филмски трилогии.Секоја му чест на Нолан и само нека продолжи така ( не дека ме чита ама сепак да му порачам :D )
:cuc:

Memento all the way.. Олчично филмче

Do pred vtoriot Batman ne go znaev koj e, i ushte ne gi imav gledano filmovite, izleze dvojkata, pa posle 6-7 meseci gi gledav dvata filma, premnogu mrachni za moj vkus, a i me ubi koga ja smena Kejti so sestrata na Prince of Persia.

Еден сега веќе неактивен член ми го посочи уште од времето на мементо.
Нема многу филмови зад неговото име, ама затоа тие што го има му се кој од кој подобар.
Можеби мојот фаворит, зашо знам дека е тешка цепидлака.

Нолан ми е онака режисер. Знае да ми го привлече вниманието и воглавно да ми приреди забава со бетмениве и до некаде инсепшн, а и да ме заинтересира повеќе како со Мементо и Престиж. Иако глупаво е да споредам, ама кога ја прочитав книгата The Prestige и кога го изгледав филмот повторно не ми беше како првиот пат затоа што книгата беше каде каде подобра, ама пак би се повторил овде - не би правел таква споредба.
Doodlebug му е краток филм и многу ми се свиѓа. Тука најмногу се гледа дека имал огромен потенцијал.

Само штета што целата таа креативност и енергија ја насочи на правење блокбастерчиња и нашминкани филмови со еден куп ефекти од милијарди долари. И мислам дека и така ќе остане во иднина. Сепак, не ми е во најдобрите режисери на денешницава, пошо ми е онака, а и затоа што кога ќе размислам, далеку е од генијалец каков што е на пример Пол Томас Андерсон.

Сега ќе идеме со пуленот на Нолан за франшизата за лилјакот. Мистер Кристијан Бејл.

Christian-Bale-on-the-Beach-1920x1200-christian-bale-7372958-1920-1200.jpg

За него има доста да се зборува. Уште на 13 години стана ѕвезда кога Стивен Спилберг го ангажираше за улогата во филмот Empire of the Sun. Низ годините ќе одигра одлични филмски улоги, ама ми се чини дека за него славата и признанијата ќе започната со улогата во American Psycho. После тоа започнуваа останатите улоги.

Арно ама го следи забелешката дека намалувањето и качувањето на килограмите му е заштитен знак на кој се вади за улогите. За мене лично тоа тотален нон сенс, пошто на 13 години не качувал и симнувал килограми, а богами пред Machinist имаше одиграно доволно за да не му се лепат вакви муабети. Што мислите вие за ова прашање?

Друга работа, си залепи лоша репутација кога го запцу членот на екипата на снимањето на Terminator и некои викаат дека џабе е добар актер кога приватно никој не го трпи. А сепак делува многу приземно на интервјуа.

Како и да е, се закити со Оскар, кој реално го заслужи.

Можеби најбитното прашање е, дали Бејл ќе биде обележан со улогата на Бетмен или ќе биде еден меѓу ретките актери кој успешно се справил со улогата на суперхерој и успешно успеал да излезе од нејзината сенка?

Последен гледан филм со него во главната улога ми е Machinist и искрено се воодушевив и од филмот и од актерот.

Заслужно си е познат по килограмите, а не по улогите од 13 години бидејќи не можел да го прави тоа уште на 13 години (поготово во пубертетот). Не дека сега тоа што го прави со килажата е добро по здравјето, но да би го правел истото во пубертет, сега човекот умрен ќе беше

A не знам што има врска приватниот живот со глумата. Ме боли мене дали е добар или лош во приватен живот кога јас не го познавам. Мене ми е битно да глуми добро и да си игра со килажата како ќе му текне :D Можеби како човек е педер невиден, но како актер е најдобар!

Ќе си остане познат по улогата на Бетмен кај пошироката публика (кај тие што ги немаат гледано the machinist ili american psycho)

Омилен актер ми е, му ги имам изглдано повеќето филмови и сите ми се допаѓале (дури и тој foreign филмот). Не знам да оценувам глума многу добро, ама знам да приметам очигледна посветеност во ликовите

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom