Serpico
Сковинистратор / I'm Batman
- Член од
- 25 јануари 2007
- Мислења
- 11.167
- Поени од реакции
- 705
Лееејјј уште не сфати за шо прајме муабет, стварно само си кенкаш!
Ајде бе доторе, come clean

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Лееејјј уште не сфати за шо прајме муабет, стварно само си кенкаш!

Колку што знам, твојата тема беше, хипократи, или хипокрити...
За да докажам дека сум Хипократ, треба да се заколнам во светиот Зевс?
Или тоа дека врска немате од јавно здравство... Обвинувате лекари, а не ја обвинувате државата...
Сте се фатиле за примери што се ретки, и ставате све во исти кош.
Кој ти рече директно, дај ми мито???
Посочи еден?
Нити јас нема во иднина да ти побарам, нема да се понижам, ти сам треба да ми донесеш, едно виски, како знак на благодарност! Хах, а мито не се смета до 50евра.
Нека ги плати државата, лекарите (не-фамозните), па нема да има мито, нормално по дифолт, лекарите нема да сакаат повеќе пари, нема ни да има мито, граѓаните ќе бидат задоволни од здравствените услуги... Ќе си останеме на по едно виски, за благодарам.
Аналогно, не велам спротивно, ама не треба да бидеме неправедно експлоатирани.
Отвараш тема, за која не си баш ни упатен... Почна со психијатри, кои клукале зависници со лекови...
А ја знаеш ли воопшто програмата, за одвикнвање на зависници???
И тоа до кој степен се зависниците совесни, да не рецидивираат?
Оп, друга тема...
Дрога! - Огромни рецидиви.
Програмата ќе те врати чист, ама дали пак ќе дојдеш на чистење, не ти е крив психијатарот...
Криво ти е лошото друштво!!!
без никакви последици, а на ТВ секојдневно слушаш за какви се не квази лекари, јас лично би отишла 20 виски би му купила. Или тоа дека врска немате од јавно здравство... Обвинувате лекари, а не ја обвинувате државата...
Сте се фатиле за примери што се ретки, и ставате све во исти кош.
Кој ти рече директно, дај ми мито???
Посочи еден?
Нити јас нема во иднина да ти побарам, нема да се понижам, ти сам треба да ми донесеш, едно виски, како знак на благодарност! Хах, а мито не се смета до 50евра.
Нека ги плати државата, лекарите (не-фамозните), па нема да има мито, нормално по дифолт, лекарите нема да сакаат повеќе пари, нема ни да има мито, граѓаните ќе бидат задоволни од здравствените услуги... Ќе си останеме на по едно виски, за благодарам.
Аналогно, не велам спротивно, ама не треба да бидеме неправедно експлоатирани.
Криво ти е лошото друштво!!!

...ти сам треба да ми донесеш, едно виски, како знак на благодарност! Хах, а мито не се смета до 50евра....
Отвараш тема, за која не си баш ни упатен... Почна со психијатри, кои клукале зависници со лекови...
А ја знаеш ли воопшто програмата, за одвикнвање на зависници???
Ne si vo pravo za toa sto go kazuvas,ne znam za drugite kolegi ama jas ke si kazam za mene.Vleguva pacient i site sakaat da zavrsat rabota preku red i pocnuva sam lele doktorke skara ke zemam,viski ke kupam samo da mi se pogodat protezite da jadam mi se rasipa zeludnikot ke umram ne mozam i eden kup raboti kazuva.Jas go gledam nemo sto saka da kazi pisatelot nikoj niti ti spomna niti ti rece moe bese da go napravam pregledot akoga ke ti dojde redot togas ke zavrsis rabota imas uste 100 luge pred tebe i tie se so problem od istiot tip kako i tvojot,ne si edinstven,i mu vikam tatko mi da dojde da sedne sega na sredina od mesec ne mozam da mu zavrsam rabota bidejki veke imam zemeno meri onolku kolku sto mi e dozvoleno od FZO.I istiot toj izleguva nervozen od tuka lupa vrati i si vadi muabet od mozk kako ja nego go ostavam da ceka za da mu srabotam na privatno.I za da bide ironijata pogolema odi zavrsuva rabota na privatno kaj opsti lekar na koj ne mu e toa rabota niti sluzba i protezive ne stojat vo usta paggat,i se vraka istiot toj i ti vika daj doktorke da barame care ne znam sega so da praam mi zemaa 200 evra a jas ne mozam voda da se napijam so protezava.I kazi mi sega dali e se taka kako sto e pretsatveno na tv.Ima ne vikam ne ama pa ovie so se nafakaat da davaat pari,za da izlezat na tv i da kukaat.Sami se nudat da platat veruvaj me za d aimaat posle so da praat muabet.Циркус.
Вие докторите земате мито, не државата.
Вие сте прифатиле да бидете доктори за однапред утврдена плата, и да работите во државна болница.
Моја одлука е дали јас треба да ти купам нешто како знак за благодарност или само да ти речам фала.
А не арогантно да ми се изнудува.
Првпат слушам некој да имал амбиција да стане доктор за да заработи што повеќе пари.
Обично хуманоста, да им се помага на луѓето, е пресудна за тоа.
Во твојов случај, прилично перверзни амбиции за да се заработи на нечија несреќа.
Професионалност, нема што.
П.С. Дајте и виски на девојкава.
Pa vo red e seto toa sto go kazuvas za negativnite iskustva,ama nekako pocnaa rabotite da se menuvaat vo ovaa drzava,snimi go deka ti bara pari ,na telefon na sto sakas zs mu davaat pari mene toa mi bese muabetot,a deka pacientite ne se sekogas vo pravo ne se veruvaj mi.И за што не сум во право?
Си кажуваш некој твој пример, а имаш ли доволно време сега секој од нас да ти спомне по некоку негативни искуства?
Немој бе да мислите дека живееме во паралелни светови.
Ако ваш колега е неспособен и лаком, немојте да се ставате во фанатична одбрана на професијата.
Многу работи кај нас се испревртени, ама редно е некој да презема одговорност а не да се штитите и покривате меѓу себе.
. мене ми се случи пред некој месец самите доктори најдобронамерно да ми препорачаат сама да си купам игла за биопсија затоа што нивните игли биле стари. е тука останува делот, препорачувањето од каде да се купи, што мене не ми се случи, ама факт е дека често се случува пациентот да добие и препорака и порака дека само со тие материјали работат. но, еве, мајка ми работи во државна болница и во последниве неколку години откако ги раздвоија клиниките, одвај се снаоѓаат за потрошни материјали, со тегнење, со молење ги добиваат истите. ако некогаш кажат на некој пациент да си купи нешто, тогаш е затоа што навистина МОРА и го НЕМААТ тоа што е потребно. за тоа плачете кај сите што ги поттикнаа промените во здравствениот систем
за вискито, до пред некое време бев пациент и јас сама сакав и им кажав на моите да купат поклон за докторот затоа што понекогаш самите пациенти сметаат дека треба да купат нешто во знак на благодарност кон докторот. здравјето е специфична и осетлива категорија и веројатно затоа пациентите се поблагодарни отколку кога ќе отидат на автомеханичар и ќе им сменат уље на мотор. и цело време се дрнда за правата на пациентите. прашува некој за докторите? се случувало пациенти да се дерат на мајка ми, да и се закануваат дека ќе ја тепаат, секој втор ден некој се фали дека министерот му е братучед и дека ќе го викне зашто мајка ми не може да го прими без упат (ова се случува кај 90% од докторите на сите клиники). пациентите денес мислат дека се богови кога ќе влезат во ординација и дека може докторот да им служи како боксерска вреќа за сите нивни фрустрации. сте помислиле некогаш на тој аспект на проблемот?Ајде површна краљице, снаџи се, најди ти лек за наркоманијата и практицирај ја у пракса и не прај више лоботомии.Да беа само психијатрите „расипани јајца“ во здравството, лесно ќе беше. Сега ретко се наоѓа асален доктор, ама буквално асален што не си ја сфаќа работата здраво за готово и е предан.
После сите бизарни случаи каде што многу лесно можеа да се спасат млади животи, а не се спасија заради неспособните доктори што го прошле факултетот со парите на тато и чичо, верувам само на докторите од мојата фамилија затоа што барем знам дека за мене ќе направат се` што можат. Снаџи се па живи.
А за психичиве што ги спомна Серпико...ни порано не било поразлично. Како пример ќе ја спомнам лоботомијата, како ултимативен чин на гротескност што може да се достигне во психотерапијата.
Барем денес ги прават растенија со апчиња, наместо со брцање игли во очите.![]()
Дечко далеку сме од опшествен статус Човештво кога не би постоеле материјално добра туку систем на взаемни услуги. Искрено не знам како да го сватам фактот дека ги изедначуваш лугето со на пример компири ( пошто нели докторот и тезгачот со продава комппири треба да се однесуваат исто). Аполутно се сложувам дека најголемата благодарност е убавиот збор од клиентот и успешната работа. Проблемот е што докторската работа у МК во моментот е далеку од успешна, а пациентите во длабока кома не се клиенти. Немој да мислиш дека на лекарите им е сеедно што даваат мизерна здравствена услуга, напротив од таму произлегува нивната фрустрација но едноставнно тоа не зависи од нив и нивната хуманост. Ниту еден лекар те уверувам не му рекол на пациентот да му донесе виски.По докторскава логика, и самите тие треба во секојдневието да делат подароци од благодарност на луѓе од други професии со кои што имаат взаемни односи.
И самите доктори не се свесни колку луѓе со други професии кои земаат плата за тоа секојдневно им вршат работа на нив. Но, тоа им е работа, не им прават некоја посебна услуга. Овие мислат дека само тие се посебни и возвишени и дека задолжително треба клиентот (читај - пациентот) да им донесе нешто од благодарност.
Ало, сите работиме со странки и клиенти, па не им бараме ништо од благодарност, тоа ни е работа. Задоволство од успешната работа и убавиот збор клиентот (во вашиот случај пациентот) е најголемата благодарност за работа за која земаш плата.
Комплекс на повисока вредност или лакомост, којзнае...до нешто е![]()
)